Tuesday, May 8, 2012

Care este cel de-al doilea creier al nostru?


Care este cel de-al doilea creier al nostru?


Vă provoc să ghiciţi! Dacă n-aţi ghicit, este pentru că, lungă vreme, lumea ştiinţifico-medicală i-a acordat prea puţină atenţie, mai ales în comparaţie cu interesul de care se bucură creierul nr. 1, acela pe care-l ştim cu toţii. Cel de-al doilea creier al nostru ar fi... sistemul digestiv.



Aşa îl numeşte un reputat cercetător în domeniu, Michael Gershon - profesor de anatomie şi biologie celulară la Universitatea Columbia, SUA şi autor al unei cărţi intitulate chiar aşa, The Second Brain(Cel de-al doilea creier) - întemeindu-şi opinia pe argumente foarte pertinente. Iar recentele descoperiri provenite din alte studii privitoare la rolul sistemului digestiv în sănătatea generală a corpului par să-i dea dreptate.
Multă vreme neglijat, în mare măsură, în studiile moderne de medicină, sistemul digestiv îşi face azi o intrare spectaculoasă în lumea cercetării medicale. Extraordinarele descoperiri - şi care sunt abia la început şi ne mai rezervă nenumărate surprize - legate de modul în care comunitatea de microorganisme din intestin îşi pune amprenta pe întreaga funcţionare a organismului uman au arătat cât de mult greşeam neglijând sistemul digestiv, cel care, poate mai mult decât orice alt organ, ne leagă de lumea din jur, în cel mai primitiv mod. Iar lucrările contemporane asupra sistemului nervos enteric - ansamblul de receptori şi căi nervoase care asigură funcţionarea sistemului gastrointestinal - lămuresc, de asemenea, anumite conexiuni - rămase multă vreme misterioase - între sănătatea digestivă şi cea a întregului noastru corp.

Boala şi sănătatea depind într-o măsură covârşitoare de el, mult mai mult decât ne imaginam, iar viitorul va aduce informaţii şi mai surprinzătoare în această privinţă. Nenumărate suferinţe, uneori stranii şi subtile, cu simptome variabile şi nespecifice, dificil de diagnosticat şi de tratat, au - începem acum să înţelegem - dacă nu o origine pe de-a-ntregul digestivă, cel puţin o componentă legată de funcţionarea sistemului digestiv.

Cei vechi înţelegeau mai bine decât noi lucrul acesta. Fără a şti nimic despre procesele biochimice misterioase care se petrec în adâncul măruntaielor, fără cunoştinţe legate de microbiom, de sistemul nervos enteric sau de neurotransmiţători, înţelegeau totuşi că multe aspecte ale sănătăţii trupeşti şi sufleteşti depind de sistemul digestiv.
Stau dovadă multe referiri literare şi folclorice la digestie (oare nu se spunea că oamenii cu o digestie bună sunt mereu bine-dispuşi şi politicoşi?), ca şi tratamentele tradiţionale care urmăreau să vindece diferite suferinţe - aparent fără legătură cu digestia - prin prescrierea unor purgative, a unor vomitive sau prin alte intervenţii de acest gen care, uimitor, chiar dădeau rezultate bune în multe cazuri, măcar că nu în toate.
Toate aceste aspecte conturează ideea că sistemul digestiv "domneşte" în felul său asupra corpului, influenţând, controlând, reglând un mare număr de procese biologice care alcătuiesc viaţa unui organism sănătos sau bolnav. Guvernează corpul aşa cum ne închipuiam că îl guvernează creierul, multă vreme considerat un fel de "organ suprem", într-o ierarhie pe care, iată, descoperirile spectaculoase ale ultimilor ani o pun sub semnul întrebării: creierul e deja nevoit să cedeze o parte din puterea şi din răspunderea sa.

Departe de ideea - foarte răspândită la ora actuală - că "totul vine de la cap", că toate suferinţele ar avea o o origine psihică ("e pe sistem nervos", cum se zice în limbajul familiar), noile descoperiri par să conducă la ideea că, dimpotrivă, şi problemele "capului", ale psihicului, sunt, de fapt, "pe sistem digestiv".

Să revenim la profesorul Gershon şi la interesanta sa idee că sistemul digestiv ar merita să fie considerat un adevărat "creier". De ce? Pentru că tractul gastrointestinal are un sistem nervos autonom; este, spune specialistul, singura parte a corpului care poate funcţiona pe cont propriu. Dacă este secţionat nervul vag, principala cale nervoasă care leagă creierul de sistemul digestiv, acesta din urmă "va merge" înainte; azi ştim că el poate funcţiona independent atât de creier, cât şi de măduva spinării, graţie unui "echipament" special: sistemul nervos enteric. Se estimează că sistemul digestiv are cca. 100 milioane de neuroni (la fel de mulţi ca măduva spinării) şi cca. 40 de neurotransmiţători - la fel de mulţi ca în creier.

90-95% dintre fibrele nervului vag transmit semnale de la sistemul digestiv la creier, şi nu invers, punând sub semnul întrebării afirmaţia "creierul controlează toate celelalte organe ale corpului", cum am învăţat noi la şcoală. De fapt, cine controlează pe cine? Există cercetări care arată că stimulînd, nervul vag într-un mod care imită semnalele transmise de la tractul gastrointestinal spre creier, pot fi îmbunăţite atât memoria şi capacitatea de învăţare, cât şi dispoziţia.

