Monday, July 16, 2012

Au fost surprinse primele imagini cu o femelă de leopard de zăpadă alături de puiul său


Pentru prima dată în istorie, cuibul unui leopard de zăpadă, un animal rar, a fost filmat în Mongolia. Mai exact, este vorba despre cuibul unei femele alături de puiul său.



Cercetătorii de la Snow Leopard Trust and Panthera, un ONG dedicat salvării felinelor sălbatice, au identificat două cuiburi ale secretosului animal în Munţii Tost din Mongolia.
„Am petrecut ani întregi încercând să aflăm când şi cum dau naştere leoparzii, câţi pui fac şi şansele de supravieţuire ale puilor acestora”, a explicat Tom McCarthy, reprezentat al ONG-ului. „Acesta este un moment excepţional în istoria eforturilor de conservare a naturii. După ani de efort, am obţinut o perspectivă rară asupra vieţii unui animal ce are nevoie de ajutorul nostru pentru a supravieţui în lumea de azi”, a adăugat McCarthy.
Cercetătorii au descoperit două cuiburi de leopard de zăpadă. Atunci când mamele au părăsit cuibul pentru a vâna, cercetătorii au cântărit, măsurat şi fotografiat puii, dotându-i cu cipuri minuscule pentru identificarea ulterioară.
Apoi, cercetătorii au monitorizat cuiburile pentru a se asigura că mamele puilor vor reveni. Acest lucru s-a întâmplat, cercetătorii concluzionând că acestea nu au detectat prezenţa lor.
Folosind o cameră montată pe un băţ extensibil, cercetătorul Orjan Johanssen a filmat un clip scurt cu o femelă şi puiul său aflaţi în cuib. Iată imaginile surprinse în premieră:




WWF avertizează că 30% din habitatul leoparzilor de zăpadă din Himalaya riscă să fie distrus în urma încălzirii globale. Leoparzii de zăpadă sunt deja clasificaţi drept o specie în pericol de dispariţie, populaţia lor fiind estimată la 4.000-6.500 de exemplare.

Femeile au depăşit bărbaţii în testele de inteligenţă pentru prima dată în 100 de ani


O nouă cercetare oferă un rezultat ce va deveni cu siguranţă controversat: femeile sunt mai inteligente decât bărbaţii.



Pentru prima dată în istoria testărilor IQ, psihologii au descoperit că scorurile obţinute de femei le depăşesc pe cele ale bărbaţilor.
De când testările IQ au început acum un secol, femeile au fost în mod constant în urma bărbaţilor cu aproximativ 5 puncte, ceea ce i-a făcut pe psihologi să supecteze existenţa unor diferenţe genetice.
În ultimii ani, această diferenţă s-a redus în mod constant, iar în acest an femeile au depăşit pentru prima dată bărbaţii. Datele sunt oferite de James Flynn, unul dintre cei mai cunoscuţi experţi la nivel mondial în ceea ce priveşte testările IQ.
„În ultima sută de ani scorurile obţinute la testele IQ au crescut în mod constant, însă scorurile obţinute de femei au crescut mai repede decât cele ale bărbaţilor. Aceasta este o consecinţă a modernităţii. Complexitatea lumii moderne stimulează creierul nostru să se adapteze, ceea ce duce la creşterea IQ-ului”, a explicat Flynn.
O posibilă explicaţie este faptul că vieţile femeilor au devenit din ce în ce mai solicitante, pe măsură ce acestea combină mersul la serviciu cu creşterea copiilor. O altă explicaţie este faptul că femeile au un potenţial de inteligenţă mai mare decât bărbaţii, abia acum reuşind să-l realizeze.
Dr. Flynn urmează să publice rezultatele într-o carte, însă afirmă că este nevoie de mai multe date pentru a explica această tendinţă.
„Întregul efect al modernităţii asupra femeilor abia acum începe să devină vizibil”, a explicat specialistul.


„Bombele inteligente”, tratamentul anti-cancer cu două căi de atac


Cercetătorii au testat cu succes o „bombă inteligentă” care acţionează simultan în două moduri: atacă cancerul şi întăreşte sistemul imunitar.



Aceste sfere minuscule, cunoscute sub numele de NLG (nanolipogel), se deplasează în vasele de sânge ale tumorilor, unde eliberează un medicament anti-cancer. În acelaşi timp, sferele eliberează în sânge o proteină ce are efectul de a stimula sistemul imunitar al pacientului.
Oamenii de ştiinţă au testat aceste sfere pe şobolani ce sufereau de cancer de piele, afecţiune care se răspândise la plămâni. După administrarea acestui nou tratament, dezvoltarea tumorilor a fost încetinită în mod semnificativ, iar rata de supravieţuire a şobolanilor a crescut.
Noua tehnologie permite depăşirea unei probleme în tratarea cancerului ce nu a putut fi rezolvată până acum cu ajutorul terapiilor convenţionale. Tumorile canceroase eliberează în corpul pacientului substanţe chimice care „păcălesc” sistemul imunitar. De aceea, până acum doctorii nu reuşeau să îmbunătăţească imunitatea pacientului în acelaşi timp în care încercau să neutralizeze arsenalul chimic al cancerului.

