Wednesday, July 4, 2012

Cerul înstelat, aşa cum nu l-ai mai văzut până acum



T-RECS (Timelapse Recordings) este un studio specializat în realizarea unor filmări spectaculoase de tip „timelapse” în cele mai frumoase locuri de pe Terra. Ultima producţie a T-RECS s-a aplecat asupra stelelor şi constelaţiilor ce pot fi zărite noaptea din diferite zone ale planetei noastre.



Filmările au fost efectuate în mai multe locuri din SUA, printre care Parcul Yosemite, Death Valley şi Indiana. Imaginile au fost capturate cu ajutorul a două camere Canon Eos 7D şi a obiectivelor Tokina 11-16 mm şi Tokina 10-17 mm fisheye.
Iată imaginile capturate de cei de la Timelapse Recordings:


Uimitor: albinele îşi pot „reîntineri” creierul


Cercetătorii din cadrul Universităţii de Stat din Arizona au descoperit că albinele mai vârstnice efectiv îşi pot inversa procesul de îmbătrânire a creierului, atunci când se ocupă de sarcinile de îngrijire a coloniei, sarcini îndeplinite de obicei de către albinele tinere.



În timp ce cercetările actuale asupra instalării demenţei senile la oameni se axează pe noi tratamente medicamentoase, cercetătorii americani sunt de părere că, în conformitate cu rezultatele descoperirii lor, interacţiunile sociale pot întârzia sau chiar trata demenţa senilă.
În cadrul studiului publicat în jurnalul de specialitate Experimental Gerontology, echipa de cercetători americani şi colegii lor norvegieni, conduşi de profesorul asociat Guro Amdam, au prezentat rezultatele conform cărora albinele bătrâne care preiau sarcinile celor tinere prezintă schimbări în structura moleculară a creierului.
"Din cercetările anterioare am aflat că, atunci când albinele stau în stup şi au grijă de larve, îşi păstrează capacitatea mentală pe întreaga perioadă de timp cât au fost studiate", declară Guro Amdam.
"Cu toate aceste, după perioada în care au fost doici pentru larve, albinele se întorc la colectat polen şi îmbătrânesc foarte repede. După doar două săptămâni de la întoarcerea la sarcinile lor tipice, albinele prezintă aripi uzate, îşi pierd perii de pe corp şi, mai important, încep să-şi piardă funcţiile creierului - în principal capacitatea de a învăţa lucruri noi. Am vrut să ştim ce se putea întâmpla dacă puneam albinele lucrătorare să aibă din nou grijă de larve", continuă profesorul Amdam.
În timpul experimentelor, cercetătorii au scos toate albinele tinere din stup, lăsând acolo doar regina (matca) şi larvele. Când albinele lucrătoare vârstnice s-au întors la stup, activitatea s-a diminuat pentru câteva zile. Apoi, o parte dintre albinele lucrătoare s-au întors la activitatea lor normală, în timp ce restul au început să aibă grijă de stup şi de larve. După doar 10 zile, cercetătorii au descoperit că jumătate dintre albinele rămase în stup şi-au îmbunătăţit considerabil capacitatea de a învăţa lucruri noi.
Echipa cercetătorilor nu a descoperit doar acest aspect, ci şi o schimbare la nivelul proteinelor din creierul albinelor.
După ce au comparat creierele albinelor rămase în stup cu cele ale albinelor întoarse la activitatea lor obişnuită, oamenii de ştiinţă au observat schimbări în cadrul a două tipuri de proteine. Astfel, au descoperit că proteina Prx6, existentă şi în creierul uman, poate proteja creierul nu doar de demenţă - inclusiv maladia Alzheimer. De asemenea, s-a mai descoperit o proteină specializată care protejează celelalte proteine în momentul în care creierul şi alte ţesuturi sunt supuse stresului la nivel celular.
Aşadar, creierul are o mare capacitate de adaptare, fiind în stare să răspundă spontan la experienţe sociale specifice
În general, cercetătorii sunt interesaţi de crearea unui medicament care să ajute la păstrarea funcţiilor creierului, dar s-ar putea să fie nevoie de circa 30 ani de cercetări şi teste până la îndeplinirea acestui deziderat.
Guro Amdam mai adaugă că sunt necesare o serie de experimente viitoare pe mamifere, precum şobolanii de laborator, pentru a afla dacă aceleaşi schimbări moleculare observate la albine pot fi induse social şi oamenilor.

