Friday, June 22, 2012

CTP despre cele doua tabere din Romania: "Nastase si-a inscenat sinuciderea" vs "Opera lui Basescu"



Invitat in studioul Stirilor ProTV, Cristian Tudor Popescu a vorbit despre cele doua tabere care s-au construit in jurul tentativei de sinucidere a lui Adrian Nastase.
"Aceasta situatie aduce la suprafata valuri de ura de care nu suntem constienti. Am vazut doua manifestari opuse. Mai intai insi care zbierau pur si simplu ca le pare rau ca nu a murit, ca nu s-a impuscat cum trebuie. Insi care sugereaza ca tot ce s-a intamplat e doar o inscenare, ca n-a avut nimic. Sa fie folosita impotriva lui Traian Basescu, politic.Pe de alta parte, sunt cei aflati in partida domnului Nastase, in frunte cu domnul Ponta. A fost un exemplu de o manipulare odioasa a publicului pe un fond emotional" a spus Cristian Tudor Popescu laStirile ProTV cu Andreea Esca.
"Domnul Ponta vorbeste despre atmosfera de ura din tara asta, de santaj pe care a creat-o Traian Basescu, ceea ce e adevarat, dar nu are niciun motiv sa o lege de ACEST CAZ" a mai spus CTP.
"Unii pot crede ca Adrian Nastase si-a inscenat sinuciderea, altii pot crede ca Traian Basescu a orchestrat totul. Ca l-a hartuit pana cand l-a omorat. Asta crede publicul" a completat jurnalistul.

"Stiinta nu este exclusiv domeniul barbatilor". Cum se pot indrepta femeile catre o cariera in cercetare


Comisia Europeana (CE) a lansat o campanie in toate statele membre ale Uniunii Europene (UE) pentru a incuraja femeile catre o cariera in cercetare. Prima parte a campaniei se adreseaza adolescentelor din licee, iar a doua parte vizeaza studentele.



In conditiile in care Uniunea Europeana are nevoie de aproape un milion de noi cercetatori pana in 2020, Comisia Europeanaa lansat o campanie al carei scop este sa stimuleze interesul mai multor tinere pentru domeniul stiintific si sa convinga mai multe femei sa isi faca din cercetare o cariera, informeazaMediafax.
45% dintre doctoranzi sunt femei
Femeile reprezinta peste jumatate din numarul studentilor din UE si 45% dintre persoanele care obtin doctorate, insa numai o treime din numarul cercetatorilor de cariera, potrivit Europa.eu. De asemenea, femeile cu titlul de doctor reprezinta o minoritate in domenii ca ingineria sau industria.
Campania se va desfasura pe parcursul a trei ani. Intr-o prima etapa, ea isi propune sa starneasca interesul adolescentelor pentru studiul stiintelor, al tehnologiei, al ingineriei si al matematicii. Ulterior, accentul se va deplasa, la modul mai general, catre studente, care vor fi incurajate sa se indrepte catre o cariera in cercetare.

Máire Geoghegan-Quinn
, comisarul european pentru cercetare, inovare si stiinta, a declarat ca aceasta campanie le va arata femeilor ca stiinta "nu este domeniul exclusiv al barbatilor in varsta, cu halate albe":
"Stiinta ofera posibilitati de cariera fantastice si ocazia de a schimba cu adevarat ceva pentru societate si pentru viitor. Subreprezentarea femeilor intr-un sector vital pentru economie nu are nicio logica intr-un moment ca acesta, cand Europa lupta pentru crestere economica si locuri de munca. Speram ca prin exemple pozitive si explicand ce optiuni exista sa putem convinge mai multe tinere sa aleaga drumul stiintei", a declarat ea.

