Friday, May 18, 2012

HLD riscă să îşi piardă numele de "colesterol bun"


HLD riscă să îşi piardă numele de "colesterol bun"



Conform teoriilor medicale acceptate până de curând, cu cât aveam un nivel mai crescut de HDL, supranumit şi colesterolul „bun”, cu atât riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare era mai mic; prin urmare, creşterea nivelului de HDL ar fi trebuit un efect benefic asupra sănătăţii, spuneau specialiştii.



Acum însă, un nou studiu naşte dezbateri puternice între oamenii de ştiinţă, o parte a comunităţii medicale susţinând că această teorie este greşită. Noile cercetări demonstrează că oamenii care moştenesc gene care le asigură un nivel ridicat de HDL de-a lungul vieţii au un risc de apariţie a bolilor de inimă similar cu cel al restului oamenilor.
Noile cercetări indică faptul că, în loc să reducă riscul bolilor de inimă, nivelul ridicat de HDL poate fi un semn care arată că altceva contribuie la protejarea inimii. Pentru a investiga această relaţie dintre HDL şi riscul cardiovascular, cercetătorii au utilizat o metodă de cercetare numită randomizare mendeliană, o metodă de studiu care a devenit posibilă în ultimii ani, ca urmare a rapidităţii şi a costurilor mici ale analizelor genetice.
Pentru a face o comparaţie, cercetătorii au examinat variante ale unui număr de 13 gene care determină nivelul de LDL, colesterolul "rău". Este un lucru cunoscut şi acceptat unanim că scăderea nivelului de LDL reduce riscul bolilor de inimă, iar studii clinice în care au fost utilizate statine (medicamente care scad nivelul de colesterol din sânge) au venit să sprijine această teorie. Comparaţia actuală a demonstrat şi ea că în cazul LDL-ului, nivelul scăzut micşorează riscul de apariţie a bolilor de inimă, pe când cel crescut favorizează apariţia acestora.
În cazul testelor pentru HDL, oamenii de ştiinţă au investigat variaţii ale unei gene care controlează sinteza unei enzime numite lipază endotelială, care afectează HDL-ul. Aproximativ 2,6% din populaţie are o variantă a genei în cauză care determină creştere nivelului de HDL cu aproape 6 procente. Cercetătorii au analizat ADN-ul a 116.000 de oameni, urmărind dacă cei care aveau varianta genei ce provoacă creşterea nivelului de HDL aveau un risc mai scăzut de apariţie a bolilor cardiovasculare.
Rezultatele nu au scos la iveală nicio asociere între nivelul crescut de HDL şi riscul scăzut de apariţie a bolilor de inimă.
Apoi, cercetătorii au analizat un grup de indivizi care aveau, în total, 14 variante ale genei ce afectează nivelul de HDL. De data aceasta, au fost luate în considerare date genetice de la 53.500 de oameni, însă rezultatele tot nu au reuşit să evidenţieze o legătură cauzală între HDL şi bolile de inimă.
Studiul a născut controverse, având în vedere că multe companii farmaceutice lucrează la dezvoltarea medicamentelor menite să crească nivelul de HDL. În prezent, pacienţii care au un nivel scăzut al HDL sunt sfătuiţi să facă exerciţii, să ţină regim sau să urmeze tratamente cu niacină. Autorii studiului au subliniat că cercetarea lor nu pune sub semnul întrebării cercetările altor oameni de ştiinţă, ci doar că relaţia dintre HDL crescut şi riscul scăzut de apariţie a bolilor cardiovasculare nu este una cauzală.

4.700 de asteroizi ameninţă Pământul


4.700 de asteroizi ameninţă Pământul



Aproximativ 4.700 de asteroizi sunt suficient de aproape de Terra încât să prezinte un risc, atenţionează NASA, în urma ultimelor cercetări.



Specialiştii au explicat că această cifră se referă la asteroizii au un diametru mai mare de 100 de metri, aflaţi pe o rază de 8 milioane de kilometri în jurul Pământului (cam de 20 de ori distanţa până la Lună).
NASA comnsideră drept potenţial periculoşi asteroizii destul de mari pentru a supravieţui căldurii intense generate de intrarea în atmosferă şi a provoca un dezastru regional sau la scară mai mare. Cifrele sunt mai mici decât cele prezentate anterior, dar oficialităţile atenţionează majoritatea acestor corpuri sunt plasate pe orbite cu înclinaţie asemănătoare celei a Pământului, ceea ce le clasează drept potenţiale pericole.
Cu toate acestea, specialiştii spun că, datorită faptului că asteroizii sunt poziţionaţi la unghiuri similare, ei vor putea fi mai uşor abordaţi de navele spaţiale.
NASA a explicat că, în cazul în care un asteroid cu diametrul de 40 de metri ar lovi Pământul, impactul ar fi similar cu cel al unei bombe nucleare de 3 megatone. Dacă diametrul asteroidului ar fi de 2 km, impactul cu Pământul ar cauza probleme grave de mediu la nivel global.
Estimările au fost realizate cu ajutorul datelor prelevate de la telescopul WISE, care a fost lansat în decembrie 2009.