Care au fost primele vieţuitoare cu pene?


Penele nu au apărut pentru prima dată pe păsări. Penajul i-a acoperit mai întâi pe dinozauri, pentru ca ulterior să fie moştenit de păsări. Descoperireaunor noi fosile în Germania sugerează că toţi dinozaurii ar fi avut pene filamentoase, cel puţin pe anumite porţiuni ale corpului.



De la descoperirea din 1996 a unui therapod "pufos" numit Sinosauropteryx, paleontologii au găsit alte 30 de tipuri de dinozauri cu pene. Mare parte dintre aceştia aparţin categoriei coelurosauri, un grup disparat de theropode din care fac parte nu numai tyranosaurii şi ciudaţii therizinosauri, ci şi păsările.
Noua fosilă, găsită în regiunea bavareză, datează de acum 150 de milioane de ani şi a fost botezatăSciurumimus albersdoerferi.
Sciurumimus a fost un megalosaur, cu un craniu mare, membre anterioare scurte şi un penaj lung în jurul taliei, pe spate şi pe coadă. Megalosaurii au fost un grup de dinozauri aflaţi la baza arborelui filogenetic al theropodelor, foarte diferit faţă de restul dinozaurilor cu pene găsiţi până în prezent.
Din moment ce urme ale penajului au fost găsite la aceste dinozaur foarte vechi, specialiştiii sunt în măsură să afirme acum că penele cu structură simplă au fost o trăsătură prezentă încă de la dinozaurii primitivi. Filamentele de pe corpul lui Sciurumimus sunt similare cu structurile simple găsite la PsittacosaurusTianyulong şi chiar pterosauri - reptile zburătoare dispărute care erau cele mai apropiate rude ale dinozaurilor. Această constatare i-a condus cercetători la concluzia că proto-penele ar fi putut evolua odată cu dinozaurii.
"Toţi dinozaurii au avut cel puţin un înveliş din pene filamentoase, asemănătoare cu firele de păr, căci penele par a fi o trăsătură comună a lor", a declarat Oliver Rauhut, coordonatorul studiului.
Cu toate acestea, alţi cercetători sunt de părere că nu este absolut sigur că penele existau la toţi dinozaurii. Penele ar putea reprezenta o trăsătură comună a dinozaurilor, dar nu este exclus ca acestea să fi apărut independent de mai multe ori în cursul evoluţiei.

O loţiune "minune" ar putea preveni cancerul de piele


O echipă de cercetători de la Universitatea Northwestern a declarat că a descoperit o cale de reglare a genelor care afectează pielea. Mai mult, tratamentul pare a fi destul de simplu, rezumându-se doar la aplicarea unor loţiuni sau creme



Descoperirea nu va ajuta doar la crearea unor cosmetice, ci şi la elaborarea unei arme eficiente împotriva melanomului malign - cel mai periculos tip de cancer de piele -, a unor boli precum psoriazisul sau a ulceraţiilor care afectează adesea picioarele diabeticilor.
Studiul celor de la Northwestern nu descrie un medicament ci o metodă de a direcţiona secţiuni mici de acizi nucleici (ADN şi ARN), numite ARN scurt interferent (siRNA), către celule. Celulele preiau aceste secţiuni, care modifică expresia genelor din interiorul fiecărei celule, adică modul în care informaţia genetică este "citită" şi utilizată de către sistemele de sinteză a proteinelor.
Echipa a folosit particule de aur cu diametru de 13 nanometri pe care le-a îmbrăcat cu un strat de secţiuni mici de acizi nucleici pentru a crea ceea ce ei au numit "conjugate sferice de nanoparticule de acid nucleic" (SNA).
Atunci când aceste aglomerări de acid nucleic devin componentele unei creme, ele pot pătrunde în toate straturile pielii. Odată ajunse în celule, ele reuşesc să dezactiveze în mod selectiv genele care cauzează apariţia unor boli. Avantajul acestor aglomerări de acid nucleic este că ele au capacitatea de a distinge genele sănătoase de cele mutante, precum cele care pot cauza cancerul.
Crema a fost testată atât pe şoareci, cât şi pe piele umană ("crescută" în laborator) timp de o lună. La şoareci, metoda a fost folosită pentru a inactiva gena ce reglează activitatea aşa-numiţilor receptori ai factorului de creştere epidermal (EGFR), genă implicată în dezvoltarea melanomului malign. După ce şoarecii au fost trataţi cu mixtura respectivă de trei ori pe săptămână, timp de 3 săptămâni, expresia genei EGFR a fost redusă cu 65%.
Una dintre dificultăţile care au trebuit depăşite este cea legată de modul prin care se poate trece de această barieră numită piele, spun specialiştii, principala dificultate fiind crearea unor particule de maximum un nanometru, pentru a putea pătrunde în celule.
Apariţia pe piaţă a unor produse ce folosesc această metodă va fi însă întârziată de lipsa unor reglementări oficiale precise privind utilizarea nanoparticulelor în preparate de uz cosmetic.

