Saturday, January 5, 2013

Eye Draw


Brokerul care a prabusit Wall Street-ul in anii '80. Povestea lui Ivan Boesky, ajuns personaj de film


Ivan Boesky este brokerul iubitor de bani de la Wall Street care, in anii '80, a fost sursa de inspiratie pentru personajul Gordon Grekko din filmul denumit dupa numele celebrei strazi financiare din inima New Yorkului. In mai putin de 25 de ani, Boesky s-a transformat dintr-un functionar marunt la un birou de avocatura din Detroit in omul care, de unul singur, aproape ca a dus la prabusire bursa americana, la mijlocul anilor '80.


Povestea lui Boesky, de la studentul care nu a terminat facultatea si pana la “workaholicul” de pe Wall Street, descrie unul dintre cele mai controversate personaje din istoria centrului financiar american. Si nici acum, la varsta de 75 de ani, nu se poate spune ca o duce rau.
Boesky s-a nascut in1937, iar partintii lui erau imigranti rusi. Tatal sau detinea un lant de cofetarii, restaurnate si baruri. La 25 de ani, s-a casatorit cu Seema Silberstein, al carei tata a stiut de la inceput ca acesta a vrut-o pe fiica sa pentru bani, numindu-l in repetate randuri “Ivan cel Groaznic”.
 
Boesky s-a inscris la trei facultati, inclusiv la Universitatea din Michigan, dar nu a reusit sa obtina o diploma de licentiat de la niciuna. Mai tarziu, la 27 de ani, a reusit sa obtina o diploma in Drept de la Colegiul de Drept din Detroit.
 
Dupa ce a lucrat o perioada scurta de timp ca functionar intr-un birou de avocatura si contabil, s-a mutat impreuna cu sotia intr-un apartament din New York, pentru care platea socrul lui.
 
Primul sau loc de munca la NY a fost de analist in securitate la banca de investitiiL.F. Rothschild. Ulterior s-a angajat la compania financiara First Manhattan, apoi a devenit partener asociat la Edwards & Hanly. Dar Ivan voia propria sa afacere. In 1975, cu 700.000 de dolari primit de la familia sotiei, Boesky si-a lansat propriul fond de arbitraj financiar, Ivan Boesky & Company.
 
La sfarsitul anilor '70, familia s-a mutat intr-una dintre cele mai scumpe proprietati din Westchester County, New York, pentru care a platit pretul de 850.000 de dolari. Aici si-au crescut cei patru copii.

In anii '80 a pus pe picioare cea mai mare inginerie financiara de pe Wall Street

Prin intermediul companiei de arbitraj pe care o detinea, Ivan Boesky afla care companii urmau sa se vanda in viitorul apropiat, asa ca s-a gandit cum sa profite de pe urma acestei situatii. Astfel, Boesky cumpara actiunile companiilor inainte ca tranzactiile sa fie facute publice cu un pret, care crestea considerabil dupa vanzare.
 
Acest tip de inginerie financiara este perfect legala in SUA, atata vreme cat informatiile sunt publice. Brokerul, insa, depasea de multe ori limitele si-si baza tranzactiile pe informatii exclusive din interior.
 
Se presupune ca, in acest fel, Boesky a castigat 65 de milioane de dolari in 1984, cand Chevron a cumparat Gulf, iar Getty a fost preluata de Texaco. In acelasi fel a castigat 50 de milioane de dolari, atunci cand Philip Morris a achizitionatGeneral Foods.
 
Pana la jumatatea anilor '80, Boesky ajunsese sa detina un fond cu o valoarea care depasea 3 miliarde de dolari. In acea perioada, era vedeta pe Wall Street, iar in biroul sau de pe Fifth Avenue lucrau mai mult de 100 de angajati. Acestia erau, insa, doar de fatada, avand in vedere ca Boesky obtinea informatiile despre marile tranzactii din surse din interiorul companiilor.
 
Si nici nu facea nimic ca sa se ascunda. Investitorul cumpara zecii de mii de actiuni la o companie despre care se afla in doua-trei zile ca a fost cumparata.
 