„Bombele inteligente” concepute de oamenii de ştiinţă îmbină două molecule complet diferite. Una este concepută pentru a combate o armă puternică a cancerului, TGF-beta, prin care boala încetineşte sistemul imunitar.  Cea de-a doua, o moleculă de comunicare cu interleukine, stimulează activitatea sistemului imunitar.

Dr. Stephen Wrzesinski, cercetător la Yale University School of Medicine, afirmă că „noul sistem pe care îl folosim, bazat pe nanolipogel, va evita toxicitatea sistemică şi va oferi un sprijin consistent corpului, permiţându-i să lupte împotriva tumorii”.
Avantajul acestor „bombe inteligente” este faptul că sunt suficient de mici pentru a putea circula prin vasele de sânge, dar suficient de mari pentru a rămâne „blocate” în vasele de sânge din tumorile canceroase. Odată blocate, are loc un proces de biodegradare prin care acestea eliberează substanţele anti-cancer.

Armata SUA va citi gândurile suspecţilor cu ajutorul unui nou instrument pentru a identifica teroriştii


O companie americană a anunţat că lucrează la conceperea unui instrument desprins parcă din filmele SF: o cască ce va permite soldaţilor din armata SUA să identifice inamicii, citindu-le acestora gândurile.



Instrumentul conceput de compania Veritas Scientific este dotat cu un display şi cu senzori care se ataşează pe scalpul persoanei care poartă casca. Display-ul instrumentului va afişa o serie de imagini neutre, fără legătură cu investigaţia efectuată de soldaţi, alături de imagini importante, precum detaliile unei bombe, pe care doar suspecţii ar trebui să le recunoască. În timp ce imaginile sunt afişate pe display, senzorii monitorizează activitatea cerebrală a suspectului ce poartă casca.
Senzorii vor încerca să identifice un semnal electric vag, dar bine definit, pe care creierul îl emite atunci când cineva recunoaşte o imagine sau un nume. Semnalul, cunoscut sub numele de P300, este cunoscut şi bine înţeles în lumea neuroştiinţelor. În viitor, atunci când soldaţii vor ajunge într-un sat din Afghanistan, ei vor putea folosi casca pentru a identifica rapid locuitorii care cunoşteau detalii despre un atentat sau despre o ambuscadă, explică Eric Elbot, CEO-ul companiei Veritas Scientific.
Elbot plănuieşte să vândă acest sistem mai întâi armatei SUA, dar crede că în cele din urmă acesta va fi achiziţionat şi de departamentele de poliţie, urmând de asemenea să fie folosit în cadrul proceselor penale. „Ultimul aspect al intimităţii este mintea unei persoane. Acest sistem va penetra şi această barieră”, a declarat Elbot pentru revista IEEE Spectrum.

QBEAK: automobilul eco care va circula peste 800 kilometri fără realimentare


Un nou concept de automobil ecologic fost creat prin eforturile conjugate a trei companii de profil din Danemarca. Ambiţiosul proiect pus la punct de acestea va duce la lansarea în anul 2013 a unui automobil electric care va putea circula pe distanţa record de 804 kilometri până la următorul „plin”.



