Friday, June 8, 2012

Un american tine la el in sufragerie o descoperire care poate dezlega misterele Epocii de Gheata


Un fermier dintr-o zona rurala a statului american Iowa a ascuns timp de doi ani in sufrageria lui un "locatar" neobisnuit.
Pe langa canapele, masuta de cafea si televizor, el are o colectie intreaga de fosile de mamut enorme, pe care le-a excavat de pe proprietatea lui din Oskaloosa.
Expertii cred ca acest barbat are pe proprietatea lui un schelet intreg, vechi de 14.000 de ani, ceea ce constitue o descoperire foarte rara.
Barbatul, care si-a facut public doar prenumele, John, intentioneaza sa pastreze pentru el fosilele. Sunt, deocamdata “expuse” in sufrageria lui, dar intentioneaza sa gaseasca un loc mai mare.
M-am saturat sa tot mut oasele dintr-un loc in altul”, a spus John. El a stivuit intr-un colt al sufrageriei coaste, vertebre, dar cel mai impresionant dintre oase este un femur lung de 1,5 metri.
Specialistii cred ca oasele din sufrageria lui John apartin unui mamut lanos, o ruda a elefantului african de astazi si apartin unui exemplar care depasea patru metri inaltime.
John si fiul lui au tinut secreta descoperirea timp de doi ani. Au facut sapaturi doar pe intuneric si au adunat oasele scheletului.
Insa, recent, dupa ce operatiunile lui au luat amploare, John a invitat un expert de la Universitatea din Iowa, profesor de paleontologie. Holmes Semken a venit cu mai multi studenti si impreuna au sapat in gradina fermierului.
Holmes Semken a spus ca in cateva zile spera ca va scoate la suprafata si craniul mamutului. “Este e descoperire arheologica importanta, care ne da indicii importante despre cum era viata in Iowa in Epoca de Gheata”.

Internetul s-a schimbat astazi pentru totdeauna. Cum iti va influenta viata in urmatorii ani



6 iunie 2012. Poate parea o zi ca oricare alta, insa astazi e ziua cand Internetul pe care il stim cu totii va fi inlocuit de o noua versiune. Companii ca Google, Facebook, AT&T si Akamai vor participa.
Noul internet este cunoscut ca Internet Protocol version 6 (IPv6). Daca totul merge bine (si ar trebui), utilizatorii nu vor observa nimic diferit imediat. Insa in urmatorii 5 ani si dupa aceea, IPv6 va avea un efect profund asupra vietilor noastre, scrie Business Insider.
Este o oportunitate uraisa de afaceri pentru companiile care vand echipament pentru retele, cum ar fi Cisco, Infoblox, SolarWinds si multi altii.
Aveam nevoie de noul Internet pentru ca vechiulaproape ramasese fara adrese IP. Fara noi adrese, n-am fi putut avea noi smartphone-uri, centre de date sau site-uri web. Inca exista miliarde de oameni si zeci de miliarde de gadgeturi care urmeaza sa intre pe internet.
Noul internet este "de trilioane si trilioane de ori mai mare" decat cel actual, spune bunicul Internetului,Vint Cerf, in prezent oficial Google.
Dar IPv6 nu functioneaza cu vechiul Internet, IPv4. (Da, a existat un IPv5, dar s-a renuntat la el pentru IPv6). Cele doua Interneturi nu pot "vorbi" unul cu celalalt".
Deci, site-urile si gadget-urile sunt deja pe noul internet. Nu te vei mai putea conecta la ele decat daca ai calculatorul, reteaua/router-ul de acasa si providerul de internet pe IPv6. Dar probabil ca nu va trebui sa schimbi nimic, pentru ca tehnologiile ajuta la conectarea vechiului cu noul.
Acum urmeaza partea buna. Toate aceste noi adrese inseamna ca, practic, nu exista nicio limita la lucrurile pe care le putem adaugat direct pe Internet. Expertii, cum este Cerf, prezic ca acest lucru va crea "Internetul lucrurilor", unde orice detinem are propria adresa de Internet si poate fi controlate de la distanta printr-o aplicatie. Iar lista include electrocasnicele, cheile, pivnita de vinuri si zgarda cainelui - totul.

