Wednesday, April 11, 2012

TOP 10 Cele mai violente jocuri video din toate timpurile


Istoria, cartile, filmele, chiar realitatea imediata si oamenii de langa noi ne invata un lucru esential despre omenire: specia umana este una extrem de violenta. Inclinatia spre distrugere pare incifrata adanc in sistemul nostru. Este aceasta pornire influentata de violenta atat de accesibila din jurul nostru? Sau filmele si jocurile video sangeroase au aparut tocmai ca o necesitate? Ne imping astfel de produse la violenta aievea sau ne ajuta, defuland virtual, sa ne comportam civilizat in societate? Indiferent de raspuns, jocurile extrem de violente pentru copii si pentru adolescenti sunt o realitate. In topul care urmeaza le vom prezenta pe cele care au ridicat la rang de arta aceasta tendinta.

10.) Carmageddon - 1997


Violenta din "Carmageddon" rezida mai ales in inzestrarea jucatorului cu posibilitatea de a trece peste pietoni in cele mai brutale moduri imaginabile, aflat in spatele volanului virtual al unui sinistru autovehicul modificat si auster, desprins parca din filmul american din 1975, "Death Race 2000". Spulberarea pietonilor in fragmente consistente de carne sangeranda, detonarea de bombe si distrugerea vehiculelor inamice cu ajutorul unui tenebros arsenal de arme si dotari sunt doar cateva elemente din meniul violentei servit in acest joc video pentru... copii. Poate ca fraza de prezentare de pe ambalajul in care venea "Carmageddon" ilustra cel mai bine continutul sau: "Jocul de curse pentru cei instabili psihic". Atat de adevarat.

9.) Soldier of Fortune - 2000


Pastrand registrul sangeros tridimensional, amanuntul-cheie care a facut diferenta dintre "Soldier of Fortune" si celelalte rude ale sale de tipul First-Person-Shooter a fost intrebuintarea sistemului GHOUL. Este vorba despre un motor grafic bazat pe fizica reala care ii permite jucatorului sa tortureze si sa isi brutalizeze inamicii in functie cele mai sadice porniri pe care si le poate imagina. Pe fundalul traditionalei povesti a combaterii teroristilor si a prevenirii unui razboi nuclear (dimpreuna cu ocazia de a il ucide pe Saddam Hussein insusi), jocul ofera numeroase mostre de brutalitate care pipereaza contextul nu neaparat spectaculos. Imprastierea pe pereti a vintrelor unui dusman cu ajutorul unei pusti, sangele care ii zvacneste din trup si organele care i se imprastie pe jos fac din acest joc unul dintre cele mai violente titluri ale tuturor timpurilor.

8.) God of War - 2007


Esti Kratos, fost razboinic al armatei spartane si nemilosul zeu din panteonul zeilor Greciei Antice. Suna destul de simplu? Poate, insa povestea implica si eradicarea trecutului tau tumultos, care presupune alegerea unei cai violente si mortale catre a-ti satisface aceasta dorinta. O asemenea sarcina va necesita varsarea a rauri de sange, sudoare si lacrimi. Am mentionat sange? "God of War II" promoveaza intrebuintarea nemiloasa a armelor, uciderea spectaculoasa si sangeroasa a inamicilor si scene brutale demne sa il faca pe Quentin Tarantino sa roseasca. Povestea mitologica de fundal a jocului serveste la compensarea violentei asemanatoare cu cea a strazilor din zilele moderne, dar, la urma urmei, probabil ca nici nemilosii zei nu isi reglau diferentele la o ceasca de ceai.

7.) Gears of War 2 - 2008


Folosirea unui cadavru pe post de scut uman atunci cand esti expus focului inamic este suficient de infioratoare; dar transarea unui dusman cu ajutorul unei drujbe din cap pana in picioare este de-a dreptul abjecta, mai ales deca ne gandim la sangele tasnit din corpul respectiv. Indiferent de situatie, "Gears of War II" ofera aventurierului third-person suficienta violenta incat sa ii satisfaca cele mai sangeroase porniri. Atunci cand din trupul personajului principal sau din cele ale inamicilor erupe sangele vreunei plagi impuscate sau taiate, ecranul este improscat cu tente rosiatice diforme, obstructionand campul vizual al jucatorului si sugerand manjirea cu sange a chipului.

