Thursday, May 24, 2012

Cea mai norocoasa tara din lume: a scapat de gripa datoriilor din zona euro. Locul in care se refugiaza imigrantii


Cea mai norocoasa tara din lume: a scapat de gripa datoriilor din zona euro. Locul in care se refugiaza imigrantii



A fost poreclita de curand „cea mai norocoasa tara” in urma unui studiu care arata ca locuitorii sai sunt extrem de multumiti de veniturile incasate si joburile pe care le au, scrie Wall Street Journal in editia sa electronica.




A reusit sa stea departe de „gripa” economicadin Europa. In plus, se lauda cu un boom al fortei de munca, cel mai important din ultimul secol. Australia a depasit astazi Norvegia siStatele Unite in studiul anual Better Life Index (Indicatorul unei vieti mai bune) realizat deOrganizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).
 
Rezultatele care plaseaza Australia in topul celor mai bine cotate tari din lume, unde locuitorii au locuri de munca, iar economia se mentine pe linia de plutire, sunt strans corelate de atractiile turistice si de micii producatori care si-au regandit operatiunile din cauza monedei nationale puternice, care a facut exporturile sa fie necompetitive.
 
O crestere a costului de trai cantareste puternic, totodata, asupra consumatorilor, care au tendinta de a face economii la produsele de baza si de a vana tot felul de chilipiruri pe internet pentru produsele de uz casnic sau vestimentatie, noteaza WSJ.
 
Anul acesta, Australia a primit scor maxim la fiecare dintre cele 11 categorii ale Better Life Index. Potrivit asteptarilor, promisiunea unui standard ridicat de viata atrage sute de mii de imigranti din toate colturile lumii. De exemplu, Davide Mazurek, in varsta de 22 de ani, a dat Toscana (Italia) pe Australia in urma cu sase luni si nu se gandeste sa revina in tara sa natala. A lucrat la o ferma in Victoria, iar acum planuieste sa se mute in Darwin (oras din Australia). „Nu vreau sa ma intorc in Italia, mai ales acum in plina criza. Imi place Australia, este mult mai bine aici, salariile sunt mult mai mari”, a povestit Mazurek pentru Wall Street Journal.
 
Italianul recunoaste insa ca in Australia costul de trai este mult mai ridicat si ca reuseste cu greu sa puna bani deoparte. „Chiriile sunt scumpe”, admite el.
 
In cadrul studiului OECD au fost cercetate diverse aspecte precum salarizarea, educatia, sanatatea, mediul inconjurator, balanta munca-viata personala, cheltuielile cu menajul etc. din 34 de tari. Australia a reusit sa obtina scoruri maxime la toate cele 11 categorii ale cercetarii, urmata apoi de Norvegia si Statele Unite. Rezultatele spectaculoase inregistrate de Australia se datoreaza performantelor sale economice, in ciuda crizei datoriilor de stat din Europa si a cresterii economice destul de slabe din America.
 
Cererea ridicata pentru minereurile de fier si carbuni au facut ca rata somajului din Australia sa se situeze la doar 4,9% in aprilie, in comparatie cu 10,9% cat este in zona euro sau 8,1% in SUA. Peste 72% din populatia apta de munca din Australia lucreaza, in comparatie cu media OECD, de 66%.









Aparitie surprinzatoare in Hawaii. Nimeni nu intelege cum au putut aceste animale sa ajunga acolo


Aparitie surprinzatoare in Hawaii. Nimeni nu intelege cum au putut aceste animale sa ajunga acolo


Autoritatile din Honolulu, Hawaii incearca sa gaseasca explicatiile pentru un fenomen care le poate ameninta serios bugetul.


Caprioarele pot inota, dar nu pe distante mari. Asa ca toata lumea a fost surprinsa cand animalele au fost descoperite tocmai pe Marea Insula din Hawaii. 
La aproape 50 de kilometri distanta de Maui, unde caprioarele sunt prezente in numar mare, acestea au aparut din senin, iar autoritatile cauta urme ale transportului. Nu exclud nici varianta ca acestea sa fi fost parasutate din elicopter. 
Au fost gasite insa urme si pe tarm, semn ca multe dintre caprioare au fost aduse cu barca, aruncate in Ocean si apoi fortate sa inoate pana la tarm.
"Si care e problema?" e o intrebare cat se poate de legitima. Ei bine, dezastrul provocat pe celelalte insule, unde caprioarele au mancat si au distrus fermele de avocado si vitele de vie, i-a speriat pe managerii de pe Marea Insula din Hawaii. Acestia vor sa le extermine inainte ca aparitia lor sa devina o problema economica uriasa.
Caprioarele au ajuns prima oara in Hawaii in anii 1860 ca un cadou venit din Hong Kong pentru regele Kamehameha al V-lea. Prima data au fost duse pe 
Insula Molokai. Anul trecut, pagubele provocate de ele pe insula Maui s-au ridicat la 1 MILION de dolari.