"Daca suna tata, spune-i ca era sa mor". O scrisoare de razboi a ajuns dupa 43 ani la destinatar



Ultimele cuvinte ale unui soldat american cazut pe frontul din Vietnam in 1969 au ajuns la destinatar dupa 43 de ani.
Familia acestuia a apucat sa-i citeasca luni ultimul mesaj pe care a apucat sa-l scrie in urma cu 43 de ani, inainte sa fie capturat si ucis de armata vietnameza.
"Daca tata suna, spune-i ca am fost aproape de moarte, dar sunt OK. O sa-i scriu curand". Asa se incheie una dintre cele mai cutremuratoare scrisori pe care o familie de americani a apucat s-o citeasca vreodata.
Fiul lor, sergentul Steve Flaherty, a murit pe front pe 25 martie 1969, inainte ca aceasta scrisoare sa fie trimisa parintilor sai.
"Nu am putut sa strangem trupurile colegilor morti, iar apoi fortele aeriene au bombardat si aruncat cu napalm, iar totul s-a dus. Am nevoie de odihna cat mai rapid.", sunt cuvintele pe care mama soldatului american a apucat sa le citeasca luni, cand Secretarul de Stat american de aparare Leon E. Panetta s-a deplasat la Hanoi intr-o intalnire istorica la care a mai participat si ministrul de aparare vietnamez,Phung Quang Thanh si a primit hartia cu ultimele cuvinte ale sergentului Flaherty.
Scrisoarea a supravietuit razboiului datorita colonelului Nguyen Phu Dat, care a pastrat-o si a cautat sa o inapoieze familiei la finalul conflictului dintre SUA si Vietnam, scrie Huffington Post.
Razboiul din Vietnam a durat aproape 20 de ani, intre 1 noiembrie 1955 si 30 aprilie 1975 si nici pana astazi cifrele celor care au decedat in razboi nu este cunoscut exact si e estimat intre un milion si CINCI milioane.
Sergentul Steve Flaherty face parte din lista celor peste 58.000 de soldati americani decedati in timpul conflictului. Alti 300.000 de soldati ai armatei americane au fost raniti in cei 19 ani de razboi.

Cum va arata smartphone-ul Facebook, telefonul inteligent pentru care Zuckerberg angajeaza ingineri de la Apple.

Facebook a angajat mai multi ingineri software si hardware care au lucrat la Apple, contribuind inclusiv la dezvoltarea iPhone si iPad. Reteaua de socializare spera ca isi va lansa propriul smartphone pana anul viitor, au declarat pentru New York Times (NYT) surse apropiate situatiei. Designerul Michal Bonikowski a pus cap la cat cateva dintre speculatiile cu privire la acest nou device pentru a vedea cum va arata telefonul inteligent de la Facebook



Acesta ar fi cel de-al treilea astfel de proiect alFacebook. In 2010, blogul TechCrunch scria ca Facebook dezvolta un smartphone, insa incercarea a esuat, potrivit unor surse, dupa ce compania si-a dat seama cate dificultati si obstacole ar trebui sa depaseasca.
Anul trecut, site-ul AllThingsD a scris ca Facebook si producatorul taiwanez de smartphone-uri HTC s-au asociat pentru a dezvolta un "telefon inteligent" sub marca retelei de socializare, nume de cod "Buffy"
Surse apropiate Facebook au declarat pentruNew York Times ca reteaua sociala a aprofundat proiectul prin extinderea echipei "Buffy" si prin analizarea altor variante de smartphone. Astfel, compania a construit o echipa de ingineri software si hardware cu experienta in dezvoltarea de smartphone-uri, potrivit New York Times Bits, blogul de tehnologie al publicatiei.
Reteaua de socializare vrea sa-si lanseze propriul telefon pana anul viitor, au declarat pentru New York Times mai multi angajati ai Facebook, specialisti contactati de companie si surse apropiate proiectului.
Un specialist care a contribuit la dezvoltarea Apple iPhone sustine ca s-a intalnit cu Mark Zuckerberg, directorul general al Facebook, care ar fi avut numeroase intrebari privind modul de functionare a smartphone-urilor si ar fi fost interesat de detalii care nu pot fi atribuite simplei curiozitati.
Un alt inginer care a lucrat la Apple spune ca a fost recrutat de un director executiv al Facebook si a fost infomat ca reteaua de socializare este interesata de dezvoltarea de hardware. Contactati de NYT, reprezentantii Facebook nu au comentat privind existenta unui proiect smartphone.
Listata recent la bursa, Facebook este in cautare de surse de diversificare a veniturilor, iar una dintre principalele temeri ale companiei este ca ar putea "ramane in urma" pe segmentul publicitatii pe platforme mobile, una dintre cele mai promitatoare nise ale industriei.
"Mark este ingrijorat ca, daca nu creeaza in viitorul apropiat un telefon, Facebook va ramane doar o aplicatie pe platformele mobile ale altora", spune un angajat al Facebook.
Dezvoltarea unui telefon mobil s-a dovedit insa in trecut un proiect foarte dificil pentru nume consacrate din industria IT, precum Hewlett-Packard sau Dell, ale caror incercari in domeniu au esuat in pofida bugetelor uriase aflate la dispozitia cele doua companii.
Google a finalizat recent achizitia producatorului de smartphone-uri Motorola Mobility pentru 12,5 miliarde dolari, alimentand speculatiile ca s-ar putea indrepta spre dezvoltarea de smartphone-uri sub nume propriu.