6.) Mortal Kombat - 1992


Originile jocurilor video violente sunt greu de urmarit si, desi este tentant sa dam un asemenea verdict, nu putem pretinde cu certitudine ca Mortal Kombat poseda titulatura de primul joc video cu adevarat sangeros. Insa multi s-au grabit sa-i atribuie acest statut atunci cand jocul a debutat, in 1992, in calculatoarele, consolele si salile de jocuri din toata lumea. Tumultul si galagia au fost fara precedent la acea data, pe masura ce jucatorii se angajau in meciurile de karate 2-D cu o varietate de miscari care duceau la hemoragii, explozii, fracturi de membre si multe alte lucruri dureroase. Desi era un joc teribil, menit sa la oripileze pe mamele din toata lumea, copiii adorau personajele si formulele spectaculoase de lupta care le stateau la dispozitie in buntoanele tastaturilor si pe ecranele computerelor. Un mare deliciu era pentru orice mic "luptator" sa isi termine oponentul prin grozavii de o rara violenta, precum "Fatalitati" sau "Brutalitati", care se soldau cu smulgerea mainilor, cu aruncarea in tepi metalici si cu multe alte atrocitati. "Finish him" a devenit una dintre cele mai recunoscute replici din istoria jocurilor video.

5.) Thrill Kill - 1998


Este vorba despre un joc tridimensional de "batai" realizat special pentru Sony Play Station, care este chiar si astazi disponibil pe internet, desi nu a fost publicat vreodata in mod oficial. Caracteristica sa de baza era aceea ca aduce intr-o arena nu doua personaje, ca in cazul celor mai multe jocuri de ring, ci patru zombie, care se pot distruge in toate modurile imaginabile. Numai cei sadici ar fi cautat acest joc si s-ar fi bucurat de el. Fiind inarmati cu seringi si potcoave, avand membre amputate si chiar mai mult de atat, jucatorii isi storc recirpoc viata unul din celalalt intr-un mod grotesc, fetisist si chiar sexual, intotdeauna cu rezultatul varsarii de prea mult sange. Personajele se pot lovi intre ele suficient de puternic incat sa se lipeasca de pereti, sa le zboare captele, sa explodeze sau chiar sa se lipeasca de tavan, in timp ce sangele se scurge pe invingatorul aflat in extaz.

4.) MadWorld - 2009


Ce este in intregime alb, negru si rosu? Victimele tale, dupa ce le despici in bucati, le zdrobesti de pereti si de podele si le smulgi organele din corp, in jocul "MadWorld". Sau poate ca raspunsul este macinarea inamicilor intr-un aparat de tocat ori chiar jocul de darts cu ei pe post de sageti si cu o bata de baseball pe post de declansator, in cadrul aceluiasi joc video. Oricare ar fi stilul de ucidere, "MadWorld" nu "se joaca" atunci cand vine vorba de factorul violenta. Contrastul extrem de vizibil care se realizeaza intre modelul bicromatic (alb-negru) al jocului si sangele rosu, foarte nuantat, al personajelor, ne face sa credem ca "MadWorld" este conceput in special pentru a da satisfactie laturii violente a jucatorilor. La propriu, jocul capata un pic de culoare numai atunci cand personajul principal, coordonat de jucator, isi raneste extrem de violent oponentii. Iar noi, pentru ca suntem dependenti de culoare, trebuie sa ne supunem regulilor si sa o obtinem prin orice mijloace disponibile.

