Monday, March 16, 2015

Brokerii nu sustin propunerile ASF privind compensarea investitorilor

Asociatia Brokerilor sustine ca noile reguli privind compensarea investitorilor propuse de Autoritatea de Supreveghere Financiara (ASF) induc riscuri de frauda si vor permite plati catre persoane neindreptatite, in detrimentul cererilor justificate. 
Astfel, va deveni necesara cresterea contributiei intermediarilor si S.A.I.-urilor la Fondul de Compensare,sustin brokerii. 
„Prin eliminarea mentiunii exprese ca investitorul compensabil sa fie client al membrului Fondului de compensare (intermediar sau S.A.I.), in baza unui contract de prestare de servicii si activitati de investitii, corelata cu posibilitatea ca,in cazul in care contractul in cauza a fost pierdut, distrus sau deteriorat, acesta sa poata fi inlocuit cu orice alte documente care atesta relatia dintre persoana respectiva si intermediar/S.A.I., (...) se induce riscul de abuzuri din partea unor investitori rau intentionati”, se precizeaza intr-un comunicat al Asociatiei Brokerilor. 
 
Potrivit documentului, proiectul ASF include in operatiunile de „incredintare de fonduri banesti si/sau instrumente financiare” care fac obiectul compensatiei si operatiunile frauduloase prin care un membru al Fondului isi insuseste fonduri banesti si/sau instrumente financiare necuvenite. In plus, noile prevederi considera ca simpla sesizare  a organelor competente in acest caz reprezinta titlu de creanta. 

„Fondul, constituit prin contributia membrilor sai, nu poate compensa decat creante nascute din contractele de prestari de servicii si activitati de investitii financiare pe care acestia le-au incheiat cu investitorii. Practicile frauduloase ale angajatilor intermediarilor/S.A.I.-urilor, cu sau fara complicitatea titularilor fondurilor/instrumentelor, sunt de competenta organelor penale”, se mai arata in comunicatul Asociatiei. 

Reprezentantii brokerilor sustin ca, prin procedura de compensare in cazul actiunilor frauduloase cuprinsa in proiect, se deschide calea unor fraude prin complicitate intre angajati ai intermediarilor si investitori.

„Mai mult, Fondul este obligat sa faca plati compensatorii, in baza unor liste succesive, si pentru creantele inscrise de judecatorul-sindic in mod provizoriu in tabelul definitiv al tuturor creditorilor, urmand ca recuperarea sumelor platite cu titlu provizoriu, in cazul in care se constata ca investitorii respectivi nu erau compensabili sau nu erau indreptatiti la plata integrala a sumei in cauza, sa se faca de catre organul competent, care le va transfera Fondului, respectiv de catre Fond, daca acesta este desemnat organ competent”, se mai arata in comunicat.

Limitarea platilor in numerar a trecut de Parlament

Platile si incasarile in numerar efectuate de firme sau persoane fizice vor fi limitate. Proiectul de lege aprobat de Guvern in urma cu aproape un an a trecut de Camera Deputatilor, care este for decizional. Astfel, noile reguli mai trebuie doar promulgate de presedintele tarii si publicate in Monitorul Oficial pentru a putea intra in vigoare.

Proiectul de lege referitor la stabilirea unor plafoane pentru tranzactiile in numerar efectuate de firme, aprobat de Guvern in sedinta din 2 aprilie 2014 si de Senat in sedinta din 2 decembrie 2014, a fost aprobat de Camera Deputatilor, in calitate de Camera decizionala. Insa Comisia pentru buget, finante si banci a adoptat un raport de admitere a proiectului de act normativ, cu anumite amendamente, printre care introducerea unui plafon si pentru operatiunile intre persoane fizice.

Astfel, incasarile si platile in numerar intre persoanele fizice, altele decat operatiunile realizate prin intermediul institutiilor care presteaza servicii de plata autorizate de BNR sau in alt stat membru UE si notificate catre BNR, se vor putea efectua intr-o limita zilnica de 50.000 de lei/tranzactie.

In acelasi timp, vor fi interzise incasarile si platile fragmentate in numerar pentru tranzactiile mai mari de 50.000 de lei, dar si fragmentarea unei tranzactii mai mari de 50.000 de lei.

