Thursday, June 21, 2012

Se apropie ... Zilele Sucevei


Zilele Sucevei 2012



 În perioada 22-24 Iunie 2012, vor avea loc Zilele Sucevei.





Program

joi, 21 Iunie 2012
începând cu ora 19:00

Daiah Mari (Andreea VÂRLAN), 
DJ Puff, 
Andy VOINEA, 
DJ Serri şi DJ Octavianno

vineri, 22 Iunie 2012


începând cu ora 19:00


Ceilalți și Odyssey
















sâmbătă și duminică, 23-24 Iunie 2012


Alexandra UNGUREANU, Proconsul, Andreea BĂLAN și Petrișor, Keo, Skizzo Skillz și DJ Jungle

Studiu: Cum au ajuns celebrele statui gigant Moai pe Insula Pastelui



Insula Pastelui, situata la 4000 de kilometri de coasta statului Chile, este unul dintre cele mai izolate locuri de pe pamant. Tot aici se afla si una dintre cele mai mari enigme ale omenirii, statuile gigant Moai.
Nimeni nu stie exact modul in care statuile au ajuns pe locurile lor de astazi si nici motivul pentru care ele au fost create.
Doi cercetatorii din California au prezentat o teorie noua, care ar putea redefini istoria despre cum au reusit localnicii de pe Insula Pastelui sa transporte statuile iconice.
Arheologul Carl Lipo si antropologul Terry Hunt au scris in revista National Geographic ca nativii au folosit un sistem de cabluri pentru a duce statuile pe insula.
O multime din lucrurile pe care oamenii le stiau despre insula ar putea sa fie false”, a declarat arheologul Lipo.
Folosind corzile, oamenii s-au pozitionat de o parte si alta a statuilor, leganandu-le inainte si inapoi pentru a crea efectul de mers pe jos.
"Se depune mult efort in procesul de mutare a unei statui", a mai spus Lipo.
Lipo si Hunt a incercat sa recreeze metoda de mers pe jos.
Ei au construit o replica de cinci tone a unei astfel de statui (mult mai mica decat originalul de 90 de tone) si au gasit metoda care a functionat destul de bine.
Hunt a declarat pentru MSNBC ca teoria se aplica si la statuile mai mari.
"Cu o statuie mai inalta, efectul de parghie este mai mare", a spus el.

Criza din Europa, comparata cu prabusirea democratiei in anii ’30. “Atunci s-a ajuns la nazism”, spune seful Bancii Austriei

Concentrarea pe austeritate in anii '30 a condus la somaj si prabusirea democratiei, iar in final la nazism, a declarat guvernatorul Bancii Austriei, Ewald Nowotny, avertizand asupra pericolelor cu care se confrunta Europa in prezent.



"Concentrarea excluxiv pe austeritate in anii '30 a condus la somaj in masa, o prabusire a sistemelor democratice, iar in final la catastrofa nazismului", a spus Nowotny.
 
Comentariul, neobisnuit pentru un sef de banca centrala, mai ales pentru cea din Austria, unde nazismul ramane inca un subiect tabu, scoate in evidenta pericolul in care se afla Europa in prezent, potrivit cotidianului Wall Street Journal, preluat de Mediafax.
 
Austeritatea severa impusa Germaniei dupa Primul Razboi Mondial de invingatori a condus la somaj masiv si a distrus democratia, deschizand drumul fascismului si declansarii celui de-Al Doilea Razboi Mondial.
 
Critica adusa austeritatii de catre Nowotny indica o izolare tot mai puternica a Germaniei in impunerea unor conditii dure statelor europene nevoite sa ceara ajutor financiar extern, precum Grecia.
 
Imediat dupa Primul Razboi Mondial, economistii au avertizat ca somajul ridicat si suferinta economica asigura situatia perfecta pentru dezvoltarea extremismului. In 1919, economistul britanic John Maynard Keynes a avertizat ca nu trebuie impuse Germaniei reparatii de razboi prea ridicate.
 
"Dar cine poate spune cat poate fi indurat sau in ce directie se vor indrepta oamenii pntru a scapa de probleme?", nota Keynes in cartea "Consecintele Economice ale Pacii.
 
Pentru Germania au urmat, conform prognozei lui Keynes, plata de reparatii, hiperinflatie, depresiune economica si un austriac numit Adolf Hitler, care a promis populatiei "Arbeit und Brot" (munca si paine).
 
Aproape un secol mai tarziu, intrebarea lui Keynes este din nou valabila in contextul somajului record din Grecia, al cresterii ratelor sinuciderilor si criminalitatii, reducerii puterii de cumparare si cheltuielilor pentru sanatate.
 
Cu somajul in crestere in Spania si alte state din zona euro, intr-o recesiune mai severa decat se anticipa, ar putea deveni presanta problema evitarii unei cresteri a extremismului, alimentat de problemele sociale si economice, noteaza Wall Street Journal.
 
Sefii de banci centrale au invatat din Marea Depresiune a anilor '30 si au luat masuri pentru a limita criza financiara din ultimii ani, a afirmat Nowotny.

Seful Bancii Austriei a inssista ca "exista intotdeauna o alternativa" la austeritate, respingand afirmatia celebra a premierului britanic Margaret Thatcher ca "nu exista alternativa".