Monday, April 1, 2013

BionicOpter: libelula gigant care spionează


După ce acum 2 ani, se mândrea cu SmartBird, „pasăre artificială” ce imită cu acurateţe mişcările unui pescăruş, anul acesta, compania germană Festo a creat BionicOpter, libelula robotizată.

BionicOpter are o anvergură a aripilor de 63 de centimetri, caracteristică ce o face să semene mai mult cu Meganeura, o insectă care a trăit acum aproximativ 300 de milioane de ani şi care avea o anvergură a aripilor de 65 de centimetri. 



Fiecare dintre cele 4 aripi ale libelulei robotizate are un cadru din fibră de carbon acoperit cu o membrană de poliester şi poate fi ridicată până la 90 de grade. 
BionicOpter are o lungime de 44 de centimetri şi cântăreşte 175 de grame, în timp ce componentele ei au fost create din aluminiu, poliamidă şi terpolimer. 

În „inima bestiei” se află un microcontroller ARM care calculează mişcările pe care trebuie să le efectueze libelula robotizată în funcţie de datele recepţionate de la senzori şi de la persoana care controlează aparatul. Toate aceste date sunt ulterior transformate în impulsuri ce sunt transmise către servomotoare. 
Modelul este alimentat de două celule LiPo şi poate fi controlat folosind un smartphone sau printr-un sistem wireless. 

Festo susţine că BionicOpter nu are nevoie să se încline spre înainte pentru a face trecerea de la starea de zbor pe loc, la cea de deplasare prin zbor. 
De asemenea, prin transmiterea unui curent electric prin cei 4 „muşchi”  din nichel titan, capul libelulei robotizate poate se poate mişca de la stânga la dreapta, în timp ce coada se poate mişca pe verticală.  








Cercetătorii au descoperit de ce ne simţim mai bine când refuzăm să ne cerem scuze


A greşi e omeneşte, spune un vechi proverb. La fel de omeneşte este şi refuzul de a ne cere scuze pentru aceste greşeli.


Cu toţii cunoaştem oameni care au comis o greşeală şi care refuză să admită acest lucru şi să-şi ceară scuze.
De la începutul timpurilor, părinţii şi profesorii explică tinerilor că este bine să-şi asume greşelile şi să-şi ceară scuze, iar studiile psihologilor au subliniat de-a lungul timpului valoarea psihologică a scuzelor. Recent, însă, psihologii au început să studieze şi motivele pentru care oamenii refuză să-şi cearcă scuze. Specialiştii s-au gândit că un fenomen atât de răspândit precum refuzul de a ne cere scuze când greşim trebuie să aibă un beneficiu psihologic la rândul său.
De curând, cercetătorii Tyler G. Okimoto, Michael Wenzel şi Kyli Hedrick au publicat un studiu în care detaliază ce se întâmplă în mintea persoanelor care refuză să-şi cearcă scuze. Oamenii de ştiinţă au descoperit că părinţii care spun copiilor că atunci când îţi ceri scuze te vei simţi mai bine spun adevărul, dar nu adevărul complet.
„Am descoperit că, într-adevăr, după ce îşi cer scuze oamenii se simt mai bine. Ceea ce este cu adevărat interesant este faptul că şi persoanele care refuză să-şi cearcă scuze se simt mai bine ulterior, iar uneori se simt chiar mai bine decât dacă ar fi acceptat să-şi ceară scuze”, spune Okimoto.
Cercetătorii au intervievat 228 de americani şi le-au solicitat să-şi amintească un moment în care au comis o greşeală. Majoritatea şi-au amintit incidente minore, însă unii au rememorat probleme mai serioase, inclusiv infracţiuni precum furtul.
Apoi, cercetătorii i-au întrebat pe voluntari dacă şi-au cerut scuze sau dacă au decis să nu-şi ceară scuze, chiar dacă ştiau că au greşit. De asemenea, oamenii de ştiinţă au împărţit voluntarii aleatoriu în două grupuri şi au cerut persoanelor dintr-un grup să compună un email în care îşi cer scuze pentru acţiunile lor, iar celor din cel de-al doilea grup să compună un email în care să refuze să-şi ceară scuze.
În ambele cazuri, a explicat Okimoto, refuzul de a-şi cere scuze a produs beneficii psihologice, ceea ce explică de ce oamenilor le este de multe ori greu să-şi ceară scuze.
„Atunci când refuzi să-ţi ceri scuze, te face să te simţi mai puternic. Această putere şi acest sentiment de control par să genereze un sentiment de stimă de sine mai mare”, explică psihologul.
În mod ironic, spune Okimoto, persoanele care au refuzat să-şi ceară scuze ajung să aibă o percepţie mai bună despre propria integritate.
Cercetătorii spun că cercetarea oferă un indiciu preţios asupra celui mai eficient mod în care putem convinge pe cineva să-şi cearcă scuze. În mod normal, mai ales când este vorba de copii, lumea încearcă să-i forţeze pe cei care au greşit să-şi ceară scuze. Cercetătorul spune că această metodă este ineficientă: dacă oamenii nu vor să-şi ceară scuze deoarece şi-ar simţi stima de sine ameninţată, forţarea lor nu are cum să ajute.
În schimb, susţinerea şi iubirea ar putea contracara sentimentul de ameninţare evocat de o scuză.
Aşadar, data viitoare când copilul sau partenerul dumneavoastră comite o greşeală, o îmbrăţişare ar putea reprezenta secretul care va duce la obţinerea scuzelor mult-dorite.

