Thursday, July 11, 2013

Care sunt semnele care arată că un câine este în pragul unui atac?


Anual, milioane de oameni sunt muşcaţi de câini. Doar în SUA, conform statisticilor American Humane Association, se înregistrează anual 5 milioane de muşcături ale „celui mai bun prieten al omului”.

În Bucureşti, peste 1.100 de persoane au fost muşcate de câini în primele patru luni ale anului 2013, conform datelor oferite Mediafax de către Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor.
Victoria Stilwell, un specialist în antrenarea câinilor, afirmă că majoritatea atacurilor câinilor sunt „«furtuni perfecte» ale eşecului uman ce ar fi putut fi prevenite”. Cum putem deosebi un câine jucăuş de unul care se pregăteşte să atace? Stilwell, CEO-ul companiei Victoria Stilwell Positively Dog Training şi totodată gazda emisiunii „It’s Me or the Dog” de pe Animal Planet, oferă câteva sfaturi cu ajutorul cărora să „citim” comportamentul animalelor pentru a preveni un atac asupra unei persoane sau asupra altui câine.
Stilwell afirmă că oamenii sunt, de obicei, atacaţi pe o proprietate privată de un câine pe care îl cunosc. „De multe ori se întâmplă atunci când o rudă a adus câinele cu ea sau când suntem în casa unui prieten, aceste momente făcându-ne să ne lăsăm garda jos”, spune Stilwell.
Cele mai evidente semne de avertizare sunt lătratul, mârâitul, poziţia plată a urechilor câinelui sau ridicarea lor bruscă. Unii câini salivează când sunt stresaţi, iar alţii tremură.
Problema este că multe comportamente ce par prietenoase pot fi înşelătoare. „Doar pentru că dă din coadă nu înseamnă neapărat că un câine este bucuros”, spune Stilwell. „Câinii dau din coadă şi atunci când sunt supăraţi sau suprastimulaţi”, avertizează specialista. De asemenea, dacă un câine pe care nu îl cunoaşteţi se întoarce pe spate, cu burta în sus, acest lucru nu înseamnă neapărat că vrea să fie mângâiat. Acest gest ar putea însemna că vrea să vă îndepărtaţi.
De multe ori, câinii atacă din cauza fricii, spune Stilwell. Printre semnele exterioare ale fricii câinilor se numără căscatul, întoarcerea capului în direcţia opusă atunci când cineva se aproapie, tensionarea corpului sau privirea fixă.
Unii câini vor ridica uşor una dintre labele din faţă, spune Stilwell, semn că au sentimentul că urmează să aibă loc un eveniment negativ.
Un alt semn subtil este atunci când câinele îşi ridică uşor buza pentru a-şi arăta dinţii. De asemenea, limbile plate sunt relaxate, iar cele curbate pe laturi indică prezenţa tensiunii.
„Dacă un câine este pe un copil, iar dumneavoastră îl trageţi, face ca rana copilului să fie mai adâncă”, avertizează Stilwell. Dacă vă găsiţi în această situaţie neplăcută, Stilwell recomandă să „luaţi o haină sau un tricou şi puneţi-l peste capul căţelului”. Atunci când câinii nu pot să vadă, ei se panichează şi deschid fălcile.
Stilwell mai spune că atunci când îşi plimbă câinele pe stradă are mereu la ea ceva de mâncare. „Dacă văd un câine că se apropie de al meu şi nu-mi place cum arată, iau câteva crănţănele şi le arunc departe. În nouă cazuri din 10 câinii se duc la mâncare”, concluzionează specialista.

Care este cel mai bun anotimp în care să rămâi însărcinată şi de ce trebuie evitată luna mai?


De-a lungul istoriei, oamenii au descoperit o legătură aparent mistică: bebeluşii concepuţi în anumite luni ale anului par mai sănătoşi decât cei concepuţi în alte anotimpuri. Acum, oamenii de ştiinţă au demonstrat că acest bizar fenomen este adevărat – şi cred că au înţeles de ce are loc.

