Spune despre el ca nu a muncit niciodata. Cel putin nu in sensul pe care il intelege toata lumea, respectiv sa se trezeasca dimineata pentru a se duce la serviciu, ca majoritatea. Cert este ca nu a fost niciodata angajat. Dupa Revolutie a urmat Dreptul, pentru ca era la moda, dar nu a lucrat niciodata in domeniul juridic. In schimb, in armata si-a descoperit spiritul antreprenorial, vanzand cafea colegilor.
Ioan Badea a incercat, de-a lungul anilor, mai multe afaceri. Cu unele a dat faliment si a luat-o de mai multe ori de la zero. Acum are o firma in Londra prin intermediul careia vrea sa-i ajute pe tinerii antreprenori sa gasesca finantarea de care au nevoie pentru a-si pune pe picioare propriile afaceri.
Drumul pana la succes a fost dificil, dar vorbeste cu placere si cu pasiune despre inceputuri, despre rateurile pe care le-a avut ca tanar antreprenor si despre familie.
“Confucius spunea ca daca oamenii ar face numai ceea ce le place, n-ar mai munci nimeni. Daca interpretam asa, da, pot sa spun ca asta e secretul si ca n-am muncit niciodata. Munca este ceva ce faci pentru bani. Eu n-am muncit niciodata pentru bani. Banii sunt o consecinta a ceea ce faci cu placere”, isi incepe povestea Ioan Badea.
Omul de afaceri recunoaste, insa, ca a avut spirit de antreprenor de mic. “De cand m-am nascut pot sa spun ca am facut afaceri, daca intelegem prin asta faptul ca atunci cand esti mic iti prostesti parintii sa faca ce vrei tu si esti un mic lider”, a spus Badea.
Primii bani i-a facut vanzand cafea colegilor din armata si facand taximetrie cu o Dacie primita ca zestre
A urmat Facultatea de Drept doar pentru ca asa era moda dupa Revolutie, dar nu l-a atras niciodata sa profeseze in domeniu. Primii bani i-a facut in armata, la Timisoara, vanzand cafea colegilor.
“Cumparam de la chiosc o cutie de ness si faceam cafea pentru colegi. Dublam suma pe care o dadeam pe cutie, imi iesea si mie cafeaua gratis, plus cafeaua pentru ofiterul de serviciu, care ma lasa sa ies pana la chiosc sa cumpar cutia de ness”, isi aduce aminte omul de afaceri.
Cu spiritul antreprenorial proaspat descoperit in armata, Badea s-a intors la tatal sau, caruia i-a cerut zestrea de nunta, ca sa o inmulteasca, desi nu avea de gand sa se insoare. Astfel a primit 2.500 de marci germane, cu care si-a cumparat din Ungaria o Dacia facuta pentru export si cu care a inceput sa faca taximetrie in Oradea.
“In acea perioada am cunoscut-o pe sotia mea si nu mai aveam chef sa fac taximetrie. Asa am ajuns sa am primul angajat, un sofer care facea taximetrie cu masina mea si care producea suficienti bani si pentru el, si pentru benzina, si pentru mine”, spune Badea.
Si pentru ca afacerea mergea bine, si-a infiintat propria companie de taxiuri cu 10 masini. In scurt timp, insa, concurenta a devenit acerba, situatie in care Badea a hotarat ca este momentul sa treaca la urmatorul nivel. Primul esec a venit atunci cand si-a vandut afacerea, dar nu a primit niciun ban pe ea.
“Am vrut sa-mi vand afacerea unui comerciant de faina, care nu mi-a mai platit niciodata banii pe firma respectiva. Atunci am invatat o lectie foarte interesanta – lectia iertarii. Sentimentul de ura te tine atat de mult cuplat cu trecutul, incat nu te mai poti focusa pe viitor si ramai captiv. Tin minte ca timp de cateva luni l-am urmarit pe cel care avea sa-mi dea bani si aveam sentimente de ura, pana cand mi-am dat seama ca este un demers sortit esecului, ca n-o sa-mi iau banii niciodata. L-am intalnit intr-o zi si i-am zis ca nu mai are sa-mi dea niciun ban. Mi-am dat seama ca nu a fost de rea credinta, ca s-a intamplat pur si simplu sa aiba probleme financiare si nu avea de unde sa-mi dea banii”, povesteste omul de afaceri.
A dat rateuri cu taximetria si imobiliarele
Rasfoind o revista de afaceri, i-a venit apoi ideea sa-si faca o firma de intermediere de vanzari si cumparari de apartamente. La inceput freelancer, din propriul apartament si cu propriul telefon, a ajuns ulterior la infiintarea unui birou cu toata logistica necesara si cu mai multi angajati.
“Cat am fost freelancer, afacerea a mers foarte bine si am facut multi bani. N-o sa uit, insa, niciodata, ca dupa ce am angajat agenti, timp de un an de zile niciunul nu mi-a adus nici macar o tranzactie, desi alergau toata ziua si-si primeau salariul in fiecare luna. Sunt sigur ca au facut ei suficiente tranzactii si au castigat o gramada de bani fara sa-mi spuna mie. In acel moment am hotarat sa opresc afacerea”, spune Ioan Badea.
