Friday, June 1, 2012

Misterul ascuns intr-un papirus egiptean vechi de 3.000 de ani. Steaua Demon care ameninta omenirea


Misterul ascuns intr-un papirus egiptean vechi de 3.000 de ani. Steaua Demon care ameninta omenirea

Un detaliu scris cu hieroglife intr-un papirus egiptean i-a uimit pe oamenii de stiinta care cerceteaza unul din cele mai vechi calendare ale lumii.
Papirusul, numit generic Calendarul din Cairo, dateaza din perioada 1163-1271 i.Hr. si a fost studiat recent de astronomii de la Universitatea din Helsinki.
Ei si-au dat seama ca vechii egipteni aveau cunostinte deosebite de astronomie, in ciuda faptului ca acesta stiinta era incarcata pe atunci de superstitii.
Astfel, potrivit acestui paprirus, luna noua insemna ghinion, iar zilele considerate “norocoase” se succedau regulat, la un interval de aproximativ 29 de zile.
Cel mai interesant amanunt descoperit in acest calendar antic este descrierea unei stele numita Algol(care inseamna “capul Demonului”).
Aceasta stea se afla in constelatia Perseus, la 93 de ani lumina distanta si este o stea “variabila”, adica este eclipsata partial, la interval regulate, de o alta stea, cu care alcatuieste un sistem solar binar.
“Avem dovada ca prima observatie a unei stele variabile a fost facuta cu 3.000 de ani mai devreme decat s-a crezut”, declaraLauri Jetsu, astronom la Universitatea din Helsinki.
Calendarul din Cairo descrie cum Wedjat, Ochiul lui Horus, se transforma periodic, devenind cand amenintator, cand bland si afectand astfel viata oamenilor.
“Partiala eclipsa a acestei "stele demon" insemna noroc, iar cand ea era foarte luminoasa, acest lucru devenea o amenintare”, explica Sebastian Porceddu, astronom si egiptolog, citat de Live Science.
Observatia scrisa in acest papirus ii va ajuta pe astronomi sa afle mai multe despre stelele binare.
Cele doua corpuri ceresti si-au modificat in timp orbita. Astfel, in prezent steaua Algol (denumita stiintificBeta Persei A) este eclipsata de “sora” ei, Beta Persei B la fiecare 2,867 zile, o diferenta de 25 de minute fata de intervalul precizat in papirus, 2,85 zile.