Poate nu exagerăm prea mult dacă ne imaginăm sistemul digestiv dotat cu un soi de inteligenţă proprie. Acest al doilea creier al nostru pare să recunoască alimentele pe care le primeşte şi să decidă cum să le prelucreze. Se ocupă de mărunţirea şi de amestecarea lor, eliberează controlat enzimele necesare pentru descompunerea substanţelor organice complexe, absoarbe proteinele, glucidele, lipidele, apa şi mineralele, în funcţie de nevoile organismului, şi se ocupă de problema reziduurilor. Şi nu numai că face toate aceste lucruri, ci ne şi dă raportul, trimiţând în tot organismul semnale care, dacă sunt descifrate corect, ne spun dacă lucrurile, acolo înăuntru, stau bine sau rău.

Multe dintre aceste semnale sunt mesaje pe care sistemul digestiv le transmite, astfel, întregului organism, informându-l despre starea sănătăţii generale şi avertizându-l, cum ştie el, că nu-i face bine să mănânce cutare aliment, sau că trebuie să mestece bine mâncarea, sau că nu e cazul să bea şi două beri după ce a îndesat trei porţii de îngheţată.
Nu întotdeauna aceste mesaje sunt atât de explicite; uneori sunt dificil de înţeles, iar aici intrăm pe terenul înceţoşat încă, dar fascinant, al legăturii dintre sistemul digestiv şi anumite boli ce nu păreau a avea legătură cu digestia. Cercetări recente sugerează că maladii ca autismul, boala Parkinson şi osteoporoza dau semne timpurii la nivelul intestinului; că ar exista o legătură (încă nedescifrată) între sindromul intestinului iritabil - maladie ciudată, puţin înţeleasă de medici şi adesea rebelă la tratament - şi anumite afecţiuni psihice ce pot merge pînă la depresie; că anxietatea, tulburările de somn, problemele de memorie, senzaţia de oboseală permanentă pot avea o origine neaşteptată; disfuncţionalităţi la nivelul sistemului digestiv.

O posibilă explicaţie vine din sfera cercetărilor asupra microbiomului intestinal (sau flora intestinală, cum era numită cu un termen mai vechi), totalitatea microorganismelor ce trăiesc permanent în intestinul uman. Studii recente arată că anumite caracteristici ale acestui microbiom (care poate fi de mai multe tipuri, în funcţie de speciile de microroganisme care predomină) pot favoriza instalarea, la anumite persoane, a autismului, obezităţii, diabetului, probabil şi a multor altor tulburări, încă neaflate.
O altă ipoteză este legată de serotonină, o substanţă chimică de importanţă vitală în organismul uman. Nivelul de serotonină influenţează dispoziţia, hrănirea, somnul, comportamentele reproductive - pe scurt, e o substanţă-cheie, iar dezechilibrele ivite în această arie au consecinţe uneori neaşteptat de severe. Multă vreme s-a crezut că serotonina e "apanajul" creierului, dar descoperiri mai noi au arătat că, în realitate, la nivelul creierului se află doar 2-3% din serotonina organismului, în vreme ce 90-95% se găseşte… Exact, în sistemul digestiv.

Supărătorul sindrom al intestinului iritabil, crede Michael Gershon, s-ar datora excesului de serotonină de la nivelul sistemului digestiv. La persoanele sănătoase, serotonina din sistem este îndepărtată de molecule transportoare specializate, produse în mucoasa intestinului. La persoanele ce suferă de amintitul sindrom, ar exista deficienţe în acest proces; prin urmare, serotonina se acumulează în exces, ducând la episoade de diaree; apoi, receptorii de serotonină, năuciţi de excesul de substanţă, se blochează şi asta duce la constipaţie. De aici, alternanţa de episoade de diaree şi constipaţie de care se plâng mulţi dintre pacienţii diagnosticaţi cu sindrom al intestinului iritabil. Şi tot de aici decurge şi tratamentul propus de profesorul Gershon: un fel de "antidepresive intestinale", care să normalizeze dinamica serotoninei la nivelul intestinului.
Tot implicarea serotoninei ar putea explica şi faptul că destule persoane ce suferă de sindromul intestinului iritabil au şi probleme legate de starea psihică, uneori chiar depresii.





Dar, în afara unor cazuri cu adevărat grave de suferinţe digestive sau de suferinţe generalizate, cu origine digestivă, cazuri care necesită, evident, un tratement specializat, ce am putea face, în viaţa de zi cu zi, pentru a ne păstra sănătatea sistemului digestiv, de care depinde atât de mult sănătatea întregului organism? Michael Gershon recomandă, evident, o dietă echilibrată, sănătoasă (multe legume verzi, fibre alimentare solubile), dar şi un interes mai mare faţă de ceea ce ne comunică sistemul nostru digestiv: să nu-i ignorăm mesajele, să le ascultăm şi să încercăm să le înţelegem.

Departe de a fi doar un "sistem de ţevi" menit să lase să treacă hrana preschimbată deja în ceva la care ne gândim cu dezgust, sistemul digestiv este o complexă şi extraordinară uzină vie, de al cărei mers depinde mersul bun sau rău al celorlalte organe - da, chiar şi al celor "nobile", precum inima şi creierul -, până la nivelul celulelor şi al componentelor subcelulare.
Nu s-o fi ocupînd el cu gândirea înaltă, cu poezia, cu invenţiile, cu teoriile, precum creierul "de sus", dar se ocupă cu ceva la fel de important: hrăneşte creierul, îl ţine în viaţă, îi păstrează sănătatea, îl menţine în forma optimă pentru ca acesta să se poată ocupa cu gândirea înaltă, cu poezia, invenţiile etc. Se pare că e momentul să ne începem a ne gândi la sistemul nostru digestiv cu mai multă consideraţie decât până acum.

Lumea virtuala de apoi - apar testamentele digitale


Lumea virtuala de apoi - apar testamentele digitale


Internetul complica foarte mult aranjamentele postume ale noii generatii. Ce se intampla cu conturile din retele sociale sau cu miile de poze urcate online atunci cand nu mai esti? ExtremeTech a incercat sa raspunda la intrebarea "Ce se intampla cu prezenta online dupa moarte?" si, oricat de dur ar suna, intrebarea merita macar un raspuns.
Daca pana acum testamentul era suficient pentru a lasa totul in ordine dupa moarte, implicarea tot mai mare a internetului in viata omului modern pare sa ofere inca o problema de rezolvat: testamentul digital.