„Această analiză este îndelung aşteptată”, a comentat economistul Douglas Almond de la Universitatea Columbia, care nu a luat parte la acest studiu. „Nu este neapărat o dovadă 100% concludentă, dar este mult mai puternică decât alte cercetări efectuate până acum”, a mai spus Almond.
Încă din anii ’30, cercetătorii au observat că bebeluşii născuţi iarna sunt mai predispuşi la probleme de sănătate ulterior în viaţă: dezvoltare mai lentă, afecţiuni mentale şi chiar moarte timpurie. Printre explicaţiile propuse se numărau afecţiunile, temperaturile scăzute şi nivelul ridicat de poluare asociat iernii, atunci când viitoarele mame şi fetuşii aproape de termen erau în punctul cel mai vulnerabil. De curând, însă, pe măsură ce economiştii au analizat datele demografice, rezultatele nu au mai fost la fel de clare. Mamele care nu sunt albe, care sunt necăsătorite sau care nu au o educaţie superioară sunt mai predispuse la a naşte copii cu probleme de sănătate şi de dezvoltare. De asemenea, ele sunt totodată mai predispuse să nască în prima jumătate a anului. Din acest motiv, cercetătorilor le-a fost greu să deosebească efectele care se datorează anotimpului de cele care se datorează condiţiilor socioeconomice.
Economiştii Janet Currie şi Hannes Schwandt de la Universitatea Princeton au apelat la o nouă metodă pentru a oferi un răspuns la această întrebare veche, folosind date obţinute de la birourile de statistică ale statelor New Jersey, New York şi Pennsylvania despre naşterile dintre 1994 şi 2006. Pentru a elimina factorii socioeconomici, studiul a analizat doar copiii născuţi de aceeaşi mamă. Cercetătorii au descoperit că tiparele asociate anotimpurilor se menţin şi în acest caz, conform studiului publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences. În cadrul studiului au fost analizat aproape 650.000 de familii americane cu mai mult de un copil, în total peste 1,4 milioane de naşteri.
Luna mai este cea mai nepotrivită lună în care o femeie poate să rămână însărcinată, arată studiul. Bebeluşii concepuţi în luna mai (şi născuţi iarna) erau cu 13% mai predispuşi să fie născuţi prematur, iar perioada de sarcină în cazul lor era cu aproape o săptămână sub medie, notează Currie şi Schwandt. Din cauză că naşterea prematură şi greutatea scăzută la naştere au fost asociate mai multor probleme de sănătate – sisteme imunitare slăbite, vedere şi auz deficitare, dezvoltare cognitivă înceată – această variaţie ar putea explica diferenţele înregistrate ulterior în viaţă. Studiul arată că în cazul copiilor concepuţi între ianuarie şi mai, perioada de sarcină scădea cu aproximativ o săptămână, revenind la durata medie în iunie.
În ceea ce priveşte greutatea la naştere, vara era anotimpul ideal pentru conceput copii. Cercetătorii au descoperit că mamele care au rămas însărcinate între iunie şi august câştigau mai multe kilograme în timpul sarcinii şi năşteau bebeluşi care cântăreau, în medie, cu 8 grame mai mult decât bebeluşii concepuţi în alte luni.
Ulterior, oamenii de ştiinţă au analizat datele obţinute de la Centers for Disease Control and Prevention şi au descoperit că scăderea anuală în durata de sarcină se potriveşte cu perioada în care cei mai mulţi pacienţi vizitează doctorul cu simptome tipice gripei. În 2009, când pandemia H1N1 a lovit cu 2 luni mai devreme faţă de începutul firesc al „anotimpului gripal”, scăderea anuală a duratei de sarcină a început mai devreme, la rândul său, fiind mai severă decât de obicei. Currie şi Schwandt sugerează că gripa le-ar putea face pe mame să dea naştere mai devreme. „Cred că datele noastre oferă un argument în plus ideii conform căreia femeile însărcinate ar trebui vaccinate antigripal”, spune Currie.
O diferenţă de câteva zile în perioada de sarcină este mică, dar importantă, afirmă Hyagriv Simhan, un doctor de la University of Pittsburgh School of Medicine care nu a luat parte la studiu. Deşi bebeluşii născuţi cu o prematuritate mai mică de o lună nu suferă probleme de sănătate severă, însă diferenţa este importantă atunci când este privită la nivelul unei populaţii mari. Simhan, ce a efectuat studii la rândul său ce sugerează existenţa unei legături între gripă şi naşterea prematură, afirmă că este probabil ca gripa să fie un factor ce afectează sănătatea noului născut, însă subliniază că nu este singurul. Spre exemplu, specialistul notează că scăderea nivelului vitaminei D în anumite momente cheie ale dezvoltării fetale ar putea juca la rândul său un rol important.