Virusul H7N9: se credea că nu infectează omul, dar a făcut deja victime


În oraşul chinez Shanghai, două persoane au murit după ce contractaseră o tulpină de virus al gripei aviare care nu mai fusese întâlnită anterior la oameni, au raportat autorităţile chineze. O a treia persoană, infectată cu aceeaşi tulpină, se află în stare critică.


Doi bărbaţi în vârstă de 27 şi, respectiv, 28 de ani, au fost infectaţi cu tulpina virală H7N9 în luna februarie şi au decedat câteva săptămâni mai tărziu,  în cursul lunii martie, la Shanghai. Cea de-a treia persoană infectată este o femeie în vârstă de 35 de ani, din oraşul Chuzhou din estul ţării.
Nu se ştie cum se răspândeşte această tulpină virală, dar cei trei oameni nu s-au molipsit unul de la altul şi nici nu au infectat persoane apropiate, afirmă sursele oficiale.
Toţi trei au prezentat iniţial tuse şi febră, după care au făcut pneumonie.
Autorităţile sanitare au identificat drept cauză a îmbolnăvirii infecţia cu H7N9, o tulpină a virusului gripal despre care se credea anterior că nu se transmite la oameni.
Nu există niciun vaccin împotriva acestei tulpini; în prezent, se testează capacitatea ei de a infecta oamenii.
O altă tulpină de virus al gripei aviare, H5N1, a provocat peste 360 de decese umane confirmate, începând din 2003, şi moartea a zeci de milioane de păsări.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine că, dintre tulpinile virusului gripei aviare, cele mai multe  nu infectează omul şi că majoritatea cazurilor de infecţie cu H5N1 s-au datorat contactului cu păsări infectate.

A fost inventat ecranul care produce nu doar imagini, ci şi mirosuri


O echipă de cercetători japonezi a dezvoltat un nou sistem numit „ecranul mirositor”, care eliberează arome în aer cu o acurateţe direcţională. Augumentarea experienţelor audio-video prin miros nu este o idee nouă, cinemaurile experimentând conceptul de mai multe or în perioada 1906-1960.


