La doar o săptămână după ce oamenii de ştiinţă au anunţat că un bebeluş a fost vindecat de HIV, un nou raport sugerează că adulţii pot fi vindecaţi la rândul lor folosind un tratament similar. Elementul crucial pare să fie tratarea timpurie, însă acest lucru nu garantează succesul.
Asier Sáez-Cirión de la Institutul Pasteur din Paris a studiat 70 de persoane cu HIV care au fost tratate cu medicamente antiretrovirale începând cu 35 de zile şi până la 10 săptămâni după ce au fost infectaţi cu virusul HIV, mult mai repede decât majoritatea pacienţilor.
Toţi pacienţii întrerupseseră regimul de tratament dintr-un motiv sau altul. De exemplu, unelepersoane aleseseră să înceteze să mai ia medicamentele, iar altele luaseră parte la teste clinice ale diferitelor medicamente.
În cazul celor mai mulţi pacienţi, virusul a revenit la nivelul de dinainte de tratament după ce aceştia au încetat să mai ia medicamente. Cu toate acestea, în cazul a 14 pacienţi – patru femei şi 10 bărbaţi – virusul nu a revenit, în ciuda faptului că nu au mai continuat tratamentul. Aceştia fuseseră trataţi, în medie, timp de trei ani.
Cei 14 adulţi continuă să prezinte urme de HIV în sânge, dar la un nivel atât de mic încât corpul lor poate contracara acţiunea sa fără a mai fi nevoie de medicamente.
În medie, cei 14 adulţi au renunţat la medicamente de 7 ani. Unul dintre ei a petrecut 10 ani şi jumătate fără medicamente. „Virusul nu este eradicat, dar în mod evident pacienţii pot trăi fără pastile pentru o perioadă lungă de timp”, a explicat Sáez-Cirión.
Săptămâna trecută, doctorii au anunţat vindecarea unui bebeluş de HIV după ce acesta a fost tratat cu trei medicamente antiretrovirale imediat după naştere. Sáez-Cirión avertizează că tratamentul rapid nu funcţionează pentru toată lumea, dar că noul studiu oferă noi dovezi în favoarea faptului că intervenţia timpurie este importantă.
„Sunt trei beneficii majore oferite de tratamentul timpuriu: limitează rezervorul de HIV care persistă în corp, limitează diversitatea virusului şi menţine reacţia imună la virus ce îl menţine sub control”, spune cercetătorul.
Analizele de laborator au confirmat că cei 14 adulţi nu fac parte din grupul select, format din 1% din populaţie, care este rezistent natural la HIV, deoarece nu prezintă genele respective.
Acum, cercetătorii doresc să identifice factorii suplimentari care ar putea explica de ce intervenţia timpurie funcţionează doar în cazul unor persoane, sperând că acest efort să permită vindecarea mai multor pacienţi.
„Marea provocare este identificarea persoanelor în fazele iniţiale ale infecţiilor”, afirmă Andrew Ball, consilier pe probleme de HIV/AIDS în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. „Aceste reuşite reprezintă un motiv suplimentar pentru oameni să se testeze rapid, aşa că sperăm că rezultatele anunţate de cercetători vor încuraja publicul să facă acest lucru”, a concluzionat expertul.
No comments:
Post a Comment