Multi au auzit despre legendele cetatii Neamtului. Aici ar fi rezistat eroic cei 19 plaiesi, in fata asediului regelui polonez Ian Sobieski si tot aici, mama lui Stefan cel Mare i-ar fi cerut domnitorului sa nu caute refugiu, ci sa se intoarca la lupta. Cetatea Neamt a fost asediata de polonezi de mai multe ori.
Evenimentul relatat in cunoscuta nuvela a lui Costache Negruzzi a avut loc in 1691, cand 19 soldati au rezistat in fata armatei lui Ian Sobieski, scrie Historia. Realitatea este insa putin diferita.
Polonezii au reusit sa cucereasca cetatea printr-un viclesug: dupa ce au pierdut 50 de luptatori si pe comandantul artileriei, au trimis plaiesilor o epistola falsa, care ar fi venit din partea domnitorului Constantin-Voda Cantemir si care le cerea sa se predea.
Scrisoarea era sigilata cu pecetea domneasca, vuclesug pus la cale cu ajutorul unui gramatic moldovean, care trecuse de partea invadatorilor.
Astfel, plaiesii au predat cetatea, crezand ca aceasta este dorinta domnitorului lor si nu din cauza ca ramasesera fara hrana si munitie, cum spune legenda.
Finalul ar fi insa unul real, dupa cum scriu istoricii Ion Neculce si Dimitrie Cantemir: regele, furios ca numai 19 oameni au avut curajul sa se impotriveasca armatei sale, a vrut sa-I omoare, dar, la interventia hatmanului Iablonowski, le-a crutat viata si i-a lasat sa plece.
Tot aici a mai avut loc o eveniment mai putin cunoscut, insa mult mai dramatic.
In 1686, dupa ce tot Ian Sobieski a atacat si pradat Moldova, un grup de soldati polonezi si cazaci a luat cu asalt cetatea Neamtului.
Ei au rapit-o pe domnita Ruxandra, fiica fostului domnitor Vasile Lupu, si au adus-o in cetate, ca sa le arate unde si-a ascuns tatal ei averea.
Dupa ce au luat de la ea 19.000 de galbeni, i-au taiat capul cu un topor, chiar la poarta cetatii.
Un sfarsit dureros si trist pentru frumoasa domnita, care a avut parte numai de suferinte in timpul vietii.
Nu este de mirare ca povestea ei a devenit subiectul mai multor romane istorice, starnind interesul unor scriitori precum Niculai Gane si Mihail Sadoveanu.
Obligata de tatal ei sa se marite cu Timus Hmelnitchi, fiul conducatorilor cazaci, printesa s-a resemnat, intelegand ca numai in acest fel isi putea salva familia de navalitori, devenind practic un tribut.
Nunta a avut loc in 1652, iar 2 ani mai tarziu Ruxandra a devenit vaduva, dupa ce sotul ei a fost ucis in lupta. La numai 23 de ani, mama a doi copii, s-a retras pe malul Nistrului, in cetatea Rascov, de unde a refuzat categoric orice alti petitori.
Dupa ce Vasile Lupu, care fusese luat prizonier la Istanbul, a reusit sa scape si sa revina in tara, Ruxandra s-a intors la mosia ei, in satul Preutesti, la 15 km de Targu Neamt.
De aici a fost rapita de soldatii cazaci si dusa la cetate, unde a fost apoi tinuta prizoniera, torturata si ucisa. Totul a fost posibil in urma tradarii boierului Crupenschi, care conducea un grup de mercenari moldoveni, in slujba soldatilor polonezi si cazaci. Trista poveste a Ruxandrei este consemnata in documente istorice.
Nu acelasi lucru se poate spune si despre legenda mamei lui Stefan cel Mare, care, din aceasta cetate, a refuzat sa deschida portile pentru fiul sau, care cauta scapare din lupta si l-a trimis inapoi, indemnandu-l sa moara eroic.
Povestea este relatata de Ion Neculce in “O sama de cuvinte” si preluata apoi in poemul "Muma lui Stefan cel Mare", de Dimitrie Bolintineanu. Desi impresionanta, povestea este o simpla fictiune, pentru ca in anul 1476, cand a avut batalia de la Razboieni, mama lui Stefan, doamna Oltea-Maria, era deja moarta de 8 ani, dupa cum arata documentele istorice. Merita sa vizitati impunatoarea cetate, care se afla pe un deal pitoresc, in orasul Targu Neamt. Puteti castiga un sejur gratuit in Bucovina, daca veti participa la concursul organizat de Silva, premiul cel mare constand in 10 excursii pentru 4 persoane, in perioada 7-9 iunie.