„Ceea ce înţelegem despre Univers urmează să se schimbe”, anunţă CERN în urma descoperirii bosonului Higgs


Oficialii CERN au anunţat astăzi cea mai importantă reuşită a acestui secol, una care va conduce cu siguranţă la obţinerea unui premiu Nobel: descoperirea bosonului Higgs!



Zvonurile lansate de fizicienii de la CERN la finalul lunii iunie au fost astăzi confirmate, oamenii de ştiinţă anunţând că ambele experimente desfăşurate în cadrul acceleratorului de particule LHC, ATLAS şi CMS, au descoperit o particulă în regiunea de masă 125-126 GeV.
„Se observă în datele colectate dovezi clare ale unei noi particule, cu un nivel de siguranţă de 5 sigma, în regiunea de masă 126 GeV”, a anunţat Fabiola Gianotti, purtător de cuvânt pentru experimentul ATLAS. „Rezultatele sunt preliminare, dar semnalul 5 sigma este dramatic. Este în mod cert o nouă particulă. Ştim că este vorba despre un boson, fiind cel mai greu boson descoperit vreodată”, a declarat Joe Incandela, purtător de cuvânt pentru experimentul CMS. „Consecinţele acestui anunţ sunt foarte importante, din acest motiv fiind nevoie să fim extrem de atenţi în studiile noastre şi în verificarea datelor”, a adăugat Incandela.
„Este greu să nu fim entuziasmaţi de aceste rezultate”, a declarat Sergio Bertolucci, directorul de cercetare al CERN. „Am afirmat anul trecut că în 2012 fie vom găsi o particulă nouă, similară celeia prezise de Higgs, fie vom exclude existenţa unei particule Higgs prezise de Modelul Standard al fizicii. Cu toată grija pe care o necesită un acest anunţ, acum pot spunem că ne aflăm la un punct de răscruce: observarea acestei noi particule indică o cale pentru viitor ce ne va duce la o mai bună înţelegere a ceea ce vedem astăzi în datele colectate”, a adăugat Bertolucci.
Rezultatele anunţate astăzi sunt etichetate ca fiind „preliminare” şi se bazează pe datele colectate în 2011 şi 2012, datele din 2012 fiind încă sub analiză. Spre finalul anului urmează să fie publicate mai multe detalii, după ce LHC va oferi experimentelor mai multe date.
Cercetătorii anunţă că următorul pas va fi înţelegerea exactă a naturii acestei particule şi însemnătatea sa în mai buna înţelegere a universului. Dacă particula se va dovedi a fi mult-căutatul boson Higgs, ultima particulă prezisă de Modelul Standard al fizicii particulelor, aceasta ar putea permite cercetătorilor să înţeleagă mai bine lumea în care trăim. „Toată materia vizibilă din Univers nu reprezintă mai mult de 4% din total. O variantă mai exotică a particulei Higgs ne-ar putea ajuta să înţelegem restul de 96% din Univers, parte încă obscură astăzi”, explică reprezentanţii CERN.
„Am atins un prag de hotar în înţelegerea naturii”, a declarat directorul CERN, Rolf Heuer. „Descoperirea unei particule consistente cu predicţiile despre bosonul Higgs deschide calea spre studii mai detaliate, ce necesită statistici mai ample, ce ne vor ajuta să înţelegem proprietăţile noii particule şi care ne vor permite să descifrăm şi alte mistere ale Universului nostru”, a mai spus Heuer.
După ce oficialii CERN au anunţat descoperirea particulei a cărei existenţă a fost prezisă în 1964 de Peter Higgs (alături de alţi 3 teoreticieni), fizicianul în vârstă de 83 de ani a urcat pe scenă şi a declarat, aproape plângând, că „pentru mine este uluitor că această descoperire s-a petrecut în timpul vieţii mele”. 