De obicei, tinerii iau decizii fundamentale cu privire la cariera intre 13 si 17 ani. In aceasta perioada din viata scolara, ei se apropie sau, dimpotriva, se indeparteaza de materiile exacte. Din acest motiv, prima parte a campaniei se va adresa adolescentelor din licee, sub sloganul "Science: it's a girl thing". Intr-o a doua etapa, scopul campaniei va fi sa incurajeze studentele sa se dedice unei cariere stiintifice.
Campania va repune in discutie stereotipuri legate de stiinta si le va demonstra tinerelor si femeilor in general ca acest domeniu poate fi placut si poate oferi numeroase oportunitati. Campania va combate o serie de idei invechite legate de cariera unui om de stiinta si va ilustra legatura dintre activitatile actuale de cercetare si nevoile societatii.
Cercetarea si inovarea sunt elemente esentiale care contribuie la identificarea unor solutii concrete pentru probleme aflate la ordinea zilei, cum ar fi securitatea alimentara si energeticaprotectia mediului si schimbarile climaticesau ingrijirea sanatatii. Mai multe femei care lucreaza deja in domeniul cercetarii vor fi prezentate drept modele de urmat prin intermediul presei si al unor evenimente și ateliere speciale.
Campania se va derula in 2012 si 2013 in toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. In 2012, primele evenimente vor avea loc in sase tari: AustriaBelgiaGermaniaItaliaOlanda si Polonia.
Campania se lanseaza in paralel cu programul Orizont 2020, propus de Comisia Europeana cu scopul de a creste finantarea UE pentru cercetare si inovare pentru perioada 2014-2020 la 80 miliarde de euro, comparativ cu fondurile de 55 miliarde de euro disponibile in cadrul actualei alocari bugetare pe sapte ani.

O nouă idee de criză: rent-a-car cu maşina personală

La americani, criza îi face pe oameni să vină cu idei, mai mult sau mai puţin originale. Una dintre acestea este să-ţi închiriezi maşina personală pentru a face rost de bani. Simplu sau complicat?





În teorie, să-ţi transformi maşina personală ad-hoc în "utilaj" de rent-a-car poate fi foarte simpu. O demonstrează un american, Neil St. Clair, care, din cauză că a rămas în urmă cu plata ratei şi a asigurării la noul său BMW Seria 5, a apelat la firma de peer-to-peer RelayRides.
Care l-a ajutat pe posesorul BMW-ului să găsească oameni interesaţi să îi folosească maşina şi să plătească 15 USD pe oră sau 75 USD pe zi. Conform proprietarului, într-o singură lună a câştigat circa 700 USD, din care şi-a acoperit costurile ratei şi asigurării, ba i-au mai şi rămas bani în plus. "Practic, am maşina gratis" le-a declarat omul jurnaliştilor de la CNN.
Însă, chiar dacă sună ca o idee genială, există şi riscuri: de la mizeria pe care ţi-o fac diverşii clienţi în maşină până la accidente - a exista un caz în care maşina a fost daună totală, iar cel de la volan a murit, ceea ce a implicat mai multe probleme privind recuperarea banilor din asigurarea de viaţă a clientului.
Pe de altă parte, cine apelează la acest serviciu denumit generic peer-to-peer (prin care persoanele fizice îşi pun la dispoziţie maşinile personale în sistem rent-a-car) are dreptul să refuze cererea celor interesaţi, motivat sau nu - lucru de înţeles, deoarece vorbim de maşina personală. Iar, dacă vă întrebaţi de ce pare tentant să închiriezi maşina de la o persoană fizică răspunsul ţine de bani: e mai ieftin decât de la o firmă specializată de rent-a-car.
Interesant este faptul că General Motors pare foarte interesat de acest sistem, de rent-a-car al maşinilor personale: de curând, concernul american a realizat un parteneriat cu o firmă de peer-to-peer, utilizând sistemul de comunicare OnStar pentru a facilita interacţiunea proprietarilor şi potenţialilor clienţi.
VOI AŢI ÎNCHIRIA MAŞINA PERSONALĂ PRINTR-UN ASTFEL DE PROGRAM PEER-TO-PEER?