Ce este KAROSHI. Boala care face ravagii in Japonia


Ce este KAROSHI. Boala care face ravagii in Japonia

In Japonia exista discutii aprinse pe tema legaturii dintre productivitatea muncii si moartea prin suprasolicitare inca din anii '70. Japonezii au numit acest fenomen "karoshi", care se traduce prin "moarte in urma suprasolicitarii de la munca".
In America de Nord si Europa de Vest, mai multe studii au demonstrat ca exista o legatura semnificativa intre atmosfera tensionata de la locul de munca (provocata de numarul mare de sarcini si nivelul scazut al controlului si suportului social) si bolile cardiovasculare.
Primul caz de karoshi a fost raportat in 1969, cand un barbat de 29 de ani a murit in urma unui atac de inima. Era casatorit si lucra la departamentul de distributie al celui mai mare ziar din Japonia. Principalele cauze ale deceselor provocate dekaroshi sunt atacurile de inima, dar si hemoragiile subarahnoidiene (18%), hemoragiile cerebrale (17,2%), tromboza cerebrala sau infarctul miocardic (6,8%), infarctul miocardic (9,8%), insuficienta cardiaca (18,7%) si "alte cauze" (29,1%).
Astfel, Ministerul Muncii din Japonia a inceput sa publice statistici despre karaoshi in 1987, din cauza opiniei publice care era tot mai ingrijorata de acest fenomen.
Spre exemplu, o companie foarte mare de asigurari de viata din Tokyo a efectuat un studiu pe 500 de persoane care erau angajate in domenii semi-profesionale, care nu solicitau activitate fizica, ci doar psihica. Rezultatele au aratat ca 46 % dintre repondenti erau ingrijorati din cauza riscului karoshi. Un sfert dintre ei se plangeau de faptul ca familiile lor erau nelinistite din cauza acestui pericol. De asemenea, intre 5 si 20% se temeau din cauza "riscului ridicat" de a ajunge la karoshi. Iar aceasta frica era tot mai mare pe masura ce crestea si varsta celor din sondaj.
In prezent, aproape ca nu exista angajat in Japonia care sa nu stie la ce se refera cuvantul karoshi. In anii trecuti se produceau intre 20 si 60 de decese pe an din cauza suprasolicitarii la locul de munca, iar Ministerul Muncii acroda compensatii banesti pentru acest lucru. Cu toate acestea au existat unele voci care spuneau ca numarul mortilor este mult mai marea in realitate, fata de cifrele oficiale ale guvernului.
Numarul total al celor care mureau in fiecare an din cauza bolilor cardiovasculare, cu varste cuprinse intre 20 si 59 de ani, se situa in 1997 in jurul cifrei de 35.000 - conform unor date publicate intr-un raport de Job Stress Network. In 1994, Agentia guvernamentala pentru Planificare Economica din Japonia estima numarul deceselor karoshi la aproximativ 1.000 sau 5% din numarul total al celor care au murit in urma unor afectiuni cardiovasculare, in grupurile de varste 25 - 59.
In 1982, trei medici au publicat prima carte despre acest fenomen, care se numea "Karoshi". Aceasta a stat la baza raspandirii termenului in randul opiniei publice. Inainte de a muri, cele mai multe dintre victimele karoshi lucrasera foarte mult, echivalent cu 3.000 de ore pe an. Astfel, in 1988 a fost format Consiliul National de Aparare al Victimelor Karoshi de catre un grup de vocati. De asemenea, au fost lansate linii telefonice speciale in fiecare oras mare.
In 1990, stirile despre karoshi au inceput sa fie preluate si de mass-media internationala, iar in 1991 au fost deschise birouri de consiliere pentru muncitorii japonezi in New York si Bruxelles.
In Romania, in aprilie 2007, cazul unei tinere de 31 de ani care a murit in urma epuizarii a tinut pentru mult timp prima pagina a ziarelor. Este vorba despre Raluca Stroescu, manager de audit la filiala romana a unei multinationale, care a fost gasita moarta dupa mai multe zile de munca fara pauza. Cadavrul ei avea sub 40 de kilograme. Colegii de serviciu au spus legistilor ca femeia "era obsesiva cu munca ei'', "o continua perfectionista''.
Un alt caz, recent, atrage acum atentia opiniei publice din Romania. Este vorba despre fiica fostului ministru Eugen Dijmarescu, Alina, care a murit in Japonia, cel mai probabil din suprasolicitare. In varsta de 36 de ani, Alina Dijmarescu a fost gasita moarta intr-o camera de hotel din insula japoneza Okinawa. Ea era absolventa a facultatii de Relatii Economice Internationale, cunostea 6 limbi si lucrase in trecut pentru Lehman Brothers.
Potrivit primelor informatii, se pare ca un atac de cord i-a fost fatal fiicei lui Eugen Dijmarescu, fost ministru de Finante si viceguvernator al BNR, potrivit gandul.info.
De asemenea, in urma cu aproximativ un an si jumatate, o asistenta de la spitalul Grigore Alexandrescu a facut infarct de la prea multa munca. Femeia in varsta de 42 de ani a facut infarct la intrarea in garda. Institutia la care lucra intr-un ritm infernal, dupa cum sustin alte angajate, este chiar cea la care au ajuns la vremea respectiva bebelusii supravietuitori de la Giulesti.

NASA: galaxia noastra va intra in coliziune cu o galaxie vecina. Ce se va intampla cu Terra


NASA: galaxia noastra va intra in coliziune cu o galaxie vecina. Ce se va intampla cu Terra

