Thursday, July 18, 2013

De ce ne place muzica tristă?


Cu toţii avem câteva melodii triste în lista preferatelor, pe care le ascultăm ori de câte ori avem ocazia, inclusiv atunci când nu suntem trişti şi nu avem de ce plânge. De unde porneşte această tendinţă “masochistă”?

Potrivit unui studiu efectuat în Japonia şi publicat în revista Frontiers in Psychology, muzica tristă poate evoca, de fapt, inclusiv emoţii pozitive. Cercetătorii niponi au intervievat 44 de persoane (muzicieni şi amatori) după ce le-au cerut să asculte, în prealabil, două melodii triste (Glinka, “La Séparation”, în F minor şi Blumenfeld, “Sur Mer”, în G minor) şi una veselă (Granados, Allegro de Concierto, în G major).
Astfel, specialiştii au aflat că muzica tristă evocă emoţii contradictorii, după ce voluntarii le-au explicat că aceasta li se pare mai tragică, mai puţin romantică şi mai prăpăstioasă decât ei înşişi. “În general, muzica tristă induce tristeţe ascultătorilor, iar tristeţea este un simţământ neplăcut. Însă dacă muzica tristă ar evoca numai tristeţe, nu am mai asculta-o”, se precizează în raportul cercetării. “Muzica percepută ca fiind tristă înduce, de fapt, şi un sentiment de romanticism, iar acest caracter ambivalent ne face pe cei mai mulţi dintre noi să o ascultăm”, se mai arată în studiul citat.
De asemenea, spre deosebire de tristeţea pe care unii dintre noi o resimţim zi de zi, tristeţea indusă printr-o formă de artă poate produce un soi de plăcere, probabil pentru că nu ne ameninţă în nici un fel existenţa. În felul acesta, mulţi oameni reuşesc să-şi gestioneze stresul cotidian.
“Emoţiile induse de muzică nu prezintă un pericol direct la adresa noastră, spre deosebire de experienţele trăite în viaţa de zi cu zi. Prin urmare, ne putem bucura de aceste emoţii negative superficiale, precum tristeţea provocată de o bucată muzicală. Ba mai mult, dacă suntem deprimaţi din pricina unor evenimente reale, ascultând muzică tristă ne putem calma emoţiile negative”, se mai arată în raportul japonezilor.

Motivul pentru care unii oameni sunt devorati de tantari, iar altii nu. Explicatia cercetatorilor


V-ati intrebat vreodata de ce voi picati intotdeauna victimele tantarilor, in timp ce alte persoane de langa voi nu sunt niciodata intepate? Pentru prima data, cercetatorii vin cu o explicatie.

Oamenii de stiinta au descoperit motivele pentru care anumiti oameni sunt intotdeauna intepati de neplacutele insecte:
- Tantarii prefera grupa de sange 0 – Potrivit cercetatorilor, persoanele care au grupa de sange 0 au de doua ori mai multe sanse sa fie intepate decat cele care au grupa A. Studiile arata ca aceasta grupa de sange este preferata tantarilor in detrimentul oricarei alteia.
- Insectele sunt atrase de bere – Consumul unei singure sticle de bere creste de cateva ori riscul unei persoane de a fi intepata de tantari. Oamenii se stiinta sustin ca aceste insecte sunt atrase de substantele din bere si le pot “mirosi” in sangele unei persoane.
- Femeile insarcinate sunt victime sigure – Se pare ca tantarii sunt atrasi de femeile gravide mai mult decat fata de orice alta persoana. Oamenii de stiinta sustin ca acest lucru se explica prin faptul ca temperatura abdomenului unei femei insarcinate este cu un grad mai mare decat la alte persoane. Mai mult, femeile care sunt in perioada ovulatiei au sanse mai mari sa fie intepate decat in celelalte zile ale lunii.
- Culorile care atrag tantarii – Aceste insecte sunt atrase cel mai mult de culoare neagra, apoi rosu si gri. Asadar, evitati sa purtati haine in aceste culori in zone unde sunt sanse ridicate sa fie tantari. Cele mai bune culori pentru a indeparta insectele sunt verde si galben.

Dragostea durează trei ani? Un nou studiu ne lămureşte


Mai devreme sau mai târziu, toţi ne îndrăgostim, dar oare cât durează dragostea? Un studiu coordonat de Bianca Acevedo a urmărit să afle tocmai acest lucru, iar rezultatele sunt surprinzătoare.