In mod obisnuit, Boesky nu dormea mai mult de trei ore pe noapte, se trezea la 4.30 dimineata si lucra la birou de la ora 7.00 si pana la 1.00 noaptea.
 
In anii '80, Seema si Ivan aveau o avere de peste 280 de milioane de dolari si au fost plasati de catre revista Forbes in top 400 al celor mai bogati americani. Boesky nu urma regula pe care majoritatea fondurilor de hedging o respectau – 20% profit si 2% taxa de management, si isi lua 50% din profit.
 
Brokerul isi savura in fiecare zi gloria si bogatia. Avea bodyguarzi si era adus in ficare zi la serviciu cu limuzina condusa de soferul personal, care avea pe numarul de inmatriculare initialele numelui sau – IFB. In timp de Ivan facea bani, Seema cumpara obiecte de arta de colectie si se ocupa cu actele de caritate.
 
"Lacomia este buna!"

In 1986, Boesky a tinut un discurs la Facultatea de Administare a Afacerilor, la Universitatea Berkley, in care a uimit pe toata lumea, spunand ca a fi lacom este foarte bine.
 
Lacomia este un lucru bun, vreau sa stiti acest lucru. Cred ca lacomia este sanatoasa. Poti sa fii lacom si sa fii foarte multumit de tine insuti”, a spus acesta.
 
Intre timp, insa, autoritatile ameriane incercau sa puna capat lacomiei de pe Wall Street si sa stopeze amploarea pe care o luase cumpararea de actiuni in cadrul companiilor care urmau sa fie vandute, ceea ce daduse peste cap piata libera. Investigatorii federali stiau ca daca se prabusesc firmele de brokeraj Milken siDrexel Burnham, intreaga piata a bondurilor toxice ingheata.
 
Astfel ca, in 1986, in perioada in care Boesky sustinea ca “lacomia este buna”, investigatorii l-au descoperit pe Dennis Levine, un director din cadrul Drexel Burnham, pe care l-au arestat pentru dezvaluire de informatii secrete din interior. Din acel moment, Boesky a intrat si el in vizorul procurorilor, pentru cumpararea de informatii secrete de la Drexel si Levine.
 
In septembrie, acelasi an, Boesky a facut o intelegere cu procurorii, pe care urma sa-i ajute sa descopere intreaga retea care opera pe Wall Street. Boesky a platit, totodata, si o amenda de 100 de milioane de dolari.

Dupa 2 ani de inchisoare descopera credinta si se dedica actelor de caritate

Exact ca in filmele cu mafioti, Boesky a purtat la intalnirile pe care le avea microfoane si inregistra convorbirile, in baza carora procurorii au arestat 14 persoane si au pus sub acuzare 5 firme de brokeraj pentru incalcarea legislatiei in ceea ce priveste tranzactiile financiare.
 
In urma procesului, investitorul a fost condamnat la trei ani de inchisoare, dar a fost eliberat dupa un an si zece luni pentru buna purtare. In timpul investigatiei, a oferit atat de multe informatii procurorilor, incat s-ar putea spune ca el singur a pus capat periodei de boom de pe Wall Street de la mijlocul anilor '80.
 
Seema a divortat de Boesky in 1991 si i-a platit acestuia o alocatie substantiala de 23 de milioane de dolari, la care se adauga o suma fixa de 180.000 de dolari pe an, pentru tot restul vietii. Dupa ce a fost eliberat din inchisoare, Boesky a urmat o scoala de studii rabinice si s-a implicat in acte de caritate.
 
In prezent, la 75 de ani, Boesky locuieste cu cea de-a doua sotie, in California. Niciunul dintre cei patru copii din prima casatorie nu i-a calcat pe urme, unul fiind terapeut, altul profesor, al treilea agent imobiliar, iar fiica este dealer de arta contemporana.
 
Personajul Gordon Gekko, din filmul Wall Street (regia Oliver Stone, 1987), a carui actiune se deruleaza in jurul tranzactiilor ilegale de pe Wall Street, care au dus la prabusirea bursei americane in anii '80, a fost inspirat, printre altii, si deIvan Boesky.