Saturday, July 20, 2013

8 trucuri pentru un somn linistit vara


Ti se intampla sa nu te poti odihni noaptea din cauza caldurii sufocante? Iata ce te poate ajuta sa ai un somn linistit:

Asternuturi din bumbac
Daca pana acum iti alegeai lenjeria de pat in functie de design , acum trebuie sa o alegi exclusiv in functie de materialul din care este facut! Acest material permite circulatia aerului in timpul noptii si nu te mai trezesti transpirata din ora in ora.
Dormi cat mai aproape de sol
Daca poti, muta-ti culcusul de vara pe o saltea, direct pe parchet, unde aerul este mai rece decat in pat. Regula este urmatoarea: aerul rece este mai greu si ramane jos iar cel cald este mai usor si urca sus!
Inlocuieste patul cu un hamac
Este o miscare destul de curajoasa, poate mai putin comoda decat salteaua, insa asa esti inconjurata de aer din toate directiile si atunci cand te mai trezesti din somn te mai legeni putin.
Dus rece inainte de somn
Seteaza cat de rece poti suporta apa la dus si racoreste-te inainte sa te bagi in pat. O sa te simti curata si racorita si o sa adormi linistita.
Dormi singura
Esti single? Perfect, deoarece este indicat sa dormi singura vara, in timpul caldurilor, pentru a reduce temperatura corporala. Intinde-te pe toata salteaua, cu mainile si picioarele intinse, pentru a te racori.
Bea un pahar de apa inainte sa te bagi in pat
Evita desidratarea excesiva din timpul noptii, dar ai grija sa nu bei mai multa apa. Somn linistit nu este acela cand te trezesti regulat in timpul noptii sa mergi la baie.
Gateste mai putin
Toata ziua esti plecata pe cine-stie-unde (job, shopping, terasa), iar seara gatesti pentru a doua zi. Oricat ai lasa geamul deschis si hota pornita, tot se va incalzi atmosfera din casa. Spune DA salatelor, pe toata perioada verii!
Racoare instant, pentru un somn mai linistit
Daca simti nevoia sa te racoresti imediat, pune o compresa cu gheata in locurile in care simti pulsul: incheietura mainii, pe gat, glezne, coapsa interioara.

Ce activitate banală produce aceeaşi plăcere ca sexul?


Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Harvard susţin că în urma ultimelor cercetări au ajuns la concluzia că atunci când vorbim despre noi ne simţim la fel de bine ca atunci când facem sex.

Cercetătorii au dorit să afle dacă dezvăluirea amănuntelor despre propria persoană are legătură cu părţile din creier asociate cu plăcerea şi recompensa.
După ce au realizat mai multe teste şi după ce au scanat creierii unor voluntari, specialiştii au descoperit că atunci când oamenii vorbesc despre ei li se declanşează acelaşi răspuns chimic pe care îl experimentează în timpul sexului. Acum, specialiştii spun că acesta ar putea fi motivul pentru care oamenii sunt motivaţi să împartă cu regularitate informaţii personale.
Echipa de cercetători coordonată de Adrian Ward au folosit tehnici de imagistică prin rezonanţă magnetică funcţională (fRMN) pentru a identifica schimbări ale fluxului sanguin din anumite părţi ale creierului în prezenţa anumitor stimuli.
În studiu, oamenii de ştiinţă au rugat 195 de indivizi să discute despre ei în timp ce erau aşezaţi într-un aparat de fRMN. Astfel, participanţii au discutat atât despre propriile opinii şi trăsături de personalitate , cât şi despre alte persoane pe care le cunoşteau.
Warn şi echipa sa au măsurat nivelul de sânge din creierii participanţilor în timpul acestor discuţii, iar ulterior au folosit scanările pentru a compara diferenţele de la nivelul activităţii neuronale.
În cele din urmă s-a observat că atunci când participanţii vorbeau despre ei se înregistra o creştere a activităţii de la nivelul cortexului prefrontal medial, regiune care anterior a fost asociată cu gânduri legate de propria persoană.
De asemenea, în urma studiului s-a mai observat şi o schimbare în activitatea nucleului accumbens şi a ariei tegmentale ventrale, regiuni din creier care secretă dopamina. Studii anterioare au asociat aceste două zone din creier cu activităţile care produc plăcere precum sexul, consumul de alimente dulci şi chiar de cocaină.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, ultimele constatări sugerează că a vorbi despre propria persoană este o „plăcere inerentă” care ne-ar putea motiva să vorbim mai mult despre noi.
În acelaşi studiu s-a constatat că atunci când participanţilor li s-a pus că este răspunderile lor vor fi împărtăşite cu alţi oameni, regiunile din creier care secretă dopamina au experimentat un nivel mai ridicat de activitate decât atunci când li se spusese că răspunsurile vor fi confidenţiale.
„S-ar putea să îţi placă să vorbeşti despre propria persoană pentru simplul motiv că destăinuirea produce o creşterea a activităţii în regiunile neuronale asociate cu plăcerea, motivaţia şi recompensarea”, a explicat Ward.