Asteroidul care va trece pe lângă Terra în 2013 ar putea distruge unii sateliţi de comunicaţii


Asteroidul care va trece pe lângă Terra în 2013 ar putea distruge unii sateliţi de comunicaţii



Un asteroid recent descoperit, botezat de astronomi 2012 DA14, va trece atât de aproape de planeta noastră în decursul lunii februarie a anului următor, încât ar putea distruge un număr considerabil de sateliţi, declară experţii din cadrul NASA.



Descoperit în urmă cu doar câteva săptămâni de astronomii din cadrul Observatorului LaSagra din Spania, asteroidul pare a avea un diametru de numai 45 metri, singura problemă fiind aceea că orbita lui 2012 DA14 trece la mică distanţă de Terra, după cum susţine astronomul Steven Chesley, care lucrează la Jet Propulsion Laboratory din cadrul NASA, din Pasadena.
Specialiştii estimează că, pe data de 15 februarie 2013, asteroidul va trece atât de aproape de Pământ , încât ar distruge inevitabil câţiva sateliţi.
Conform datelor din prezent, Staţia Internaţională Spaţială, situată la distanţa de circa 2.000 kilometri de Terra, nu este în pericol de a fi lovită de acest asteroid.
Până în prezent, astronomii nu consideră asteroidul drept un pericol major, declarând chiar că acesta va putea fi văzut cu ajutorul unor binocluri şi lunete de rezoluţie bună.
Cercetătorii iau totuşi în calcul şi factorul gravitaţiei Terrei, care ar putea modifica traiectoria iniţială a asteroidului, odată ce acesta va trece prin apropierea planetei noastre. Dacă asteroidul 2012 DA14 va lovi cumva Terra, cercetătorii estimează că, sub impactul greutăţii de circa 140 tone a asteroidului, şocul resimţit va fi comparabil ca forţă cu provocat de explozia unei bombe de 2,4 megatone.

Ce îşi spun delfinii?


Ce îşi spun delfinii?



Deşi nu există nicio urmă de îndoială că delfinii comunică între ei, desfăşurând conversaţii complexe, încă nu putem să ne dăm seama ce anume îşi spun.




Totuşi, s-ar putea să nu mai dureze mult până dezlegăm acest mister, acum că oamenii de ştiinţă din Japonia au creat un difuzor subacvatic capabil să redea sunetele realizate de animale. Acum, specialiştii urmăresc să vadă cum anume răspund delfinii la redarea propriilor sunete.
Dispozitivul a fost creat de o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea de Ştiinţe Marine şi Tehnologie din Tokyo, în colaborare cu firma Fusion Inc. Invenţia are capacitatea de a reproduce nu numai sunetele cu frecvenţă sub 20 kHz, care pot fi auzite şi emise de oameni, ci şi cele de înaltă frecvenţă (ultrasunete), pe care noi nu le putem percepe.
Studiile acustice efectuate până acum pe delfini s-au concentrat, în mare parte, pe înregistrări vocale şi pe capacitatea de a auzi, fiind efectuat un număr foarte mic de experimente bazate pe redare. În lipsa aparaturii care să înregistreze atât sunetele de frecvenţă joasă, cât şi pe cele de frecvenţă înaltă, studiile nu au putut fi realizate.
Aparatul este alcătuit din tipuri noi de elemente piezoelectrice care nu au mai fost utilizate în cazul aparaturii acvatice de acest gen şi este capabil să producă sunete de la 7 la 170 de kHz.
În curând, specialiştii vor utiliza dispozitivul pentru a reda sunetele realizate de delfini şi pentru a observa reacţia acestora.

Misterul catastrofei Tunguska, în sfârşit descifrat?


Misterul catastrofei Tunguska, în sfârşit descifrat?



Pe 30 iunie 1908, la ora 7:17, o explozie gigantică, de o forţă similară celor create de bombele cu hidrogen, a avut loc în pădurile din Siberia. Acum, la mai bine de un secol distanţă de la acest eveniment misterios, oamenii de ştiinţă au descoperit primele dovezi care explică sursa acestei deflagraţii misterioase.