3.) Manhunt - 2003


Manhunt este un joc al executiilor de mare valoare... grafica. Exista trei "niveluri" de executii, acestea devenind tot mai sangeroase pe masura ce se succed. Executiile de nivel unu sunt rapide si cel mai putin sangeroase. Executiile de tip doi sunt considerate mai brutale, in timp crimele de nivel trei sunt peste limita. Un exemplu de executie de nivel unu este sufocarea pana la moartea a unui inamic cu ajutorul unei pungi de plastic. Executia de tip doi ar putea implica amputarea testiculelor unui dusman prin trecerea unei sabii printre picioarele acestuia. La nivelul trei, executia poate implica injungherea in spate a dusmanului cu o ranga, urmata de blocarea in cap a aceluiasi instrument si rotirea sa prin craniul victimei. Jocul ii incurajeaza pe utilizatori sa isi ucida inamicii in cele mai brutale moduri posibile.

2.) Grand Theft Auto III - 2001


Ne confruntam cu un caz special si poate cel mai periculos, intrucat, spre deosebire de toate celalalte jocuri violente prezentate in acest top, actiunea GTA III nu se petrece intr-o arena, in timpul unui razboi sau in vremuri indepartate. Nu, jocul simuleaza foarte real viata reala, din vremuri contemporane, a unui tanar criminal. Iar violenta din acest joc nu este conditionata de un context special, ci numai de situatiile pe care oricine dintre noi le poate intalni pe strada, in viata de zi cu zi. Pentru ca necunoscatorii sa isi faca o idee vaga, furtul de masini, actiune sugerata de chiar titlul jocului, reprezinta cea mai nevinovata infractiune pe care personajul principal o poate comite in GTA III si in general in toata seria de jocuri Grand Theft Auto. La fel de usor este sa incinerezi nevinovati peste tot prin oras, sa ii spulberi cu masina pe trotuare, sa arunci in aer politisti si masini de politie sau sa faci un carnagiu cu sute de victime, dispunand de un arsenal de foc demn de un regiment. In plus, si intriga jocului este de natura frivola, implicand trafic de droguri si de arme, prostitutie si crime... nenumarate crime.

1.) Postal 2 - 2003


Ocuparea tronului in ceea ce priveste violenta jocurilor video este un privilegiu rezervat adesea numai titlurilor de elita, iar "Postal 2" isi revendica fara prea mare efort aceasta postura. Este vorba despre un joc in care nu inseamna ceva nefiresc sa arunci cu grenade in civili sau sa le amputezi din senin picioarele cu ajutorul unei coase, daca refuza sa participe la istoriile tale cotidiene. "Postal 2" este de-a dreptul sadic pentru ca implica folosirea unor pisici vii pe post de amortizoare pentru armele din dotare, lovirea personajelor cu un cap de vaca taiat sau servirea catre caini a craniilor sangerande apartinand victimelor proaspat dezmembrate. "Postal 2" este zenitul notiunii de violenta si sadism in jocurile video, transpunand pe ecran imaginatia creatoare demna de niste minti bolnave, ceea ce reuseste sa ii surprinda chiar si pe cei mai excentrici jucatori.











Top 10 cele mai asteptate jocuri video


Marii jucatori din industria de videogames au anuntat deja titlurile pe care le vor scoate in acest an. Numitorul comun al acestora? Dincolo de grafica extrem de elaborata, jocurile video care ne vor incanta in 2010 sunt unite de intrigi extrem de complexe – fie ele FPS, RPG, action adventure sau RTS –, producatorii lor au investit foarte mult in Poveste: arca narativa, personajele veridice si situatiile pe muchie de cutit sunt la fel de importante in crearea senzatiei de imersiune in joc, precum este o suvita de par in bataia vantului sau stralucirea unui pumnal in intuneric. In al doilea rand, aruncand un ochi pe jocurile video care se vor lansa in 2010, observam un reviriment accentuat al universurilor SF, care au trecut in fata clasicelor fantasy sau istorice. In sfarsit, o veste buna mai ales pentru Romania, cu o piata arhidominata de Microsoft Windows: la nivel mondial, consolele nu au preluat suprematia, iar - cu mici exceptii - producarii sunt nevoiti, in continuare, sa-si scoata marile titluri si in format PC. Sa vedem, asadar, care sunt cele mai asteptate jocuri video din 2010.
Tom Clancy's Splinter Cell: Conviction