Probabil ca abandonarea conturilor din retele sociale dupa moarte nu tine pe nimeni treaz noaptea, dar prezenta online nu se limiteaza doar la ele.Serviciile de online banking devin tot mai raspandite, deci aranjamentele necesare vizeaza macar contul de PayPal.
In timp ce unele servicii (Yahoo!, Ebay, LinkenIn, Twitter) sunt dispuse sa inchida conturile dupa ce primesc dovada mortii utilizatorului, Facebook are o alta strategie. Profilul Facebook devine "memorializat", astfel incat nimeni nu mai poate publica nimic pe el, dar contul ramane online si accepta comentarii din partea prietenilor. Cu alte cuvinte pe Facebook puteti fi injurati si post mortem...
Alte servicii online, ca Google si Hotmail, ofera mostenitorilor acces complet la email-urile si datele stocate de decedat, astfel ca rudele vor avea acces la toate conturile pe site-uri mai putin "cuminti" in lipsa unor masuri de protectie.

Testamentul digital
Nimeni nu vrea sa se gandeasca la moarte, dar un testament digital poate fi la fel de util ca unul care imparte posesiile fizice intre rude si prieteni.
In afara de toate serviciile online, de la coduri open source pana la contul pe un site de gaming, de la miile de poze incarcate pe site-uri cu galerii foto si documentele din servicii cloud, lumea virtuala de apoi mai pune o problema importanta: ce se intampla cu datele de pe hard drive-urile computerului personal?
Cei care nu vor ca rudele sa aiba acces la computer pot cripta intregul HDD, dar alteori exista si informatii care ar trebui impartasite celor dragi dupa moarte. In ziua de azi, cei mai multi oameni au o singura poza cu strabunicii, dar peste zeci de ani, stranepotii ar putea avea avea acces laintreaga viata digitala a rudelor lor, daca acestia decid sa o organizeze din timp in acest scop.

Masuri de securitate suplimentare
Exista numeroase servicii online care ofera stocarea tuturor parolelor pentru mostenitori sau stergerea HDD-ului dupa moarte, insa vor mai exista ele peste zeci de ani, cand vor fi cu adevarat necesare?
Masurile de securitate suplimentare la nivel local le depasesc deocamdata pe cele la online, iar o unealta ca TrueCrypt permite criptarea datelor de pe HDD in mai multe volume, fiecare cu parola proprie. Situatia in online ramane insa in continuare complicata, iar serviciile online nu au pus inca la punct un sistem care sa si protejeze intimitatea celor decedati si sa ofere si urmasilor accesul la informatiile importante, marcate in acest sens inainte de moarte.
Daca aceste aspecte raman ignorate in continuare, Internetul ar putea deveni cel mai mare cimitir al lumii, iar cei disparuti din aceasta lume vor sta in continuare alaturi de cei vii si pe site-urile de dating si pe retele sociale.

Un nou proiect grandios în Dubai: iată cum va arăta primul hotel subacvatic din lume!


Un nou proiect grandios în Dubai: iată cum va arăta primul hotel subacvatic din lume! 



După ce au cucerit cerul prin Burj Khalifa, cea mai înaltă clădire de pe Terra, guvernanţii din Dubai au acum planuri mari pentru tărâmul de sub ape. Aceştia pregătesc o nouă premieră mondială: construirea primului hotel subacvatic din lume.



Drydocks World, o ramură a companiei de stat Dubai World, a semnat un contract cu compania elveţiană BIG InvestConsult pentru construirea hotelului Water Discus.
Hotelul va fi compus din două structuri masive în formă de disc, una situată deasupra nivelului apei şi alta sub nivelul apei. Cele două părţi vor fi conectate prin 3 puţuri, la care se adaugă structura centrală, dotată cu un lift.
Porţiunea subterană a hotelului va fi situată la 10 metri sub nivelul mării şi va avea o porţiune utilizabilă de 1.000 de metri pătraţi, urmând să fie dotată cu 21 de camere duble, din care oaspeţii vor putea admira direct vietăţile ce trăiesc în apele din zonă. De asemenea, în planurile hotelului sunt incluse o cameră de decompresie, un spa, o grădină şi un heliport în porţiunea de suprafaţă, pentru confortul oaspeţilor care doresc să sosească pe cale aeriană.
Costul estimat al hotelului este de 120 de milioane de dolari. „Suntem extrem de mândri şi de încântaţi să fim asociaţi cu un astfel de proiect unic în lume”, a comentat Khamis Juma Buamim, şeful Drydocks World.
Iată cum va arăta hotelul subacvatic:






60 de euro de la aeroport pana in centru, cursa cu taxiul. Ce cred despre Romania spaniolii veniti la Bucuresti pentru finala Europa League


60 de euro de la aeroport pana in centru, cursa cu taxiul. Ce cred despre Romania spaniolii veniti la Bucuresti pentru finala Europa League


Primii fani spanioli ai echipelor Atletico Madrid si Atheltic Bilbao, care au ajuns la Bucuresti pentru finala Ligii Europa, s-au aratat multumiti de ce au gasit in capitala Romaniei, considerand ca orasul arata mai bine decat se asteptau, informeaza agentia EFE.



In centrul vechi e forfota mare. Aici e punctul fierbinte al Capitalei, unde cel mai probabil se vor aduna seara zecile de mii suporteri. Romanii care au afaceri in zona s-au pregatit sa-i intampine pe straini. Se fac pregatiri fara oprire prin baruri si restaurante. Patronii care au vrut sa fie siguri ca spaniolii se vor simti perfect, au decorat localul cu afise, steaguri si mingii, mai ceva ca pe stadion. Nu ignora insa aprovizionarea.