Studiul care contrazice sfaturile antreprenorilor. Cum saracim in incercarea de a face bani


Studiul care contrazice sfaturile antreprenorilor. Cum saracim in incercarea de a face bani


Nu mai este niciun secret ca lipsa somnului si un grad ridicat de stres pot cauza efecte adverse asupra vietilor noastre, in ciuda faptului ca incercam deseori sa fim eficienti in ceea ce facem.



Oamenii de afaceri cunoscuti pe plan international, marii traderi sau cei mai in voga antreprenori ai momentului sustin la unison ca succesul vine odata cu munca. Mai precis, foarte multa munca, uneori peste limita. Gresit, sustin psihologii citati de Business Insider, care avertizeaza ca lipsa odihnei si nivelul ridicat de stres poate dauna vietii noastre profesionale, dar mai ales celei personale.
Concret, un stil de viata care include putine ore de somn si mult stres poate avea un impact negativ asupra deciziilor noastre financiare si mai ales asupra modului de economisire.
Desigur, si proastele decizii de natura financiara pot duce la nopti nedormite, sustin specialistii in psihologie. Dar de cele mai multe ori este vorba despre un cerc vicios, pe care adesea ni-l cream singuri.
In 2009, psihologii Anthony J. Porcelli si Mauricio R. Delgado de la Universitatea Rutgers din Statele Unite au prezentat un studiu care demonstra ca unul dintre principalele efecte cauzate de gradul ridicat al stresului este lipsa unor hotarari bune de natura economica. Specialistii au gasit ca situatiile stresante induc oamenilor responsabili de fel dorinta de a-si asuma riscuri financiare.
Cercetarea a aratat ca stresul determina oamenii sa devina „roboti”, in ideea de a face lucrurile automat, fara sa le proceseze rational, fara sa se gandeasca prea mult la consecinte. De exemplu, o persoana care tocmai si-a pierdut jobul este destul de stresata. Daca aceasta ar trebui sa aleaga intre a-si cumpara o masina cu banii jos si a investi intr-o schema de imbogatire, ea va alege a doua varianta, sperand ca in acest mod isi va dubla sau chiar tripla veniturile familiei, diminuate in urma pierderii locului de munca.
Totodata, o cercetare de la Universitatea Duke, realizata in 2011, demonstreaza ca lipsa somnului are impact negativ asupra modului in care ne manageriem finantele. Voluntarii care au participat la studiul respectiv au fost pusi sa efectueze anumite sarcini cu tenta financiara dimineata devreme, dupa foarte putine ore de somn. Fireste, putini dintre ei au dovedit eficienta si eficacitate in efectuarea lor.
Mai mult, cercetarea a aratat ca insomnia sau odihna insuficienta dauneaza creierului. Din acest motiv, oamenii isi asuma riscuri care le cauzeaza pierderi, nedandu-si seama de pericolele reale.
Cum reducem nivelul de stres
Psihologii recunosc ca nu este usor sa reducem nivelul stresului sau sa dormim cel putin opt ore pe noapte, avand in vedere societatea in permanenta schimbare, in care traim. Cu toate astea, ei sustin ca prin anumite trucuri ne putem deconecta de la activitatile stresante de zi cu zi, si anume:
1. O modalitate de a ne relaxa o reprezinta retragerea intr-un loc linistit, in care sa ne reculegem si sa ne imaginam in diverse ipostaze, total diferite de cele in care ne aflam in realitate. De pilda, sa ne imaginam pe o plaja sau in orice alt loc in care ne-ar placea sa ne aflam – acest lucru ne induce o stare de bine si ofera mintii noastre pauza de la activitatile care o solicita la maximum.
2. Trebuie sa invatam sa respiram. Trebuie sa ne acordam timp de respiro, cateva zeci de minute pe zi in care sa meditam, sa facem un sport care ne placem, sa ne intretinem mintea si corpul. S-a demonstrat, de exemplu, ca yoga reduce semnificativ nivelul de stres.
3. Daca nu avem timp sa mergem la sala, exercitiile de pe DVD se pot dovedi extrem de utile. Acasa, in fata monitorului sau televizorului, ne putem organiza propria „sala de fitness”.
4. Muzica reprezinta o metoda grozava de relaxare. Tot studiile arata ca ascultarea melodiilor preferate ne ofera suportul necesar de optimism in fiecare zi si ne stimuleaza in activitatile cotidiene.
5. Cea mai buna modalitate de a evita stresul o reprezinta atitudinea asupra vietii, sunt de parere doctorii. Trebuie sa privim lumea asa cum este si sa fim recunoscatori pentru fiecare lucru bun din vietile noastre (familie, prieteni, copii, job etc.). In acest mod, ne simtim mai putin afectati pentru fiecare neplacere aparuta pe parcurs.