Analiza WSJ: Cum va fi Romania afectata direct de o posibila iesire a Greciei din zona euro



Guvernele si bancile centrale din Europa Centrala si de Est se pregatesc pentru iesirea Greciei din zona euro. Asa ceva ar conduce la deprecierea puternica a monedelor din regiune, la cresterea costurilor creditului si franarea exporturilor.
Autoritatile din statele UE cu economii emergente considera ca sunt mai bine pregatite pentru depasirea unei astfel de crize decat acum patru ani, cand falimentul bancii americane Lehman Brothers a declansat criza financiara mondiala, noteaza Wall Street Journal (WSJ).

Regiunea este insa vulnerabila, cele mai mari riscuri fiind semnalate in Ungaria, din cauza gradului ridicat de indatorare a guvernului, in timp ce Romania ar trebui sa fie ingrijorata de prezenta semnificativa a bancilor grecesti, iar Bulgaria de exporturile catre Grecia, una dintre principalele piete de desfacere pentru producatorii de la sud de Dunare, potrivit unei analize a WSJ.

Ingrijorati ca alegerile de la sfarsitul saptamanii viitoare din Grecia ar putea determina iesirea tarii din zona euro, investitorii vand deja de cateva saptamani active legate de Polonia, Ungaria, Romania si Cehia, provocand deprecierea monedelor si a indicilor bursieri din regiune.

Ungaria, cu cel mai ridicat grad de indatorare dintre statele UE care nu au trecut inca la euro, a inceput sa-si "consolideze apararea astfel incat un astfel de cutremur sa nu aduca tara in genunchi", potrivit declaratiilor premierului de la Budapesta, Viktor Orban, citat de WSJ.

In Polonia, cea mai "sanatoasa" economie din regiune, guvernatorul bancii centrale Marek Belka a afirmat ca autoritatile monitorizeaza atent situatia din sectorul bancar si sunt pregatite sa intervina cu lichiditati, in euro si zloti, pentru a sprijini institutiile financiare in caz de necesitate.

"Exista canale de contagiune, dar economia polona este destul de echilibrata si rezistenta. Desigur, nimeni nu este imun",
 a declarat Belka pentru WSJ.

Majoritatea statelor din regiune au o expunere limitata fata de Grecia, cu exceptia Romaniei si Bulgariei. Analistii considera ca iesirea statului elen din zona euro ar declansa trecerea panicata a investitorilor de la active din Europa emergenta catre investitii percepute drept sigure.
Monedele din regiune s-ar deprecia, iar costurile de finantare ale guvernelor si companiilor ar creste. Populatia cu credite in valuta din Polonia, Ungaria si Romania ar fi afectata in mod special.

Un alt canal de transmitere a crizei ar fi bancile. Multe institutii de credit din regiune depind de finantarea de la banci-mama din zona euro, iar iesirea Greciei din uniunea monetara ar declansa o criza la nivelul sistemului bancar vest-european, afectand sever fluxul de fonduri catre statele din Est.

Totodata, iesirea Greciei din zona euro ar putea declansa o recesiune severa in zona euro, afectand semnificativ exporturile statelor est-europene, in special Cehia si Ungaria.

Viktor Orban a propus Poloniei, Cehiei si Slovaciei sa ia masuri coordonate pentru a preveni retragerea, de catre bancile vest-europene, a finantarii catre subsidiarele din est, si pentru a obtine acces la operatiunile de swap valutar ale Bancii Centrale Europene.

Reactia vecinilor Ungariei a fost insa lipsita de entuziasm.
"O initiativa interguvernamentala nu este masura potrivita aici", a afirmat Marek Belka, precizand ca astfel de chestiuni ar trebui discutate de BCE si bancile centrale.

"Desigur, as fi ingrijorat daca bancile europene mari care au subsidiare aici ar fi in pericol. Insa subsidiarele sunt destul de bine izolate, supravegheate de noi, bine capitalizate si lichide"
, a mai spus guvernatorul bancii centrale a Poloniei, unde 70% din activele din sectorul bancar sunt detinute de institutii straine.
Belka a adaugat ca se pregateste pentru o perioada prelungita de incerttiudine.