"Am triplat cantitatea de bere, avem 30 de butoaie a cate 30 si 50 de litri"
, spune Costin Grigore, reprezentantul unui pub din Bucuresti.

Sub mirajul partidei, totul pare sa-i multumeasca pe spanioli, pana la un punct insa. Printre suporteri mai sunt si unii care vor sa invete ceva despre tara noastra si nu pot.  "Am fost la muzeul de istorie si era inchis, l-am vazut de afara, era inchis si ieri si azi."
Vor uita probail repede de muzee, dupa ce va incepe petrecerea in cele doua piete dedicate vizitatorilor. In Piata Constitutiei, organizatorii monteaza aici patru ecrane gigant care vor transmite meciul in direct, o scena de 14 metri lungime, un mini stadion de fotbal, dar si standuri gastronomice care vor servi mancare traditionala romaneasca.

Tot aici vor fi, promit edilii, si cei 50 de tineri vorbitori de spaniola, gata sa-i ajute pe suporteri cu informatii. In ziua meciului, 90 de camere video, amplasate in 31 de intersectii din Bucuresti, vor supraveghea non-stop traseul suporterilor.

Agitatie mare si in hotelurile din Bucuresti, care au toate camerele ocupate. Din cei aproape 40.000 de straini care ne vor vizita, multi se vor caza la 2, 3 si 4 stele. Au platit mult fata de o perioada normala, dupa ce tarifele la cazare pur si simplu au explodat. Intr-un hotel de 4 stele, de exemplu, unde vor ajunge suporterii echipei Bilbao preturile au crescut cu 50%.
Iar la 5 stele, daca la inceputul lunii o camera dubla costa cel mult 200 de euro, acum ajunge si la 400.
Oaspetii au fost placut surprinsi de oras, de faptul ca multi dintre localnici vorbesc fluent spaniola, fiind mari consumatori de telenovele latinoamericane subtitrate. 
"Este mult mai bine decat ma asteptam, este mai frumos si mai putin sarac si nici nu am intalnit atat de multi caini cum am citit", a declarat pentru EFE Pedro, un suporter madrilen. 
Singura experienta negativa a fost legata de transportul cu taxiul. Carlos, un fan al lui Athletic Bilbao, a platit 60 de euro de la aeroport pana in centru, o cursa care in mod normal nu trece de 15 euro. 
Spaniolii au fost impresionati si de faptul ca doua dintre statiile de metrou au fost rebotezate cu nume cunoscute lor,Radamel Falcao (Atletico Madrid) si Fernando Llorente (Athletic Bilbao), si de pretul la bere, sub 2 euro.
Finala Ligii Europa, dintre Atletico Madrid si Athletic Bilbao, se va disputa miercuri, de la ora 21.45, pe Arena Nationala din Bucuresti si va fi transmisa in direct de Pro TV.

Este unic in lume: "Trupul meu s-a transformat singur dintr-unul de barbat, in unul de femeie"


Este unic in lume: "Trupul meu s-a transformat singur dintr-unul de barbat, in unul de femeie"



S-a simtit altfel inca de mic copil, iar in adolescenta a trecut prin schimbari uluitoare, care l-au facut unic in lume.


Ryan McKenna
, 19 ani, s-a visat tot timpul fata si s-a transformat intr-una in mod natural, fara nicio interventie chirurgicala. Se pare ca aceasta schimbare este rezultatul unui dezechilibru hormonal.




In adolescenta au inceput sa-i creasca sanii si trupul a inceput sa i se contureze asemenea unuia de femeie.
Acum, Ryan se imbraca si traieste ca o femeie si pune toate schimbarile prin care trece pe un dezechilibru hormonal: “Parca traiesc o poveste. Sunt intr-adevar norocoasa. Nu am avut niciodata par pe fata si nici marul lui Adam, iar formele mele sunt ca ale unei femei. Ca baiat, am fost tot timpul frustrat ca nu sunt fata, dar nu m-am asteptat sa devin una”.
Ryan, a carui voce este de femeie, se bucura de sustinerea totala a familiei. Tatal sau s-a impacat destul de greu cu situatia fiului, dar acum este obisnuit cu ideea.

Ryan, care si-a pastrat numele de baiat, povesteste: “Am fost tot timpul foarte feminin, iar oamenii credeau ca sunt homosexual. Insa nu era asa: eram, de fapt, o fata cu trup de baiat. La scoala eram in grupul fetelor si aveam discutii despre cum ne cresc sanii”.
Ryan McKenna se pregateste acum pentru o operatie de schimbare de sex.

Imaginea care va face milioane de barbati sa regrete ca au admirat-o atata vreme pe aceasta diva


Imaginea care va face milioane de barbati sa regrete ca au admirat-o atata vreme pe aceasta diva Rihanna



A slabit considerabil in ultima vreme, insa fotografii au fost mereu pe urmele ei. Asa ca au surprins detalii si inainte de-a avea o silueta de invidiat.

In una din multele ei vacante, Rihanna a aratat milioanelor de fani ca la plaja nu e tocmai femeia fatala.
Paparazzii nu au scapat-o o clipa din ochi si au fotografiat-o non-stop.
Asa au si surprins momentul in care aceasta iesea din valurile marii cu sutienul intr-o pozitie compromitatoare. Insa nici bikinii nu stateau mai bine. Plus ca aspectul fizic al cantaretei nu era tocmai de laudat.

