Monday, August 12, 2013

Greatest Vines 2013

Alpacino


Zece efecte negative ale consumului de cafea


Pentru cei mai mulţi dintre noi, cafeaua reprezintă elixirul care ne ţine în mişcare în zilele lungi şi aglomerate. Cu toate acestea, atunci când suntem obosiţi şi încă mai avem mult lucru riscăm să consumăm prea multă cafea, iar acest lucru ne poate afecta atât starea de spirit cât şi sănătatea.
De-a lungul timpului, mai multe studii au indicat că un consum ridicat de cofeină (aproximativ 500-600 de miligrame, echivalentul a minimum 5 ceşti de cafea pe zi) poate avea multe multe efecte secundare.
Aşadar, următoarea dată când simţiţi nevoia să consumaţi multă cafea, luaţi în considerare următoarele aspecte:
1. Prea multă cofeină vă poate face să aveţi halucinaţii auditive
Aceasta a fost concluzia unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Melbourne, care au numit cafeaua drept „drogul psihoactiv cel mai des utilizat”.
La studiu au luat parte 92 voluntari care au fost rugaţi să asculte un sunet constant cunoscut sub numele de “zgomot alb”.
Profesorul Simon Crowe de la Universitatea La Trobe din Melbourne a menţionat că „le-am spus voluntarilor că între părţile de zgomot alb ar putea să asculte fragmente din melodia White Christmas şi în cazul în care le aud să apese un buton. În realitate, nu am intersectat niciodată melodia White Christmas cu părţile de zgomot alb, dar am constatat că persoanele care erau foarte stresate şi care au avut un nivel ridicat de cofeină au crezut că au auzit cântecul”, a declarat acesta.
2. Consumul ridicat de cofeină poate afecta ficatul, mai ales dacă luaţi des analgezice
Ficatul este un organ foarte rezistent. Aproximativ 75% din ţesutul hepatic poate fi afectat sau înlăturat chirurgical fără să apară insuficienţa hepatică.
Cu toate acestea se pare că el poate fi afectat de excesul de cafea, mai ales atunci când această băutură este combinată cu paracetamolul, sugerează un studiu efectuat în 2007 de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Washington.
3. Poate creşte tensiunea arterială
Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Carnegie Mellon au demonstrat că un consum ridicat de cafea duce la creşterea tensiunii arteriale, la stimularea inimii şi la creşterea frecvenţei respiraţiei.
4. Prea multă cofeină ne face iraţionali şi agitaţi
Ca urmare a creşterii ritmului cardiac şi al celui respirator, creierul este privat oxigenul necesar pentru gândirea calmă şi raţională, explică acelaşi studiu menţionat anterior.
5. Cofeina este una din cauzele insomniei
Acest efect secundar nu apare la toţi consumatorii de cafea, el depinde de toleranţa fiecărui individ la cofeină.
Cofeina are un timp de înjumătăţire (timpul în care cantitatea iniţială se reduce la jumătate) de 6 ore, ceea ce însemnă că ea este eliminată din sistem abia în 24 de ore. Prin urmare, dacă bem o jumătatea de cană de cafea la ora 8 dimineaţa, la ora 20 vom avea în corp 25% din cofeina consumată.
6. Cofeina dă dependenţă şi poate cauza sevraj
Ca oricare alt stimulant, cofeina dă dependenţă fiziologică şi psihologică. Aşadar, dacă decideţi să diminuaţi consumul de cafea, ar trebui să faceţi asta sub îndrumarea unui medic.
7. Sevrajul provocat de cafea duce la apariţia migrenelor
Cercetătorii de la centrul Johns Hopkins au constatat că sevrajul provocat de cafea cauzează migrene, oboseală, insomnie şi dificultăţi de concentrare.
8. Sevrajul poate promova depresia
Unii oameni devin deprimaţi şi experimentează simptome precum cele asemănătoare gripei, atunci când intra în sevrajul provocat de cafea. Un alt astfel de simptom este anxietatea, care apare şi ea la indivizii care reduc brusc consumul de cafea.
9. Cafeaua ne face mai leneşi
Uni studiu realizat anul trecut la University of British Columbia, pe rozătoare, a scos la iveală faptul că un consum ridicat de cafea promovează reducerea ritmului de lucru în rândul lucrătorilor.
10. Consumul ridicat de cafea poate creşte riscul de osteoporoză
Vestea bună este că acest efect advers poate fi combătut dacă asigurăm un aport adecvat de calciu şi vitamina D şi dacă limităm consumul de cafea la doar trei ceşti pe zi (aprox. 300 mg de cofeină pe zi).

De ce apar migrenele?