Descoperirea bosonului Higgs nu înseamnă că munca celor de la LHC s-a încheiat. Pe lângă ATLAS şi CMS, LHC conţine alte două experimente, LHCb şi ALICE, ce investighează antimateria şi alte aspecte importante ale fizicii. David Evans, conducătorul echipei britanice ce lucrează în cadrul ALICE, afirmă că „dacă e să facem o paralelă cu Jocurile Olimpice,  descoperirea bosonului Higgs reprezintă câştigarea unei medalii de aur. Sunt  convins că majoritatea ţărilor vor să câştige mai multe medalii, iar eu sunt convins că CERN va aduce numeroase medalii de aur de-a lungul anilor”.

Încă un mit spulberat: au fost calculate temperaturile din rai şi din iad


Oricât de ciudată ar părea o asemenea abordare din partea unor oameni de ştiinţă, o echipă de cercetători americani a calculat temperaturile din paradis şi din infern. Pentru estimarea „vremii” de pe lumea cealaltă, oamenii de ştiinţă au luat în considerare atât principile fizicii termodinamice, cât şi informaţii extrase din versete biblice.



Pentru început, oamenii de ştiinţă s-au concentrat pe aflarea temperaturii din rai, din simplul motiv că referinţele biblice existente sunt mai generoase la acest capitol.
Bunăoară, în Vechiul Testament există acest verset din cartea profetului Isaia:
"Şi luna va străluci ca soarele, iar soarele va străluci de şapte ori mai mult, ca lumina a şapte zile, în ziua când Domnul va lega rana poporului Său şi va tămădui vânătăile de pe trupul lui." (Isaia 30:26).
În aceste condiţii, raiul primeşte de la Lună la fel de multă radiaţie precum primeşte Pământul de la Soare, la care se adaugă această cantitate înmulţită cu de 7 ori câte 7 (adică de 49 ori mai mare) - în total o cantitate de radiaţii de 50 de ori mai mare decât cea pe care Pământul o primeşte de la astrul zilei. Lumina pe care o primim de la Lună este de 10.000 de ori mai redusă decât lumina pe care o primim de la Soare, aşa că specialiştii nu au mai luat-o în calcul.
Având aceste date ştiinţifice, putem calcula temperatura din rai. Radiaţia primită de paradis îl va încălzi până la punctul în care pierderea de căldură rezultată din radiaţie este egală cu căldura primită. Cu alte cuvinte, paradisul pierde prin radiaţia sa de 50 ori mai multă căldură decât Pământul. Aplicăm legea Stefan-Boltzman, o lege a fizicii cu aplicaţii în termodinamică:
(H/E)4 = 50, unde E este temperatura absolută a Terrei - 300 grade Kelvin; rezultă că H este temperatura absolută a raiului, 798 de grade kelvin, adică +526 grade Celsius!
Temperatura exactă din Iad nu poate fi calculată cu exactitate, doar estimată, dar trebuie să fie mai mică de +444, 6 grade Celsius, temperatura la care sulful (pucioasa) se vaporizează, trecând din stare lichidă în stare gazoasă, după cum ne "asigură" un verset din cartea Apocalipsei:
"Iar partea celor fricoşi şi necredincioşi şi spurcaţi şi ucigaşi şi desfrânaţi şi fermecători şi închinători de idoli şi a tuturor celor mincinoşi este în iezerul care arde, cu foc şi cu pucioasă, care este moartea a doua." (Apocalipsa 21:8).
Pentru a se putea vorbi despre un "lac" de pucioasă, adică de sulf topit (sub formă lichidă), temperatura trebuie să fie sub punctul de fierbere al sulfului topit, care este de +444,6 grade Celsius. La o temperatură mai mare decât aceasta, sulful nu ar mai exista sub formă lichidă, ci de vapori.
Prin urmare, raiul este considerabil mai "fierbinte" decât iadul.

