Contrastul dintre culoarea buzelor şi cea a pielii feţei este un indicator al vârstei, pe care îl percepem cu toţii în mod inconştient. Machiajul le ajută pe femei să pară mai tinere prin mărirea contrastului de culoare dintre diferite porţiuni ale feţei, explică un psiholog.
Richard Russell, profesor de psihologie la Gettysburg College, SUA, a studiat recent modul în care privitorii estimează vârsta unei persoane şi a descoperit că aceasta este dezvăluită nu numai de riduri, ci şi de semne mult mai subtile, pe care oamenii le percep şi le descifrează adesea fără a fi complet conştienţi de ele.
Unul dintre aceste semne este contrastul de culoare prezent în trăsăturile feţei - un indicator care trădează vârsta unei femei şi care ar putea explica şi de ce utilizăm cosmeticele aşa cum o facem azi.
Machiajul este adesea folosit pentru a intensifica un contrast de culoare la nivelul feţei, cum ar fi cel dintre culoarea buzelor şi cea a pielii din jur (acest contrast este intensificat de obicei prin folosirea rujului).
Cu cât buzele unei femei par mai roşii, în contrast mai viu cu pielea feţei, cu atât femeia pare mai tânără.
Richard Russell a colaborat, în acest studiu, cu cercetători din cadrul companiei de cosmetice Chanel.
Într-unul dintre experimente, ei au analizat imaginile a 289 de chipuri, ale unor persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 70 de ani, şi au constatat că procesul de îmbătrânire face ca buzele, ochii şi sprâncenele să piardă din culoare, în vreme ce pielea din jurul lor devine mai închisă.
Astfel, contrastul dintre aceste trăsături şi pielea din jur devine mai slab. Diferenţa dintre culoarea buzelor şi cea a pielii din jurul gurii se reduce, ca şi diferenţa de intensitate dintre culoarea sprâncenelor şi cea a frunţii, iar aceste caracteristici sunt percepute şi intepretate, fără să ne dăm seama, de noi toţi, atunci când estimăm vârsta unei persoane, afirmă cercetătorii.
Pentru a-şi confirma ipoteza, cercetătorii au realizat un al doilea studiu, în care au prelucrat digital imaginile a peste 100 de feţe (aparţinând unor persoane din Gettysburg, SUA, şi Paris, Franţa), modificând contrastele faciale culoare cu ajutorul computerului.
Au rugat apoi un număr de participanţi să estimeze vârsta respectivelor persoane pe baza fotografiilor şi au constatat că feţele la care contrastul de culoare fusese intensificat erau percepute ca fiind mai tinere decât cele la care contrastul fusese atenuat.
Este unul dintre aspectele care pot fi „manipulate” prin folosirea machiajului, ceea ce poate explica modul specific în care sunt utilizate produsele de machiaj.
Rezultatele studiilor au fost publicate în jurnalul PLoS ONE.
No comments:
Post a Comment