Saturday, August 18, 2012

Spanacul nu este singurul secret al lui Popeye - au fost identificate alte plante care cresc masa musculară!


Oamenii de ştiinţă au o veste rea pentru Bluto. De acum înainte, Popeye ar putea să îşi dezvolte masa musculară şi să îşi îmbunătăţească performanţele fizice consumând nu numai spanac, ci şi muştar brun sau varză.


Studii recente au arătat că anumite substanţe chimice numite brasinosteroizi, prezente în frunzele plantei de muştar brun şi alte plante din familia Brassicaceae , precum varza sau broccoli, declanşează un răspuns fiziologic similar cu cel creat de steroizii anabolizanţi. Oamenii de ştiinţă cred că aceste substanţe din plante pot asigura o alternativă naturală şi sigură pentru tratamentele de prevenire a bolilor asociate cu deteriorarea musculară. De asemenea, specialiştii cred că ele ar putea îmbunătăţi rezistenţa musculară a indivizilor şi performanţele fizice.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord şi Universitatea Rutgers au prelevat celule din muşchii scheletici ai şobolanilor şi le-au expus la diferite cantităţi de substanţă numită homobrasinolid. S-a constatat că celulele musculare răspund la brasinolid prin creşterea sintezei de proteine şi diminuarea procesului de degradare a proteinelor în culturile de celule. Rezultatul a constat într-o creştere semnificativă a cantităţii de proteine musculare.
Următorul pas al cercetării s-a bazat pe hrănirea şobolanilor cu homobrasinolid, timp de 24 de zile. În acest timp, specialiştii au măsurat schimbările intervenite le nivelul greutăţii, al consumului de produse alimentare şi al compoziţiei corpului. Şobolanii care au fost hrăniţi cu steroizi din plante au înregistrat o creştere a masei musculare mai mare decât cea observată în rândul celor care nu au primit asemenea substanţe. Mai mult, rezultatele studiului au indicat şi o creştere a numărului de fibre musculare, cruciale pentru îmbunătăţirea performanţei fizice. Descoperirile sugerează că terapiile bazate pe brasinosteroizi pot reprezenta o abordare viabilă pentru refacerea musculaturii lezate sau atrofiate.
"Este minunant să vedem cum plantele pe care le consumăm conţin astfel de compuşi. În viitor,s-ar putea să fim capabili să încrucişăm plante pentru a crea unele cu un conţinut mai mare de brasinosteroizi şi să producem alimente funcţionale pentru a trata sau preveni boli musculare", a declarat cercetătorul Debora Esposito.

Oamenii de ştiinţă vor prezice viitorul graţie unui proiect în valoare de un miliard de euro


V-aţi dorit vreodată să daţi ceasul înapoi pentru a retrăi o zi, o săptămână sau chiar un an? Un proiect ambiţios elaborat de o echipă de cercetători din Elveţia ar putea face acest lucru posibil.


Profesorul Dirk Helbing de la Institutul Elveţian Federal de Tehnologie doreşte să construiască un „simulator al Pământului” care va reproduce virtual, cu un grad de detaliu extraordinar, toate societăţile, economiile şi chiar mediul planetei noastre. Cu ajutorul acestui sistem sofisticat, cercetătorul crede că omenirea va putea identifica pericolele care ameninţă pieţele financiare, reţelele electrice şi toate celelalte sisteme complexe care stau la baza vieţii moderne, acţionând din timp pentru a le preveni.
„Timp de 30 de ani ne-am globalizat şi am susţinut revoluţiile tehnologice, însă nu am creat o ştiinţă a sistemelor care să ne permită să înţelegem ceea ce am creat”, afirmă Helbing.
Cercetătorul şi-a petrecut întreaga carieră studiind modul în care comportamente complexe, inteligente sau chiar periculoase pot apărea în urma unor acţiuni simple ale membrilor unei colectivităţi (precum oamenii dintr-o mulţime sau automobilele de pe un drum). Profesorul Helbing este convins că astfel de efecte au loc şi la o scară mai mare, oferind ca exemplu penele de curent care au afectat în 2006 Germania, Franţa, Spania, Portugalia şi Italia şi care au avut ca sursă oprirea unei singure linii electrice în Germania. Un alt exemplu citat de specialist este evenimentul „ flash crash” din 2010, când bursa Dow Jones a pierdut 600 de miliarde de dolari în doar câteva minute.
Proiectul condus de Helbing concurează cu alte 5 propuneri pentru două granturi în valoare de 1 miliard de euro ce sunt oferite de Uniunea Europeană. Dacă echipa lui Helbing va obţine aceşti bani, aceasta îi va cheltui pentru construirea unui computer gigant care va simula sisteme complexe la nivel global, lucru ce va permite prezicerea efectelor în cascadă. Helbing crede că, în viitor, cercetătorii şi membrii guvernelor vor apela la acest sistem pentru sfaturi, aşa cum pasionaţii de drumeţii apelează la prognozele meteo înainte de a călători. Predicţiile generate de sistemul lui Helbing nu vor fi perfecte, însă vor fi suficient de precise pentru a permite factorilor de decizie să acţioneze pentru a evita cele mai grave pericole.
Propunerea lui Helbing nu este interesantă doar pentru cei din mediul universitar. Specialistul a recunoscut că a fost contactat încă de la început de companii din domeniul militar, însă acesta a promis că proiectul va fi o resursă disponibilă tuturor.
Cele două proiecte care vor câştiga finanţarea UE vor fi anunţate spre finalul acestui an, urmând ca acestea să înceapă în 2013. Unul dintre proiectele ce participă la concurs este coordonat de un român, profesorul Adrian Ionescu de la Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne din Elveţia.




