Razboi cibernetic la cel mai inalt nivel. O arma fara precedent in lume a fost expusa dupa ce a atacat Iranul
Expertii spun ca acest program informatic de spionaj este de 20 de ori mai puternic decat orice alta arma de razboi cibernetic, inclusiv virusul Stuxnet, si ar fi putut fi creat numai de catre un stat.
„Aceasta nu a fost munca unui adolescent in camera de camin. Este complicat si dedicat pentru a fura date, ramanand in acelasi timp ascuns pentru o lunga perioada de timp", a spus profesorul Alan Woodward de la departamentul de calcul al Universitatii din Surrey.
Este al treilea atac cyber care vizeaza sisteme din Orientul Mijlociu. Iranul acuza Occidentul si Israelul ca orchestreaza un razboi secret de sabotaj folosind astfel de arme, care vizeaza asasinarea oamenilor de stiinta, ca parte a disputei pe programului sau nuclear.
Computerele de la Ministerul Petrolului din Iran au fost atacate la inceputul lunii trecute, iar specialistii de la Symantec au anuntat luni ca "amprente" ale virusului Flame au fost descoperite. Nu se stie exact ce date s-au pierdut, pentru ca guvernul iranian a tinut departe de ochii presei acest incident.
Stuxnet a atacat programul nuclear al Iranului in 2010, in timp ce un alt program conex, Duqu, numit dupa personajul negativ din Star Wars, a furat foarte multe date.
Flame poate aduna fisiere, baze de date, poate modifica setarile de pe calculatoare, de la distanta, poate porni microfoane de calculator pentru a inregistra conversatiile, poate lua capturi de ecran si copia chat-uri de mesagerie instant.
Virusul de 20 GB a fost descoperit de catre o firma de securitate din Rusia, specializata pe acest domeniu. Cei de la Kaspersky Labs au declarat ca programul pare sa fi fost lansat in urma cu cinci ani si a infectat sisteme in Iran, Israel, Sudan, Siria, Liban, Arabia Saudita si Egipt.
Profesorul Alan Woodward spune ca virusul estet extrem de invaziv. Poate "aspira" informatii, copiind tot ceea ce tu tastezi, dar si vocile oamenilor din apropiere. Contine aproximativ de 20 de ori mai multe coduri comparativ cu Stuxnet, care a atacat o instalatie de imbogatire a uraniului iranian, ducand la caderea centrifugelor. Productia de uraniu a Iranului a fost suferit o lovitura severa, ca urmare a activitatilor Stuxnet.
Expertii spun ca exista dovezi care sugereaza ca acest cod a fost comandat de aceeasi natiune care a fost in spatele Stuxnet si Duqu.
Eliminarea virusului a debutat la inceputul lunii mai. Acesta nu s-a raspandit automat, ci numai la comanda. Flame intra in calculatoare de la distanta. Fisierul, care infecteaza computerele Microsoft Windows, are cinci algoritmi de criptare, formate speciale de stocare de date si capacitatea de a fura documente si de a spiona utilizatorii .
Eugene Kaspersky, fondatorul Kaspersky Lab, a declarat "Ne-a luat sase luni sa demontam Stuxnet. Flame e de 20 de ori mai complicat".