Miliardarul Doland Trump vede oportunitati de achizitii in Europa, inclusiv in Grecia si Spania: "Poti sa cumperi terenuri pe nimic. Acum este momentul sa profiti"



Europa, marcata de criza datoriilor, este o mare sansa pentru investitorii care cauta terenuri ieftine si oportunitati unice de achizitii, inclusiv in Grecia, potrivit miliardarului american Donald Trump, care se asteapta ca zona euro sa se destrame pana la urma



Poti sa cumperi terenuri pe nimic, poti obtine orice pe nimic. Trebuie doar sa astepti o perioada, dar sunt o multime de oportunitati in Europa. Nu exista nicio indoiala", a spus Donald Trump.
El a adaugat ca este interesat sa investeasca in Europa. "Ma gandesc la ceva, este ridicol, de ras si totusi ma gandesc sa fac ceva acolo cu un grup foarte destept, exista o oportunitate", a marturisit investitorul, noteaza Mediafax.
Comentariile sale au avut loc in conditiile in care investitorii au primit bine rezultatul alegerilor de duminica din Grecia, castigate de conservatoriiNoua Democratie, pro-euro, care vor forma probabil o coalitie de guvernare cu partidul socialist Pasok si cu partidul mai mic Stanga Democrata.
In acelasi timp, atentia este indreptata catre Spania, ale carei randamente ale obligatiunilor au urcat la un nivel record, din cauza temerilor legate de subcapitalizarea bancilor, care ar putea avea nevoie de un ajutor de peste 100 de miliarde de dolari, suma aprobata recent de liderii din zona euro.
"Spania este un loc uimitor. Este o tara mare, care are febra, acesta este momentul sa profiti", a spus Trump.
Opinia miliardarului fata de finantele europene ramane pesimista, dar nu la fel ca a celor care prognozeaza ca criza datoriilor din Grecia, Spania si alte tari va provoca o recesiune mondiala.
"Ma astept ca multe tari sa revina la propriile lor monede", a mai spus Trump, adaugand ca lumea va merge mai departe, iar impactul nu va fi chiar atat de mare cum se anticipeaza.

Romanul care nu a fost niciodata angajat. A facut primii bani vanzand cafea, iar acum are biroul in cel mai exclusivist cartier financiar al Londrei


Spune despre el ca nu a muncit niciodata. Cel putin nu in sensul pe care il intelege toata lumea, respectiv sa se trezeasca dimineata pentru a se duce la serviciu, ca majoritatea. Cert este ca nu a fost niciodata angajat. Dupa Revolutie a urmat Dreptul, pentru ca era la moda, dar nu a lucrat niciodata in domeniul juridic. In schimb, in armata si-a descoperit spiritul antreprenorial, vanzand cafea colegilor.



Ioan Badea a incercat, de-a lungul anilor, mai multe afaceri. Cu unele a dat faliment si a luat-o de mai multe ori de la zero. Acum are o firma in Londra prin intermediul careia vrea sa-i ajute pe tinerii antreprenori sa gasesca finantarea de care au nevoie pentru a-si pune pe picioare propriile afaceri.
 
Drumul pana la succes a fost dificil, dar vorbeste cu placere si cu pasiune despre inceputuri, despre rateurile pe care le-a avut ca tanar antreprenor si despre familie.
 
“Confucius spunea ca daca oamenii ar face numai ceea ce le place, n-ar mai munci nimeni. Daca interpretam asa, da, pot sa spun ca asta e secretul si ca n-am muncit niciodata. Munca este ceva ce faci pentru bani. Eu n-am muncit niciodata pentru bani. Banii sunt o consecinta a ceea ce faci cu placere”, isi incepe povestea Ioan Badea.
 
Omul de afaceri recunoaste, insa, ca a avut spirit de antreprenor de mic. “De cand m-am nascut pot sa spun ca am facut afaceri, daca intelegem prin asta faptul ca atunci cand esti mic iti prostesti parintii sa faca ce vrei tu si esti un mic lider”, a spus Badea.
 
