Saturday, June 1, 2013

10 curiozitati despre pantofi


Exista oameni care au un fetish pentru pantofi, femei care colectioneaza zeci sau sute de pantofi, dar exista si oameni care privesc pantofii ca pe o superstitie si au anumite ritualuri legate de incaltaminte. Iata 10 curiozitati amuzante sau ciudate legate de pantofi.

1. In mod normal aruncam pantofii vechi. Totusi, exista oameni superstitiosi care isi pastreaza pantofii vechi, pentru a le purta noroc si ai proteja in zilele ghinioniste de vineri 13.
2. In anumite parti din Asia, oamenii lasa o pereche de pantofi in fata usii, inainte de fiecare calatorie pe care urmeaza sa o faca. Se spune ca daca fac acest lucru, se vor intoarce acasa fericiti si revitalizati.
3. Traditia spune ca este bine sa porti haine si accesorii vechi atunci cand mergi la o inmormantare. Acesta regula apare si in cazul pantofilor, pana si in ziua de azi, se considera gresit sa porti pantofi noi la un asemenea eveniment trist.
4. Unii oameni cred ca daca isi pun unul din pantofi sub pat, nu vor mai avea cosmaruri.
5. Se spuna ca atunci cand sireturile adidasilor tai se desfac fara niciun motiv, inseamna ca persoana pe care o placi se gandeste la tine in acel moment.
6. Trebuie sa ai grija cum iti tii pantofii. Pantofii care stau intorsi, cu talpa in sus, poarta ghinion pentru ca prevestesc un pericol.
7. Nu trebuie sa porti pantofi noi de Craciun, pentru ca se spune ca acest lcuru aduce ghinion.
8. Daca esti domnisoara de onoare, poti lega unul dintre pantofi la capatul masinii mirilor, alaturi de conserve, iar acest obicei iti poate aduce un sot.
9. Cei din Marea Britanie considera ca daca pui un ban in pantoful miresei, mirii vor avea noroc in casnicie.
10. Maria Antoaneta avea atat de multe perechi de pantofi, aproape 500, incat avea un slujitor care se ocupa numai de pantofi, pe care ii ordona in functie de data, stil si culoare.

De ce avem nevoie de apa


Cantitatea de apa din organism
In urma numeroaselor cercetari, oamenii de stiinta converg spre o singura concluzie: organismele vii contin aproximativ 70-90% apa. In corpul uman exista 70% apa, insa acest procent se schimba usor in functie de varsta. Astfel, la copiii mici apa este rezenta in organism in proportie de 80%, in timp ce la persoanele varstnice procentul de apa din corp scade pana la 60-65%. Dupa cum am mai spus, apa se regaseste in toate tesuturile organismului, in proportii diferite: in oase, muschi, creier, rinichi, plamani, sange, tesuturile adipoase si bineinteles si in lichidele biologice ca si saliva sau plasma.
De ce avem nevoie de apa?
Toate reactiile biochimice se desfasoara normal in prezenta apei. In lipsa apei, reactiile biochimice se vor desfasura cu rezidurile de apa ramase in organism, celulele avand astfel de suferit.
In organismul uman, apa ajuta la absorbtia si transportul substantelor nutritive (apa este solvent pentru Natriu, Calciu, Potasiu, Magneziu)
Apa este suport plasmatic – Adica da volum sangelui. In cazul unei hidratari corespunzatoare scade riscul de lesin cauzat de hipotensiune (ati observat cum se administraza apa persoanelor care lesina).
Apa ajuta digestia – Asigura plasticizarea continutului intestinal, facilizand tranzitul si expulzarea resturilor nedigerate – previne constipatia.
Apa mentine o functionare optima a rinichilor.
Prin intermediul apei, celulele sunt capabile sa schimbe informatii cu intreg organismul.
Apa ajuta la reglarea temperaturii corpului – procesul de sudoratie.
Apa incetineste imbatranirea organismului.
On om normal ar trebui sa consume aproximativ 2-3 L de apa pe zi. De multe ori acest lucru nu se intampla din cauza neglijentei, din cauza calitatii inferioare a apei sau datorita costurilor ridicate impuse pentru apa de calitate.
De retinut este faptul ca apa trebuie sa fie consumata in mod constant, nu doar atunci cand ne este sete, pentru ca o concentratie buna a apei in organism nu poate duce decat la o stare buna de sanatate.