"In orice caz, nu cred ca se va intampla repede, la o data clara, oferind ziarelor un titlu mare si frumos, «Grecia a iesit din zona euro». Situatia va evolua", a explicat oficialul de la Varsovia.

O alta optiune luata in calcul de Belka daca alegerile din Grecia ar da un guvern care nu sustine acordul cu UE si FMI ar fi mentinerea tarii in zona euro, insa cu reducerea semnificativa sau oprirea ajutorului extern, si finantarea economiei printr-un "instrument intern de plata" cu caracter temporar, folosit in paralel cu moneda euro.

"Unii considera ca peticirea problemelor este cel mai bun scenariu, pentu ca alte variante sunt ori nerealiste, ori dezastruoase", conchide Belka.

Cercetatori: Boala sexuala care afecteaza zeci de milioane de oameni/an ar putea deveni incurabila



O boala care se transmite pe cale sexuala si care infecteaza milioane de oameni in fiecare an devine din ce in ce mai rezistenta la medicamente si este posibil ca in curand sa devina netratabila.
Agentia de securitate a ONU cere guvernelor si medicilor sa supravegheze atent gonoreearezistenta la antibiotice, boala care poate cauza infertilitate, complicatii ale sarcinii, iar in unele cazuri chiar moartea mamei
"Acest organism a dezvoltat practic rezistenta impotriva tutoror medicamentelor pe care le-am folosit impotriva sa", a declarat Dr. Manjula Lusti-Narashimhan, cercetator in cadrul departamentului de boli cu transmitere sexualala al agentiei.
Acest lucru include si utilizarea cefalosporinelor, considerate ultima linie de aparare impotriva bolii.
"In doi ani o sa devina imun la toate tratamentele pe care le avem la dispozitie acum", a mai precizat Dr. Manjula.
Considerata acum cateva sute de ani boala marinarilor si a soldatilor, gonoreea a inceput sa fie tratata foarte usor dupa descoperirea penicilinei.
In acest moment este cea mai transmisa infectie pe cale sexuala, dupa chlamydia, peste 100 de milioane de oameni imbolnavindu-se anual.
Oamenii de stiinta sustin ca utilizarea excesiva sau gresita a antibioticelor si capacitatea extraordinara a bacteriei de a se adapta fac ca boala sa fie pe cale a deveni o problema grava.
Rezistenta maladiei la cefalosporine a fost semnalata prima oara in Japonia, iar recent au existat astfel de cazuri si in Marea Britanie, Australia, France, Suedia si Norvegia, state cu un sistem sanitar foarte dezvoltat.

Circuit de Formula 1 la Cluj?



Când nume mari în cursele motorizate precum Tilke şi Apex manifestă interes faţă de planurile tale, ştii că ai creat ceva valoros. Acest lucru i s-a întâmplat arhitectului clujean Mihai Matei, care a proiectat un spectaculos circuit de Formula 1, circuit pe care îl puteţi admira în galeria foto.

Clujul în F1?

Locul ales de clujean pentru circuitul său virtual este situat într-o mică depresiune aflată lângă ieşirea de pe Autostrada Transilvania dinspre Cluj, pe locul unei betoniere folosite la procurarea de materiale pentru autostradă. Depresiunea ar asigura izolarea fonică, dar şi terenul necesar pentru un traseu spectaculos de mare viteză, numărul de curbe şi declivitatea circuitului fiind proiectate pentru a genera un circuit tehnic care se mulează pe situl geografic.


Cu o lungime totală de 6.105 metri şi 20 de viraje, circuitul ar asigura o linie dreaptă de 710 metri şi ar fi caracterizat prin succesiuni de curbe care cer o tehnică superioară de pilotaj, urmate de linii drepte care permit depăşirile spectaculoase.
Spre deosebire de alte proiecte făcute doar pentru publicitate, cel creat de arhitectul clujean se remarcă prin modul compact în care este desenat circuitul, astfel încâplasarea tribunelor permite spectatorilor să vadă mari părţi din circuit. Tribuna oficială are 7.600 de locuri, celelalte tribuneînsumând un total de 27.400 de locuri.

Pe sit mai sunt amplasate şi alte construcţii care arată seriozitatea cu care a fost gândit circuitul, ţinând cont de reglementările FIA şi FIM - construcţii administrative, un Centru Motor Sport cu zonă de divertisment, zonă de simulatoare F1, zone de restaurante, cafenele şi magazine de suveniruri, precum şi un muzeu şi o librărie de specialitate.
Circuitul ar mai include un hotel de 4 stele cu 80 de camere, restaurant şi zonă belvedere cu terasă de vară, precum şi aproximativ 10.000 de locuri de parcare, un circuit de karting cu utilităţile aferente, tribune pe gazon şi zonă de campare.