Actrita Mila Kunis, aleasa cea mai frumoasa femeie din lume

Actrita Mila Kunis, aleasa cea mai frumoasa femeie din lume: de ce a fugit actrita din Cernauti si cum a ajuns sa cucereasca Hollywood-ul

Actrita de 28 de ani a fost numita sambata de tabloidul The Sun cea mai frumoasa femeie din lume, ocazie cu care vedeta din filmul "Black Swan" le-a povestit britanicilor cum a fugit din Cernauti in copilarie pentru a scapa de persecutiile impotriva evreilor.

Cu un corp perfect, ochi verzi si buze seducatoare, actrita a fost comparata adesea cu o varianta mai tanara a Angelinei Jolie.

Mila Kunis care va implini in august 29 de ani este cunoscuta pentru filme ca Forgetting Sarah Marshall (2008), Max Payne (2008), Extract (2009), The Book of Eli (2011), Date Night (2011), Black Swan (2011), Friends with Benefits (2011), insa a avut o viata grea pana sa ajunga star la Hollywood.


Nascuta la Cernauti, in Ucraina , actrita a trebuit sa ascunda in copilarie faptul ca era evreica de teama persecutiilor din fosta URSS. "Am plecat ca sa scap de ura. Era o tara care evident nu te dorea. Bunicii mei au supravietuit Holocaustului, insa multe din rudele mele au murit" a marturisit aceasta.


"Parintii mei m-au crescut sa stiu ca sunt evreica. Sa stiu cine sunt cu adevarat" a mai povestit tanara actrita. "La scoala, in copilarie vedeam peste tot semne antisemite" a adaugat ea.


Pe numele ei real Milena, actrita a plecat din Ucraina pe cand avea 7 ani si URSS-ul se destrama, alaturi de parintii ei, tatal Mark, inginer mecanic, mama Elvira, profesoara de fizica si fratele mai mare - Michael.


Cand a ajuns in America, nu putea vorbi engleza asa ca scoala in Los Angeles a fost o tortura pentru ea: "Plangeam in fiecare zi. Nu intelegeam cultura. Nu intelegeam oamenii"


Tatal ei s-a anjagat ca sofer de taxi iar mama ca farmacista. Astfel parintii au putut sa o inscrie la lectii de actorie de la 9 ani. Cu ajutorul unui manager care a descoperit-o in timpul unei repetitii pentru o piesa de teatru actrita a jucat doi ani mai tarziu intr-un episod din telenovela Days Of Our Lives.

De aici au urmat roluri episodice in seriale ca "The John Larroquette Show" (NBC, 1993-96), "Unhappily Ever After" (The WB, 1995-99) si "Hudson Street" (ABC, 1995-96). Kunis a trecut la roluri mai mari in "7th Heaven" (The WB, 1996-2006), inainte sa joace o versiune mai tanara a Angelinei Jolie in "Gia" (HBO, 1998), un film biografic extrem de apreciat despre viata modelului Gia Carangi.


Mila a pus mana pe rolul care avea sa o propulseze in atentia tuturor  - cel din serialul "That 70s Show"(Fox, 1998-2006) mintind despre varsta ei: producatorii cereau o tanara de 18 ani, in timp ce Mila avea doar 14 ani. A primit rolul lui Jackie Burkhart o fata bogata, rasfatata si superficiala iar la filmari s-a imprietenit cu Ashton Kutcher. Despre cei doi presa americana a scris in urma cu o Luna 
ca ar fi impreuna, insa actrita a negat: "Este absurd. Suntem doar prieteni. Un prieten e un prieten".


Actrita a mai fost legata sentimental de fostii colegi din filme: anul trecut au fost zvonuri ca s-ar iubi cu Justin Timberlake, partenerul din comedia romantica Friends With Benefits. 

Insa cea mai lunga relatie a vedetei a fost cu starul din Home Alone - Macaulay Culkin cu care a inceput sa se intalneasca de la 18 ani. Cei doi s-au despartit in 2010, dupa 8 ani impreuna. Desi despartirea lor a fost una amiabila, au fost ingrijorari in legatura cu sanatatea actorului.

Cel mai memorabil rol al actritei ramane cel al ambitioasei balerine Lily din Black Swan. Scenele de sex cu colega Natalie Portman care a primit si Oscar pentru acest rol au facut inconjurul presei la vremea respectiva. Cele doua erau bune prietene inainte de a incepe filmarile. "Sa filmezi scene de sex nu este confortabil indiferent daca partenerul e femeie sau barbat" a declarat aceasta.

Insa nu momentele senzuale alaturi de Natalie Portman au fost marea problema, ci lectiile de balet pentru care actrita a slabit 10 kilograme. "Am facut de multe ori la repetitii intindere de ligamente si ma intrebam << De ce imi fac asta?!>>"

La vara actrita va lansa o comedie cum nu ai mai vazut pana acum - Ted unde joaca alaturi de Mark Wahlberg. Filmul este regizat de Seth MacFarlane creatorul serialului de comedie animat The Family Guy unde actrita este de asemenea implicata.


In 2013, Mila Kunis va aparea in rol de vrajitoare in productia celor de la Disney "Oz, the Great and Powerful" - povestea unui tanar iluzionist fortat sa calatoreasca cu un circ intr-un balon, cu care ajunge, in urma unei tornade, pe taramul lui Oz - condus de doua vrajitoare malefice. Filmul ii mai are in distributie pe Rachel Weisz, James Franco, Michelle Williams si este regizat de Sam Raimi.
Mila Kunis la 10 ani







Dicţionar “moldovenesc-român”


Dicţionar “moldovenesc-român”



