Tuesday, December 10, 2013

Santa Claus Chocolate


Cum ne afecteaza telefonul mobil nivelul fericirii?

Daca folosesti in mod constant telefonul mobil, majoritatea oamenilor din jurul tau vor crede ca ai o multime de prieteni si o viata sociala foarte activa. Cu toate acestea, un nou studiu sugereaza ca cei care sunt foarte atrasi de telefon au mai putine sanse a de a fi fericiti, comparativ cu cei care pot ignora cu usurinta un apel sau un mesaj.


Cei care folosesc telefonul foarte des sufera de un nivel mai mare de anxietate si obtin rezultate mai slabe la ceea ce fac, comparativ cu cei care pot rezista impotriva tentatiei de a-si verifica in mod constant mesageria.
La studiu au luat parte mai bine de 500 de studenti pe care oamenii de stiinta i-au monitorizat pentru a vedea cat de mult folosesc telefonul si modul in care acest obicei le afecteaza vietile.
Astfel, specialistii au descoperit ca in loc ca telefonul sa ii faca pe oameni sa sesimta mai aproape de prieteni, dispozitivul ii determina pe acestia sa devina mai anxiosi deoarece multi indivizi se simt obligati sa mentina o legatura constanta cu cei de la „capatul celalalt al firului”.
Pe de alta parte, alti participanti la studiu nu reuseau sa se deconecteze de la site-urile de socializare precum Facebook.
Studiul, realizat de Jacob Barkley, Aryn Karpinski si Andrew Lepp contrazice cercetarile anterioare care au indicat ca telefoanele mobile imbunatatesc interactiunile speciale si ajuta la reducerea sentimentului de izolare. In schimb, studiul celor de la Universitatea Kent a scos la iveala faptul ca utilizarea constanta a telefonului este asociata cu un nivel mai mare de stres.
Unul dintre studentii care au luat parte la studiu a declarat: „Uneori, retelele sociale ma fac sa ma simt legat de telefon. Ma fac sa ma simt ca am o obligatie in plus”.
In studiu, oamenii de stiinta au masurat anxietatea si nivelul de satisfactie al fiecarui subiect cu ajutorul unei metode clinice.
„Cativa dintre studentii intervievati au declarat ca trimit mesaje constant in timpul zilei, de dimineata pana seara. Unii dintre acestia nu au timp doar pentru ei si cred ca pentru o buna sanatate mintala avem nevoie de un pic de timp doar pentru noi in care sa reflectam, sa procesam evenimentele vietii si sa ne eliberam de factorii zilnic de stres”, a explicat unul dintre autorii studiului, Andrew Lepp.
De asemenea, in timpul studiului, cercetatorii au avut acces la rezultatele de la examenele subiectilor, cu varste cuprinse intre 18 si 22 de ani si au descoprit ca exista o asociere negativa intre performantele universitare si utilizarea frecventa a telefonului. De asemenea, negativa a fost si legatura intre nivelul de fericire si utilizarea constanta a telefonului.

Ce semnificatii au visele si cum le putem decoda?

Chiar daca oamenii de stiinta inca dezbat scopul si semnificatiile viselor, noi incercam sa dezlegam misterul fiecarui vis prin metode proprii. Adesea, ne vine greu sa nu credem ca macar unele dintre vise sunt incarcate cu o semnificatie anume. Asa se explica numarul mare de site-uri si aplicatii care hranesc curiozitatea visatorului de rand ce incearca sa ghiceasca semnificatia celor mai bizare vise.