O echipă de cercetători italieni susţin că au descoperit bucăţi din meteoritul care a provocat explozia. Oamenii de ştiinţă au descoperit aceste fragmente prin scanarea magnetică şi seismică a lacului Cheko. Specialiştii susţin că acest lac găzduieşte craterul de impact al meteoritului care a provocat explozia ce a dus la distrugerea a peste 1.000 de kilometri pătraţi de pădure şi care a fost detectată de la sute de kilometri distanţă.
Explozia Tunguska a avut loc lângă râul Podkamennaya Tunguska, în Siberia, fiind atât de puternică încât s-a văzut chiar şi în Marea Britanie.

(zona colorată cu portocaliu reprezintă zona distrusă de explozie, iar zona colorată cu albastru denotă locurile în care zgomotul generat de explozie a fost auzit)
„«Evenimentul Tunguska» este legat, cel mai probabil, de impactul unui corp cosmic cu Terra, acesta explodând la 5-10 kilometri deasupra solului şi eliberând în atmosferă 10-15 megatone de energie”, au explicat cercetătorii.
Până acum nu s-a reuşit descoperirea vreunui fragment din corpul cosmic ce a lovit Pământul, oamenii de ştiinţă dezbătând încă dacă acesta era un asteroid sau o cometă.
Acum, cercetătorii de la Universitatea din Bologna afirmă că au descoperit fragmente de meteorit în lacul Cheko, aflat la 8 km nord-vest de locul în care se presupune că a avut loc explozia.
„Datele magnetice şi scanările seismice indică o anomalie în dreptul centrului lacului, la 10 metri sub fundul lacului; această anomalie este compatibilă cu prezenţa unui obiect din piatră, susţinând ipoteza care sugerează că lacul Cheko a fost creat în urma impactului”, scriu cercetătorii în lucrarea publicată în jurnalul Geochemistry, Geophysics, Geosystems.
În zilele următoare exploziei, Marea Britanie a continuat să fie luminată în timpul nopţii. Într-o scrisoare către un ziar datând din 1908, un cititor scria că „m-am trezit din somn la 1:15 dimineaţa, iar lumina de afară era atât de puternică încât am putut să citesc o carte fără probleme”. Alte relatări de la acea dată afirmă că britanicii au organizat meciuri de cricket şi de golf la miezul nopţii. Cercetătorii cred că misterioasa lumină de la miezul nopţii a fost provocată de praful ridicat în aer de explozie, praf ce reflecta lumina soarelui.

Ghercesti - satul in care 222 de oameni stau in 13 case, iar 559 de romani au dosar penal


Ghercesti - satul in care 222 de oameni stau in 13 case, iar 559 de romani au dosar penal





View Larger Map


Politistii doljeni au deschis dosar penal in cazul a 559 de persoane care au obtinut in ultimele luni vize de flotant in localitatea doljeana Ghercesti, fapt care ar putea influenta votul la alegerile locale.
Dintre cele 559 de persoane, 222 figureaza ca s-au mutat la 13 adrese.
Potrivit purtatorului de cuvant Politiei Judetene Dolj, Adrian Capraru, in comuna Ghercesti au fost incepute verificari si urmeaza sa fie audiate toate cele 559 de persoane care figureaza ca avand viza de flotant.
In acest caz, a fost constituit dosar penal pentru fals, uz de fals si abuz in serviciu impotriva unor functionari publici. Contactat telefonic, primarul localitatii Ghercesti, Cornel Paparoiu, a refuzat sa comenteze situatia, motivand ca nu are timp pentru ca are o zi incarcata cu multe sedinte.
Populatia totala a comunei Ghercesti este de 2.269 de persoane, astfel ca cele 559 de persoane ar putea influenta rezultatul alegerilor locale.
Potrivit legii alegerilor locale, cetatenii isi pot exercita dreptul de vot doar in localitatea de resedinta. Cei care si-au stabilit resedinta intr-o alta localitate cu cel putin trei luni inaintea datei alegerilor isi pot exercita dreptul de vot in aceasta unitate administrativ-teritoriala.
In luna aprilie a acesti an, politistii s-au confruntat cu o situatie similara in localitatea doljeana Perisor. Acolo, 237 de persoane s-au mutat din luna noiembrie 2011, pana la finelele lunii martie 2012.
In ambele cazuri, Politia a fost sesizata de functionarii de la Evidenta populatiei Dolj.

