Sunday, May 27, 2012

Lovitura. Rusia nu mai este cel mai mare producator de petrol din lume. Cine i-a luat locul


Lovitura. Rusia nu mai este cel mai mare producator de petrol din lume. Cine i-a luat locul

Arabia Saudita a devenit in martie cel mai mare producator de petrol din lume, depasind Rusia pentru prima data in ultimii sase ani, arat datele Joint Organization Data Initiative, relateaza Bloomberg.


Productia de petrol a Arabiei Saudite a crescut in martie aproape de maximul ultimilor 31 de ani, iar exporturile regatului au urcat totodata cu 3%, la maximul ultimilor 5 ani, pentru a compensa scaderea livrarilor din Iran



Arabia Saudita a produs in martie 9,923 milioane barili de petrol pe zi, in urcare cu 0,7%, aproape de cel mai ridicat nivel din 1980. 
Rusia a pompat in acelasi timp 9,92 milioane de barili, cel mai ridicat nivel din februarie 2006. 
Joint Organization Data Initiative este reglementata de Forumul International pentru Energie, cu sediul la Riad, si centralizeaza date de la guvernele statelor producatoare de petrol membre ale Fodumului. 
Tarile membre ale Forumului asigura peste 90% din cererea de petrol si gaze naturale la nivel mondial. 
Presedintele rus Vladimir Putin a declarat in octombrie 2008, cand ocupa functia de prim ministru, ca Rusia ar trebui sa produca peste 10 milioane de barili de petrol pe zi timp de cel putin 10 ani.

Inception devine realitate. Iata masca de dormit care-ti permite sa-ti controlezi visele


Inception devine realitate. Iata masca de dormit care-ti permite sa-ti controlezi visele. 






Doi oameni de stiinta din New York au creat masca de dormit, intitulata Remee, care le permite oamenilor sa aiba vise lucide, pe care sa le poata controla.
Ideea inventarii unei masti care sa le permita oamenilor sa isi controleze visele apartine luiDuncan Frazier si Steve McGuigan, fondatorii companiei Bitbanger Labs.
Pentru a obtine 35.000 de dolari, bani necesari realizarii acestui proiect, cei doi prieteni au cerut ajutor pe site-ul destinat in mod special strangerii de fonduri Kickstarter. Pana in prezent peste 6500 de persoane au pus gaj aproximativ 572.000 de dolari pentru a finanta proiectul Remee.
Masca are atasata pe partea interioara sase LEDuri rosii, prea slabe pentru a-l trezi pe cel care viseaza dar suficient de vizibile pentru a fi inregistrate de creier. Luminile pot fi programate pentru a produce o secventa dorita de utilizator.
Stagiile somnului sunt impartite in doua mari categorii: non-REM (faza a somnului in care persoana care doarme nu viseza) si REM (etapa a somnului caracterizata prin miscari oculare rapide sub pleoapele inchise). Visele apar doar in fazaREM.
Remee este capabila sa identifice stagiile REM si sa "patrunda" in vis cu ajutorul celor sase LEDuri.
Practic ideea functionarii acestei masti este simpla: in timp ce o persoana viseaza, aceasta observa mai multe lumini rosii care se aprind intermitent in departare si care ii semnalizeaza ca se afla intr-un vis.
Odata constientizat acest lucru, persoana poate alege sa faca absolut orice isi doreste, fie ca acest lucru inseamna o excursie scurta la Antarctica sau o calatorie in timp.
Masca Remee este disponibila in cinci culori si poate fi achizitionata in schimbul a 95 de dolari bucata. 

Ideea care va schimba pentru totdeauna lumea. Oamenii ar putea avea coduri de bare precum alimentele


Ideea care va schimba pentru totdeauna lumea. Oamenii ar putea avea coduri de bare precum alimentele

Nume cunoscute din filozofie, stiinta, psihologie sau arta prezinta in 60 de secunde la BBC, in fiecare saptamana, o idee care ar putea sa schimbe lumea.
Provocarea poate sa starneasca controverse si nu conteaza cat este de improbabila, atata vreme cat autorul ei considera ca ar putea schimba lumea in care traim.
Cea care a lansat in aceasta saptamana ideea de 60 de secunde a fost Elizabeth Moon, autoare de literatura SF.
Ea isi doreste ca toti oamenii sa primeasca, de la nastere, un cod de bare.
„Daca as fi conducatoarea intregului Univers, as insista ca fiecare individ sa aiba un ID permanent atasat, un cod de bare, un cip implantat care sa permita identificarea rapida, usoara si necostisitoare a fiecaruia. Cipul ar fi implantat la nastere", spune scriitoarea.
"Indrepti un scaner catre o persoana si stii cine este. Aceste coduri de bare ar aduce multe avantaje. In razboi, soldatii ar putea identifica tintele cautate intr-o populatie de non-combatanti. Nu vor mai fi cazuri de gresire a identitatii cuiva, care duc la moartea unor inocenti, la victime colaterale. Anonimitatea nu va mai fi o optiune, nici confundarea cuiva, gresirea identitatii. Asumarea responsabilitatii va deveni mult mai simpla si mai corecta", a mai spus aceasta.
Ideea ei a fost lansata si dezbatuta in timpul unei discutii despre razboi, despre metode de lupta pe calea aerului si etica razboiului, in cadrul programului „Forum” al BBC: BBC World Service programme The Forum.

