Friday, June 14, 2013

De ce bebeluşii din lumea întreagă rostesc „mama”?


Fiecare limbă are un cuvânt specific pentru a defini apa. În limba swahili, vorbită de populaţia bantu, apa este numită „maji”, în daneză, „vand”, iar în japoneză „mizu”. Deşi toate aceste cuvinte descriu cel mai des întâlnit element ce susţine viaţa, din punct de vedere lingvistic ele nu au nimic în comun. Cu toate acestea, există un singur cuvânt care se pronunţă la fel în mai toate limbile de pe Pământ: „mama”.

„Mama” este un cuvânt universal ce o descrie pe femeia care ne oferă cea mai multă dragoste atunci când noi ne aflăm în cea mai vulnerabilă stare. Deşi în multe limbi cuvântul capătă altă formă atunci când este folosit în cadru formal, într-un mediu informal el este cel mai adesea întâlnit sub forma de „mama”.
Totuşi, de ce spunem „mama” şi cum de cuvântul este rostit atât de repede de copii? Specialiştii susţin că există două motive: gurile leneşe ale copiilor şi sânii.
Studiul realizat asupra cuvintelor „mama” şi „tata” ca termeni universali a fost realizat de lingvistul rus Roman Jakobson. El a explicat că cea mai simplă vocalizare este cea produsă prin rostirea vocalelor cu gura deschisă. Bebeluşii pot scoate astfel de sunete încă din prima zi, iar apoi, pe măsură ce experimentează realizarea altor sunete, ei încep să testeze unele dintre cele mai simple consoane.
De obicei, bebeluşii încep să folosească sunete pe care le pot face cu gura închiză sau „consoanele labiale” precum „m”, „p” „b”. Astfel, ei se concentrează pentru a crea noul sunet „mmmmm”, pentru ca apoi să se relaxeze deschizând gura şi eliberând sunetul „ah”. Ca urmare a tendinţei de vorbire a bebeluşilor de a repeta sunetele produse de ei, apar sunetele „ma-ma”, „pa-pa”, „ta-ta”, „ba-ba” etc.
Dar de ce gravitează copiii în jurul consoanei „m”? Din cauza sânilor. Sunetul „m” este cel mai uşor de produs de bebeluşi atunci când sug lapte de la mama şi simt plăcerea gustului. Chiar şi la maturitate, oamenii au tendinţa de a asocia „mmm” cu ceva bun sau gustos.
Lucrarea lui Jakobson sugerează că bebeluşul nu are idee că pe cea care îl îngrijeşte o cheamă „mama”. Pentru el, „mama” nu înseamnă „te iubesc, femeie-înger, cea care îşi sacrifică somnul şi cariera pentru mine”, ci doar „mâncare”.
Aşadar, atunci când un copil îi spune tatălui său „mama” şi devine nerăbdător realizând că acesta nu se transformă în „mama”, el nu cere neapărat prezenţa mamei. Copilul îşi dă seama că nu are de-a face cu „furnizorul de hrană numărul 1”, motiv pentru care aşteaptă ca acesta sau înlocuitorul său din latex (biberonul) să îşi facă apariţia cât se poate de repede.
În ceea ce priveşte cuvântul „tata” sau „dada”, putem presupune că acelaşi model de discurs se dezvoltă şi este rearanjat prin îndrumarea părinţilor. Astfel, bebeluşul învaţă repede că dacă spune „ta-ta” va primi totuşi mâncare, chiar dacă nu direct de la sân.
Părinţii încurajează discursul copilului şi îl ajută pe acesta să îşi rafineze inflexiunile. Astfel, „mama” şi „tata” încep să reprezinte chiar persoanele din viaţa copilului.

