Tuesday, July 17, 2012

Ne vom întâlni cu extratereştrii în decursul acestui secol, avertizează un celebru fizician


Este vorba de o predicţie cât se poate de ştiinţifică, dar care oferă credit declaraţiei lui Stevenm Spielberg conform căreia „vom intra în contact direct cu extratereştrii în mai puţin de o sută de ani.”.



Însă conform unui prestigios fizician, întâmpinarea extratereştrilor este o sarcină a guvernelor lumii, nu a scenariştilor de la Hollywood.
"Cred că vom descoperi viaţa extraterestră, posibil forme inteligente de viaţă, chiar în decursul acestui secol", a declarat Jocelyn Bell Burner la o conferinţă din cadrul Euroscience Open Forum, desfăşurat recent în Dublin.
Prof. Jocelyn Bell Burner din cadrul prestigioasei Universităţi din Oxford este de părere că putem descoperi forme de viaţă pe planete stâncoase, ale căror atmosfere vor conţine dioxid de carbon şi oxigen.
"Dacă considerăm că poate exista viaţă inteligentă în acele medii extraterestre, suntem gata să intrăm în contact cu ei, sau nu? De abia acum devine interesant. În cazul descoperirii extratereştrilor, pe cine vom contacta întâi? Presa, Primul Ministru, Papa? Ar trebui să ne hotărâm de pe acum", adaugă aceasta.
Cu toate acestea, dacă nu descoperim semne de viaţă este posibil să ne ia zeci de ani până-i vom contacta de pe Terra cu ajutorul undelor radio sau ale aplicaţiilor laserului în tehnologiile de comunicare.
Un sondaj recent a scos la iveală faptul că aproximativ jumătate din cetăţenii britanici cred în existenţa extratereştrilor.
În lumea oamenilor de ştiinţă opiniile acestora sunt divizate în privinţa deciziei de a divulga sau nu, prezenţa noastră locuitorilor altor planete.
O parte din oamenii de ştiinţă susţin că în condiţiile în care extratereştrii au tehnologia care le permite să călătorească pe distanţe uriaşe în Univers, atunci putem risca o invazie din partea lor, invazie care ar putea duce la dispariţia vieţii de pe planeta noastră.
Unul dintre savanţii care au avertizat în privinţa posibilei atitudini ostile a extratereştrilor la adresa noastră, este celebrul Stepen Hawking, care consideră că extratereştrii ar putea ataca Terra în scopul jefuirii resurselor naturale ale planetei noastre.
"Trebuie doar să ne uităm la noi, şi vom observa cum o formă inteligentă de viaţă a evoluat în ceva pe care nu ţi-ai dori deloc să-l întâlneşti. Dacă extratereştrii ne vor contacta, rezultatul ar fi similar celuia în care Columb a ajuns în America, eveniment negativ pentru băştinaşii amerindieni", declară acesta.

Cum poţi controla un computer folosind doar privirea? Cu un dispozitiv ieftin şi eficient


Milioane de persoane ce suferă de scleroză multiplă, boala Parkinson, distrofie musculară, afecţiuni ale coloanei vertebrale sau care au membrele amputate vor putea interacţiona cu computerele lor şi cu mediul înconjurător, graţie unui nou dispozitiv care costă aproximativ 40 de lire sterline (230 RON).



Dispozitivul poate identifica locul exact la care un om se uită, urmărind modul în care ochii pacientului se deplasează. Astfel, acesta poate controla un cursor pe ecran ca şi cum ar folosi un mouse.
Tehnologia include un dispozitiv eye-tracking şi un software inteligent, creat de cercetătorii de laImperial College London. Pentru a demonstra funcţionalitatea dispozitivului, cercetătorii au prezentat într-o conferinţă de presă modul în care acesta poate fi folosit. Utilizatorii au jucat Pong, un joc clasic, au navigat pe Internet şi au trimis un e-mail, toate acestea fără a folosi altceva decât privirea.



Dispozitivul GT3D este compus din două camere video de înaltă viteză, ce sunt ataşate unei perechi de ochelari. Camerele fotografiază în mod constant pupila pacientului, iar pe baza acestor imagini software-ul efectuează o serie de calcule pentru a identifica punctul la care acesta se uită.
Cercetătorii intenţionează acum să calculeze mai precis privirea pacientului, în 3D, identificând distanţa la care aceştia se uită. Dacă vor reuşi să calculeze privirea pacientului în 3D, sistemul va permite utilizatorilor să controleze un scaun cu rotile electronic doar cu privirea - aceştia se vor uita la locul unde doresc să ajungă, iar scaunul va porni spre acel loc. De asemenea, acest sistem ar permite pacienţilor să folosească proteze robotice.
Dr. Aldo Faisal, profesor de neurotehnologie în cadrul departamentului de bioinginerie al universităţii, crede că acest prim pas este încurajator. „Am reuşit să construim un sistem de eye tracking de sute de ori mai ieftin decât cele existente astăzi pe piaţă şi l-am folosit pentru a construi o interfaţă creier-maşină ce permite pacienţilor să interacţioneze mai uşor şi mai rapid decât cu ajutorul tehnologiilor existente, care sunt şi mai invazive, şi mai costisitoare”.
„Reuşita noastră este un exemplu de inovaţie frugală. Am conceput un software mai inteligent şi am folosit hardware deja existent pentru a crea un dispozitiv care va putea ajuta oameni din întreaga lume”, a concluzionat Dr. Faisal.

Majoritatea cazurilor de cancer ar putea fi vindecate în următorii 10 ani, susţine descoperitorul ADN-ului


Patru din cinci cazuri de cancer vor putea fi vindecate în următorii zece ani, însă doar dacă specialiştii vor revoluţiona perspectiva din care luptă împotriva bolii, susţine dr. James Watson, unul din cei doi oameni de ştiinţă care au descoperit structura ADN-ului.