Primii bani i-a facut vanzand cafea colegilor din armata si facand taximetrie cu o Dacie primita ca zestre

A urmat Facultatea de Drept doar pentru ca asa era moda dupa Revolutie, dar nu l-a atras niciodata sa profeseze in domeniu. Primii bani i-a facut in armata, la Timisoara, vanzand cafea colegilor.
 
“Cumparam de la chiosc o cutie de ness si faceam cafea pentru colegi. Dublam suma pe care o dadeam pe cutie, imi iesea si mie cafeaua gratis, plus cafeaua pentru ofiterul de serviciu, care ma lasa sa ies pana la chiosc sa cumpar cutia de ness”, isi aduce aminte omul de afaceri.
 
Cu spiritul antreprenorial proaspat descoperit in armata, Badea s-a intors la tatal sau, caruia i-a cerut zestrea de nunta, ca sa o inmulteasca, desi nu avea de gand sa se insoare. Astfel a primit 2.500 de marci germane, cu care si-a cumparat din Ungaria o Dacia facuta pentru export si cu care a inceput sa faca taximetrie in Oradea.
 
In acea perioada am cunoscut-o pe sotia mea si nu mai aveam chef sa fac taximetrie. Asa am ajuns sa am primul angajat, un sofer care facea taximetrie cu masina mea si care producea suficienti bani si pentru el, si pentru benzina, si pentru mine”, spune Badea.
 
Si pentru ca afacerea mergea bine, si-a infiintat propria companie de taxiuri cu 10 masini. In scurt timp, insa, concurenta a devenit acerba, situatie in care Badea a hotarat ca este momentul sa treaca la urmatorul nivel. Primul esec a venit atunci cand si-a vandut afacerea, dar nu a primit niciun ban pe ea.
 
Am vrut sa-mi vand afacerea unui comerciant de faina, care nu mi-a mai platit niciodata banii pe firma respectiva. Atunci am invatat o lectie foarte interesanta – lectia iertarii. Sentimentul de ura te tine atat de mult cuplat cu trecutul, incat nu te mai poti focusa pe viitor si ramai captiv. Tin minte ca timp de cateva luni l-am urmarit pe cel care avea sa-mi dea bani si aveam sentimente de ura, pana cand mi-am dat seama ca este un demers sortit esecului, ca n-o sa-mi iau banii niciodata. L-am intalnit intr-o zi si i-am zis ca nu mai are sa-mi dea niciun ban. Mi-am dat seama ca nu a fost de rea credinta, ca s-a intamplat pur si simplu sa aiba probleme financiare si nu avea de unde sa-mi dea banii”, povesteste omul de afaceri.
 
A dat rateuri cu taximetria si imobiliarele

Rasfoind o revista de afaceri, i-a venit apoi ideea sa-si faca o firma de intermediere de vanzari si cumparari de apartamente. La inceput freelancer, din propriul apartament si cu propriul telefon, a ajuns ulterior la infiintarea unui birou cu toata logistica necesara si cu mai multi angajati.
 
Cat am fost freelancer, afacerea a mers foarte bine si am facut multi bani. N-o sa uit, insa, niciodata, ca dupa ce am angajat agenti, timp de un an de zile niciunul nu mi-a adus nici macar o tranzactie, desi alergau toata ziua si-si primeau salariul in fiecare luna. Sunt sigur ca au facut ei suficiente tranzactii si au castigat o gramada de bani fara sa-mi spuna mie. In acel moment am hotarat sa opresc afacerea”, spune Ioan Badea.
 
A treia afacere a fost si cea care l-a imbogatit. In baza legii 114/1996, care prevedea, printre altele, transformarea asociatiilor de locatari in asociatii de proprietari, i-a venit ideea sa dea consultanta intr-un domeniu in care nimeni nu stia ce sa faca. In seara de Craciun a pus pe doua pagini A4 un plan de afaceri si din ianuarie 1998 a inceput munca. Cu ajutorul unei singure secretare, care se ocupa de introducedrea datelor in calculator, intocmea toata documentatia pentru asociatiile de proprietari.
 