Cât de fezabil e proiectul?
Mihai Matei consideră că un parteneriat public-privat ar fi cea mai bună variantă. Conform arhitectului, "în urma discuţiei cu Tilke şi Apex am înţeles că acest gen de investiţie se face treptat,începându-se construcţia la pistă, clădirea cu boxe şi tribuna oficială, iar ulterior restul construcţiei. În primă fază costurile ar fi de circa 15 milioane de euro exceptând terenul."
Interesul manifestat de celebrele firme de motor-sport şi reacţia favorabilă pe care a întâlnit-o românul nostru la expoziţia motor-sport de la Koln ar trebui să fie o încurajare pentru orice investitor dispus să aducă competiţiile sportive de mare viteză la Cluj.
Ce părere aveţi despre acest circuit?













Inca o dovada a evolutiei oamenilor din maimute. Mutatia care i-a ajutat sa supravietuiasca



Cu 100.000 de ani in urma, specia umana a fost la un pas de disparitie. Cercetatorii americani au gasit o noua dovada a modului in care omul a evoluat din maimuta, salvandu-se astfel de o epidemie care ar fi putut sa distruga specia noastra.
O echipa de savanti de la Universitatea din California, condusa de profesorul Ajit Varki, a gasit dovada ca, in urma cu 100.000 de ani, o boala misterioasa a adus omenirea la u pas de disparitie.
Numai 10.000 de indivizi au supravietuit, pe intreaga planeta. Ei au scapat de pandemie, pentru ca doua gene care au determinat imbolnavirea restului populatiei lor le lipseau sau erau inactive.
Aceste gene au fost botezate de savanti Siglec-13si Siglec-17 si sunt respeonsabile cu reactia sistemului imunitar in fata bacteriilor.
Cercetarile facute de oamenii de stiinta au demonstrat ca mai multe grupe de bacterii periculoase, precum E coli, se prind de aceste gene.
Oamenii care au supravietuit atunci pandemiei au repopulat Pamantul, iar urmasii lor nu au avut aceste gene periculoase.
In prezent, ele sunt intalnite numai la cimpanzei. Siglec-13 a disparut complet din ADN-ul uman, iar Siglec-17 exista, dar este inactiv

Atac dur al avocatilor la un an de la modificarea Codului Muncii: a descurajat investitorii si a dus la concedieri. Legea va fi schimbata din nou

Adoptat in urma cu un an prin asumarea raspunderii de catre Cabinetul Emil Boc, cea mai importanta lege care reglementeaza relatiile de munca din Romania - Codul Muncii, trezeste in continuarea nemultumiri in randul societatii civile. Avocatii specializati in dreptul muncii sustn ca modificarile la lege nu au facut decat sa faca Romania neatractiva pentru investitori si sau duca la scaderea numarului de angajati. In acest context, ministrul liberal al Muncii, Mariana Campeanu, a anuntat intentia de a modifica legea din nou.




lubul de Drept Social "Costel Gilca" a facut un bilant al primului an de aplicare a noului Cod al Muncii, aratand ca, desi statisticile indica o crestere cu aproximativ 100.000 a numarului de contracte individuale de munca, in realitate aceasta crestere nu a fost constanta si nu a insemnat si o crestere a locurilor de munca



Pe de alta parte, cifrele oficiale indica o scadere a numarului de contracte, in mai 2012 fata de mai 2011. Cresterea numarului de contracte de munca s-a simtit imediat dupa intrarea in vigoare a modificarilor, ulterior trendul fiind descendent.
 
Astfel, daca in 31 mai 2011, erau inregistrate 6.372.942 de contracte de munca active, in 31 mai anul curent mai erau active 5.516.791 de contracte.
 
In ce priveste numarul de angajati, la sfarsitul lunii mai erau inregistrati 5.069.931, mai putini fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand erau activi 5.328.302 de salariati.
 
In acest context, specialistii in dreptul muncii arata ca, din aceasta perspectiva, modificarile Codului Muncii nu au creat noi locuri de munca, ci doar au scos din zona muncii la negru o parte infima a locurilor de munca, fiind "inutile".
 
Avocatii au facut referire si la concediere, aratand ca aceasta este "extrem de formalista", fiind prevazute anumite elemente in absenta carora intervine anularea procedurii de concediere.
 
Specialistii in dreptul muncii au mai atras atentia ca in noua forma, Codul Muncii avantajeaza angajatorii, desi acest document ar trebui sa fie simplu, clar si cu reguli aplicabile salariatilor si angajatorilor in egala masura.
 
Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a anuntat ca intentioneaza sa modifice actuala forma a Codului Muncii, care, in opinia sa, nu protejeaza angajatul.
 