Creator: Ubisoft Montreal (a mai realizat cele patru jocuri din saga moderna PoP, Asassin's Creed 1 si 2, Far Cry 2, seria Tom Clancy's Splinter Cell sau James Cameron's Avatar: The Game)
Producator: Ubisoft
Data aparitiei/platforme: ? aprilie 2010 / PC Microsoft Windows, Xbox 360
Ce este? Cel de-al 5-lea si, probabil, ultimul joc din cea mai cunoscuta saga stealth din istoria industriei de videogames - Splinter Cell.
Premisa povestii: Actiunea jocului Splinter Cell: Conviction are loc la 2 ani dupa evenimentele din Splinter Cell: Double Agent. Agentul special Sam Fisher dezerteaza din organizatia secreta in care era inregimentat, Third Echelon, dupa ce descopera ca moartea fiicei sale, Sarah, nu a fost un accident, ci ca serviciul secret este implicat in tragicul eveniment. Third Echelon se afla in cautarea lui Fisher, dar fostul agent porneste o investigatie pe cont propriu, in care isi implica fosti colegi de serviciu si prieteni pentru a afla adevarul din spatele mortii fiicei sale. Sam il identifica pe ucigasul Sarei, dar, in timp ce se afla pe urmele acestuia, descopera un complot de proportii - o amenintare grava la adresa Washington-ului. Tom Clancy's Splinter Cell: Conviction aduce numeroase inovatii in modul de joc, printre care capacitatea personajului principal de a interoga in timp real martorii sau suspectii (folosindu-se, atunci cand e cazul, inclusiv de elemente din décor pentru a fi mai… convingator) sau capacitatea de a se face pierdut in multime, atunci cand este urmarit.
Command & Conquer 4: Tiberian Twilight


Creator: EA Los Angeles (a mai realizat jocuri pentru seria C&C, Medal of Honor si cele trei The Lord of the Rings: The Battle for Middle-earth)
Producator: Electronic Arts
Data aparitiei/platforme: 19 martie / PC Microsoft Windows
Ce este? Ultimul capitol al sagai C&C Tiberium, o strategie in timp real (RTS) cu numeroase elemente de role-playing game (RPG).
Premisa povestii: Substanta miraculoasa tiberium a scapat de sub control si s-a raspandit, sub forma de cristale, pe toata suprafata Terrei, planeta noastra urmand sa ajunga de nelocuit pana in 2068. Omenirea se afla in pragul extinctiei, iar in aceste vremuri de criza, liderul gruparii Brotherhood of Nod, Kane face o intelegere cu Tacitus, seful organizatiei rivale, Global Defense Initiative, pentru a forma o institutie comuna, Tiberium Control Network (TCN), care sa le permita sa stopeze cresterea necontrolata a tiberium-ului si sa salveze Pamantul. Campania incepe la 15 ani de la formarea acestei fragile aliante, cand misiunea TCN este aproape de finalizare. Extremistii si fanaticii din cele doua organizatii provoaca agitatie si panica, iar in cele din urma « monstuoasa coalitie » se dastrama si incepe cel de-al patrulea Razboi al Tiberiumului. Povestea din Command & Conquer 4: Tiberian Twilight va dezvalui, in sfarsit, adevarata identitate si motivele misteriosului Kane.
Halo: Reach