Unele aplicatii folosesc algoritmi dezvoltati special de psihologi sau oameni de stiinta specializati in studii cognitive, in timp ce altele sunt realizate de comunitati de indivizi obisnuiti sau chiar experti in vise care dezbat semnificatia fiecarui vis in parte sau a simbolurilor din vise. Tehnicile si uneltele pe care le utilizeaza acestia variaza de la dictionare, la asa numitele simboluri ale viselor si pana la jurnale tinute special pentru a monitoriza visele de-a lungul timpului.
De mult timp, psihologii au presupus ca visele ne ofera informatii cu privire la sentimentele si trairile noastre interioare de care s-ar putea sa nu fim constienti. Psihologul Alicia Clark, de exemplu, sustine ca analiza viselor poate fi un instrument puternic pentru intelegerea propriei persoane. „Daca te trezesti si te simti dezorientat si suparat, exista sanse ca tu sa te simti la fel si in viata de zi cu zi”, a declarat aceasta explicand ca acesta este unul dintre motivele pentru care intelegerea viselor ne poate ajuta sa ne recunoastem si sa ne rezolvam mai bine luptele interioare.
In ceea ce priveste simbolistica din vise, ea sustine ca persoanele din vise pot fi ceea ce par sau pot reprezenta alti oameni care sunt ca ele. De asemenea, aceste personaje pot reprezenta diferite aspecte ale personalitatii visatorului. „De exemplu, daca iti visezi mama, personajul o poate reprezenta chiar pe ea sau pe cineva din viata ta care se comporta ca o mama sau parti din personalitatea ta care semana cu personalitatea mamei tale”, a explicat Clark.
Din acest motiv, multi terapeuti sustin ca dictionarele de vise sunt limitate deoarece ele dau semnificatii universale simbolurilor, in timp ce simbolurile s-ar putea sa aiba semnificatii unice pentru fiecare persoana in parte.
Alti specialisti nu se grabesc sa elimine utilizarea dictionarelor de vise. Roger Harnish, de exemplu, psiholog in cadrul Rochester Institute of Technology sustine ca dictionarele ii pot ajuta pe oameni sa aiba o abordare mai expansiva asupra viselor. „Datorita faptului ca dictionarele ofera atat de multe intelesuri si semnificatii, oamenii pot gasi explicatii care sa se potriveasca mai bine cu visele lor. Mai mult, cu totii avem tendinta de a ne proiecta sentimentele in aceste interpretari, putand gasi semnificatii personale in ele”.
Harnish este creatorul aplicatiei DreamProfessor care se concentreaza asupra modelelor de imagini si cuvinte din vise. „Cercetarile sugereaza ca multe dintre visele noastre par sa fie legate de treburile pe care nu le-am incheiat, mai ales de cele emotionale”, a declarat Harnish.
Deoarece DreamProfessor, asemenea altor aplicatii similare, tine un jurnal al viselor de-a lungul timpului, visatorii pot observa similaritati intre ceea ce initial par a fi vise total diferite. „Daca se intampla ca la locul de munca sa faci mereu aceleasi lucruri care te streseaza poti avea aceeasi analiza a viselor mereu, chiar daca aparent visele succesive par a fi total diferite”, a mai explicat Harnish.
Acum, in timp ce Harnish se gandeste sa initieze o cercetare ce va avea la baza visele celor care au utilizat aplicatia lui, alte site-uri, precum DreamBoard si Dreamscloud le ofera oamenilor de stiinta o baza de date cu nu mai putin de 200.000 de vise. Informatiile pe care oamenii de stiinta pun la dispozitie sunt agregate si anonime, insa anul viitor, creatorii site-urilor se gandesc sa adauge intrebari speciale pentru cercetare la care utilizatorii sa raspunda. In schimbul informatiilor privind visele lor, expertii le ofera utilizatorilor feedback privitor la ce sau pe cine viseaza cel mai des sau cand viseaza cel mai des.
Pe viitor, cei de la DreamBoard urmaresc ca pe baza algoritmului creat de profesorul Bruno Bara de la Universitatea Turin, sa le ofere oamenilor informatii privitoare la ceea ce incearca subconstientul sa le spuna.
Dar oare sunt aceste analize de incredere? De fiecare data cand ne povestim visele altora, cei care fac analiza s-ar putea sa sa isi proiecteze in ea propriile experiente, sentimente sau prejudecati. Motiv pentru care este foarte posibil ca un vis sa fie interpretat diferit in functie de cel care face analiza, este de parere Deirdre Barrett, psiholog si specialist in cercetarea viselor, de la Scoala de Medicina Harvard.
Pe de alta parte, este posibil ca unele dintre aceste aplicatii sa promita mai mult decat sunt in stare sa ofere.