Cercetătorii americani au descoperit o primă genă a cărei mutaţie este asociată puternic cu cea mai răspândită formă de migrene, fapt care ar putea conduce la o mai bună înţelegere a acestei maladii ale cărei cauze nu sunt nici în prezent cunoscute, potrivit unui studiu citat de AFP.
“Este vorba de prima genă descoperită a cărei mutaţie este asociată cu cea mai comună formă de migrene”, a spus Louis Ptacek, profesor de neurologie la California University din San Francisco, unul dintre autorii studiului.
“Este o primă informaţie importantă despre o maladie pe care încă nu o înţelegem”, a mai spus acesta, precizând însă că “puţini bolnavi sunt purtători ai acestei gene mutante”.
Gena, numită CKIdelta, nu este cu siguranţă singura implicată în declanşarea migrenelor, a adăugat profesorul.
Mutaţia genei CKIdelta afectează producţia de kinază CK2, o proteină care joacă un rol important în multe funcţii vitale ale creierului şi restului organismului.
Migrenele afectează 10 – 20% din populaţie, printre simptomele tipice numărându-se durerile de cap puternice, hipersensibilitate la zgomot, atingeri, la lumină, stări de greaţă etc.
Studiul a apărut în revista americană Science Translational Medicine.

Cum să fii un prieten mai bun


Toţi oamenii au momente când realizează că nu sunt tocmai cei mai buni prieteni din lume şi atunci se întreabă „Ce pot să fac pentru a deveni un prieten mai bun?”. Fie că relaţia ta cu vechii prieteni s-a răcit şi vrei să reiei legăturile, fie că ai prieteni noi şi vrei să deveniţi mai apropiaţi, există câteva sfaturi venite din partea oamenilor de ştiinţă care te-ar putea ajuta.

1. Împărtăşeşte un secret
În acest mod, prietenul tău va simţi că îl preţuieşti şi că ai încredere în el. Mai mult, el va realiza că prin comparaţie cu alţii el contează mai mult, dat fiind faptul că ai ales să îi spui tocmai lui secretul. Potrivit lui Peter DeScioli de la Harvard University, se pare că oamenii tind să îşi formeze grupul de prieteni apropiaţi din persoane despre care ştiu că îi preţuiesc şi au încredere în ei, indiferent dacă aceştia au alte calităţi importante precum inteligenţa.
Chiar dacă această constatare pare lipsită de importanţă, DeScioli a explicat că „noi vrem ca prietenii noştri să fie de partea noastră, chiar dacă este vorba doar de o neînţelegere minoră legată de locul în care va avea loc cina”. Împărtăşirea secretelor îi fac pe oameni să devină mai apropiaţi şi să se susţină unii pe alţii.
2. Tratează-ţi prietenul ca pe un adult
Când un amic are probleme celorlalţi le poate fi foarte greu să se abţină să nu îl scuture puţin şi să îi spună exact unde greşeşte. Dar oare aceasta este cea mai bună metodă prin care îl putem ajuta?
Poate că nu. O cercetare coordonată de Edward Deci de la Universitatea din Rochester a scoate la iveală faptul că prin susţinerea autonomiei unui prieten (adică lăsându-l să ia singur deciziile) ajută la crearea unor mai bune relaţii şi chiar la îmbunătăţirea sănătăţii mentale a lui.
Într-un studiu realizat de Deci, în care mai multe perechi de prieteni au fost intervievate, s-a constatat că folosirea unei astfel de susţineri face ca prietenii să fie mai satisfăcuţi unii de alţii.
3. Acceptă faptul că nicio prieteni nu este perfectă
În relaţiile de cuplu şi în familie, oamenii au tendinţa de a înţelege certurile ca pe o normalitate. Când vine vorba de relaţii de prietenie, imperfecţiunile sunt acceptate mai greu, lucru care poate face ca prieteniile să se destrame mult prea repede susţine Jan Yager, sociolog şi autorul cărţii Friendshifts: The Power of Friendship and How It Shapes Our Lives.
„Oamenii au această percepţie greşită conform căreia prietenia ar trebui să fie un mijloc de deconectare de la restul problemelor din viaţă. Trebuie să îşi suporţi colegii, şeful, rudele, dar prietenii ţi alegi”, scrie Yager. Nu trebuie să ne fie frică de neînţelegerile pe care le putem avea cu prietenii. Odată ce depăşim aceste praguri, relaţia de prietenie devine mai puternică.
4. Rămâi alături (fizic) atunci când prietenul tău are probleme
Potrivit psihologului William Bukowski, de la Universitatea Concordia prezenţa unui prieten atunci când avem perioade dificile în viaţă ne poate diminua răspunsul corpului la stres
Împreună cu echipa sa de cercetători, Bukowski şi colegii săi au realizat un studiu pe copii şcolari. Timp de patru zile, şcolarii au fost rugaţi să ţină un jurnal al interacţiunilor personale. Pe toată perioada studiului, copii au dat zilnic probele de salivă astfel încât specialiştii să le măsoare nivelul hormonilor de stres.
Astfel, s-a constatat că nivelurile de cortizol era mai mic în cazul subiecţilor care au declarat că în timpul unui event negativ au avut prieteni care le-au fost alături fizic. „Corpurile noastre ştiu că nu trebuie să răspundă chiar atât de mult la pericole atunci când e cineva lângă lângă noi, dispus să ne ajute”, a explicat Bukowski .