Un studiu din Danemarca susţine că mamele care şi-au provocat singure vătămări corporale au avut o probabilitate mai mare să fi dezvoltat anterior anticorpi contra parazitului Toxoplasma gondii.
Toxoplasma gondii este un parazit care cauzează boala numită toxoplasmoză, iar o bună igienă este factorul principal care previne apariţia ei. Infecţia poate apărea prin contactul omului cu fecalele pisicilor, legume nespălate, carne crudă ori insuficient gătită sau apă contaminată. De asemenea, boala poate fi transmisă de la mamă la făt în timpul sarcinii.
Se pare că toxoplasmoza afectează aproximativ o treime dintre oamenii din întreaga lume. În majoritatea cazurilor, boala este asimptomatică, dar poate cauza probleme în rândul femeilor însărcinate şi în rândul oamenilor cu un sistem imunitar slăbit. Mai mult, studii anterioare au găsit o legătură între Toxoplasma gondii, schizofrenie şi autovătămare. În acest context, studiul danezilor a fost realizat tocmai pentru a investiga această legătură.
În studiu, aproximativ un sfert din 45.788 de femei care au născut aveau Toxoplasma gondii. Din cele 45.271 de femei care nu se răniseră singure anterior, doar 1% au făcut-o ulterior. Femeile cu anticorpi contra toxoplasmei au avut un risc de 53% de a se autovătăma.
Cu toate acestea, studiul nu demonstrează că Toxoplasma gondii este cauza care le determină pe femei să adopte un comportament autodistructiv, ci doar că există o corelaţie între prezenţa parazitului în organism şi riscul de vătămare corporală autoprovocată. Există posibilitatea să fi fost vorba despre diverse probleme de sănătate mintală, determinate de factori medicali, sociali sau personali, pe care studiul să nu le fi luat în considerare.
Studiul a fost realizat de cei de la Universitatea Aarhus şi Institutul Statens Serum din Danemarca, pe un eşantion de 45.788 mame care au născut între 1992 şi 1995 şi care au fost monitorizate până în 2006.
Concluzia oamenilor de ştiinţă a fost că femeile care au Toxoplasma gondii sunt predispuse la un comportament autodistructiv şi că, deşi mare parte din oameni se infectează cu acest parazit în urma contactului cu pisici, studiul nu a analizat relaţia dintre deţinerea unei pisici ca animal de companie şi riscul de sinucidere sau de autovătămare.