Wednesday, July 3, 2013

6 lucruri pe care trebuie să le ştii despre cremele de plajă


Îţi place să stai la soare? Ar fi bine să nu exagerezi, să foloseşti cremă cu factor de protecţie şi să eviţi intervalul orar 11-17 când soarele este foarte periculos. De asemenea, nu uita să reaplici crema de plajă de fiecare dată după ce ai făcut o baie în mare sau la piscină.

Pe lângă aceste sfaturi de care trebuie să ţii cont ca să îţi fereşti pielea de îmbătrânire şi cancer, iată câteva lucruri pe care trebuie să le cunoşti despre cremele de plajă:

1. Nu folosi crema de plajă de anul trecut!
Cele mai multe dintre ele sunt marcate cu recomandarea producătorului de a fi folosite pentru numai 12 luni de la deschidere. Eficienţa se va deteriora considerabil după această perioadă, iar ingredientele active îşi vor pierde puterea şi rişti să rămâi cu foarte puţină sau zero protecţie împotriva razelor ultraviolete dăunătoare.
2. Foloseşte creme cu factor de protecţie cât mai ridicat!
Foloseşte cremele cu protecţie solară de fiecare dată când te expui la soare, iar dacă petreci mai multe ore pe plajă se recomandă reaplicarea unui nou strat de cremă. Aplică loţiunea cu protecţie solară cu 30 de minute înainte de a ieşi la soare şi reaplică un nou strat la fiecare 2 ore.
3. Oxidul de zinc este primul ingredient pe care trebuie să-l cauţi
Primul şi cel mai bun ingredient dintr-o cremă de plajă este oxidul de zinc, urmat de dioxidul de titan. Aceste două ingrediente blochează acţiunea nocivă a radiaţiilor solate asupra pielii.
4. Verifică întotdeauna termenul de valabilitate al cremei
Odată ce ai început crema de plajă, nu o folosi mai mult de 12 luni. De asemenea, înainte de a o folosi sau de a o cumpăra verifică termenul de valabilitate inscripţionat pe produs.
5. Foloseşte crema de plajă chiar dacă este înnorat
Fie că eşti pe plajă sau ai mult de umblat prin oraş este recomandat să aplici un strat generos de cremă cu factor de protecţie chiar dacă afară este înnorat.
6. Stai departe de cremele care au vitamina A!
Este mai mult decât benefic să consumăm alimente bogate în vitamina A, însă se pare că ne face extrem de rău dacă o aplicăm pe suprafaţa pielii. Cele mai recente cercetări întreprinse de FDA indica faptul că vitamina A – retinyl palmitate – aplicată pe piele şi în prezenţa soarelui creşte riscul de dezvoltare a tumorilor canceroase la nivelul pielii. Acest lucru este îngrijorător dacă ne gândim că 41% din cremele fotoprotectoare de pe piaţă conţin acest ingredient.

De ce nu e bine să ne stoarcem coşurile?


Acneea poate surveni sub diferite forme şi mărimi, de la puncte negre sau albe, până la umflături dureroase şi roşii sau cu pustule. Indiferent de tipul de acnee, este esenţial să reţineţi că nu trebuie să vă stoarceţi coşurle pentru că faceţi mai mult rău decât bine.

Deşi suntem tentaţi să credem că atunci când stoarcem un coş vom scăpa de toată mizeria din piele, de fapt nu se întâmplă acest lucru, ci are loc o invazie de microbi, mai ales dacă nu te speli pe mâini înainte. În plus, tentaţia de a-ţi zgândări coşurile te poate lăsa cu nişte semne destul de urâte care cu greu mai pot fi şterse.
Cauzele apariţiei acneei sunt diverse  şi complexe. Istoricul familial, nivelul hormonal şi stresul sunt doar câţiva dintre factorii de risc care joacă un rol important în dezvoltarea acestei afecţiuni a pielii.
De fapt, coşul ia naştere atunci când sebumul rămâne pe suprafaţa pielii şi se amestecă cu celulele moarte de la suprafaţa pielii formând ceea ce se cheamă comedon sau, mai rău, bacteria P. Acnes, care declanşează inflamaţia pielii.
Atunci când storci un coş, de regulă este vorba de o tehnică agresivă care rupe efectiv pielea şi favorizezi astfel pătrunderea bacteriilor de pe mâini pe piele.
În schimb, medicul dermatolog va face o extracţie folosindu-se de instrumente sterile pentru a debloca porii înfundaţi. Ei presează cu atenţie pe zona cu probleme şi ştiu când să se oprească….ceea ce noi nu prea ştim, să recunoaştem.
În plus, dermatologul poartă mănuşi sterile când face aceste lucruri şi curăţă pielea cu alcool pentru a preveni infecţiile.
Încetaţi să vă mai trataţi acneea cu propriile mâini pentru că rezultatul este unul dezastruos iar faţa va arăta ca după un război. Sunt atât de multe opţiuni, creme, soluţii pe bază de acid salicilic, benzoil peroxid şi retinol, precum şi medicamente şi tratamente care pot acum trata cu succes acneea, încât nu merită efortul şi riscul să rămâneţi cu semne pe toată viaţa.