Acest dicţionar ‘moldovenesc-român’ a pornit ca o glumă propusă de un vizitator din R.M. şi nu aşteptam la ’succesul’ şi ‘impactul mobilizator’ asupra persoanelor care au vizitat acest articol. Mă bucură faptul că în baza acestui dicţionar vizitatorii s-au distrat, şi-au exprimat puncte de vedere, pe teme chiar destul de serioase si deloc de neglijat.
Există persoane care ştiu să se distreze sau să facă haz de necaz, exisă persoane care ştiu să-şi spună părerea şi au curajul de apreciat să facă acest lucru, există persoane care pentru ei înseamnă mult mai mult acest dicţionat moldovenesc-român. Mă bucur că este util într-un fel sau altul şi acest articol este oricând deschis spre opiniile şi propunerile Dumneavoastră.
A
A abaldi · a râmăne cu gura căscată
A abijî · a ofensa
A abişci · a promite
A afighi · a rămâne uimit
A ahui · a încălcat regulile de conduită
A buksui · a patina cu maşina / a nu face nimic intr-o situatie
A faşi atjîmănii · a face flotări
A chica pe buşi · a fi uimit
A dolojî cuiva şeva · a da raportul / a spune
A da atciotu · a face darea de seamă
A hriukni · a scoate sunete din nas
A faşi perevarot · a face revoluţie
A naezji · a avea pretenţii
A pastupi jestoka · a te purta dur
A peredăi privet · a transmite salutări
A perejîvăi · a-ţi face griji
A pridumăi · a inventa ceva
A pune lapşa pi urechi · a minţi
A pasfiti · a da o dedicaţie / a dedica
A umbla cu teolka · a te plimba cu prietena
A sări în skakalcă · a sari cu coarda
A sobiri prikindalili · a strânge lucrurile
A stuki · a scuipa
A sineaci · a consuma alcool in cantitati foarte mari
A te zaibi · a te sătura
A te snimi · a fugi
A te sîbi · a da bir cu fugitii
A te vrubi · a inţelege
A ti zdarovi cu paţanii · a te saluta cu băieţii
A ti abajri · a manca pe săturate
A ti prasfiti · a te da de gol
A-ţi înfla hreaşca · a bea fără măsură
A trisi pisiulika · a scutura penisul
Aşela ari o tacikî pantovaia · persoana în cauză are o maşină bună
A uşidi vaprosuri · a găsi soluţii
A vîjîvi · a supraveţui
A zaboli · a te îmbolnăvi
A zaibi narodu · a juca pe nervi
A zaibi populaţia · a juca pe nervi
A zamuti şeva · a pune ceva la cale
A zakalibi · a juca pe nervi
Ai svet acasă? · ai electricitate acasă?
Ai şeva havcic? · ai ceva de mâncare?
Aista-i numa rama şî provodka · foarte slab
Abşceagî · cămin studenţesc
Abjorik · gurmand
Aşăianî · in felul acesta
Auzi şi eu ţie îţi vtiresc aişi? · tu auzi ce îţi spun eu ţie?
Am pierdut orientirovca · m-am rătăcit
Am facut nişti prijimănii · am facut flotări
Am facut nişti prisidănii · am facut asezări
Am praskaliznit · am alunecat
Apu iaca tu şi cauţ aişi? · tu ce cauţi aici?
Apu deamu aişi îi pizdeţ, totu-i iasna · totul este clar, nu mai exista nici o speranţă
Ahreneti · a rămâne uimit de supărare
Anigdoati · bancuri
Atstîlo · s-a răcit
Auzi fa · mă scuzaţi domnişoară, pot sa va deranjez
Azabocenîi · obsedat
B
Babî miniatiurnaia · femeie slabă
Başleovîi · om cu bani
Balvan · fără minte
Batoane · franzele
Bahani · părinţi (cuvânt urât)
Bahanu nuni dă tacika sî ni duşim la teolşi · tata nu-mi dă maşina să ne ducem la fete
Bazaru-i mort · discuţia e încheiată
Bazaruri · discuţii
Bă, io’ hui io’ znait · nu ştiu ce să zic
Băi, eu vorghesc din marşutcî · vorbesc din maxi-taxi
Blea · bagami-aş
Beztalkovîi · aberant
Băi, duracule · prostule
Bispridel · dezordine
Bîdlan · băiat rau
Bicsî · domnişoară
Bîc · bou
Buburuznik · maşină mică şi proastă
Butilkă golaia · sticlă goală
Badîgă · local, cafenea
Blatnoi · şmecher
Bratanu neu · fratele meu
Bumajnik · portmoneu
Buza · (interjectie) închide gura
C
Cadru · om haios
Caloş bîhliţ · încălţăminte care miroase urât
Ciainik · băiat prost
Cîcăşios · băiat nerespectuos
Cărăbuş · carabinier
Cicani · Ciocana
Ciort io’ znaiu · nedumeride cine-o şti
Ciort · drac
Ciotka · bun, fain
Ciuvac · un tip oarecare
Ciuvacu şela glazeşti la noi · tipul acela (neagreat) se uită la noi
Ciuvacu şela umblî aşa dutîi · tipul se crede smecher
Ciumadan (sinonim: chirpidin) · om pierdut
Ciumadan la cap · (sinonim: dalbaiob) baiat prost
Chirpidin · unealtă de scos cuiele
Chişior · picior
Chişăt · urină
Chiloţi cari tai măliga · bikini
Chipitoc · apă fierbinte
Clenomiţîn · sperma
Clicuhă · poreclă
Cobrî · penis in erectie (lauda adusa la adresa propriului penis, nu se exclude preamarirea)