FuturICT - New Science and Technology to Manage Our Complex, Connected World from FuturICT on Vimeo.

Câţi ani ai? Nu minţi, există o metodă prin care se poate afla cu precizie vârsta


Cei care încearcă să-şi ascundă vârsta adevărată, din diferite motive, nu prea vor mai avea şanse să reuşească: cercetătorii de la Universitatea din California, San Diego, au descoperit, în creierul uman, existenţa unui „ceas al dezvoltării” care poate dezvălui, cu precizie de un an, vârsta unei persoane.


O investigare cu ajutorul rezonanţei magnetice poate identifica în creier anumite "marcaje" biologice ale maturizării, care indică diferenţele de vârstă, indiferent de alte diferenţe care există între persoane.
Scanând creierele a 885 de persoane, cu vârste cuprinse între 3 şi 20 de ani, cercetătoriii au putut identifica 231 biomarkeri ai anatomiei creierului care, combinaţi, arată vârsta cu precizie de 92% - mai mare decât cea obţinută prin orice altă metodă.
Cheia acestei precizii este folosirea mai multor astfel de biomarkeri în combinaţie, reflectând natura multidimensională a anatomiei creierului şi modelele caracteristice ale schimbărilor ce survin odată cu înaintarea în vârstă.
Încă nu se ştie în ce fel sunt legate aceste schimbări anatomice la nivelul creierului de maturitatea comportamentală, care nu refleactă neapărat vârsta noastră cronologică.
Cercetătorii afirmă că descoperirea poate avea implicaţii importante în înţelegerea modului în care îmbătrâneşte creierul. De asemenea, ar putea ajuta la înţelegerea mecanismelor ce stau la baza unor tulburări precum ADHD şi autismul, deoarece specialiştii nu ştiu încă dacă aceste tulburări de neurodezvoltare au de-a face cu ritmul dezvoltării sau reflectă o dezvoltare realizată pe o cale anormală.

Cea mai simplă reţetă pentru întemeierea unei familii


Cercetătorii de la UCLA au găsit o metodă simplă prin care bărbaţii îşi pot îmbunătăţii fertilitatea. Conform studiului lor, consumul a doi pumni de nuci pe zi îmbunătăţeşte semnificativ calitatea spermei.


Statisticile celor de la Societatea Americană pentru Medicină Reproductivă arată că unul din şase cupluri se confruntă cu probleme legate de fertilitate şi că în 40% dintre cazuri principala problemă ţine de un factor masculin. În aceste condiţii, studiul a urmărit efectele pe care le are planta bogată în acizi omega-3 asupra spermei.
Studiul realizat pe o perioada de 12 săptămâni a inclus două grupuri formate din 117 bărbaţi cu vârste cuprinse între 21 şi 35 de ani. Membrii unui grup au fost rugaţi să adauge 75 de grame de nuci la dieta zilnică, în timp ce participanţii din celălalt grup au fost rugaţi să evite consumul de fructe de tipul nucilor.
"Rezultatele au arătat o îmbunătăţire semnificativă la nivelul spermei provenite de la pacienţii care au consumat nuci, pe când la cei care nu au consumat astfel de fructe, nu s-a observat nicio schimbare. Prin urmare, nu numai femeile ar trebui să fie atente la ce mănâncă atunci când încearcă să rămână însărcinate, ci şi bărbaţii", a declarat coordonatorul studiului, Wenedie Robbins.
De-a lungul timpului s-a constat că între alimentaţie şi fertilitate există o legătură. Deşi, până acum, mai multe diete s-au dovedit a avea succes pentru promovarea fertilităţii la femei, alimentaţia pe care bărbaţii ar trebui să o aibă nu este stabilită încă.
"Nucile sunt o sursă bogată de acid alfa-linolenic, un acid de omega-3 natural, datorită căreia credem că s-a produs efectul benefic", a declarat coautorul Catherine Carpenter.