Un nou raport dezvăluie că bărbaţii europeni au rămas mult în urma femeilor în ceea ce priveşte speranţa de viaţă.
Deşi oamenii trăiesc mai mult ca niciodată, bărbaţii au înregistrat un progres mai redus decât femeile, „fiind cu o generaţie în urmă”, relatează autorii noului raport.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a analizat datele a nouă milioane de persoane din 53 de ţări. Concluziile analizei arată că bărbaţii nu au reuşit încă să atingă creşterea în speranţa de viaţă reuşită de femei în 1980.
Din acest motiv, diferenţa dintre speranţa de viaţă la femei şi cea la bărbaţi este de 7,5 ani.
Statisticile la nivelul anului 2010 arată că femeile din Europa trăiesc, în medie, 80 de ani, pe când speranţa medie de viaţă la bărbaţi este de doar 72,5 ani.
Cercetătorii afirmă că această diferenţă este explicată în mare parte de stilul de viaţă şi ocupaţiile diferite ale celor două sexe.
Raportul elaborat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii a dezvăluit inegalităţi mari între ţări în ceea ce priveşte speranţa de viaţă, iar aceste diferenţe sunt mai pronunţate în rândul bărbaţilor.
Distanţa dintre prima ţară din clasament în ceea ce priveşte speranţa de viaţă a bărbaţilor şi ultima ţară din clasament este de 17 ani. În rândul femeilor, diferenţa este de 12 ani.
Ţările cu cea mai mare diferenţă între speranţa de viaţă la femei şi cea la bărbaţi sunt Belarus, Estonia, Kazakhstan, Lituania, Muntenegru, Rusia şi Ucraina.
În schimb, statele în care se înregistrează cea mai mică diferenţă sunt Islanda, Israel, Olanda, Suedia şi Marea Britanie.
În România, speranţa de viaţă la naştere este de 70 de ani pentru bărbaţi şi 77 de ani pentru femei.
Printre principalii factori de risc pentru europeni se numără tutunul şi consumul excesiv de alcool. Afecţiunile cardiovasculare rămân pe primul loc în clasamentul cauzelor deceselor, urmate de cancer.
„În Europa există inegalităţi prezente pe scară largă şi persistente, iar în anumite cazuri situaţia se înrăutăţeşte. Aceste inegalităţi sunt injuste şi trebuie să constituie o prioritate la nivel colectiv”, a concluzionat Zsuzsanna Jakab, directorul OMS în Europa.
Iată câteva statistici prezentate în raportul OMS:
No comments:
Post a Comment