Ca multe orase vechi din Europa, Bucurestiul este incarcat de legende, unele care dateaza de sute de ani, altele mai recente, adevarate mituri urbane. Centrul istoric pare sa fie zona care ascunde cele mai multe secrete.
Cu siguranta multi au auzit vorbindu-se de “tunelurile secrete” de sub centrul vechi al Bucurestiului.
Legenda spune ca acestea existau inca din timpul domnitorilor fanarioti, care se plimbau prin ele cu trasura, prin urmare acestea ar fi mult mai vechi, poate chiar din vremea dacilor.
Ca in orice legenda, exista si aici un sambure de adevar, insa amplasarea acestor tuneluri este in realitate alta, dupa cum a explicat arhitectul Camil Roguski pentru publicatia Centrul Vechi:
“Un tunel care a fost mentionat si pe care l-am si vizitat a fost cel care lega curtea Manastirii Cotroceni si iesea din Bucuresti cam prin dreptul Garii Filaret. Intrarea este chiar in zidul Palatului Cotroceni. (...) Acest tunel avea cam 4 metri si ceva largime si cam 3 metri jumatate inaltime.
A fost facut ca sa mearga doua carute in doua sensuri. Pe parcurs, cand au inceput sa se sape, s-a dat de foarte multe sectiuni. Cu timpul, s-au mai prabusit din ele. Se spune ca intr-o sectiune se facuse o mare crama, Crama de la Razoare. Cand s-au facut sapaturi pentru Casa Poporului, am mai dat de o bucata din acest tunel. Nu este un tunel continuu, este intrerupt. A fost facut intr-o perioada de cel putin 100 de ani si se pare ca a inceput cam in vremea lui Tudor Vladimirescu.”
Tot in centrul vechi, pe strada Franceza, veti afla o poveste tulburatoare. Daca nu va temeti de fantome, puteti sa-i verificati autenticitatea. Treceti noaptea pe langa cladirea unui fost orfelinat de pe aceasta strada, situat la numerele 13-14. Orfelinatul era condus de Stavrache Hagi-Orman.
S-ar putea sa auziti plansete si voci stinse de copii, care va cer apa. Nu trebuie sa va surprinda. Se spune ca Stavrache era un om sadic, care se bucura de suferinta orfanilor de aici, pe care ii tinea insetati si flamanzi, in timp ce el se delecta cu mancaruri alese. Potrivit legendei, peste 200 de copii abandonati de parinti ar fi murit aici, in chinuri, iar spiritele lor au ramas captive intre aceste ziduri.
Si frumoasa Casa Vernescu, de pe Calea Victoriei, ar “gazdui” cateva fantome. Trei jucatori care si-au pierdut averea la ruleta si apoi s-au sinucis ar fi ramas inca atrasi de acest loc, pe care il viziteaza uneori.
Misca mobila, starnesc curenti de aer sau chiar apar in fata unor oameni. La fel de ciudat este si mirosul de sulf, care se simte uneori in curte, fiind si motivul pentru care locuitorii din zona au numit cladirea “Hruba lui Scaraotchi”. Toate aceste superstitii nu-i sperie insa pe actualii clienti ai cazinoului, care inca vin aici sa-si incerce norocul.
Desigur, acestea sunt doar cateva din zonele despre care circula diferite zvonuri si pe care unii trecatori, mai superstitiosi, prefera sa le ocoleasca.
Poate multi au trait, la un moment dat, experiente ciudate si aparent inexplicabile. Desi nimeni nu a putut demonstra deocamdata, cu dovezi de netagaduit, daca fantomele si demonii exista sau nu, oamenii de stiinta au oferit o posibila explicatie a acestor fenomene.
In anumite zone, unde exista o activitate electromagnetica mai intensa, oamenii pot avea senzatii stranii si chiar halucinatii. Este o reactie neurologica fireasca, iar intensitatea trairilor difera in functie de sensibilitatea fiecaruia si de puterea campului electromagnetic.
Merita sa va ganditi la aceasta teorie si chiar sa o dezbateti cu prietenii, la o halba de bere, chiar la Gambrinus, in cladirea Hotelului Cismigiu. De ce aici? Poate nu stiati, dar si acesta este pe lista locurilor considerate “bantuite”.
Hotelul a fost recent renovat, insa nu se stie daca, in urma acestei curatenii generale, a disparut si fantoma despre care se vorbea deseori ca bantuie cladirea.
Cladirea a fost inchisa in 1970, si redeschisa in 1990, cand a fost transformat in camin pentru studentii Facultatii de Teatru si Film. Legenda spune ca, intr-un weekend, cand toti studentii erau plecati in vacanta, o tanara din Republica Moldova a fost violata si apoi aruncata in casa liftului.
Acolo a murit, dupa 3 ore in care a strigat disperata dupa ajutor, fara ca nimeni s-o auda. Multi spun ca tipetele ei mai rasuna inca si, trebuie sa recunoastem, cat timp a fost in ruine, hotelul Cismigiu arata intr-adevar destul de sinistru.
"Din pacate, s-au intamplat niste lucruri cam uratele pe aici, niste morti cam ciudate", a recunoscut actorulCristi Iacob.
Chiar daca pana acum nu stiati de aceasta legenda, nu se poate sa nu fi auzit macar o data celebra melodieHotel Cismigiu, a formatiei Vama Veche. Este chiar despre aceasta poveste tragica.
Daca nu sunteti din Bucuresti, dar v-ar tenta o vizita la beraria acestui hotel “bantuit”, puteti castiga un sejur gratis in Capitala.
Tot ce trebuie sa faceti este sa participati la concursul organizat de Silva, premiul cel mare constand in 10 excursii pentru 4 persoane, in perioada 31 mai - 2 iunie 2013.
Silva asigura transportul tur-retur, cazare cu pensiune completa, un ghid insotitor si intrarea la anumite obiective turistice din zona. Detalii despre acest concurs pe www.beresilva.ro.