"Fiecare persoana trebuie sa aiba drept la greva si protectie. Nu trebuie sa trecem nici la cealalta extrema, ca angajatii nu pot fi concediati. Trebuie sa gasim solutii pentru ambele parti", a spus ministrul Muncii.
 
Noile prevederi ale Codului Muncii, care au majorat perioada de preaviz, au introdus agentul de munca temporara si au inasprit sanctiunile pentru munca la negru, angajatorii riscand sa ajunga la inchisoare daca folosesc mai mult de cinci persoane fara forme legale, au intrat in vigoare in 1 mai 2011, dupa ce Guvernul si-a angajat, in 8 martie 2011, raspunderea in Parlament.

Primul vaccin împotriva bolii Parkinson se află în faza de testare


Zece pacienţi ce suferă de maladia Parkinson, o boală neurodegenerativă incurabilă, iau parte la testele clinice pentru evaluarea eficacităţii primul vaccin menit să combată boala.



Medicamentul, numit PD01A, stimulează sistemul imunitar să distrugă alfa-synucleina, o proteină despre care se crede că ar declanşa apariţia bolii, prin acumularea în creier, perturbarea producţiei de dopamină şi intoxicarea neuronilor, ceea ce duce la moartea acestora.
Compania austriacă Affiris, care a dezvoltat vaccinul, afirmă că acesta reprezintă primul tratament care ţinteşte cauzele maladiei. Majoritatea tratamentelor recomandate în prezent urmăresc doar să atenueze efectele, prin creşterea nivelului de dopamină.
În total, 32 de pacienţi vor fi implicaţi în studiul clinic. Acesta urmăreşte, în principal, să arate dacă medicamentul este sigur pentru utilizare, dar oamenii de ştiinţă vor să afle şi dacă ameliorează cumva simptomele bolii.

Plantaţiile de palmieri le priesc jaguarilor


Într-o plantaţie de palmieri de ulei din Columbia au fost filmaţi, în premieră, jaguari şi alte specii de feline din fauna locală. Ştirea aduce un plus de speranţă pentru iubitorii naturii şi ecologişti, deoarece arată puterea de adaptare a acestor animale periclitate. Cu toate acestea, plantaţiile de palmieri continuă să fie una dintre cauzele principale care duc la defrişare pădurilor tropicale din America de Sud, Africa şi Indonezia.



Uleiul de palmier este cel mai folosit tip de ulei de gătit în Africa, Asia şi America de Sud. Cererea crescută are la bază preţurile ieftine şi calităţile sale nutritive. Din aceste motive, tot mai multe zone cu păduri tropicale sunt defrişate sau incendiate în fiecare an, pentru a face loc noilor terenuri pentru plantaţiile de palmieri.
Spre exempu, în Indonezia, creşterea plantaţiilor de palmieri a dus la restrângerea habitatului natural al orangutanilor. Tot în Indonezia, cercetătorii au observat că tigrii evită plantaţiile de palmieri, care acţionează ca nişte bariere care împiedică deplasările acestura şi duce la scăderea diversităţii genetice a acestor feline.
În schimb, în America de Sud, camerele de luat vederi instalate în plantaţii au demonstrat că jaguarii s-au obişnuit cu noul mediu ambiant şi chiar s-au adaptat în timp record la acesta.
Imaginile şi fotografiile provin dintr-o mică plantaţie de palmieri situată la marginea unei zone protejate.
"În mod normal, jaguarii se deplasează prin regiunile antropizate, dar până în prezent cercetătorii nu aveau dovezi fotografice ale prezenţei jaguarilor în plantaţiile de palmieri. Ţinând cont de habitatele lor distruse pentru a face loc terenurile destinate plantaţiilor, se pare totuşi că felinele nu şi-au părăsit teritoriile de origine.
Pe lângă acest aspect, credem că plantaţiile situate în interiorul aşa-numitului Coridor al Jaguarilor pot face parte în continuare din acest ecoton, deosebit de important pentru diversitatea genetică a speciei. Din acest punct de vedere, Columbia este o ţară-cheie, deoarece este situată în centrul Coridorului Jaguarilor şi facilitează astfel deplasările acestor feline între America Centrală şi cea de Sud", declară dr. Esteban Payan, directorul programului Northern South America Jaguar al organizaţiei non-guvernamentale Panthera, care desfăşoară programe de conservare a felinelor sălbatice în întreaga lume.

Radiaţiile tomografului pot dăuna copiilor


Examinările multiple cu ajutorul tomografiei computerizate, în copilărie, pot favoriza apariţia cancerului la creier sau a leucemiei, susţine un nou studiu.