Pentru a afla răspunsul, oamenii de ştiinţă au realizat un studiu pe 17 persoane, majoritatea trecute de vârsta de 50 de ani, care erau căsătoriţi, în medie, de 21 de ani şi care susţineau că încă se mai iubesc nebuneşte. Creierul fiecărui individ a fost scanat în timp ce acesta se uita la o fotografie în care era surprinsă jumătatea lui.
Rezultatele au fost contrare a aceea ce spuneau psihologii privitor la sentimentul intens de iubire romantică şi anume că dragostea durează doar 18 luni, cel mult trei ani. Mai exact, specialiştii au descoperit că la fel ca la nivelul creierilor oamenilor de vârstă mijlocie s-a constatat acelaşi nivel de activitate cerebrală ca în rândul tinerilor îndrăgostiţi.
Totuşi, a existat o mică diferenţă între cele două grupuri: în rândul îndrăgostiţilor de vârstă mijlocie regiunile din creier asociate cu anxietatea nu mai erau activate, în schimb, activitatea era crescută în zonele asociate cu starea de calm.
Se spune că acele căsătorii care durează şi care sunt fericite se bazează pe comunicare, valori împărtăşite, un sistem de susţine solid alcătuit din prieteni şi familie, certuri corecte şi determinare.
Totuşi, într-un alt studiu realizat de Marcel Zentner, de la Universitatea din Geneva, s-a constatat că relaţiile de cuplu fericite nu se bazau pe trăsăturile comune de personalitate ale partenerilor, ci pe menţinerea unei „iluzii pozitive”. Mai exact, se pare că partenerii vor continua să se simtă atraşi unii de alţii şi să se admire atât timp cât vor găsi mereu lucruri de apreciat unul la celălalt şi cât de vor gândi pozitiv unul la altul.

Şapte terapii bizare utilizate pentru întreţinerea pielii


O zi la spa asigură o evadare temporară din cotidian direct într-un mediu calm şi relaxant unde te poţi bucura în voie de masaj, saună şi alte servicii de acest fel.