Cum producem mai eficient energie electrică din valurile oceanului?


O echipă de cercetători condusă de specialişti de la Universitatea din Exeter a publicat o lucrare în care explică faptul că, dacă putem prezice forţa următorului val, acest lucru ar putea duce la dublarea producţiei de energie electrică.



Studiul a fost realizat de matematicieni şi ingineri de la universităţile din Exeter (Marea Britanie) şi Tel Aviv (Israel), iar cercetătorii s-au concentrat asupra dispozitivelor plutitoare de captare a energiei valurilor, înzestrate cu componente care se mişcă datorită mişcării valurilor, generând electricitate.
Pentru a face ca aceste dispozitive să devină mai eficiente, specialiştii şi-au dat seama că "răspunsurile" lor trebuie să se potrivească cu cele ale valurilor. Prin prezicerea forţei cu care vine un val, dispozitivul de captare a energiei poate răspunde în concordanţă, devenind mai productiv. Acest proces ar limita şansele ca dispozitivul să fie deteriorat, permiţându-i totodată să rămână funcţional chiar şi pe timpul furtunilor.
Eficientizarea sistemelor tehnologice de acest fel ar putea aduce contribuţii importante la satisfacerea nevoilor viitoare de energie.
Energia marină are potenţialul de a asigura de două ori necesarul de electricitate al Marii Britanii. Cu toate acestea, în prezent, această tehnologie nu este dezvoltată suficient. Din acest motiv, cei de la Universitatea Exeter colaborează cu Ocean Power Technologies (OPT), un producător de dispozitive utilizate în generarea energiei electrice, pentru a folosi programe de prezicere a forţei valurilor, cu scopul de a crea mecanisme mai eficiente.

O băutură banală poate preveni cancerul de piele


Consumul zilnic de cafea poate preveni apariţia celei mai comune forme de cancer cutanat, sugerează o nouă cercetare.



Oamenii de ştiinţă din Statele Unite au ajuns la concluzia că un consum ridicat de cafea poate diminua şansele de a dezvolta unul dintre cele mai des întâlnite tipuri de cancer de piele, şi anume carcinomul bazocelular.
"Cercetările noastre au reliefat faptul că, cu cât aportul de cafea este mai mare, cu atât riscul de a dezvolta carcinomul bazocelular este mai mic. Nu recomandăm însă creşterea porţiei zilnice de cafea doar ca urmare a acestei descoperiri. Cu toate acestea, rezultatele încadrează carcinomul cu celule bazale în categoria bolilor care pot fi prevenite prin consumul de cafea. În această categorie se încadrează şi afecţiuni cu efect negativ major asupra corpului, precum diabetul de tip 2 şi maladia Parkinson," a explicat cercetătorul Jiali Han.
În studiul americanilor, dintre cele 112. 897 persoane investigate, 22.786 au dezvoltat carcinom bazocelular de-a lungul celor 20 de ani de cercetare. S-a constat o legătură între consumul ridicat de cafea şi un risc scăzut de dezvoltare a acestui tip de cancer. Totuşi, consumul de cafea decofeinizată nu a fost asociat cu o rată mai mică de dezvoltare a carcinomului bazocelular.
În contrast cu această descoperire, se pare că a consuma cafea nu ajută şi la prevenirea altor tipuri de cancer de piele - melanomul malign şi carcinomul cu celule scuamoase.E adevărat că datele au fost insuficiente pentru a putea trage o concluzie solidă în acest sens (au existat prea puţin cazuri de melanom malign şi carcinom cu celule scuamoase în rândul participanţilor la studiu), dar cercetătorii speră ca în 10 ani să poata aduna destule date pentru a aborda şi acest aspect.

Pedeapsa corporală măreşte riscul de apariţie a afecţiunilor psihice


Oamenii care au fost agresaţi fizic în copilărie prezintă un risc mai mare de a suferi de boli mintale la vârsta adultă. De pildă, spun cercetătorii, aceste persoane pot suferi de tulburări de comportament, anxietate şi probleme legate de dependenţa de alcool şi consumul de droguri.