Tehnologia scratch and sniff (lucruri precum hârtia care au fost tratate astfel încât atunci când sunt frecate să genereze un anumit miros) a fost inventată ca o cale mai ieftină de generare a mirosului. În ultimul timp, companiile de publicitate au folosit această tehnică pentru a-şi promova bunurile. 
De exemplu, ediţia deluxe a albumului Teenage Dream, al cântăreţei Katy Perry mirosea a vată de zahăr, iar jocurile pentru PC Fifa 2001 şi Gran Turismo 2 simulau mirosul de gazon şi cel de cauciuc ars. 
Înafară de aceste experimente, nu există prea multe exemple de utilizarea mirosului cu succes în publicitate. 
Acum, însă, invenţia japonezilor aduce ceva nou în acest domeniu. 
Ecranul mirositor este un televizor obişnuit dotat cu 4 ventilatoare montate pe margine care împing mirosul într-o anumită direcţie. Mirosul este generat de „chipsuri aromatice” de hidrogel care sunt încălzite la diferite temperaturi.  Folosind ventilatoarele la diferite niveluri, sistemul poate da senzaţia că mirosul vine dintr-un anumit loc de pe ecran. Tocmai această acurateţe direcţională face ca sistemul să se diferenţie de toate cele din trecut. 

Până acum, cercetătorii au reuşit să genereze un singur miros, dar ei speră să dezvolte cartuşe cu mai multe mirosuri. 
În viitor, cercetătorii se vor confrunta cu o mare provocare, aceea de a-i convinge pe producători să introducă sistemul în televizoare. 

Google brevetează camera foto care ţine cont de prognoza meteo


Dispozitivele mobile cu acces la internet şi receptor GPS nu mai sunt de mult o raritate, aşa că Google s-a gândit la o modalitate pentru a îmbunătăţi calitatea pozelor obţinute folosind camera foto de pe telefonul mobil, ţinând cont de condiţiile meteo care pot influenţa performanţele acesteia.


Dacă până acum, receptorul GPS nu avea altă utilitate pentru camera foto decât adăugarea coordonatelor de localizare în EXIF-ul pozelor, cu scopul de facilita sortarea mai uşoară a imaginilor în funcţie de locaţia unde au fost obţinute, inginerii Google au găsit o întrebuinţare nouă, ce poate afecta în mod direct performanţele camerei foto.
Mai exact, Google intenţionează să utilizeze coordonatele GPS şi conexiunea la internet pentru a obţine o prognoză meteo personalizată, relevantă pentru locaţia utilizatorului şi momentul din zi, pe baza căreia reglajele camerei foto sunt ajustate automat pentru obţinerea unor poze la calitate optimă. Cu noua funcţie, posesorii de smartphone şi tablete Android ar putea obţine poze mai bune în zilele înnorate, balansul de alb şi saturaţia de culoare fiind ajustate dinainte la valorile ideale. Lista parametrilor care pot fi personalizaţi în funcţie de condiţiile meteo include şi tonalitatea de culoare, claritate şi contrast.
În afară de poze, procedeul descris în aplicaţia pentru patent poate fi aplicat şi secvenţelor videofilmate, sau apeluri video preluate cu ajutorul camerei frontale.
Desigur, în timp ce noul brevet dă câteva indicii despre surprizele pregătite de Google pentru viitoarele generaţii de tablete şi smartphone, acesta nu include un interval de lansare şi nici garanţia că invenţiile prezentate chiar vor ajunge să fie incluse în produse comerciale.

Misterul „ţipetelor” copacilor: de ce emit arborii sunete de 140 de decibeli asemănătoare urletelor?


Puţină lume cunoaşte că arborii însetaţi lansează apeluri de ajutor, aceste sunete ascuţite atingând uneori nivelul de 140 decibeli. Motivul pentru care oamenii nu aud aceste „ţipete” ce au drept sursă copacii este faptul că zgomotele sunt într-o frecvenţă prea înaltă pentru a putea fi detectate de urechea umană.