Noul prototip va avea astfel un avans serios în faţa principalului său rival, automobilul ecologic marca Chevrolet Volt, care poate circula pe distanţa de 600 kilometri fără să necesite realimentare.
Conceptul Modular Energy Carrir (MECc), creat în urma colaborării între un număr de trei companii daneze, foloseşte bio-metanolul pentru a alimenta bateria automobilului.
Morgens Lokke, CEO al ECOmove, compania care a realizat designul automobilului "QBEAK", susţine că bio-metanolul este un combustibil superior benzinei sau motorinei, deoarece produce o cantitate mult mai mică de dioxid de carbon.
"Adăugând tehnologiile folosite la construirea automobilului, care atinge greutatea de doar 425 kilograme, putem atinge uşor o autonomie de mişcare ce depăşeşte 800 kilometri", declară acesta.
O soluţie compusă din bio-metanol şi apă este convertită pentru a crea electricitate, în timp ce energia reziduală rezultată din acest proces alimentează sistemele de răcire şi de încălzire ale automobilului.
"În loc să-l echipăm cu o baterie fixă, am construit şase module care pot fi montate în interiorul şasiului. Modulele pot fi acţionate cu energia din baterii sau orice altă sursă de energie", adaugă Lokke.
Multi premiatul QBEAK beneficiază şi de un motor electric patentat care-i permite o viteză maximă de 120 km/oră. Automobilul a intrat deja în atenţia caselor regale europene în decursul acestui an, când prototipul său a fost observat de către Prinţul Charles al Marii Britanii şi Camilla, în timpul vizitei efectuate de aceştia în Danemerca. Cei doi au urcat în QBEAK, în cursul vizitei lor la Vitus Bering Innovation Park, în decursul lunii mai a anului curent.
Prinţul Charles a promis că va urmări tendinţele ECOmove pe viitor, declarând ulterior că automobilul QBEAK este unul deosebit de interesant. Conform lui Mads Friis Jensen din cadrul companiei Serenergy, bio-metanolul este un combustibil abundent şi ieftin, care produce cantităţi minore de dioxid de carbon. Comparativ cu benzina, bio-methanolul produce cu până la 70% mai puţine emisii.
Departamentul SUA pentru Energie (DOE) susţine că metanolul nu are probleme legate de perioada de depozitate, comparativ cu alţi combustibili ecologici, deoarece fiind sub formă lichidă poate fi uşor transportat.
Proiectul QBEAK speră să lanseze în decursul acestui an şi un model alimentat prin intermediul unei baterii, care să-i confere o autonomie de mişcare de aproximativ 300 kilometri.


Recordurile naturii


Multe performante sunt relative. Totusi, numeroasele si variatele recorduri ale animalelor sunt vesnice subiecte de actualitate. Subiecte cu atat mai interesante cu cat, la fel ca in lumea recordurilor sportive, performantele nasc discutii in contradictoriu. Veti vedea.



In cautarea bestiilor

Dintotdeauna, oamenii au fost pasionati de recorduri: au dorit sa afle, sa faca sau sa aiba "ceva" care sa fie cel mai mare, cel mai mic, cel mai scump, cel mai iute, cel mai frumos, cel mai… cel mai…
E vorba de stravechea si innascuta inclinatie a oamenilor spre competitie . Ce altceva este recordul daca nu o iesire din mediocritate, o insusire care te ridica, intr-un fel sau altul, deasupra altora (sau te coboara sub ei); in orice caz, te scoate din masa anonima a celor de un fel cu tine, facandu-te sa fii un fel - ciudat si efemer - de lider sau chiar de erou?
Si cum pe noi, oamenii, ne intereseaza recordurile, ne intereseaza recordurile tuturor. Am extrapolat pasiunea noastra pentru "cel mai…" chiar la natura, desi natura numai asta n-a avut in vedere atunci cand si-a alcatuit creatiile.
Animalelor nu le pasa de recorduri, ele isi vad de vietile lor individuale si de vietile lor ca specii, cu alte cuvinte, de evolutia lor. Lupta pentru supravietuire iar competitia intre ele are loc in scopuri mult mai importante decat o celebritate efemera.
Dar, pentru ca fiecare specie este ceea ce este, iar noi, oamenii, suntem pasionati de recorduri, va prezentam in acest articol cateva dintre "recordurile naturii". O precizare importanta: nici persoanele de meserie, cele care studiaza de zeci de ani fluturii sau gandacii, nu sunt intotdeauna de acord asupra unor recorduri. Nu este la fel de simplu ca atunci cand vine vorba de cel mai lung pod sau de cea mai inalta cladire. Podul e unul singur si lungimea lui e una si aceeasi, pe cand vietuitoarele sunt nenumarate (exista 30.000 de specii de gandaci, fiecare reprezentata prin cine stie cate milioane de exemplare), iar "performantele" lor variaza de la individ la individ, ceea ce face ca lucrurile sa fie tare complicate si sa devina subiect de dispute stiintifice.
Apar comentarii chiar si asupra felului in care au fost facute masuratorile, ca sa nu mai vorbim de credibilitatea relatarilor venite de la diversi martori oculari. Povestile oamenilor junglei despre serpi anaconda lungi de peste 15 metri sunt sau nu sunt de crezut? Poate ca exista asemenea serpi, poate ca e vorba despre o eroare de apreciere… Cine poate sti?

Recordurile lumii vii

Cel mai mare fluture
Fluturele cap de sarpe (Attacus atlas)
Unde traieste: sud-estul Asiei
Dimensiuni: anvergura 25-28 cm
Ce mai stim despre el: E considerat insecta cu cea mai mare suprafata a aripilor: cca 400 cmp. Recordul de anvergura - distanta dintre varfurile aripilor - apartine speciei Thysania agrippina, din America de Sud.



Cel mai mare gandac
Gandacul-elefant (Megasoma sp.)
Unde traieste: America de Sud
Dimensiuni: cca 13 cm lungime, 30 g greutate
Ce mai stim despre el: Cinci specii isi disputa titlul de "cel mai mare". Gandacii-elefant par a fi cei mai voluminosi si mai grei. Cifra de 30 g se refera la un exemplar dintr-o colectie; exemplarele vii sunt, desigur, mai grele.