NASA a anuntat data la care galaxia noastra, asa cum o stim acolo, va disparea, potrivit unui studiu recent realizat de astronomi.
Calea Lactee, galaxia in care se afla sistemul nostru solar, se va ciocni cu galaxia vecina, Andromeda, peste aproximativ 4 miliarde de ani.
Ca sa afle data la care va avea loc coliziunea, astronomii au folosit performantul telescop spatial Hubble, scrie BBC News.
Impactul va avea loc pe parcursul a 2 miliarde de ani, iar in final cele doua galaxii vor forma o singura entitate.
In prezent, ele sunt atrase una spre cealalta de forta gravitationala, iar momentul impactului lor nu este greu de calculat.
Daca oamenii vor mai trai pe atunci pe Terra, vor putea observa un spactacol extraordinar pe cerul noptii, care va fi foarte diferit de ce vedem acum.
Planeta noastra si Soarele nu vor fi insa distruse, spun specialistii. Asta deoarece distanta dintre planete si stele este foarte mare si acestea nu se vor cionci intre ele.
Toate isi vor schimba insa pozitia in noua galaxie care se va forma.
Totodata, gaurile negre uriase din cele doua galaxii se vor uni, formand una singura.
Cele doua galaxii se afla acum la o distanta de 2.5 milioane de ani lumina si se apropie una de alta cu o viteza de 400.000 km/h.
Astronomii stiau de mult ca la un moment dat Caleea Lactee si Andromeda se vor ciocni, insa abia acum au aflat data exacta.
Mai mult, acum specialistii cred ca este posibil ca o a treia galaxie, de mai mici dimensiuni, numitaTriangulum sau M33, sa se ciocneasca la randul ei cu vecinele sale mai mari.
Viata pe Terra, asa cum o stim noi, va disparea insa de mult, atunci cand acest eveniment cosmic va avea loc, spun astronomii.
Soarele nostru va ramane fara combustibil si va creste in dimensiuni, iar atmosfera terestra se va incinge foarte mult, explica Roeland van der Marel, cel care a condus aceasta cercetare.
Acest lucru se va intampla peste cateva milioane de ani, timp suficient ca oamenii sa gaseasca o solutie eficinta pentru a supravietui acestei incalzirii extreme.

Zoellick, BM: Zona euro trebuie sa fie gata sa recapitalizeze bancile, daca Grecia paraseste blocul


Zoellick, BM: Zona euro trebuie sa fie gata sa recapitalizeze bancile, daca Grecia paraseste blocul

Liderii europeni trebuie sa fie pregatiti sa recapitalizeze bancile in eventualitatea iesirii Greciei din zona euro si sa asigure finantare Spaniei pentru a preveni colapsul economic al tarii, a declarat vineri presedintele Bancii Mondial.
Daca Grecia se va retrage din zona euro si liderii europeni nu vor actiona decisiv pentru sprijinirea bancilor, criza rezultata ar putea impinge intreg continentul intr-o "zona periculoasa", scrie Zoellick intr-un editorial publicat de Financial Times.
"Liderii zonei euro trebuie sa fie pregatiti, psihologic si prin Mecanismul European de Stabilitate (MES), sa recapitalieze bancile. In zona euro, garantiile asigurate la nivelul statelor membre nu vor fi suficiente, vor fi de ajuns numai garantii la nivelul intregii regiuni. Liderii europeni sunt departe de a fi pregatiti pentru aceasta situatie", avertizeaza Zoellick.
Alegerile generale din Grecia programate pentru 17 iunie ar putea decide daca statul ramane sau pleaca din zona euro, in functie de rezultatul obtinut de partidele care se opun masurilor de austeritate convenite in acordul de finantare externa cu UE si FMI. Joi, Comisia Europeana a indicat ca nu este posibil ca bancile din zona euro sa fie recapitalizare direct prin MES, insa afirmatia pare sa contrazita un document publicat miercuri tot de Executivul UE, noteaza Reuters.
Zoellick, al carui mandat la sefia BM se va incheia la 30 iunie, a adaugat ca simple injectii de lichiditate vor fi insuficiente. Liderii europeni trebuie sa se asigure ca bancile vor directiona acei bani catre economia reala, pentru a preveni o criza a creditului asemanatoare cu cea care a urmat falimentului Lehman Brothers in 2008.
"Daca bancile vor primi ajutoare de urgenta, vor fi necesare presiuni asupra lor pentru a continua sa-si finanteze clientii", a spus Zoellick.
Pe termen mediu, zona euro ar trebui de asemenea sa stabileasca garantii de finantare pentru tari precum Spania, fie prin MES, fie prin oblicatiuni comune la nivelul regiunii, a mai afirmat oficialul american. Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, a dezmintit joi informatii aparute in presa conform carora creditorul de la Washington ar pregati un pachet de asistenta pentru Spania.
Lagarde a precizat ca FMI nu a primit nicio cerere de finantare din partea Madridului. Spania a anuntat recent ca guvernele regionale, puternic indatorate, au de refinantat in acest an datorii de 36 miliarde euro, cu mult peste suma indicata anterior, de 8 miliarde euro.