Cancelarul german Angela Merkel se confrunta cu o noua problema: Cipru. Micul stat european are mari probleme financiare. Un posibil default si o iesire din zona euro nu sunt excluse, relateaza Business Insider.
Toate eforturile Bancii Centrale Europene (BCE) s-au concentrat asupra tiparirii de trilioane de euro pentru a sustine financiar Grecia, tara aflata pe marginea prapastiei in ultimul an.
La ora actuala, economia Ciprului se afla intr-o stare degradabila, sectorul bancar fiind printre cele mai afectate domenii de activitate. Un raport preluat de serviciile secrete germane (omologul lui CIA) a fost facut public in noiembrie 2012 si a dezvaluit cum Rusia ar putea beneficia de un eventual default al statului cipriot. Mai exact, rusii bogati au "pompat" aproape 26 miliarde de euro in economia neagra a Ciprului, fapt care a declansat colapsul bancar.
Raportul acuza guvernul de la Nicosia de crearea unor conditii pentru spalarea de bani la scara larga, si nu numai. Oligarhii Rusiei erau ajutati de ciprioti sa intre cu usurinta in tara si sa se stabileasca in statele din Uniunea Europeana. O parte din banii oligarhilor se spalau in Cipru, dupa care urmau drumul invers spre Rusia, transformand mica insula europeana in cel mai mare investitor strain al Rusiei.
Astazi Cipru are nevoie de un imprumut de 17,5 miliarde de euro – 100% din PIB-ul sau – din care 12 miliarde de euro vor merge direct in bancile sale „putrede”. Acordul extern ar trebui incheiat pe 10 februarie, la reuniunea ministrilor de Finante din Europa.
“Nu cred ca cetateanul german, platitor de taxe si impozite, va salva sistemul bancar cipriot, al carui model de business este acela de a incuraja evaziunea fiscala”, a declarat Sigmar Gabriel, presedintele partidului de opozitie SPD din Germania, fost sustinator al salvarii monedei euro. “Daca doamna Merkel vrea sa aiba aprobarea SPD, trebuie sa vine cu argumente foarte solide. Desi eu nu gasesc niciunul”, a adaugat politicianul german.
Mai mult, 20 dintre membrii de coalitia lui Merkel sunt impotriva acordarii unui imprumut Ciprului. Pentru prima data, cancelarul Germaniei nu are o majoritate de partea sa pentru a acorda finantare. Alti membri ai Parlamentului german au precizat ca singura ipoteza in care micul stat ar beneficia de ajutor financiar ar fi aceea a adoptarii unor reforme radicale, printre care privatizari masive ale institutiilor statului.
Inainte insa de a primi ajutor extern, liderii europeni trebuie sa se lamureasca de unde vin banii “murdari” din Cipru: daca provin sau nu din economia neagra a Rusiei. Markus Feber, presedintele partidului CSU, coalitie condusa de Angela Merkel, a cerut garantii ca “vor ajuta cetatenii ciprioti si nu oligarhii Rusiei”. Pe scurt, acesta a cerut autoritatilor de la Nicossia o reforma legislativa. “Daca Cipru vrea sa fie salvata, trebuie sa demonstreze ca nu oricine are o gramada de bani poate obtine cetatenie cipriota”.
Pe de alta parte, Cipru a invatat lectia grecilor. A promovat o politica agresiva de convingere a celorlalte 16 state din zona euro ca problema economiei “negre” s-a rezolvat, nemaifiind necesare alte reforme.
Daca Grecia va fi in continuare un punct de referinta, Angela Merkel va vocifera si le va cere cipriotilor reforme si mai multa transparenta in sectorul bancar. 10 februarie va fi o data ca oricare alta din calendarilor ministrilor de Finante din Europa.
Reprezentantii Ciprului vor veni cu o lista de promisiuni. Ulterior, cuvinte precum “progrese” vor aparea in toate documentele. Economia “neagra” va fi un subiect tot mai putin discutat in media. Dupa intalniri cruciale dintre Merkel si Demetris Christofias (presedintele Ciprului), un eventual refuz al sustinerii statului cipriot va fi riscant din punct de vedere politic. Lucrurile au mers astfel si inainte si vor merge in continuare. In caz contrar, Cipru ar putea deveni prima tara din zona euro care se va duce de rapa, noteaza jurnalistii Business Insider.