Mari beneficii ale duşurilor cu apă rece


O idee foarte bună este şi alternarea apei calde cu cea rece, sub duş. Şi asta pentru că apa caldă va creşte circulaţia la nivelul pielii, iar cea rece va determina următoarea reacţie: organele interne vor primi mai mult sânge, pentru a se menţine calde. Astfel, vom obţine o mai bună detoxifiere a organismului şi o mai uşoară deplasare a nutrienţilor spre diferite părţi ale corpului.
Un studiu vechi de 20 de ani, realizat de un institut medical britanic, observa că persoanele care făceau zilnic duşuri reci aveau un număr mai ridicat de celule albe în sânge decât cele care făceau duşuri calde. Aceste celule albe sunt esenţiale pentru imunitatea organismului în faţa diverşilor agenţi patogeni.
Un alt studiu, realizat în anii 50, a găsit o legătură între fertilitatea la bărbaţi şi temperatura apei cu care facem duş. Cu cât temperatura testiculelor creşte, cu atât scade calitatea spermei, iar şansele de a avea un copil scad. Studiul a arătat că mai mult de trei sferturi dintre bărbaţii care făceau un duş fierbinte de circa 30 de minute în fiecare zi erau infertili în următoarele şase luni. Aşadar, cei care vor să devină taţi ar putea încerca duşul rece. Pe de altă parte, cei care nu vor nu ar trebui să se lase în “grija” apei fierbinţi. Prezervativul este o soluţie mai bună :) .
Atunci când facem duş cu apă caldă deschidem porii şi, astfel, curăţarea pielii se face mult mai bine. Însă, este recomandat că ultimele minute din duş să folosim apa rece, pentru a închide aceşti pori. Altfel, aceştia s-ar putea înfunda, imediat după ieşirea din duş, cu murdărie. De cele mai multe ori, astfel apar coşurile sau punctele negre.

Slăbit rapid: 9 alegeri total greşite pentru cină


Ştim că seara este recomandat să luăm o masă uşoară şi neapărat cu 2-3 ore înainte de a ne culca. Cred că ţi s-a întâmplat de foarte multe ori să ajungi acasă de la serviciu şi să te năpusteşti asupra frigiderului fără să ţii cont de ora la care mănânci, după care să te tolăneşti pe canapea în faţa televizorului sau direct în pat. Ştii că nu este bine să faci asta, dar nici nu reuşeşti să-ţi aduni voinţa şi să te organizezi la masa de seară, preferând să mănânci ce apuci.
Dacă vrei să obţii rezultate şi să slăbeşti sănătos trebuie să ţii cont de masa de seară şi să nu exagerezi. Iată ce nu trebuie să mănânci seara:
1. Paste cu sosuri grase preparate cu smântână, fâină şi şuncă.
2. Cartofi prăjiţi cu grătar din carne de porc şi ochiuri acompaniaţi de sosuri gata preparate cu usturoi. La bere nici să nu te gândeşti că ar merge de minune la meniul tău!
3. Brânzeturi grase cu cârnăciori sau alte mezeluri din comerţ consumate cu multă pâine albă proaspătă.
4. Sarmale cu pâine şi smântână.
5. Pizza.
6. Fast-food.
7. Dulciuri.
8. Chips-uri şi alune prăjite.
9. Ciorbe cu smântână şi carne grasă.
Ce poţi să mănânci seara:
File de peşte (carne slabă de pui sau vită porţie mică) cu legume preparate simplu (la abur, la wok, la grătar, la cuptor) fără sosuri pline de grăsime.
O salată de crudităţi acompaniată de 2-3 linguri pastă de năut (humus).
Un ceai de plante medicinale neîndulcit şi un fruct.
Un smoothie preparat cu lapte vegetal (soia, migdale, seminţe decorticate de cânepă, susan) şi o banană.
Un suc de legume.
O supă rece de roşii preparată fără făină (amestecă în blender roşii proaspete cu ceapă, usturoi, castraveţi, pătrunjel, piper, sare).
O porţie de legume la grătar stropite cu ulei de măsline presat la rece, zeamă de lămâie, sare şi piper.
Salată de vinete, fără maioneză.
O porţie mică de salată orientală.
O porţie mică de paste integrale cu sos de roşii, usturoi şi busuioc.
Ciorbă de legume fără pâine.

Beautiful Cat






i'm dangerous