Victima colaterala. Iesirea Greciei din zona euro ar putea provoca haos in cel mai puternic imperiu al Europei


Victima colaterala. Iesirea Greciei din zona euro ar putea provoca haos in cel mai puternic imperiu al Europei


Presedintele rus Vladimir Putin risca o instabilitate politica grava, daca Grecia va iesi din zona euro, declansand o criza mondiala, scaderea pretului petrolului si implicit o recesiune in Rusia, potrivit unui studiu al Centrului pentru Studii Strategice din Moscova



Probabilitatea unui exit al Greciei din zona euro este de peste 50%, ceea ce ar putea conduce la retragerea altor tari din uniunea monetara, a declarat directorul institutului, Mihail Dmitriev.
 
Principalul risc la care este expusa Rusia este inrautatirea situatiei economice, care ar alimenta sentimentul anti-Putin si ar amplifica represaliile politice, se arata in studiul institutului, care acorda consultanta guvernului.
 
"Daca aceasta tendinta continua, vom asista la escaladarea violentelor politice si a represiunilor, pe de o parte, si la o criza economica grava pe de alta parte. Acestea ar putea conduce la pierderea controlului de catre Putin si la o transformare politica haotica", a aratat Dmitriev.
 
Putin a revenit in aceasta luna la Kremlin, pentru un al treilea mandat, dupa ce zeci de mii de rusi au demonstrat in principalele orase ale Rusiei, in urma alegerilor parlamentare controversate din decembrie.
 
Inrautatirea conditiilor economice la nivel mondial ar reduce capacitatea guvernului de a respecta angajamentele sociale asumate si ar putea sterge plasamentele facute de investitorii rusi in Europa, a spus Dmitriev.
 
"In pofida redresarii economice din Rusia, au loc ample retrageri de capital din tara. Acest capital se indreapta spre epicentrul crizei financiare mondiale, care este Europa. Este ca si cum ai crea un furnizor de alimente in centrul unei explozii atomice", considera analistul rus.
 
In cel mai pesimist scenariu, dupa o iesire a Greciei din zona euro, economia Rusiei s-ar contracta cu 2,1%, iar capitaul retras din tara ar atinge intr-un an 95 de miliarde de dolari, a declarat miercuri Ksenia Iudaeva, economist sef laSberbank, cea mai mare banca din tara.
 
Economia rusa ar inregistra un declin de 1% in 2013, iar tara ar ajunge la un deficit bugetar de 5,5% din PIB, in cel mai rau caz luat in calcul de Vladimir Osakovski, economist sef al Bank of America Merrill Lynch in Moscova. Rubla s-ar deprecia cu 10% fata de nivelul actual, considera Osakovski.
 
Rusia, dependenta de exporturile de petrol si gaze pentru jumatate din veniturile bugetare, in timp ce Europa reprezinta destinatia a peste 50% din exporturile tarii, ar putea suferi o recesiune mai grava decat in 2009, in cazul unei prabusiri a preturilor energiei, estimeaza Dmitriev.
 
Economia Rusiei a inregistrat o crestere medie anuala de 7% in timpul presedintiei Putin din perioada 2000-2008, inainte de a se contracta cu aproape 8% in 2009, dupa ce pretul petrolului s-a prabusit de la 147 dolari pe baril la 34 dolari pe baril, in urma crizei financiare provocate de falimentul Lehman Brothers in august 2008. Pentru acest an, guvernul de la Moscova a redus prognoza de crestere economica de la 3,7% la 3,4%





Descoperire istorica la Ierusalim. Prima dovada care atesta existenta orasului unde s-a nascut Iisus


Descoperire istorica la Ierusalim. Prima dovada care atesta existenta orasului unde s-a nascut Iisus

O pietricica de dimensiunea unei monede este una din cele mai importante descoperiri arheologice din Israel. Ea atesta existenta orasului Betleem, asa cum a fost el descris in Biblie.
Este vorba de un sigilul cu inscriptia orasului Betleem, cea mai veche dovada arheologica care demonstreaza existanta localitatii unde, potrivit Bibliei, s-a nascut Iisus Hristos.
Sigiliul arata ca orasul Betleem nu a fost dintotdeauna plin de viata, iar comertul era infloritor.
Potrivit lui Eli Shukron, seful echipei de arheologi, sigilul are 1,5 cm in diametru si dateaza din secolul al VIII-lea i.Hr., din perioada existentei primului Templu iudaic, cu aproximativ 700 de ani inainte de nasterea lui Iisus
“Este cea ai veche referire la orasul Betleem, in afara de Biblie”, declara la randul sau istoricul Shmuel Achituv, de la Universitatea Ben Gurion.

Sigiliul a fost folosit probabil la stampilarea unui document administrativ, trimis de la Betleem la Ierusalim.
Obiectul a fost gasit in afara zidurilor vechi ale Ierusalimului, intr-o zona numita de istorici "Orasul lui David", unde se fac multe sapaturi arheologice.
Inscriptia este in limba ebraica si contine numele Betleem, alaturi de pecizarea partiala a datei: "anul al saptelea al domniei…”, insa numele regelui nu s-a mai pastrat.
In Israel au mai fost gasite 40 de sigilii din aceasta perioada, insa acesta este primul care face referire la orasul nasterii lui Iisus.