Mai mult, potrivit noilor reguli adoptate de parlamentari, fata de prevederile initiale aprobate de Guvern, incasarile in numerar efectuate de firme de la persoane fizice, reprezentand cesiuni de creante, primiri de imprumuturi sau alte finantari, precum si contravaloarea unor livrari de bunuri sau a unor prestari de servicii, se vor efectua in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoana. Initial, limita pentru aceste operatiuni era de 5.000 lei de la o persoana.
De asemenea, ar putea fi interzise incasarile fragmentate de la o persoana, pentru incasarile in numerar mentionate anterior, cu o valoare mai mare de 10.000 lei, precum si fragmentarea tranzactiilor reprezentand cesiuni de creante, primiri de imprumuturi sau alte finantari, respectiv fragmentarea unei livrari de bunuri sau a unei prestari de servicii, cu o valoare mai mare de 10.000 lei.
Aceste prevederi nu se vor aplica in cazul livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii cu plata in rate, cu conditia sa existe un contract de vanzare-cumpare cu plata in rate.

O alta noutate adusa de parlamentari se refera la operatiunile de plati in numerar efectuate de firme, catre persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si restituiri de imprumuturi sau alte finantari. Acestea s-ar putea efectua cu incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei catre o persoana. Anterior, plafonul era de 5.000 lei.

Vor fi exceptate de la prevederile acestei reguli platile in contul cheltuielilor de deplasare in interes de serviciu, platile in numerar a impozitelor si taxelor si retragerea de numerar de la banci pentru plata salariilor.

In plus, noile reguli ar urma sa se aplice si operatiunilor de incasari si plati in valuta efectuate pe teritoriul Romaniei.
In cazul tranzactiilor intre firme, incasarile in numerar se vor realiza in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoana, iar platile se vor efectua in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoana, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi.

In ceea ce priveste platile din avansuri spre decontare, acestea urmeaza sa se realizeze in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei stabilit pentru fiecare persoana care a primit avansuri spre decontare.
Nerespectarea plafoanelor stabilite pentru incasarile si platile in numerar se va sanctiona cu amenda de 10% din suma incasata/platita care depaseste plafonul stabilit pentru fiecare tip de operatiune, dar nu mai putin de 100 de lei, se mai precizeaz in actul normativ.

Leul incheie saptamana la un curs de peste 4,2 lei/dolar

Leul incheie saptamana la un curs de peste 4,2 lei/dolar, si in depreciere si fata de franc si euro.  In ultimele doua saptamani, moneda nationala s-a depreciat accelerat in fata dolarului american, pana la un maxim de 4,2059 lei/dolar atins miercuri, 11 martie.

Dolarul american a depasit pragul de 4 lei in data de 4 martie si de atunci a crescut constant in fata leului, doar joi, 12 martie, inregistrandu-se o usoara scadere a cursului, pana la 4,1796 lei/dolar. In ultima sedinta a saptamanii, insa, dolarul a revenit pe crestere, iar Banca Nationala a Romaniei a anuntat un curs de 4,2012 lei/dolar.

Fata de moneda europeana, leul a oscilat nesemnificativ in ultima saptamana, in usoara scadere de la 4,4402 vinerea trecuta, la 4,4472 lei/euro in ultima sedinta de tranzactionare a saptamanii. 

Moneda nationala s-a depreciat si in raport cu francul elvetian, vineri, pana la un curs de 4,1728 lei/franc, in crestere atat fata de joi, cand cursul a fost calculat de BNR la 4,1690 lei/franc, cat si fata de vinerea trecuta, de la 4,1457 lei/franc.

Cursul leului fata de dolar se stabileste, pe piata din Romania, in functie de cotatiile euro fata de moneda americana pe plan international. Astfel, evolutia leului fata de dolar este data de deprecierea suferita de euro in fata monedei americane in ultima perioada, pe fondul demararii de catre Banca Centrala Europeana a programului de cumparare de obligatiuni, care este similara cu o infuzie de euro in piata. 

Vineri, euro s-a tranzactionat pe pietele valutare internationale la cotatii cuprinse intre un minim de 1,0581 dolari si un maxim de 1,0626 dolari. In jurul orei 13.00, cotatia era de 1,0588 dolari/euro.