Cercetătorii de la Universitatea Newcastle au ajuns la această concluzie după ce au studiat aproape 180.000 de pacienţi tineri, cu vârste sub 21 de ani, cărora li se făcuseră mai multe tomografii computerizate în perioada 1985-2002. Pentru că, în general, cancerul provocat de radiaţii începe să se dezvolte mai târziu, specialiştii au monitorizat frecvent aceşti pacienţi, până în 2009.
În ciuda rezultatelor, specialiştii spun că, în total, tomografia oferă mai multe beneficii decât dezavantaje, dar sfătuiesc ca acestă metodă să fie utilizată doar atunci când este neapărată nevoie.
În timpul unei tomografii computerizate, un tub de raze X se învârte în jurul corpului pacientului pentru a produce imagini în detaliu ale organelor interne şi ale altor părţi din corp.
"Am constat creşteri semnificative ale riscului de apariţie a tumorilor şi a leucemiei, ca urmare a expunerii la razele X în timpul tomografiilor computerizate. Deşi numărul de analize realizate de computerul tomograf a scăzut dramatic în ultimul timp, este nevoie de o reducere şi mai mare a lor", a declarat doctorul Mark Pearce, epidemiologul care a condus studiul.
Tomografiile computerizate sunt folosite atunci când pacienţii se prezintă la medic în urma unor accidente serioase, pentru a cerceta posibila existenţă a leziunilor interne sau a bolilor de plămâni. De asemenea, ele sunt utile în cazul copiilor, deoarece nu necesită anesteziere.

Calităţile bărbaţilor „macho” au fost demonstrate ştiinţific


Faptul că femeile sunt atrase de bărbaţii cu aspect „macho”, cu bărbie puternică şi faţă lată, este un lucru cunoscut. Acum, noi cercetări sugerează că aceşti bărbaţi nu se bazează doar pe muşchi şi agresivitate.



De fapt, spun cercetătorii, oamenii cu feţe late sunt mult mai predispuşi să se sacrifice pentru membrii echipei din care fac parte. Cercetarea vine să demonstreze că părerea generală a oamenilor despre bărbaţii macho este greşită. Dacă vă număraţi printre cei care cred că aceşti indivizi sunt necooperanţi, reci şi chiar necinstiţi, dovezile ştiiţifice vin să vă contrazică.
Expunerea la un nivel ridicat de testosteron în timpul vieţii intrauterine poate duce la dezvoltarea unui făt care, la maturitate, va avea o faţă lată, ce inspiră masculinitate prin ochii mici şi bărbia puternică. Aceste caracteristici încep să se observe la pubertate, atunci când nivelul de testosteron al băieţilor creşte. Deoarece testosteronul este asociat cu agresivitatea, unii bărbaţi cu feţe late sunt consideraţi violenţi sau războinici.
Pentru că au considerat că asocierea dintre aceşti indivizi şi violenţă este doar o întâmplare, oamenii de ştiinţă de la Universitatea St. Andrews, Marea Britanie, au realizat un studiu în care subiecţii au primit bani cu scopul de a-i folosi într-un joc pe echipe. Banii puteau fi utilizaţi pentru sine, sau puteau fi "sacrificaţi" pentru ajutorarea întregii echipe. Jumătate dintre participanţi au fost anunţaţi că rezultatele lor vor fi comparate cu ale altor echipe de la Universitatea St. Andrews, în timp ce restul subiecţilor au fost înştiinţaţi că rezultatele lor vor fi comparate cu ele ale unor studenţii rivali de la Universitatea din Edinburgh.
Rezultatele au arătat că, cu cât faţa bărbatului era mai largă, cu atât el ara mai puţin dispus să coopereze în cazul în care era comparat cu un coleg din aceeaşi universitate. Dar, atunci când se confruntau cu un rival de la universitatea concurentă, bărbaţii macho deveneau foarte competitivi, fiind dispuşi, mai mult decât alţi participanţi, să îşi sacrifice banii pentru întregul grup.
Rezultatele studiului vin să demonstreze că înfăţişarea macho poate avea atât aspecte bune, cât şi rele: deşi bărbaţii cu trăsături foarte masculine pot fi, în general, mai agresivi, ei se pot arăta, totodată, calzi şi săritori în anumite împrejurări, ca atunci când e vorba despre sprijinirea colegilor de echipă.

De ce fiecare om are un spaţiu personal?


Una dintre cele mai importante reguli impuse în spaţiul public este aceea de a nu invada spaţiul personal al altora. Dar cum a luat naştere acest concept şi de ce ne simţim atât de incomod atunci când el este încălcat?



