Sunday, March 31, 2013

Adio grăsime abdominală? Cercetătorii au descoperit un aliment ce reduce ţesutul adipos de pe abdomen


Sindromul metabolic este numele dat unui şir de factori de risc ce predispun la afecţiuni cardiace, accident vascular cerebral şi diabet de tip 2 şi care afectează o treime dintre americani. Acum, cercetătorii au descoperit un aliment care scade riscul de sindrom metabolic prin reducerea grăsimii abdominale: uleiul de rapiţă.


Oamenii de ştiinţă canadieni şi americani au prezentat rezultatele studiului în cadrul un conferinţe ştiinţifice organizate în New Orleans de American Heart Association. Rezultatele cercetării au arătat că folosirea uleiului de rapiţă în preparea alimentelor poate duce la reducerea ţesutului adipos de pe abdomen.
„Grăsimile mononesaturate din aceste uleiuri vegetale par să reducă grăsimea abdominală, ceea ce reduce la rândul său factorii de risc ce compun sindromul metabolic”, a explicat Penny Kris-Etherton, profesor la Universitatea Penn State.
Testul clinic a fost realizat pe 121 de participanţi care prezentau factori de risc pentru sindromul metabolic, printre care se numără un nivel mare al grăsimi abdominale, un nivel mare al trigliceridelor din sânge, un nivel scăzut al colesterolului HDL, hipertensiune şi hiperglicemie.
Participanţii au urmat o dietă de 2.000 de calorii timp de patru săptămâni şi au consumat zilnic un smoothie cu 40 de grame din unul din următoarele cinci uleiuri: ulei de rapiţă, ulei de rapiţă bogat în acid oleic, ulei de şofrănaş şi in, ulei de şofrănaş şi porumb şi ulei de rapiţă bogat în acid oleic şi îmbogăţit cu acizi graşi omega-3.
Rezultatele au arătat că participanţii care au consumat ulei de rapiţă sau ulei de rapiţă bogat în acid oleice timp de patru săptămâni au înregistrat o reducere a grăsimii abdominale cu 1.6% mai mult decât cei care consumaseră ulei de in cu şofrănaş. Uleiul de porumb cu şofrănaş şi cel îmbogăţit cu omega-3 nu au avut vreun efect asupra grăsimii abdominale.
Uleiul de rapiţă este bogat în grăsimi mononesaturate, care pot reduce nivelul colesterolului „rău” şi care promovează benefiic pentru inimă. Uleiul de şofrănaş cu in şi cel de şofrănaş cu porumb conţin niveluri scăzute de grăsimi mononesaturate.
Cercetătorii au concluzionat că uleiul de rapiţă ar putea reprezenta o metodă simplă prin care să reducem nivelul grăsimii abdominale şi riscul de a suferi de sindrom metabolic. Cu toate acestea, conform American Heart Association, metoda recomandată pentru a reduce acest risc este să menţinem o dietă sănătoasă şi să facem sport în mod regulat.
Grăsimile mononesaturate se mai găsesc în cantităţi mari în uleiul de măsline, uleiul de arahide, uleiul de susan, avocado, unt de arahide şi în multe nuci şi seminţe. Toate acestea ar putea reduce la rândul lor grăsimea abdominală şi riscul de sindrom metabolic.
Mai multe cercetări au arătat că dieta mediteraneană, ce este bogată în grăsimi mononesaturate, prezintă numeroase beneficii pentru inimă, sănătate şi longevitate.

Ca într-un film SF: plastilina magnetică înghite un cub de metal!


Pare un efect special realizat cu mijloace costisitoare pentru un film science fiction (sau horror?), dar este o filmare time-lapse care înfăţişează un fenomen real: o bucată de plastilină specială înglobează un cub de material puternic magnetic.


Ciudata scenă a plastilinei care “devorează” un magnet a fost surprinsă pe peliculă de Scott Lawson.
Filmarea a durat o oră şi jumătate, dar redarea, la viteză mare, durează mai puţin de un minut.
Oricât de bizar ar părea acest fenomen, el este totuşi real şi poate fi explicat prin legile fizicii şi prin proprietăţile speciale ale materialelor folosite.
Plastilina cnţine o concentraţie mare de particule feromagnetice, de dimensiuni micrometrice, iar cubul este un magnet foarte puternic, fabricat din neodim, bor şi fier.
Intre particulele feromagnetice din plastilină şi magnetul de neodim există o puternică forţă de atracţie, care face ca plastilina să înglobeze treptat magnetul. Deoarece există o tendinţă naturală spre echilibru, în cele din urmă plastilina se distribuie uniform în jurul cubului.  Acesta va ajunge să fie acoperit pe toate laturile cu un strat de grosime egală din plastilina feromagnetică, forţele de atracţie implicate ajungând astfel în echilibru.

Bitcoin, moneda digitala alternativa aleasa ca solutie de cei care vor sa-si stie banii in siguranta



Aurul nu mai este singura investitie catre care se orienteaza oamenii in aceste vremuri nesigure din punct de vedere financiar.
Mai nou, cei care vor sa-si stie banii in siguranta ii schimba in "Bitcoin", o moneda digitala alternativa. Bitcoin exista deja de cativa ani, dar a castigat o imensa popularitate abia de la declansarea crizei din Cipru. Atentie, insa! Numerosi analisti avertizedaza ca Bitcoin are toate caracteristicile unei bule speculative.
Ceea ce s-a intamplat recent in Cipru i-a facut pe multi europeni sa se intrebe cui isi pot incredinta banii. Amir Taaki le propune o alternativa: Bitcoin, prima moneda digitala din lume.
''Nu e un concept teoretic, e o piata de miliarde de dolari, cu grafice, previziuni si asa mai departe. Exista deja, functioneaza si o folosim'' - Amir Taaki, utilizator Bitcoin.
Bitcoin a fost creat in 2009 de un programator misterios si a ajuns sa valoreze acum mai mult de un miliard de dolari. Tranzactiile in Bitcoins nu sunt mijlocite de nicio banca, iar asta face ca acesti bani sa fie greu de urmarit si de impozitat.
''Pe viitor e posibil sa primim Bitcoins, in loc de bani, de la bancomate. Acestia sunt deja folositi pentru a plati servicii in toata lumea'' - Siobhan Robbins, corespondent Sky News.
De la declansarea problemelor din Cipru, moneda virtuala si-a dublat valoarea si a atras o multime de investitori din tari ca Spania si Grecia, aflati in cautarea unei investitii sigure. Dar analistii nu vad cu ochi buni aceasta evolutie spectaculoasa.
''Sunt complet nesigure. La fel de bine poti sa dai foc banilor pe care-i ai, din punctul meu de vedere'' - Simon Smith, analist.
La inceputul saptamanii trecute, o unitate Bitcoin valora 33 de dolari, iar vineri ajunsese la 88. De fapt, in afara de Zimbabwe si alte asemenea locuri, cu greu mai gasesti o moneda atat de instabila, spun analistii. Altii cred insa ca Bitcoin are toate sansele sa devina o moneda adevarata.
''Nu cred ca Bitcoin este o moda. Cred ca e o modalitate sigura de stoca valori. Eu cred ca e mai sigura decat aurul si argintul'' - Bruce Wagner, investitor.
Saptamana trecuta, Bitcoin a facut inca un pas, oarecum fortat, spre lumea reala, cand autoritatile americane au instituit un set de reguli, in incercarea de a preveni folosirea acestei monede in spalarea de bani si alte activitati ilegale.