Creator: Bungie (a mai realizat seriile clasice Myth I si II, Marathon si trilogia initiala Halo)
Producator: Microsoft Game Studios
Data aparitiei/platforme: toamna 2010 / Xbox 360
Ce este? Cel de-al 4-lea first-person shooter (FPS) plasat in universul Halo, cel mai de succes joc video pentru consola Xbox si unul dintre cele mai profitabile FPS-uri din toate timpurile.
Premisa povestii: Halo: Reach va fi cel mai sobru si intunecat joc al seriei - evenimentele se petrec in anul 2552, cu cateva zile inainte de actiunea din Halo: Combat Evolved, primului capitol din aceasta ampla saga SF. Oamenii, uniti sub egida Comandamentului Spatial al Natiunilor Unite (UNSC), poarta un lung si sangeros razboi cu o puternica alianta de rase extraterestre, cunoscute drept Covenant. Aceasta din urma cucereste aproape toate coloniile interstelare umane, iar in momentul in care porneste intriga jocului, Reach - cea mai puternica si pretioasa planeta din UNSC este pe cale sa cada. Jocul Halo: Reach urmareste actiunile Echipei Noble, o unitate speciala de operatiuni a UNSC, formata din supersoldati de elita cunoscuti drept Spartani. Jucatorul il intrupeaza pe Locotenentul echipei, Noble 6.
Prince of Persia: The Forgotten Sands


Creator: Ubisoft Montreal (vezi Splinter Cell: Conviction)
Producator: Ubisoft
Data aparitiei/platforme: 11 mai / PC Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360, Nintendo DS, Nintendo Wii, PlayStation Portable
Ce este? Un action adventure a carui actiune este plasata intre Prince of Persia: Sands of Time si Prince of Persia: The Two Thrones.
Premisa povestii: Cu toate ca mai sunt numai 4 luni pana la marea lansare, pentru a intarata asteptarea si interesul fanilor, cei de la Ubisoft au oferit detalii despre urmatorul lor titlu cu multa parcimonie. Stim, asadar, numai ca jocul va continua actiunea din Sands of Time, ca, din punct de vedere vizual, stilizata grafica revolutionara din Prince of Persia (2008) va fi inlocuita cu una mai fotorealista, iar - spre marea dezamagire a fanilor - cea mai iubita companioana a printului, Elika, nu va figura in poveste. Actiunea Prince of Persia: The Forgotten Sands incepe odata cu vizita printului Dastan in regatul fratelui sau. Ajuns aici, printul descopera ca palatul regal se afla sub asediul unor forte intunecate, iar pentru a impiedica distrugerea acestuia, Dastan este nevoit sa foloseasca Nisipurile Timpului. Ubisoft promit ca au fost atenti la doleantele fanilor seriei, iar noul PoP va contine cele mai de succes elemente din seriile precedente. (Si atunci, unde naiba este Elika, ne intrebam?)
StarCraft II: Wings of Liberty


Creator: Blizzard Entertainment (a mai realizat seriile de mare succes Warcraft si Diablo, primul StarCraft, plus indragitul joc clasic de la inceputul anilor '90 The Lost Vikings)
Producator: Activision Blizzard
Data aparitiei/platforme: ? 2010 / PC Microsoft Windows, Mac OS X
Ce este? O strategie (real-time strategy / RTS) militara, SF, continuare a jocului clasic din 1998, StarCraft.
Premisa povestii: In secolul XXVI, in Calea Lactee, intr-o zona aflata la mii de ani-lumina de fosta Terra, trei specii se afla intr-o acerba competitie: Terranii, urmasii oamenilor care au plecat in exil de pe Pamant, Zerg, o rasa de creaturi cu aspect si comportament social insectoid, si Protoss, o specie bizara cu puteri psi si capacitati paranormale. StarCraft II: Wings of Liberty este primul episod al unei trilogii si se centreaza pe povestea Terranilor, in vreme ce continuarile sale, Heart of Swarm si Legacy of the Void ii au in prim plan pe Zergi, respectiv pe Protossi. Actiunea StarCraft II: Wings of Liberty incepe la 4 ani de la evenimentele din jocul originar, odata cu revolta lui Jim Raynor care conduce un grup de insurgenti impotriva Stapanirii Terrane autocratice: Dominion. Pentru ca lupta revolutionarilor este inabusita, luptatorii se retrag si devin mercenari, cautand artefactele unei civilizatii antice disparute, Xel'Naga. Blizzard declara ca acest StarCraft II va fi un RTS non-liniar, iar fiecare episod va avea o poveste si un sistem de joc unice.
Alan Wake