Cum socializeaza bebelusii


Aptitudinile sociale sunt importante pentru o buna integrare si o dezvoltare armonioasa. A fi prietenos inseamna a interactiona cu usurinta cu ceilalti, a intra in relatii, dar, foarte important, si a sti sa mentii aceste relatii. Simtul “prieteniei” nu se refera doar la initierea unor astfel de relatii, ci si la abilitatea de a le mentine, depasind obstacolele care pot aparea in dezvoltarea acestora.
Din prima zi
Se pare ca natura ii inzestreaza pe bebelusi cu darul de a atrage si de a fermeca. Nu intamplator, toti copilasii mici sunt simpatici si draguti, tocmai pentru a fi pe placul adultilor care ii ingrijesc si pentru a preveni un posibil abandon.
Inocenta si neajutorarea bebelusilor maresc sansele acestora de a fi placuti si ingrijiti de catre adultii din preajma lor, fapt care le asigura supravietuirea. Tot aceste insusiri sunt cele care pun bazele relatiilor sociale pentru bebelusi.
La ce bun sa fie bebelusul sociabil si prietenos?
Neputinta copilului de a se ingriji singur pentru a-si asigura supravietuirea il face pe acesta sa fie dependent de ceilalti si, in acest fel, sa ajunga sa formeze relatii sociale chiar de la nastere.
Relatiile sociale si aptitudinile de a le initia si pastra servesc cresterii si dezvoltarii armonioase. In cadrul relatiilor cu alte persoane, copilul invata despre lume si viata, primeste ingrijirea si satisfacerea nevoilor sale fundamentale, iar, mai tarziu, are parte de intelegere, interactiune si intr-ajutorare.
Dezvoltarea aptitudinilor sociale in primul an
La trei saptamani bebelusul tau face deja diferenta intre obiecte si persoane, iar studiile au aratat ca el va prefera oamenii. Chiar si atunci cand are de ales intre poze cu obiecte si poze ce contin chipuri umane, piticul alege figurile umane, iar dintre acestea le prefera pe cele vesele.
La 4 saptamani micutul tau deja te fixeaza cu privirea si este incantat atunci cand ii zambesti.
La 2 luni copilul deja incepe sa zambeasca ca raspuns la acelasi gest al tau, oferindu-ti primul lui suras social.
La 3 luni emite sunete ca raspuns la ceea ce ii spui tu sau tati, ceea ce iti ofera o idee despre faptul ca incepeti deja sa aveti o conversatie, iar el deprinde deja ABC-ul comunicarii.
La 6 luni copilul incepe deja sa joace jocuri de unu-la-unu cu parintii lui.
Intre 8 si 12 luni incepe sa nu se mai simta confortabil in prezenta strainilor, dar se simte in siguranta in prezenta ta si a lui tati, poate chiar a bunicilor sau a unor persoane mai apropiate si care au fost alaturi de el.
La sfarsitul primului an de viata va avea deja simtul umorului si va avea preferinte in privinta persoanelor care intra in interactiune cu el.