Unele dintre aceste tratament, nu sunt tocmai banale. În Japonia, de exemplu, unul dintre noile tratamente implică utilizarea unor melci vii care se târăsc pe faţă, considerându-se că mucusul produs de animale conţine substanţe care înfrumuseţează pielea. Dacă consideraţi că acesta este un tratament bizar ar trebui să aruncaţi un ochi peste lista de mai jos.
1. Terapia cu urină
Acest gen de tratament presupune utilizarea propriei urine pentru a vindeca pielea. Urina conţine 95% apă şi 2,5% uree, restul de 2,5 procente reprezentând o combinaţie de sare, diverse minerale, enzime şi hormoni care au substanţe nutritive esenţiale. Când este aplicată pe piele cu o cârpă curată şi umedă, urina poate curăţa tenul de psoriazis, eczemă şi acnee.
Se spune că urina eliberată dimineaţa este cea mai bună pentru acest tratament deoarece conţine mai mulţi hormoni.
2. Tratament facial Gheişa cu excremente de pasăre
Se spune că gheişele foloseau excrementele privighetoarei şi mai ales cele ale păsării japoneze Cettia diphone pentru a-şi curăţa feţele. Excrementele de privighetoare conţin cantităţi mari de uree bogată în azot şi guanină (un aminoacid care poate fi utilizat în aplicarea produselor cosmetice). Ureea din excrementele păsării ajută pielea să reţină umiditatea, în timp ce guanina crează un efect de strălucire şi catifelare.
3. Tratament cu zaţ de cafea
Cafeaua nu mai este utilizată doar pentru băut, fiind folosită şi ca tratament de înfrumuseţare în duş. Cofeina ajută în lupta împotriva celulitei, iar zaţul poate fi folosit ca tratament naturist exfoliant. Ca tratament de înfrumuseţare, cofeina ajută la îmbunătăţirea circulaţiei, eliberând totodată apa în exces din piele. Astfel, pielea devine mai fermă.
Dacă vă place mirosul de cafea, puteţi folosi zaţul de cafea ca exfoliant pentru întregul corp pentru a curăţa pielea de celulele moarte.
4. Baia în Bere
În Germania, Cehia şi Austria există centre de spa unde clienţii pot beneficia de o baie în bere. Se pare că băutura este bogată în vitamine, minerale, antioxidanţi şi aminoacizi care pot îmbunătăţi textura pielii, redându-i strălucirea. Drojdia din bere poate ajuta pielea echilibrând pH-ul şi menţinând producţia de uleiuri naturale ale pielii. În plus, drojdia ajută şi la eliberarea stresului din muşchi.
În acelaşi timp, potrivit site-ului Acnetalks.com se pare că drojdia omoară bacteriile din piele şi ajută la producerea leucocitelor care luptă împotriva infecţiilor.
5. Tratament vampir
Acest tratament de înfrumuseţare este chiar atât de sângeros pe cât indică şi numele. El implică obţinerea sângelui de la nivelul braţului şi introducerea lui în pielea de pe faţă. Înainte de a aplica sângele pe faţă, un medic aplică un dispozitiv dotat cu micro-ace pe pielea clientului.
Se presupune că acest tratament vindecă rănile şi stimulează producţia de colagen prin asigurarea unui număr suficient de trombocite. Pentru un tratament de 30 de minute, pacientului i se extrag din braţ două eprubete de sânge. Apoi, sângele este introdus într-o maşină specială care separă trombocitele ce urmează a fi introduse în pielea feţei.
6. Ventuzele
Ventuzele (pahare mici de sticlă) încălzite se aplică pe spatele pacientului pentru a creşte circulaţia şi a diminua stresul pacientului. Căldura din recipient ridică ţesutul şi îl ţine într-un loc pentru a permite realizarea câtorva minute de stază (oprire sau încetinire a circulaţiei sângelui ). În urma acestui proces, ţesutul eliberează toxine, activitatea sistemului limfatic creşte, iar vergeturile sunt reduse.
7. Pedichiură cu peşti
În timpul acestui tratament, clientul îşi aşează picioarele într-un recipient plin cu peşti, iar aceste creaturi curăţă ţesuturile moarte. Pentru această procedură se folosesc peşti doctor şi se spune că aceştia pot curăţa chiar şi psoriazisul.
Dacă nu aveţi piele moartă, peştii nu vor muşca din pielea sănătoasă deoarece ei nu au dinţi.

Poţi deveni mai deştept dacă bei apă?


Consumul de apă, pur şi simplu, poate îmbunătăţi performanţele cognitive, cel puţin la anumite tipuri de teste, arată un experiment realizat în Marea Britanie.

Persoanele care au băut cel puţin 3 pahare cu apă (775 mililitri) înainte de a participa la o serie de teste cognitive au avut rezultate mai bune la un test care măsura viteza de reacţie, comparativ cu cei care nu băuseră înainte de experiment, iar efectul a fost deosebit de pronunţat în cazul celor însetaţi.
Cercetătorii de la University of East London presupun că senzaţia de sete îi distrage pe participanţi, reducându-le capacitatea de concentrare şi afectându-le negativ timpul de reacţie. Rezultatele au fost publicate în Frontiers in Human Neuroscience.
Totuşi, consumul de apă nu îmbunătăţeşte întotdeauna cogniţia, sub toate aspectele, iar cercetări viitoare vor trebui să clarifice acest aspect, lămurind de ce consumul de apă are efecte diferite în funcţie de tipul testului la care sunt supuşi participanţii.
Un posibil element de legătură ar putea fi hormonul numit vasopresină, care este corelat cu reacţia la sete, dar care este implicat şi în starea de atenţie şi alertă.
Studii anterioare sugeraseră că, la adulţi, deshidratarea poate reduce performanţele mentale, iat studii asupra copiilor arătaseră că simplul consum de apă poate îmbunătăţi memoria.
În acest nou studiu, 34 de adulţi au fost rugaţi să se abţină să mănânce sau să bea începând de la ora 9 seara şi să vină a doua zi dimineaţa la laboratorl pentru o serie de teste.
În prima vizită la laborator, participanţilor le-au fost oferite, înainte de test, un baton de cereale şi apă, iar la cea de-a doua vizită, doar un baton de cereale.
Unul dintre testele la care au participat a fost destinat să măsoare viteza de reacţie: participanţii trebuiau să apese pe un buton de îndată ce vedeau apărând un obiect pe ecranul unui computer.
Timpul de reacţie a fost cu 14% mai rapid în cazul în care voluntarii băuseră apă înainte de teste, decât în cazul în care nu băuseră.
În schimb, consumul de apă nu a avut vreun efect semnificativ asupra performanţelor în cazul altor teste, precum cele de memorare a cuvintelor.
Totuşi, deşi consumul de apă pare să aibă, în general, un efect pozitiv asupra perfomanţelor cognitive şi se ştie că este important să bem apă pentru a ne păstra sănătatea, cercetătorii atrag atenţia asupra exagerărilor ce se pot dovedi periculoase: chiar şi consumul de apă potabilă poate fi fatal. Dacă se consumă o „supradoză” de apă – câţiva litri într-o perioadă scurtă de timp – apare aşa numita intoxicaţie cu apă: apa în exces diluează şi elimină sodiul din corp, afectând funcţionarea inimii şi a altor organe, iar consecinţele pot fi fatale.