Conform unei lucrări din anii 1960 aparţinând antropologului american Edward Hall, spaţiul personal al fiecăruia dintre noi are patru dimensiuni, în funcţie de persoanele lângă care stăm.
Cea mai restrânsă zonă poartă numele de spaţiu intim şi se extinde în afara corpurilor noastre la 45 cm în fiecare direcţie (asemenea unei "bule" invizibile care ne înconjoară), în ea putând pătrunde doar familia, prietenii şi animalele de companie. Următoarea dimensiune poartă numele de spaţiu personal şi se extinde de la 45 de cm la 120 de cm. Aici pot pătrunde prieteni şi cunoscuţi, mai ales în cazul unei conversaţii informale, dar necunoscuţii sunt văzuţi ca intruşi. De la 120 de cm la 360 se formează zona numită spaţiu social, în care oamenii iau parte la interacţiuni sociale cu necunoscuţii. Dincolo de această barieră se situează spaţiul public, deschis tuturor.

Cu toate acestea, unii specialişti spun că limitele diferă de la o cultură la alta şi în funcţie de context. Specialistul Ralph Adolphs este de părere că începem să înţelegem acest concept în jurul vârstei de 3-4 ani, urmând ca distanţele fiecărui tip de spaţiu personal să se cimenteze până ajungem la adolescenţă. Într-o lucrare din 2009, Adolphs sublinia faptul că la baza determinării spaţiului personal stă nucleul amigdalian, regiunea din creier implicată în declanşarea fricii.
Nucleul amigdalian se activează atunci când invadăm spaţiul personal al altora. Acest lucru reflectă răspunsul emoţional puternic produs atunci când cineva stă prea aproape de noi.

Un alt specialist, psihologul Robert Sommer, a explicat că, atunci când suntem în locuri aglomerate, precum un autobuz sau metrou, şi nu putem evita invadarea spaţiului personal, tindem să îi "dezumanizăm" pe cei din jur prin evitarea privirii sau a altor contacte.

Creşterea populaţiei umane va provoca o foamete generalizată


Un comitet format din 22 de specialişti de renume mondial a lansat recent un semnal de alarmă cu privire la efectele dezastruoase ale creşterii populaţiei umane. Fenomenul va duce nu doar la o foamete fără precedent, ci şi la pagube incalculabile în sectoare de activitate precum agricultura, pescuitul, managementul resurselor de apă sau sectorul forestier.



Unele zone din planeta noastră sunt atât de afectate de suprapopulare, încât nu mai pot fi salvate, iar specialiştii se tem că dacă 50% din mediul ambiant va fi alterat de oameni, dezastrul va fi de neoprit.
Cercetătorii au observat deja că acolo unde pagubele şi agresiunile omului aupra mediului au depăşit 50% din suprafaţa arealului respectiv, rezultatele sunt dezastroase, iar efectele sunt ireversibile, biotopul nu se mai poate reface.
Comitetul de oameni de ştiinţă care a întocmit studiul cheamă, pe această cale, la constituirea unei "conduceri globale", pentru a se preveni dezastrul ecologic provocat de excesele speciei umane.
"Rezultatele noastre sugerează că se va ajunge la o reducere periculoasă a biodiversităţii, iar aceasta va duce la un impact devastator asupra agriculturii, pescuitului, zootehniei, managementului pădurilor şi resurselor de apă. Iar acest lucru s-ar putea întâmpla peste doar câteva generaţii.", avertizează conducătorul studiului, profesorul Anthony Barnosky, de la Universitatea California - Berkeley.
În prezent, cei circa 7 miliarde oameni au transformat deja 43% din uscatul Terrei în zone urbane şi terenuri agricole. Dacă, în conformitate cu estimările, în anul 2045 populaţia Terrei va atinge 9 miliarde de locuitori, oamenii vor transforma în teren urban şi agricol 50% procente din suprafaţa terestră a planetei cândva în pragul anului 2025.
Autorii studiului sunt biologi, ecologi, experţi în sisteme complexe, geologi şi paleontologi din Statele Unite, Canada, America de Sud şi Europa.
"Situaţia este deosebit de gravă, iar în unele zone s-a depăşit deja punctul critic. Tocmai m-am întors dintr-o călătorie de documentare în Himalaya, Nepal, şi am observat familii care au ajuns să se războiască între ele cu topoarele şi macetele pentru banalul lemn de foc, lemn pe care îl ard în fiecare seară pentru a-şi găti mâncarea", declară Elizabeth Hadly, din cadrul Universităţii Stanford, unul din co-autorii studiului, adăugând că "avem nevoie disperată" de un plan de conducere coordonat, coerent, la nivel global, pentru planeta Pământ.