Creator: Remedy Entertainment (a mai realizat seria de succes Max Pane)
Producator: Microsoft Game Studios
Data aparitiei/platforme: ? mai 2010 / Xbox 360
Ce este? Un joc de actiune, thriller psihologic, inspirat de serialul-cult al anilor '90 Twin Peaks si de nuvelele lui Stephen King.
Premisa povestii: Scriitorul Alan Wake se afla intr-o cumplita pana de inspiratie, incapabil sa-si asterne pe foaie viitorul roman. Pentru a-l scoate din aceasta stare, sotia sa, Alice, ii propune o vacanta prelungita intr-un micut si idilic orasel montan, Bright Falls. Insa, odata ajunsi aici, lucrurile scapa de sub control: Alice dispare, iar Wake se trezeste captiv in cosmarul propriei povesti - actiunea viitorului roman pe care ar fi trebuit sa-l scrie in Bright Falls, devine realitate, cuvant cu cuvant.Jocul Alan Wake a fost anuntat pentru prima data in 2005, iar fanilor li s-au lungit urechile in asteptarea povestii horror demna de nota 10 pe care oficialii Microsoft o tot promit pe la targuri si conferinte de videogames. Cel mai probabil, spre sfarsitul lui 2010, inceputul lui 2011 va iesi si varianta de PC Microsoft Windows.
Aliens vs Predator


Creator: Rebellion Developments (a mai realizat primele doua jocuri AVP, Delta Force: Black Hawk Down si Rogue Warrior)
Producator: Sega
Data aparitiei/platforme: 19 februarie / PC Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360
Ce este? Un first-person shooter (FPS) plasat in universul sci-fi AVP, impartit, precum jocurile precedente ale francizei, in 3 campanii - Aliens, Predators, Colonial Marines - care se intrepatrund intr-o intriga complexa.
Premisa povestii: Pe planeta BG-386, un grup de mineri, colonisti umani, descopera o piramida antica care circumscrie un stravechi secret intunecat. La ani-lumina distanta, membrii unei societati razboinice, formata din luptatori/vanatori - Predatorii -, sunt alertati de descoperirea piramidei si trimit o echipa de anihilare, pentru a se asigura ca secretul va ramane in tenebre cu orice costuri. In aceast timp, din bezna, o creatura malefica si mortala se trezeste la viata, dupa secole de amortire. Campania cu puscasii marini este, ca de obicei, o lupta inegala, pe (putina) viata si moarte, ce pare pierduta din start; in goana dupa trofee, Predatorul pune la dispozitia jucatorului un echipament si arsenal de lupta exotic, iar Alien-ul - cea mai criminala creatura din Univers - face ceea ce stie mai bine: ucide, folosindu-se exclusiv de dotarile sale fizice exceptionale. Noul Aliens vs Predatorpromite sa fie cel mai noir joc al seriei.
Mass Effect 2


Creator: BioWare (a mai realizat seriile Baldur's Gate si Neverwinter Nights, Star Wars: Knights of the Old Republic, Jade Empire, primul Mass Effect si Dragon Age: Origins)
Producator: Electronic Arts
Data aparitiei/platforme: 29 ianuarie / PC Microsoft Windows, Xbox 360
Ce este? Un role-playing game (RPG) de actiune, continuare a aventurilor galactice ale Comandantului Shepard din primul Mass Effect, lansat la sfarsitul lui 2007 si primit extrem de bine de public.
Premisa povestii: In anul 2183, in timpul unei misiuni de cautare a geth-ilor (o rasa misterioasa de masini care formeaza o unica constiinta), nava spatiala a Comandantului Shepard, Normandy, cade intr-o ambuscada si este atacata devastator de catre un dusman necunoscut. Normandy sufera distrugeri mari, echipajul este fortat sa o evacueze, insa Shepard, ultimul care urma sa paraseasca naveta, cade asfixiat si… moare. Corpul sau este preluat de un agent al Collector-ilor (cei care l-au atacat; o enigmatica rasa de extraterestri xenomorfi, principalii antagonisti ai jocului), insa o organizatie intergalactica pro-umana, Cerberus, ii recupereaza corpul. 2 ani mai tarziu, printr-un proiect cunoscut drept (cum altfel?) Lazarus, Shepard revine la viata. Maestri desavarsiti ai RPG-urilor, cei de la BioWare ne garanteaza si pentru Mass Effect 2 o poveste dinamica si complexa, demna de un roman SF bun, si o libertate de miscare desavarsita.
BioShock 2