Am facut multi bani din asta. A fost prima data cand am plans de cati bani am avut. Intr-o seara, dupa mai multe incasari, am facut multi bani, i-am intins pe masa si am inceput sa plang. Nu stiu cati bani aveam, nici nu cred ca i-am numarat. O masa de sufragerie de 8 locuri plina cu bani”, isi aminteste Badea.
 
“Mi-am cumparat Mercedes ca sa intoarca lumea capul dupa mine”

Tot atunci a invatat si a doua lectie in afaceri – cum poti sa pierzi banii daca nu ii investesti. “Este o mare diferenta intre a cheltui si a investi banii. Mi-am cumparat Mercedes ca sa intoarca lumea capul dupa mine. Nu am ramas lefter, dar nu i-am investit in nimic si ramasesem iar in pana de business.”
 
In baza cunostintelor pe care si le facuse in randul asociatiilor de proprietari si a unei legi din… 1924, aflata inca in vigoare, s-a hotarat sa grupeze toate asociatiile intr-o uniune, care sa le reprezinte interesele. De aici s-a nascut ideea montarii de repartitoare, pe care le importa din Germania. “Timp de un an si jumatate am facut asta si a fost, de asemenea, o afacere banoasa. Cand a aparut concurenta, am incercat extinderea in alte orase – Cluj, Satu Mare sau Arad, dar m-am lovit de baronii locali”, explica Badea.
 
In 2003 a luat decizia sa-si incerce norocul in Bucuresti, despre care prima impresie pe care si-a facut-o a fost “horror”.“In Bucuresti m-am gandit pentru prima data la ce vreau sa fac cu viata mea si ce las mostenire copiilor mei. Si m-am gandit ca sunt doua lucruri pe care le-as putea face: afaceri sau politica. Si cum se apropiau alegerile din 2004, m-am gandit sa-mi incerc norocul in politica”, povesteste omul de afaceri.
 
Cu sprijinul liberalului Ludovic Orban a ajuns consilier local la sectorul 5, iar in 2007 a devenit vicepresedinte alCamerei de Comert si Industrie a Romaniei, functie din care a demisionat in urma unui scandal intern.
 
2009 a fost din nou un an de rascruce pentru omul de afaceri Ioan Badea. A renuntat la toate firmele pe care le avea, mai putin la Vel Service, cu care face lucrari in constructii si instalatii de gaze si conducte, firma pe care a preluat-o cu o cifra de afaceri de 200.000 de euro si a adus-o la aproximativ 10 milioane, in 2011. Iar pentru 2012 tinteste dublarea cifrei de afaceri.
 
Povestea londoneza sau cum poti sa-i ajuti pe altii sa faca afaceri

Povestea londoneza a inceput datorita copiilor, care au vrut sa studieze in strainatate, in principiu in Statele Unite. Pe ultima suta de metri a reusit sa-i inscrie, insa, la Bromsgrove School, o scoala cu traditie in Marea Britanie.
 
La inceput nu a avut ambitii de business in Londra si facea naveta la Bucuresti, dar dupa ce a cunoscut mai multi oameni cu influenta, a decis sa-si incerce norocul si in inima Europei in materie de business. Acum detine, impreuna cu un partener, o companie prin intermediul careia isi propune sa-i ajute pe anreprenorii din estul Europei sa-si puna pe picioare ideile de afaceri.
 
“Ne intereseaza proiectele fezabile, pentru care, ulterior, cautam finantare. Nu ne intereseaza proiectele mai mici de un milion de euro sau mai mari de 50 de milioane. Iar bancile au un apetit mare pentru proiectele care tintesc energia verde”, spune Badea.

Cat despre tinerii care vor sa-si puna pe picioare propriile afaceri, Badea ii sfatuieste sa aiba indrazneala de a incepe ceva, indiferent ce. “Sa se apuce de orice functioneaza. Daca gasesc macar un client caruia sa-i vanda produsul pe care il fac, atunci sa dea drumul afacerii. Cred foarte mult in start-up-uri, in afaceri mici, nu in corporatii. Cred ca modelul de business in viitor il reprezinta companiile mici si multe”, explica omul de afaceri.
 