Alexandre Ponomarenko, un cercetător de la Universitatea Grenoble din Franţa specializat în mecanica fluidelor ce a studiat acest fenomen, afirmă că „ţipetele” produse de copaci pot atinge acelaşi nivel de zgomot ca un motor cu reacţie.
Cercetătorul a analizat acest fenomen cu ajutorul unor instrumente sofisticate şi a ajuns la concluzia că sursa sunetelor misterioase este seva copacilor. Seceta provoacă uscarea sevei, reducând astfel presiunea pe care aceasta o exercită asupra copacului. Această presiune negativă poate provoca transformarea sevei în anumite porţiuni din lichid în gaz, la fel cum temperaturile înalte pot duce la transformarea apei lichide în vapori. Aceste „bule de gaz” ce se formează în interiorul sevei reprezintă sursa zgomotelor misterioase.
Dincolo de rezolvarea acestui mister, reuşita cercetătorilor ar putea duce la conceperea unor noi tehnologii. Descoperirea cercetătorului francez arată că, prin ascultarea plantelor, oamenii pot obţine informaţii preţioase fără a apela la metode invazive.
Oamenii de ştiinţă afirmă că folosirea microfoanelor pentru a asculta copacii ar putea ajuta la diagnosticarea arborilor uscaţi. „Îmi pot imagina un sistem automatizat care ar uda copacii atunci când identifică zgomotele prin care copacii anunţă că au devenit prea uscaţi”, concluzionează Ponomarenko.

Slabesti cu doar patru minute de antrenament intens. O noua metoda de fitness castiga teren, iar rezultatele sunt surprinzatoare



Una dintre cele mai bune metode de a slabi si de a te mentine intr-o forma maxima este aceea de a face fitness. Printre toate stilurile de fitness din ultima vreme, una extrem de populara este metoda Tabata. Regimul intens al metodei, stabilit pana acum pentru atletii din Japonia, castiga teren in randul celor care isi doresc un corp tonifiat si o sanatate mai buna, cu un efort cat mai mic.

Antrenamentul Tabata se bazeaza pe sedinte de cate 20 de secunde de miscare intensa, in care trebuie sa depui foarte mult efort, urmate de 10 secunde de odihna. Cele doua etape se repeta de 8 ori. Poti merge pe bicicleta, poti alerga, poti face gimnastica sau orice alte miscari cunoscute cat timp depui un efort maxim la fiecare 10 secunde. 
Sesiunea de Tabata de 4 minute a aparut in 1996, sub numele doctorului Izumi Tabata si a fost implementata in programul atletilor din Japonia. Studentii pe care doctorul a experimentat aceasta metoda  aveau de facut  88 de minute de miscare in acest fel, pe saptamana. La finalul a 6 saptamani, testele cardiovasculare si musculare au dat rezultate incredibile.

 “Erau ca si morti la inceput. Dupa 4 minute de exercitii intense erau extenuati dar dupa 6 saptamani au constientizat rezultatele si au fost surprinsi. Toti suntem surprinsi. Am constatat, in urma testelor, ca aceasta metoda scade si riscul de diabet.”




Cate calorii se pot arde cu aceasta metoda? 
Totul depinde de tine si de efortul pe care alegi sa il depui in cele 20 de secunde repetate de miscare. Iar caloriile se vor arde pe durata a 24-36 de ore, intr-un numar mai mare decat in mod normal.
Dr. Tabata sustine ca poti arde cu pana la 150 de calorii mai mult in 12 ore, chiar si atunci cand te odihnesti. Metoda Tabata este recomandata celor care au o conditie fizica buna dar este accesibila tuturor. Desi dureaza foarte putin,este obositoare, astfel ca in loc de 8 ciclcuri, un om neobisnuit sa faca miscare suporta doar 6 sau 7.
Am decis sa ofer informatii despre aceasta metoda deoarece chiar si cand ma simt flatat sa vad pe Youtube ca oamenii o incearca, multi gresesc in totalitate. Nu realizeaza intensitatea la care trebuie sa lucreze”, a mai spus Tabata.

Talking Animals

YouTube's ready to select a winner

THIS Problem

This problem can be solved by pre-school children in five to ten minutes, by programmers in a hour and by people with higher education... well, check it yourself


SOLUTION - Count only O