8 greseli de disciplina pe care le fac parintii

De multe ori, stresul isi pune amprenta si pe eforturile tale de a-l educa pe cel mic. Si atunci orice ai face si orice ai zice, ai senzatia ca micutul se incapataneaza sa faca exact pe dos.
Poate ca este de fapt vina ta si trebuie sa te specializezi mai mult pe lectiile de disciplina acordate prescolarului. Iata cum sa repari greselile pentru a nu mai intampina dificultati si scene de scandal:
1. Nu incerca sa il minti pe cel mic.
Nu-i asa ca ai aplicat si tu de multe ori aceasta metoda? Este gresit sa-i spui “Daca nu vrei sa iti mananci supa, o sa il chem Bau-Bau”, asta in cazul in care stii ca micutului ii este frica de Bau-Bau. In locul sau, poate fi oricare alt personaj, in fata caruia puiul tau se simte amenintat si care il infricoseaza atat de tare, incat va actiona mereu pe placul tau atunci cand il invoci. La un moment dat insa, minciuna se poate intoarce impotriva ta, copilul isi va da seama ca l-ai pacalit si atunci vei avea mult mai mult de furca. Mai bine explica-i frumos cum sta treaba si fii convingatoare cu ajutorul adevarului. Empatizeaza cu el in anumite situatii: “Inteleg ca nu vrei sa mergi la gradinita astazi, dar si eu am zile in care mi-as dori sa nu ma duc la serviciu si totusi o fac”.
2. Amenintarea fara actiune nu are niciun efect.
Degeaba ii spui sa inceteze a mai face prostii, daca tu iti vezi apoi de treaba ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, iar cel mic continua si el ceea ce facea inainte.
Nu e amuzant sa fii personajul negativ din poveste, insa daca micutul nu te asculta, trebuie sa reactionezi in consecinta. Daca de pilda mergeti in parc si ii tot ia galetusa copilului cu care se joaca, iar dupa ce tu ii spui sa inceteze, el persista, ridica-te, ia-l de mana si plecati. Data viitoare cand va mai repeta comportamentul, ii spui sa-si aduca aminte ca iar veti pleca mai devreme daca nu e cuminte.
3. Atat mami, cat si tati trebuie sa apeleze la autoritate in fata neastamparatului micut.
De aceea, nu este bine ca unul din parinti sa incalce regulile celuilalt, ci sa faca front comun. Poate ca pedepsele aplicate sunt diferite, insa regulile de disciplina trebuie sa fie aceleasi. Tatii sunt in general mai permisivi si trec peste observatiile mamei, insa ar trebui sa invete ca este mai important pentru educatia celui mic sa se impuna, decat sa ii rasfete pe copii.
4. Rasplata nu este intotdeauna o idee buna pentru a convinge prichindelul sa faca un lucru care nu-i place.
Poate ca va functiona daca ii spui o data ca daca mananca tot din farfurie, va primi un desert delicios. Mai tarziu insa, va deveni o obisnuinta si totul se va intoarce impotriva ta, astfel incat copilul nu va mai manca pana cand nu ii promiti o ciocolata sau o acadea. Apeleaza mai degraba la sentimente si in loc sa ii spui “daca esti cuminte, o sa-ti iau o jucarie”, lauda-l prin “sunt mandra de faptul ca te-ai comportat frumos in vizita”. In plus, atunci cand greseste, s-ar putea sa il faci sa se simta mai vinovat daca ii zici ca te-a dezamagit. Chiar daca te vei simti ca un parinte rau, gandeste-te ca de fapt contribui la formarea constiintei celui mic.
5. Nu iti incalca propriile reguli
Daca ii impui celui mic cateva norme de disciplina, incearca pe cat posibil sa le respecti si tu, pentru ca stii ca puiul tau iti va copia comportamentul si atunci vei fi atacata cu propriile arme. In cazul in care ii spui sa nu arunce cu jucarii prin casa, nu te enerva cand gasesti vreun maimutoi pe jos in asa fel incat sa il arunci chiar si pana la canapea. Sigur copilul te va vedea si regula ar fi atunci compromisa. Prin urmare, ai grija si la propriul comportament cand vine vorba de disciplina.
6. Exista momente cand te pierzi cu firea si cedezi nervos.
Copiii se pricep de minune sa isi scoata parintii din sarite, mai ales cand acestia au avut o zi proasta la serviciu. Prin urmare, daca incepi sa ridici tonul si sa tipi, nu este tocmai in regula, tocmai datorita faptului ca iti incalci practic o norma de disciplina. Daca simti ca mai ai putin si atingi limita stresului, ia o pauza. Roaga-l pe tatic sa aiba grija putin de copil, iar tu mergi in camera cealalta pana te linistesti. Trage aer in piept, numara pana la zece si eventual spala-te cu apa rece pe fata pentru a te revigora. Te vei simti mai calma si iti vei controla mai bine starea, dar vei avea totodata atitudinea potrivita fata de cel mic.
7. Copiii nu-si amintesc ce prostioare au facut nici dupa o ora, cu atat mai putin a doua zi.
Prin urmare, daca vrei sa actionezi in consecinta, fa-o pe moment, altfel pedeapsa nu va mai fi fondata. Cand micutul tau isi loveste prietenul de joaca, nu ii spune ca amanati programul de mers in parc de a doua zi, ci mai degraba ia-i obiectul cu care a lovit sau du-l acasa.
8. Nu incerca sa ii explici cu prea multe amanunte unele lucruri celui mic.
Este adevarat, se recomanda sa vorbesti cat mai mult cu el si sa ii spui adevarul de fiecare data, insa povestea despre cum somnul ii face bine pentru a fi odihnit a doua zi ii va intra pe o ureche si va iesi pe cealalta. Poti sa ii spui simplu sa mearga la culcare. Modeleaza-ti discursul si in functie de varsta copilului, de capacitatea lui de a intelege si de disponibilitatea lui la discutii lungi.
Atunci cand gresesti si iti dai seama ca ai dat-o in bara in ceea ce priveste disciplinarea comportamentului neastamparat al copilului, recunoaste-ti eroarea. In plus, ia-o usor atunci cand vezi ca regulile tale nu dau roade si nu-l ameti pe cel mic cu norme noi. Lasa-i timp sa se acomodeze.