Studiul, realizat de oamenii de ştiinţă canadieni, este primul care examinează legătura dintre problemele psihologice şi palmele administrate copiilor. Excluderea cazurilor severe de abuz sexual sau fizic a avut loc pentru a putea evalua mai bine efectul pedepsei corporale. Rezultatele studiului, realizat pe un eşantion de 600 de adulţi, au reliefat faptul că indivizii pălmuiţi sau loviţi în copilărie au avut o probabilitate cu 2-7% mai mare de a întâmpina probleme mentale la maturitate, comparativ cu cei care nu au suferit pedepse corporale în copilărie.
Procentele nu sunt foarte mari, însă sunt semnificative şi demonstrează că pedepsele corporale reprezintă un factor de risc care contribuie la dezvoltarea problemelor mentale la maturitate.
Cercetări anterioare au demonstrat în mod repetat că acei copii care au fost abuzaţi fizic tind să aibă mai mult probleme mentale şi să adopte un comportament agresiv, comparativ cu cei care nu au fost loviţi. Deşi 32 de state din întreaga lume au interzis pedeapsa corporală pentru copii, există încă multe naţiuni care practică această măsură de sancţionare.
Actualul studiu vine să susţină faptul că 2-5% din tulburările comune, precum depresia, anxietatea, sindromul maniaco-depresiv, anorexia şi bulimia pot fi atribuite pedepselor fizice primite în copilărie. De asemenea, 4-7 procente din problemele mai serioase, precum tulburările de personalitate, tulburarea obsesiv-compulsivă sau deficitul intelectual au fost asociate cu un astfel de tratament primit în copilărie.
Cercetătorii au subliniat că studiul nu a putut stabili dacă bătaia a cauzat, de fapt, aceste tulburări în cazul unora dintre adulţi, dar că există o legătură între amintirea acestor pedepse şi o incidenţă mai mare a problemelor mentale.
"Părinţii care fac apel la astfel de metode ar putea avea ei înşişi un risc crescut al depresiei şi al tulburărilor mentale; prin urmare ar putea exista un factor ereditar în aceste familii", a comentat medicul pediatru Roya Samuels, de la Cohen Children's Medical Center, New York.

Cauza neaşteptată din care mor milioane de păsări în SUA


Un pericol puţin cunoscut, dar frecvent întâlnit în SUA, duce la moartea a cca. 1 milion de păsări în fiecare an în această ţară, afirmă organizaţia American Bird Conservancy.


Este vorba despre ţevile de plastic, numeroasele ţevi din PVC folosite pentru a marca terenurile aparţinând statului, dar care au fost concesionate particularilor pentru exploatări miniere în statele din vestul SUA, în conformitate cu o lege federală datând din 1872.

Ţevile de PVC sunt durabile, ieftine şi uşor vizibile, aşa că sunt folosite pe scară largă pentru delimitarea loturilor de teren.

Din păcate, aceste obiecte reprezintă un pericol letal pentru un mare număr de păsări. Bufniţele, ciocănitorile şi diverse păsări migratoare îşi caută adăpost în aceste ţevi şi îşi găsesc în ele sfârşitul.

Ţevile au cca. 10 cm în diametru şi pot avea înălţimi de până la 4 metri. Păsările intrate în ele nu mai pot ieşi, deoarece suprafaţa netedă din interior nu le permite să se prindă cu ghearele pentru a răzbate la suprafaţă, iar diametrul mic al ţevii nu le permite să îşi întindă aripile pentru a zbura.

În cele din urmă, păsările mor din cauza deshidratării şi de inaniţie.

Impactul acestui fenomen este considerabil, susţine Robert Johns, membru al American Bird Conservancy, care estimează că există cel puţin 10 milioane de ţevi de PVC neacoperite, care pot deveni tot atâtea capcane mortale pentru păsări.

Deşi plângerile privind ţevile neacoperite sunt respinse de Northwest Mining Association, organizaţia American Bird Conservancy estimează că anual mor 1 milion de păsări din cauza acestei cauze, ţevile PVC adăugîndu-se astfel celorlaţi factori negativi care au făcut ca numărul păsărilor din SUA să scadă dramatic.