A treia afacere a fost si cea care l-a imbogatit. In baza legii 114/1996, care prevedea, printre altele, transformarea asociatiilor de locatari in asociatii de proprietari, i-a venit ideea sa dea consultanta intr-un domeniu in care nimeni nu stia ce sa faca. In seara de Craciun a pus pe doua pagini A4 un plan de afaceri si din ianuarie 1998 a inceput munca. Cu ajutorul unei singure secretare, care se ocupa de introducedrea datelor in calculator, intocmea toata documentatia pentru asociatiile de proprietari.
“Am facut multi bani din asta. A fost prima data cand am plans de cati bani am avut. Intr-o seara, dupa mai multe incasari, am facut multi bani, i-am intins pe masa si am inceput sa plang. Nu stiu cati bani aveam, nici nu cred ca i-am numarat. O masa de sufragerie de 8 locuri plina cu bani”, isi aminteste Badea.
“Mi-am cumparat Mercedes ca sa intoarca lumea capul dupa mine”
Tot atunci a invatat si a doua lectie in afaceri – cum poti sa pierzi banii daca nu ii investesti. “Este o mare diferenta intre a cheltui si a investi banii. Mi-am cumparat Mercedes ca sa intoarca lumea capul dupa mine. Nu am ramas lefter, dar nu i-am investit in nimic si ramasesem iar in pana de business.”
In baza cunostintelor pe care si le facuse in randul asociatiilor de proprietari si a unei legi din… 1924, aflata inca in vigoare, s-a hotarat sa grupeze toate asociatiile intr-o uniune, care sa le reprezinte interesele. De aici s-a nascut ideea montarii de repartitoare, pe care le importa din Germania. “Timp de un an si jumatate am facut asta si a fost, de asemenea, o afacere banoasa. Cand a aparut concurenta, am incercat extinderea in alte orase – Cluj, Satu Mare sau Arad, dar m-am lovit de baronii locali”, explica Badea.
In 2003 a luat decizia sa-si incerce norocul in Bucuresti, despre care prima impresie pe care si-a facut-o a fost “horror”.“In Bucuresti m-am gandit pentru prima data la ce vreau sa fac cu viata mea si ce las mostenire copiilor mei. Si m-am gandit ca sunt doua lucruri pe care le-as putea face: afaceri sau politica. Si cum se apropiau alegerile din 2004, m-am gandit sa-mi incerc norocul in politica”, povesteste omul de afaceri.
Cu sprijinul liberalului Ludovic Orban a ajuns consilier local la sectorul 5, iar in 2007 a devenit vicepresedinte alCamerei de Comert si Industrie a Romaniei, functie din care a demisionat in urma unui scandal intern.
2009 a fost din nou un an de rascruce pentru omul de afaceri Ioan Badea. A renuntat la toate firmele pe care le avea, mai putin la Vel Service, cu care face lucrari in constructii si instalatii de gaze si conducte, firma pe care a preluat-o cu o cifra de afaceri de 200.000 de euro si a adus-o la aproximativ 10 milioane, in 2011. Iar pentru 2012 tinteste dublarea cifrei de afaceri.
Povestea londoneza sau cum poti sa-i ajuti pe altii sa faca afaceri
Povestea londoneza a inceput datorita copiilor, care au vrut sa studieze in strainatate, in principiu in Statele Unite. Pe ultima suta de metri a reusit sa-i inscrie, insa, la Bromsgrove School, o scoala cu traditie in Marea Britanie.
La inceput nu a avut ambitii de business in Londra si facea naveta la Bucuresti, dar dupa ce a cunoscut mai multi oameni cu influenta, a decis sa-si incerce norocul si in inima Europei in materie de business. Acum detine, impreuna cu un partener, o companie prin intermediul careia isi propune sa-i ajute pe anreprenorii din estul Europei sa-si puna pe picioare ideile de afaceri.
“Ne intereseaza proiectele fezabile, pentru care, ulterior, cautam finantare. Nu ne intereseaza proiectele mai mici de un milion de euro sau mai mari de 50 de milioane. Iar bancile au un apetit mare pentru proiectele care tintesc energia verde”, spune Badea.
Cat despre tinerii care vor sa-si puna pe picioare propriile afaceri, Badea ii sfatuieste sa aiba indrazneala de a incepe ceva, indiferent ce. “Sa se apuce de orice functioneaza. Daca gasesc macar un client caruia sa-i vanda produsul pe care il fac, atunci sa dea drumul afacerii. Cred foarte mult in start-up-uri, in afaceri mici, nu in corporatii. Cred ca modelul de business in viitor il reprezinta companiile mici si multe”, explica omul de afaceri.
Ca personalitate, se simte apropiat de Richard Branson, iar pe Warren Buffet il admira pentru modelul pe care l-a creat in afaceri. Intrebat daca se considera un om bogat, Badea a spus: “Sa fii sarac e rau, sa fii bogat e greu. Eu prefer sa fie greu.”