În timpul unei conferinţe ce a avut loc la Dublin, laureatul premiului Nobel le-a reproşat cercetătorilor oncologi că tind să aibă o gândire prea îngustă, fiindu-le frică să îşi asume riscuri.
"Cred că ar trebui să ne concentrăm asupra motivului pentru care nu reuşim să vindecăm cancerul. Dacă am afla de ce nu suntem capabili să îl vindecăm şi dacă am reuşi să găsim metode prin care să reparăm aceste greşeli, atunci am avea o şansă. Oamenii care fac cercetări asupra cancerului nu încearcă să cunoască totul despre boală şi nu îşi asumă riscuri", a declarat Watson.
Omul de ştiinţă în vârstă de 84 de ani, care tocmai a scris o lucrare ştiinţifică asupra cancerului, consideră că nu este importantă depistarea timpurie a bolii. "Cred că trebuie doar să fii capabil să vindeci boala, până la urmă, fără a te îngrijora chiar de la începutul ei. În plus, această abordare ar fi mai ieftină", a explicat el.
Americanul, care în trecut a creat controverse prin opiniile lui legate de inteligenţă şi homosexualitate, a mai declarat şi că femeile ar putea distrage atenţia academicienilor. Susţinându-şi punctul de vedere şi referindu-se la munca sa din 1950 cu privire la structura ADN-ului, Watson a explicat: "Am avut noroc că nu am avut nicio femeie în echipă pentru că s-ar fi putut să mă gândesc la ele şi nu la ADN. Cred că având atât de multe femei prin preajmă îi distrează pe bărbaţi şi le distrage atenţia".

Noi cercetări dezvăluie care este sursa cosmică a apei de pe Pământ


De mult timp, oamenii de ştiinţă se întreabă dacă asteroizii sau cometele au adus apa pe Terra. Acum, o analiză a compoziţiei meteoriţilor sugerează că apa nu e originară din exteriorul sistemului solar, o constatare care vine să susţină că asteroizii au asigurat transportarea apei pe Pământ.



Atât ateroizii cât şi cometele se găsesc într-o regiune a sistemului nostru solar cunoscută sub numele de centura de asteroizi, localizată între Marte şi Jupiter. Cu toate acestea, cometele, care au cozile îngheţate, iau naştere în regiunile mai reci dintre Saturn şi Jupiter, migrând, ulterior, spre centura de asterozi.
Pentru a afla dacă cometele sau asteroizii au fost părinţii chondritelor carbonice (meteoriţi rari care livrează apa şi elemente volatile, precum azotul, carbonul şi hidrogenul, pe Pământ) o echipă de specialişlti, condusă de cercetătorul Conel Alexander, a măsurat cantitatea de deuteriu (un izotop de hidrigen) din 86 de chondrite găsite pe Pământ.
Cu cât un obiect a fost format mai departe de Pământ, cu atât el tinde să fie mai bogat în deuteriu. Chondritele analizate de specialişti aveau mult mai puţin deuteriu decât au în general cometele, ceea ce înseamnă că, cel mai probabil, chondritele s-au format într-un alt loc, mai aproape de Soare, posibil în centura de asteroizi.
În ciuda descoperirilor, nu se poate supune cu exactitate unde s-au format aceste chondrite, iar aflarea originilor este destul de dificilă, având în vedere că astfel de corpuri cereşti sunt mobile.

Secretele mecanismului de memorare, descoperite cu ajutorul marijuanei


Pănâ de curând, majoritatea oamenilor de ştiinţă credeau că neronii reprezintă cele mai importante celule de la nivelul creierului, cu rol de reglare a funcţiilor mentale şi că celulele gliale nu sunt nimic mai mult decât un element de susţinere a neuronilor care acţionează ca un “lipici”.



Acum, o nouă cercetare scoate la iveală faptul că astrocitele, un tip de celule gliale, au un rol principal în funcţionarea memoriei. Descoperirea a fost făcută în urma unei cercetări realizate pe o serie de şoareci care consumaseră marijuana.
Marijoana afectează memoria de lucru, acea memorie pe care o activăm pe termen scurt pentru a procesa gândurile. În încercarea de a vedea modul în care acest drog afectează memoria, Giovanni Marsicano de la Universitatea Bordeaux, din Franţa, a înlăturat, într-o primă etapă a studiului, receptorii canabinoizi (proteine care răspund la ingredientul phihoactiv din marijoana THC) din neuronii unor şoareci. Astfel, s-a constat că marijuana continuă să afecteze memoria chiar şi în urma modificării genetice. Cu toate acestea, în a doua parte a studiului, atunci când şoarecilor li s-au dezactivat receptorii astrocitelor, memoria lor nu a fost afectată de marijuana.
Rezultatele sugerează că rolul celulelor gliale în activitatea mentală a fost subestimat. Deşi de-a lungul ultimilor ani cercetările au relevat că ele sunt implicate în multe procese inconştiente şi boli, studiul de faţă este unul dintre primele care sugerează că celulele gliale joacă un rol esenţial în gândirea conştientă. "Este foarte posibil ca astrocitele să aibă mai multe funcţii decât am fi crezut. În mod cert, rolul lor în gândirea cognitivă abia a fost demascat", a explicat Marsicano.
Spre deosebire de efectele produse de THC asupra memoriei, proprietăţile marijuanei de calmare par să aibă acest efect prin intermediul neuronilor. Prin urmare, din punct de vedere teoretic, s-ar putea crea medicamente de tipul THC care ar avea ca ţintă neuronii şi nu celulele gliale şi care ar asigura calmarea durerii fără a afecta memoria.