Cel mai mare peste
Rechinul-balena (Rhincodon typus)
Unde traieste: vestul Oceanului Atlantic
Dimensiuni: 12 m lungime, 13 t greutate
Ce mai stim despre el: Se hraneste cu pesti, moluste si crustacee; in ciuda dimensiunilor coplesitoare, nu este periculos pentru om. Este o specie destul de rara si de putin cunoscuta.





Cel mai mare sarpe
Anaconda verde (Eunectes murinus)
Unde traieste: America de Sud
Dimensiuni: 10 m lungime, peste 100 kg greutate
Ce mai stim despre el: Chiar daca, oficial, recordul de lungime ii apartine pitonului reticulat din Asia (Python reticulatus), anaconda este considerat de catre specialisti drept sarpele cel mai solid, ca volum si masa corporala.





Cea mai masiva reptila
Crocodilul de mare (Crocodylus porosus)
Unde traieste: Australia
Dimensiuni: pana la 8 m lungime, 1,5 t greutate
Ce mai stim despre el: Poate trai atat in apele dulci, cat si in cele salmastre (salcii) de la gurile fluviilor. Se hraneste cu pesti, serpi, pasari acvatice, mamifere, chiar si cu alti crocodili.





Cea mai mare soparla
Varanul din Komodo (Varanus komodoensis)
Unde traieste: insula Komodo si alte cateva insulite din Indonezia
Dimensiuni: 3 m lungime, 80 kg greutate
Ce mai stim despre el: Carnivor, ataca mistreti, cerbi si capre; daca nu are succes la vanatoare, se multumeste cu cadavre. Distrugerea padurilor indoneziene afecteaza grav aceasta specie.





Cea mai lunga migratie
Chira arctica (Sterna paradisaea)
Unde traieste: tundra arctica
Dimensiuni: 35 cm lungime, 300 g greutate
Ce mai stim despre ea: Recordul ei consta in lungimea incredibila a calatoriei pe care o face in fiecare an: 30.000 km. Chira arctica migreaza, in fiecare an, de la Cercul Polar de Nord pana in Antarctica si inapoi.





Singurele pasari care pot zbura inapoi
Colibri (Trochilidae)
Unde traiesc: America de Nord, Centrala si de Sud
Dimensiuni: Exista cca 300 specii de colibri, cea mai mica - Mellisuga helenae - are doar 5 cm lungime, cea mai mare - Patagona gigas - ajunge la 21 cm.
Ce mai stim despre ele: Se hranesc cu nectar si contribuie la polenizarea unor plante.





Cea mai mare pasare
Strutul african (Struthio camelus)
Unde traieste: Africa
Dimensiuni: 2,5 m inaltime, 130 kg greutate
Ce mai stim despre el: Povestea cu ascunderea capului in nisip nu e adevarata, iar poza de aici e doar pentru amuzament. Strutul african este si pasarea care depune cele mai mari oua, in marime absoluta: 1,5 kg.





Pasarile care depun cele mai mari oua
Kiwi (Apteryx sp.)Unde traiesc: AustraliaDimensiuni: de marimea unei gaini, cantaresc cca 1,8 kgCe mai stim despre ele: Oul depus de kiwi cantareste cam 25% din greutatea pasarii. Pentru comparatie, e ca si cum o femeie de 60 kg ar naste un bebelus de 15 kg.




Cel mai mic mamifer
Chitcanul etrusc (Suncus etruscus)
Unde traieste: Africa, Asia, sudul Europei
Dimensiuni: 3,5-5 cm lungime, 2 g greutate
Ce mai stim despre el: Imparte titlul cu o specie de liliac din Thailanda: liliacul-bondar (Craseonycteris thonglongyai).





Cel mai mare mamifer
Balena albastra (Balaenoptera musculus)
Unde traieste: in toate oceanele
Dimensiuni: 30 m lungime, 170 t greutate
Ce mai stim despre ea: Balenele nu au dinti, ci fanoane (lame de consistenta cornoasa, foarte dese), prin care filtreaza apa, retinand crustaceele marunte; acestea constituie hrana lor, din care consuma cateva tone pe zi.





Cel mai rapid mamifer
Ghepardul (Acinonyx jubatus)
Unde traieste: Africa
Dimensiuni: 1,3 m (corpul), plus o coada de 80 cm; 60 kg
Ce mai stim despre el: Poate atinge viteza de 110 km/h, chiar daca doar pentru cateva secunde (suficient pentru a prinde erbivorele iuti ale savanei). Si are nevoie doar de doua secunde pentru a ajunge de la 0 la 75 km/h.