7 avantaje dovedite ştiinţific ale oamenilor frumoşi


În cultura noastră, persoanele care sunt considerate atrăgătoare din punct de vedere fizic au, de regulă, feţe perfect simetrice, buze pline, ochi mari şi pomeţi accentuaţi. Numeroase studii indică faptul că o persoană frumoasă are mai multe avantaje în viaţă.

Potrivit cercetătorilor, frumuseţea este un bun indicator a stării de sănătate, calităţii genelor, gradului de inteligenţă şi al succesului, informează „Business Insider“.
1. Oamenii frumoşi sunt mai sănătoşi Într-un studiu efectuat pe adolescenţi în vârstă de 17 ani, cercetătorii au aflat că trăsăturile faciale distincte sunt corelate cu sănătatea precară, atât la femei, cât şi la bărbaţi. Trăsăturile faciale comune, pe de altă parte, au fost corelate cu o stare de sănătate bună. O teorie care susţine aceste descopriri indică faptul că trăsăturile faciale distincte sunt legate de disfuncţii ale cromozomilor. Preferinţa pentru chipuri comune ar fi putut evolua ca o măsură de a identifica un partener cu gene bune.
2. Oamenii frumoşi îşi găsesc mai uşor parteneri Bărbaţii caută femei atrăgătoare pentru că un aspect fizic armonios indică tinereţe, sănătate şi capacitate bună de reproducere.
3.Oamenii frumoşi sunt mai inteligenţi Cercetători de la Universitatea New Mexico au aflat că inteligenţa generală este asociată cu simetria corpului, care indică anumite calităţi precum sănătatea, dominanţa socială şi trăsături biologice legate de sport.
4.Oamenii frumoşi sunt mai persuasivi Persoanele atrăgătoare sunt mai persuasive pentru că posedă sau îşi dezvoltă anumite componente-cheie ale personalităţii, cum ar fi inteligenţa şi comunicarea socială. Cercetătorii au mai descoperit că, în comparaţie cu persoanele neatrăgătoare, cei frumoşi au un discurs mai fluent.
5. Companiile care au executivi atrăgători au vânzări mai mari Într-un studiu olandez, în care au fost implicate aproape 300 de agenţii de publicitate, economişti iau aflat că agenţiile cu executivi mai atrăgători aveau şi vânzări mai mari, iar productivitatea era mult mai mare, pentru că firmele cu angajaţi frumoşi au un avantaj competitiv în timpul interacţiunilor cu clienţii.
6. Oamenii frumoşi au un avantaj în politică Un studiu efectuat în Finlanda relevă că atât femeile, cât şi bărbaţii care candidau pentru un post în politică aveau mai multe şanse de succes dacă erau atrăgători, iar compentenţa percepută şi nivelul de încredere erau factori care contau mai puţin în decizia de vot. Autorii studiului sugerează că participanţii îi favorizează pe oamenii frumoşi pentru că le face plăcere să îi privească şi se descurcă mai bine în situaţii sociale.
7. Oamenii frumoşi sunt văzuţi ca persoane plăcute şi de încredere Pesoanele frumoase sunt, de obicei, tratate mai bine de restul populaţiei. Într-un studiu de la Universitatea Harvard, cercetătorii au aflat că femeile care se machiază, astfel mărindu-şi gradul de atracţie, îi făceau pe oameni să le creadă mai competente, mai plăcute şi mai de încredere.