Creatori: 2K Marin & 2K Australia (au mai realizat Freedom Force vs. the Third Reich, SWAT 4 si primul BioShock)
Producator: 2K Games
Data aparitiei/platforme: 12 februarie / PC Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360
Ce este? Un first-person shooter (FPS), continuare a mult-ovationatului BioShock din 2007.
Premisa povestii: Actiunea incepe la 10 ani de la evenimentele desfasurate in primul joc, intr-o realitate alternativa, odata cu petrecerea de Anul Nou din 1969/1970, in orasul subacvatic, fictional si distopic Rapture, care a ajuns sub controlul unei femei, Sophia Lamb. Viziunea lui Lamb despre progresul omenirii difera sensibil fata de aceea a intemeietorului orasului, Andrew Ryan: in timp ce acesta credea in geniul individului, Lamb sustine efortul colectiv si puterea maselor precum si o filosofie a renasterii, marcata de simbolul fluturelui (care va sa zica, clasicul clivaj dintre dreapta liberala si stanga comunista). In BioShock 2, jucatorul intra in pielea unui Big Daddy, Subiectul Delta, un mutant-prototip, care se reactiveaza fara a-si aminti evenimentele din ultimii ani. Aflat in cautarea Little Sister de care este legat simbiotic, Big Daddy descopera ravagiile pe care noua viziune a lui Lamb le-a facut in Rapture si intra in conflict cu aceasta si cu armata ei de Big Sisters.
Star Wars: The Old Republic


Creator: BioWare (vezi si Mass Effect 2)
Producator: LucasArts
Data aparitiei/platforme: toamna 2010 / PC Microsoft Windows
Ce este? Un massively multiplayer online role-playing game (MMORPG) plasat in Universul Star Wars Knights of the Old Republic (KOTOR).
Premisa povestii: La 300 de ani de la evenimentele din primul KOTOR si cu aproximativ 3.500 de ani inainte de transformarea tanarului Jedi Anakin Skywalker in lordul Sith Darth Vader si formarea sinistrului Imperiu Galactic al lui Palpatine, firava pace instaurata intre Imperiul Sith si Republica Galactica este pe cale sa fie spulberata de razboi. Cavalerii Jedi parasesc capitala Coruscant si se intorc pe Tython, planeta-originara pe care au descoperit Forta, pentru a medita si a-si regasi calea, in vreme ce Academia Sith de pe Korriban devine din ce in ce mai puternica. Pentru acest proto-univers Star Wars, cei de la BioWare au alocat intrigii mai multe resurse decat pentru toate celalte RPG-uri produse de ei la un loc - nu mai putin de 12 scriitori au lucrat vreme de doi ani de zile la povestea din Star Wars: The Old Republic. Jucatorul va avea de ales intre 8 clase, 4 daca lupta alaturi de Republica: Trooper, Smuggler, Jedi Knight si Jedi Consular si 4 daca trece de partea intunecata a Fortei: Bounty Hunter, Sith Warrior, Imperial Agent si Sith Inquisitor; toate cele 8 povesti impletindu-se in arca narativa generala. Actiunea din Star Wars: The Old Republic se desfasoara pe numeroase planete - printre care Korriban, Ord Mantell, Nal Hutta, Tython, Coruscant, Balmorra, Alderaan si Tatooine; jucatorul isi poate alege numerosi companioni (NPC), iar alegerile morale pe care le face influenteaza atat reactia tuturor celorlalte personaje din joc, cat si desfasurarea si finalul povestii. May the Force be with you!