Ca personalitate, se simte apropiat de Richard Branson, iar pe Warren Buffet il admira pentru modelul pe care l-a creat in afaceri. Intrebat daca se considera un om bogat, Badea a spus: “Sa fii sarac e rau, sa fii bogat e greu. Eu prefer sa fie greu.”

Apartament de lux zburator. Cum arata avionul de 100 mil. $ al magnatului Donald Trump


Avionul personal al miliardarului Donald Trump, pe care si l-a achizitionat cu 100 de milioane de dolari, poate fi considerat un apartament zburator. Boeingul 757 are 43 de locuri, dormitor, bai private si sistem video de inalta calitate. Recent, magantul a dat publicitatii un film cu interiorul avionului.



Extravagantele avionului sunt robinetele si centurile de siguranta placate cu aur, plafoanele acoperite cu piele de caprioara si televizorul imens, cu ecran plat, la care pot fi vizionate peste 1.000 de filme, scrie New York Post.
 
Avionul mai este dotat cu un dormitor prezidential, cu un pat "king- size" si dulapuri de haine pentru el si sotia sa, Melania, un scaun de birou confortabil si un sistem de iluminat in culori odihnitoare.
 
Literele cu care este scris numele magnatului pe avion sunt, de asemenea, placate cu aur.
 



De ce depinde fericirea noastră?


O nouă cercetare sugerează că fericirea nu depinde de statut şi de bani, ci de cât de admiraţi şi respectaţi suntem.



Într-o nouă lucrare, Cameron Anderson de la Şcoala de Afaceri Haas din cadrul Universităţii California a studiat relaţia dintre diferite statuturi şi senzaţia de bine. Ideea studiului are la bază alte cercetări care sugerează că statutul socioeconomic ridicat (un venit mare şi o educaţie aleasă) nu ajută la atingerea fericirii. Cu toate acestea, multe teorii sugerează că statutul social este responsabil pentru fericire.
Acum, Anderson şi colegii săi au elaborat o teorie confom căreia un statut sociometric mai înalt (care include admiraţia şi respectul membrilor din grupul de prieteni) ar putea sta la baza obţinerii fericirii.
Pentru a putea testa teoria, Anderson a realizat patru studii. În primul studiu au fost implicaţi 80 de studenţi adunaţi din 12 campusuri diferite. Statutul sociometric al fiecărui student a fost calculat în funcţie de poziţia sa în grup. De asemenea, studenţii au fost rugaţi să răspundă unor întrebări legate de venitul lor şi bunăstarea socială. În urma rezultatelor s-a constat că nu statutul socioeconomic aduce satisfacţia, ci cel sociometric.
Cercetătorii au întărit rezultatele primului studiu printr-o a doua cercetare, care a inspectat un eşantion mai mare şi mai divers de participanţi şi prin care s-a constatat că relaţia dintre statutul sociometric şi fericire ar putea fi explicată, cel puţin parţial, de sentimentul de putere şi acceptare socială pe care studenţii au mărturist că le deţin în relaţia cu membrii grupurilor în care se încadrează.
Într-un al treilea studiu, Anderson şi colegii săi au furnizat dovezi că relaţia dintre statutul sociometric şi fericire ar putea fi evocată şi manipulată într-un cadru experimental. În al patrulea studiu, cercetatorii au decis sa urmărească relaţia de cauzalitate în lumea reală. Urmărind studenţii într-un program de MBA, au descoperit că modificările în statutul sociometric al participanţilor corespund cu schimbările bunăstării sociale.
Împreună, cele patru studii furnizează dovezi clare care evidenţiază relaţia dintre statutul sociometric şi starea de satisfacţie individuală. Conform lui Anderson, se pare că statutul sociometric este mai important pentru oameni datorită faptului că aceştia au capacitatea de a se adapta în cazul schimbărilor de statut socioeconomic, pe când integrarea socială, sentimentul de a fi acceptat şi respectat sunt valori perene.