Aceasta tanara risca sa ajunga la inchisoare, pentru ce a facut intr-un taxi, dupa ce s-a imbatat


Aceasta tanara risca sa ajunga la inchisoare, pentru ce a facut intr-un taxi, dupa ce s-a imbatat


O tanara britanica risca sa stea 3 ani de zile dupa gratii, intr-o inchisoare din Dubai, dupa ce a fost acuzata ca, prin comportamentul ei indecent, a incalcat legea statului islamic.
Rebecca Blake este o femeie de afaceri in varsta de 29 de ani, cu o educatie severa, primita intr-un liceu catolic. Ea se afla intr-o delegatia in Dubai.



Firma de recrutare pentru care lucreaza a platit 10 lire pentru a-i oferi o seara de distractie la barul The Irish Village, suma pentru care angajatul poate sa bea o seara intreaga, cat doreste.
Dupa 12 ore, ametita serios de bautura, tanara a plecat cu un taxi, alaturi de un irlandez pe care l-a intalnit in bar.
Soferul i-a vazut, cateva minute mai tarziu, in oglinda retrovizoare, sarutandu-se pe bancheta din spate a masinii.
Revoltat de comportamentul lor indecent, soferul a oprit si a chemat o patrula de politie, aflata in trafic.
Ofiterul chemat de taximetrist i-a surprins pe cei doi facand sex,
Cei doi au fost dusi la politie, acuzati ca au facut sex in public si ca au aparut beti intr-un loc public, ambele fiind considerate infratiuni grave in legislatia statului islamic.
Au fost eliberati pe cautiune numai dupa ce doi prieteni s-au oferit sa garanteze pentru onestitatea lor, predandu-si la politie pasapoartele.
Rebecca nu recunoaste acuzatia si sustine ca era singura in masina, fiind arestata pentru ca a baut o sticla de bere in taxi.
La randul sau, irlandezul Conor McRedmond neaga ca ar fi fost prins in timpul unui act sexual.
In Dubai, consumarea unei relatii intime in afara casatoriei se pedepseste cu inchisoare intre o luna si 3 ani, iar consumul de alcool cu 6 luni inchisoare si amenda.
In anul 2008, un cuplu de britanici a fost condamnat la 3 luni de inchisoare, pentru ca a facut sex pe plaja Jumeirah, desi ei sustin ca erau doar saruturi si imbratisari nevinovate. Sentinta lor a fost suspendata la recurs.
In 2010, alti doi tineri au stat o luna de zile la inchisoare, pentru ca s-au mangaiat si sarutat intr-un restaurant.

N-ai mai văzut aşa ceva decât în desenele animate sau la circ. Cel mai tare căţel de pe net


N-ai mai văzut aşa ceva decât în desenele animate sau la circ. Cel mai tare căţel de pe net


Un căţel din statul american Carolina de Sud a uimit o lume întreagă cu abilităţile sale. După 10 săptămâni de exerciţiu, patrupedul a învăţat să meargă pe bicicletă.

Pentru că îi era greu cu echilibrul, proprietara lui i-a cumpărat o bicicletă personalizată, mult mai uşor de condus.

Căţelul are doi ani şi a învăţat tehnica mersului pe bicicletă în doar zece săptămâni. Mai mult decât atât, animalul se pricepe de minune să conducă şi un scuter.









Doi hoti au lovit un fost boxer cu bata in cap pentru a-l jefui. Ce a urmat n-ai vazut nici in filme


Doi hoti au lovit un fost boxer cu bata in cap pentru a-l jefui. Ce a urmat n-ai vazut nici in filme


Michael Mather a fost sparring-partner al legendarului boxer Henry Cooper. O 


informatie ce le-ar fi fost utila si celor doi hoti care au vrut sa-l jefuiasca.





Pensionarul a fost lovit cu bata in cap, in timp ce se afla langa masina, de doi hoti care vroiau sa patrunda in locuinta sa.
Dorind sa arate ca nu se lasa asa usor doborat, Michael l-a lovit cu pumnul in fata pe unul din ei, moment in care complicele acestuia a luat-o la fuga.
“Unul din ei m-a lovit cu o bata in cap, moment in care am inceput sa sangerez. Am inceput sa ii injur si sa ii amenint ca ii voi omori. Apoi i-am tras unuia dintre ei un pumn in stomac si unul in nas. Dupa ce l-am lovit, au luat-o amandoi la fuga”, a povestit pensionarul.
Michael Mather a fost transportat dupa aceea la spital, unde medicii au reusit sa ii coasa rana.