Voluntarii se străduiesc să îndepărteze cât mai multe dintre ţevile de PVC periculoase pentru păsări, iar autorităţile încearcă să rezolve problema impunând utilizarea unor ţevi cu capace sau a stâlpilor de lemn, dar e vorba despre o problemă de mare amploare, dat fiind numărul enorm de loturi de teren (de ordinul milioanelor) delimitate în vederea concesionării lor pentru activităţi de exploatare minieră.

Orasele fantoma ale Chinei, din Angola. De ce ridica chinezii apartamente de 250.000 dolari intr-o tara cu PIB per capita de 5144 dolari/an.

S-au scris multe despre orasele fantoma construite in China. Acum, compania de stat China International Trust and Investment Corporation a ridicat un intreg oras in Angola. Care este complet nelocuit. Chiar langa capitala Luanda se afla Nova Cidade de Kilamba, un ansamblu rezidential dezvoltat, cu 750 de cladiri de 8 etaje, multe scoli si peste 100 de unitati de retail, informeaza BBC.



Uriasul ansamblu de 3,5 milioane de dolari a fost construit pentru a gazdui aproape 500.000 de oameni si este numai unul din numeroasele "orase satelit" ridicate de firme din China in Angola.
Presedintele Angolei, José Eduardo dos Santos, a spus ca proiectul de locuinte sociale Kalimba este un exemplu al politicii sale sociale. Numai ca apartamentele din acest complex costa undeva intre $120.000 si $200.000, scriu cei de la BBC. Alte rapoarte arata ca o locuinta cu 3 dormitoare ajunge undeva la $250.000. Niciunul dintre aceste preturi nu este ofertant pentru cetatenii din Angola, tinand cont de PIB-ul tarii pe cap de locuitor: $5144 pe an, potrivit Bancii Mondiale.
Sa nu uitam un lucru, scriu jurnalistii de la Business Insider: Angola serveste drept cea mai mare sursa de petrol a Chinei, in Africa. Unii experti in energie sustin ca toate aceste orase construite de chinezi sunt doar un avans pentru banii de petrol care este asteptat sa curga imediat ce tara va descoperi noi resurse.




Frumoasa vedeta nu mai are nimic de ascuns. Poza care a incantat privirile a milioane de barbati



Rochia era perfecta pentru evenimentul monden la care lua parte, mai ales ca ii punea formele in evidenta. Un moment de neatentie insa, a adus-o pe prima pagina a tabloidelor.
Actrita Chelsee Healey a ales o rochie galbena, lunga, dar cu o deschizatura considerabila in partea din fata. Iar acest ultim detaliu a transformat-o in cea mai fotografiata vedeta de la eveniment.
In timpul unui dans mai indraznet, rochia s-a ridicat atat de mult incat a lasat la vedere faptul ca Chelsee nu purta lenjerie intima.

Doua catastrofe, la 66 de ani distanta, doua fotografii si un miracol



Acest mesaj care circula pe internet prin email si Facebook sustine ca doua fotografii realizate la multi ani distanta una de alta arata un miraculos arc ce ar fi supravietuit atat unei bombe nucleare cat si unui tsunami.
Primul mesaj spune ca in fotografie se vede un arc ce rezista dupa bomba atomica din 1945, in timp ce a doua fotografie ar arata acelasi arc rezistand dupa cutremurul devastator din 2011 si tsunami-ul ce a urmat.



Fotografiile nu sunt trucate, dar nu arata acelasi arc si nici macar acelasi oras.
Structura este un Torii, o poarta japoneza ce poate fi gasita deseori la intrarea unui altar Shinto.
Prima fotografie arata un Torii la Nagasaki dupa atacul cu bomba atomica al americanilor din 9 august 1945. Yosuke Yamahata, un fotograf al armatei a reusit sa surprinda acest cadru.

A doua poza insa este din orasul Otsuchi, din prefectura Iwate, un oras grav lovit de calamitatea din 2011. Sunt 1300 de kilomeri intre aceste doua orase.
Totusi, e remarcabila coincidenta ca aceste doua porti sa reziste. Ele sunt construite de obicei din lemn, piatra, fier sau beton. Ceea ce le da insa forta nu este materialul ci foma. Nu sunt foarte masive, ceea ce le ajuta impotriva unui cutremur.
Tsunamiul si bomba atomica distrug cu forte similare, bazate pe dinamica fluidelor. Tsunamiul aduce apa la viteze foarte mari, bomba aduce aer la viteze foarte mari. Apa si aerul trec prin aceasta poarta, intampinand putina rezistenta. La fel se intampla si in cazul copacilor, care, asa cum se observa si in imagine, au supravietuit intr-un mod similar.