Crivaraz · o persoană urâtă şi rea
Cum cu jituha? · ce mai faci?
Curji fesu · dus cu pluta
Curva de mare · sirena
Cojînkă · geacă de piele
D
Da vdrug · speranţă poate, poate merge
Davai buhneom · hai să-ţi fac cinste cu ceva de băut
Dă-ni kastrulea şeea · dă-mi, te rog, cratiţa
Dă-ni meaciu · dă mingea
Dute-n brânză · lasa-mă în pace
Dapu kaneşna · sigur că
Devcionşi · domnişoare
Dictionarul e băţ · dictionarul este super tare
E
Ea ne govoriti po ruski · nu vorbesc limba rusă
El ma cumăreşte · nu-mi place de el
Eşti un mujic bun · eşti un băiat de treabă
Eşti puteovîi? · esti deştept?
Eşti şei mai kleovaia teolkî · declaraţie de dragoste
Eu deamu psihuiesc · devin foarte nervos
Eu mă kiş kipitok · sunt indrăgostită până peste cap
Eu napastoi cîştig · sunt norocos
Eu îs bronitank · eu sunt cel mai tare
F
Fa, vrei morojenî? · dragă, vrei o îngheţată?
Fără slejcă · fără a fi urmărit
Fără opredeliteli · nedeterminat
Floaşi · păr
Foarte horoşii · foarte bun
G
Ganduras · boule
Gandon ibucii · o persoană enervantă
Gandonu’ şela di Vaseok nu puni buhalî · Vasilie (la diminutiv), un băiat nesuferit, nu face cinste
Ganeoj · minciuni
Gigea · frumos
Ghenii · băiat deştept
Gheozlomeli · plăcinte
Ghiari · unghii mari
Goroscop · horoscop
Gura-n ghips · linişte!
H
Hai la ozeră · hai la iaz
Hai şi ni-om razbiri · hai să clarificăm situaţia
Hai sî tusuim buşili · hai să dansăm
Hanîgî · om prost
Hatî · casă
Huineaua şeia · ceva necunoscut
I
Iaca (tu) · în schimb (tu)
Iapa şeia · fată rea
Ibală · mutră
Ibati · să-mi bag piciorul
Ibati! · (interjecţie) a fi mirat
Indeiţ · persoana întunecată la culoare
Io maio · băga-mi-aş
Iobanîi v rot · drace
Î
Închide săltariu! · taci!
J
Jeleznîi pareni · băiat rezistent
Jgut · lănţişor
Jopă · posterior
Jruhă/Jratva · mâncare
Juc · băiat descurcăreţ
K
Kaif · a te simţi bine
Kalhoz · orgiie, sex in gup / gospodărie ţărănească
Kalonkă · boxă
Kanciugî / Kancelijnîii · un om terminat
Kankretnîi · băiat serios
Kapilkî · puşculiţă
Katleti · pârjoale
Karoci · mai pe scurt
Kazeol · un tip care nu vrea sa faca ceva pentru tine
Kent · prieten / băiat cu influenţă
Kirojşi · coltunaşi
Klasna · plăcut
Kleovîi · ca lumea
Koncenîi · terminat, vai de capul lui
Krasovşi · adidaşi
Krugavaia · rond
Krîşă · apărători de poziţie
Krîsî · spion
L
Laşara · un ratat
L-o zavalit · l-au bătut
Luşui · lunecuş
M
M-ai ubidit · m-ai convins
M-am vliubit · m-am indragostit
M-am udivit · m-am mirat
M-o apucat sracika · am diaree
Maldavan · moldovean
Maloletşi · adolescente
Mă cişăşte · mă manâncă
Mamaşa coaşi pîni · mama coace paine
Mă duc sî ablamesc teolka şeia · mă duc să-i fac curte domnişoarei
Mă taşcesc · stare euforica, de extaz
Mă priţipesc · insist, agăţ
Mă klabasesk în trolik · umblu brambura
Ma sohnesc dupa tine · ma usuc dupa tine
Maladeţ · de treabă
Morda · faţă neagreată
Musar · poliţist
Mujîc gareacii · tip sexy
Mutka · activitate ilegală
Mrazi · persoană nesimţită
N
N-am vozmojnosti · nu am posibilitatea
N-am svet · nu am curent electric
Na fseakii slucii · pentru orice eventualitate
Nacialinic · şef
Nastraenii · dispozitie
Ne-am tusuit · ne-am distrat
Ne-am paznakomlit · am facut cunostinta
Ne imeet naznacenie · nu conteaza
Ni hlizîm di ti cazi pi buşi · râdem până numai putem
Ni-a kisă di nii amar în gurî · vreau cu treaba mica foarte tare
Ni-a pităni uăi · mi-i foame
Ni-o dolojît · mi-a spus ce se întâmplă
Ni-o atpadit celestea · am rămas cu gura căscată
Ni-i da lampaciki · nu mă interesează
Nu faşi nişio dvijenii · nu faci nimic
Nu ştiu şi s-o slucit · nu stiu ce s-a intimplat
O
Oduşîvleonîi · inspirat
Oknî · fereastră
O huinea · un lucru de nimic
Ostanovite rutieru u semafora · opriti maxi-taxi la semafor, va rog
Otviceşti za bazar? · eşti sigur de ce zici?
P
Padruji · domnişoare
Padruga şeia-i koncinaia · tipa este naşpa
Paraşî · WC
Parcî eşti un bamjarik · arăţi ca un boschetar
Paşol nahui! · (înjuratură) pleacă de aici!
Patlajeli · roşii
Paţan · băiat de-a nostru (de obicei pune de băut)
Paţan puteovii · băiat bazat
Paţan v teme · băiat de-al nostru
Paţan ciotkos · băiat de treabă
Paţan krutoi · tip şmecher
Paţan svoi · băiat de-al nostru
Paţanu şela glazeşti la noi · băiatul acela (agreat) se uită la noi
Perezagruzcă · repornire/restart
Perezaredeşti · reîncarcă
Pesni · cântec
Pidaras · persoană nesuferită
Pidagog · profesor la şcoală
Piciatkî · inel de aur
Pituh · fraier
Pizdeţ · uimitor sau treaba stă foarte rău (depinde de context)
Pragon · minciună
Priz · premiu
Prosta · pur şi simplu
Provoturi · cabluri
Puteovii · bun
Podrugă · prietena
Poreatkî · ordine
Pohui · indiferenţă
Pohuist · persoană indiferentă
Pricol · glumă
Praşmandovcă · prostituată
Pricioscî · frizura
Pridurak · om prost
Prost di put colţunii · superlativ pentru prost
Pricoluri · glume
R
(a ti) Raslaghi/Raslabi · a te relaxa
Razisneşte şi nouă bazaru tău · lamureste-ne ce ai vrut să zici
Radaşi · părinţi
Rîbkî · peştişor
(la) Rîbalkă · la pescuit
Rîlă · faţa urâtă
Rjac · râs în hohote
Rupi başnea/buca/băşina · tare beton
Rojî · mutră
Rojî znakomaia · mutră cunoscută
Rukapaşkî · un tip de arte marţiale
S
S-o kâkat la delî · 1. i-a fost teamă, 2. a renunţat
Sabireşti · a strînge
Salabon · persoană slabă, neajutorată
Sased · vecin
Să ne kentuim · să ne imprietenim
Sî triseşte · tremură / zguduie
Sî faşi na zlo · a face în ciudă
Se grăgheşti · se grăbeşte
Siliodkî · scumbrie
Siliodkî kapcionitî · scumbrie afumată
Sfitilinic · veioză
Slideşte · urmăreşte
Slideşte după bazaru tău · fii atent la ce spui
Sobutîlnik · partener de pahar
Starişi · părinţi
Stervî · usuratică
Stuceşte · pîrăşte
Storoj · paznic
Strelkî · întâlnire de afaceri/rezolvare probleme
Sucă · 1. căţea 2. femeie insuportabilă 3. femeie care se culcă cu toţi, dar numai nu cu tine.
Supărat concretno · foarte supărat
Ş
Şi s-o slucit cu tini? · ce ai păţit?
Şi ti vîibeşti? · te spargi in figuri?
Şi ti beleşti la mini? · de ce te uiţi în direcţia mea?
Şi uăi, ţo ahuit cabina? · de dai mare?
Şibionkî · pietriş
Şinşi padhoadi la turnic · 5 serii (de exerciţii) la bară
Şini ne peredal za praezd? · cine n-a achitat taxa? (in transportul public)
Şnuroc · şiret
Ştampovkî · produs falsificat
Ştucî · o mie
Şuzuri · încălţăminte
T
Taburetkî · maşină mică
Talpomiţîn · miros de picioare
Taman cînd a-s mă duc · când o să plec
Tazic · automobil
Tăt o să şie clasna · totul va fi bine
Tăt îi băţ · totul este conform asteptărilor
Tăt îi rovna · totul e bine
Tecikî · zile critice / ciclu
Teolkă · fată sexy
Tifoznîi · om bolnav
Tipa · aproximativ sau similar cu
Tormozeşti aişi · opriţi aici, va rog
Trudnîi · greu
Tralivaz · tramvai
Trolik · troleibus
Tu sîngurî di undi eşti · îmi cer scuze de deranj, de unde sunteţi?
Tu uăi şi naejăşti la mini, krez cî eşti şel mai krutoi, da eu ca tini am văzut more şi nii da lampaciki · pleacă de aici, nu mă sperii
Tufta · obiect nefolositor
Ţ
Ţi so ahuit ciribelu? · te dai mare?
Ţ-o ahuit caloşîi? · te dai mare?
Ti doari ibala? · te doare faţa?
Ţăntru · centrul oraşului
Ţîmburuc · mititel
Ţîţoderjadeli · sutien
U
Uăi · adresare către o persoană de gen masculin
Uăi, dacî mănânşi huineaua şeia o sî-ţ chişi cilenu · nu mânca, este toxic
Uăi, slideşte bazarul · vezi că vorbeşti aiurea
Uăi, tu şi eşti kaciok? · umbi la sala de fortă?
Uăi, tu şi eşti paţan sau nu? · intrebare capcană. Da – trebuie să dai ceva. Nu – primesti bătaie, mai devreme sau mai târziu.
Uăi, tu şi vrei pizdealî? · vrei o bătaie sora cu moartea?
Uăi, tu eşti un kazeol! · mie nu-mi place de tine! (motiv, cand nu ai altele, să te apuci de cineva să-i dai bătaie)
Uăi, tu ni sî pari cî ai luat-o pin patlajeli · cred ca eşti în afara subiectului
Uăi fă! · adresare către o persoane de gen feminin
Uciastok · secţia de poliţie
Udaci · succes
Udavşic · penis mic (parerea femeilor)
Urod · persoană urâtă
Umnîi · deştept
Ujasno şi-i di prost · prostie la extrem
Utiug · fier de călcat
Udocicî · undiţă
V
Vabşe · in general
Vafli · 1. suplimente (proteine) pentru culturisti 2. sperma
Vnature · cu adevărat
Voobşe şî îndiobşti · mai pe scurt
Vozmojnosti · posibilitate
Vrei sî-ţ zamacesc una? · vrei să te lovesc?
Vreu să pazdravlesc · vreau să felicit
Vunderkind · foarte destept
Z
Zadrot · tocilar
Zaliot · sarcină nedorită
Zaibisi · foarte bine
Zapravkî · staţie de alimentare
Zakuresc · aprind o ţigară
Zaşnurui şnuroaşili la botincî · a lega şireturile la încălţăminte
Zatkni hlibalu! · închide gura!
Zdviguri · dus cu pluta
Zubilili · dinţii
Zvuk · sunet



Vă mulţumim baieţi!
P.S. Nu uitati sa verificati ‘dictionarul’ periodic, zilnic prietenii noştri din Republica Moldova ne trimit cuvinte noi :) !