Predictiile celui mai destept om din Europa: Spania va intra in default. In ce e bine sa investesti acum

Datoriile imense vor duce la declinul civilizatiei occidentale, dar inainte ca asta sa se intample factorii de decizie se vor folosi de fiecare truc din carti pentru a opri o catastrofa, a declarat cel mai destept om din Europa, intr-un interviu acordat lui Byron Wien de la Blackstone, citat de Business Insider. Cred ca titlul postului pe care-l vei scrie ar trebui sa fie "Dansand in jurul focului din iad", a mai spus "omul fara nume".



Identitatea Celui mai destept om din Europa nu a fost facuta publica, insa Byron Wien spune despre el ca este genial si un om de afaceri foarte bogat.  Marturiseste ca-l cunoaste de mai bine de 30 de ani, acesta prevestind multe evenimente economice inaintea tuturor. Printre ele, caderea Japoniei ca putere economica in 1980, schimbarile economice din China si semnificatia lor, la inceputul anilor 1990, si consecintele grave ale imprumuturilor peste masura la nivel global din ultimul deceniu.
Dar iata cele mai recente observatii facute de cel supranumit Cel mai destept om din Europa.
Ce vede acum? Ca la un anumit punct, masurile temporare luate de liderii politici pentru a evita o catastrofa financiara se vor dovedi insuficiente, iar acest moment se pare ca a venit. Pentru ca stimulii fiscali nu mai functioneaza, bancile centrale din Europa vor intra in overdrive. Asta si pentru ca s-a implementat o o idée la nivel general cum ca UE a fost ceva bun.  Pentru a concura impotriva  SUA si a Asiei, tarile europene trebuie sa ramana unite. Uniunea Europeana a fost mai mult o decizie geopolitica, mai degraba decat una economica. Trebuie sa existe mai multa colaborare si intelegere intre liderii europeni. 
Primul pas este acela de a crea un sistem bancar coordonator pentru a preveni colapsul bancilor. Asigurarea depozitelor nu va face treaba. Este prea mult sa te astepti ca diversele guverne sa cada de acord asupra unei uniuni politice in aceste vremuri, dar poate exista una bancara care sa salveze bancile.
Pasul urmator va fi ca fiecare banca centrala sa printeze bani. In cele din urma asta va duce un nivel mai inalt al inflatiei, dar cred ca lumea este gata sa accepte acest lucru, spune Cel mai destept om din Europa. Liderii lumii vor cadea de acord ca aceasta crestere trebuie sa fie obiectivul lor, iar inflatia va fi pretul pe care vor trebui sa-l plateasca. Asta ar putea sa duca si la ceva instabilitate printre monede. Dar inainte vor experimenta durerea. Pentru ca Spania si Grecia vor intra in default. Nu va fi insa un dezastru financiar, pentru ca pana la default bancile vor fi vandut cele mai multe datorii suverane. Apoi deficitul Frantei va ajunge si mai rau pe masura ce Hollande implementeaza programele de care a vorbit in campania electorala. 
In termeni mari insa, aceasta criza se poate dovedi a fi ceva bun pentru ca durerea provocata de perioada prin care vom trece va preveni repetarea unor asa momente, spune Cel mai destept om din Europa. 
Deci ce voi face cu banii mei?
E greu sa-i ascunzi in actiuni, spune omul de afaceri. Chiar si Danone raporteaza castiguri dezamagitoare. Oamenii sunt atat de ingrijorati ca nici macar nu mai cumpara iaurt. Companiile auto franceze au probleme. Iar aurul va urca si mai mult. Cumpar insa actiuni pe energie, pentru ca este un domeniu real. Prezervarea capitalului este focusul meu, spune acesta, nu sa fac bani, dar imi plac IBM si Apple.  De asemenea si cateva multinationale elvetiene stau bine, in opinia acestuia.
Daca Obama va castiga in noiembrie, incheie acesta, pietele se vor duce in jos.