Cinci alimente care ne pun în pericol buna funcţionare a oaselor


Unii oameni cred că dacă beau zilnic un pahar cu lapte sau iaurt îşi asigură sănătatea oaselor. În realitate, pe lângă faptul că laptele nu este singura sursă din care ar trebui să ne luăm calciul, nu doar de acest element chimic avem nevoie pentru a ne menţine oasele sănătoase.

Pe lângă calciu, avem nevoie atât de vitamina D pentru o absorbţie optimă a calciului, cât şi de adoptarea unor obiceiuri sănătoase precum realizarea activităţilor fizice şi evitarea fumatului. „Secretul stă în echilibrarea dietei”, susţine Joan A. McGowan, specialist în studierea bolilor musco-scheletice.
La fel ca în cazul multor alte afecţiuni, alimentele pe care le alegem pentru consum pot juca un rol important în prevenirea sau controlul simptomelor. Mai jos veţi găsi o listă cu alimente care pot afecta oasele, însă nu toată lumea trebuie să renunţe definitiv la ele, ci în special cei care ştiu că prezintă un risc de dezvoltarea a afecţiunilor muco-scheletice, precum indivizii au în familie cazuri de osteoporoză.
Iată câteva dintre alimentele ce afectează sănătatea oaselor şi pe care, cel puţin, unii dintre noi ar trebui să le evite.
1. Cofeina
Cana zilnică de cafea afectează absorbţia de calciu. „Atunci când aportul de cofeină este mare, cea mai mare parte din calciu este eliminată prin urină”, susţine McGowan. Efectul este relativ mic şi nu ar trebui să provoace mari probleme dacă avem un aport ridicat de calciu. Totuşi, nu uitaţi să luaţi în considerare cantitatea totală de cofeină pe care o consumaţi zilnic şi pe care o luaţi din alte alimente precum ciocolata.
2. Băuturile carbogazoase
Pe lângă faptul că unele dintre ele conţin cofeină, sucurile pot afecta sănătatea oaselor ca urmare a cantităţii de fosfor. Acidul fosforic este utilizat în sucuri drept agent aromatizant, iar acesta poate perturba procesul de absorbţie a ceaiului.
3. Sarea
Nivelul mare din sodiu nu este benefic pentru sănătate. În plus, cu cât consumăm mai multă sare, cu atât eliminăm mai mult calciu prin urină şi transpiraţie. Deşi o dietă care ne asigure un aport crescut de calciu compensează efectele nefavorabile ale consumului moderat de sare, mulţi dintre noi consumăm mai multă sare decât suntem conştienţi. Pentru a ne menţine la consumul de sodiu recomandat (de 2.300 de miligrame pe zi) ar trebui să consumăm alimente preparate în casă şi să citim prospectul produselor ambalate pe care le achiziţionăm.
4. Alcoolul
De fapt, consumul moderat de alcool (un pahar pe zi pentru femei şi două pahare pe zi pentru bărbaţi) pare să ofere o oarecare protecţie împotriva degradării oaselor. În schimb, consumul excesiv poate contribui la pierderea de masă osoasă.
5. Prea multe proteine
Femeile au nevoie de 46 de grame de proteine pe zi, iar bărbaţii, de 56 de grame. Deşi de întâmplă destul de rar ca cineva să aibă un aport de proteine mai mare de atât, există şi astfel de cazuri în care excesul de proteine poate schimba echilibrul pH-ului din oase. În plus, cu cât mediul este mai acid, cu atât suntem predispuşi mai mult ma pierdere de masă osoasă. Un individ care are un consum ridicat de proteine, dar care mănâncă puţine fructe şi legume se poate afla într-o astfel de situaţie.
Pe de altă parte, McGowan subliniază că nu de puţine ori oamenii în vârstă se confruntă cu pierdere de masă osoasă tocmai din cauză că nu au un aport de proteine suficient.

Peaches Fruit


Intr-o zi ma aflam pe o plantatie de piersici si vine fermierul la mine si ma intreaba ce preferinte am la femei 

Dupa ce ii detaliez eu, sta fermierul putin pe ganduri, si se duce si imi aduce trei piersici dupa care ma pune sa le gust pe rand pe fiecare.

Prima era una verde si acra, am muscat si am inghitit-o in sec, nu mi-o placut deloc

A doua era una matura (coapta) care avea gustul perfect, am muscat o data, am muscat de doua ori si parca nu-mi doream sa se mai termine 

Ultima era una trecuta, mirosea groaznic si aproape se descompunea, nici nu am gustat-o 

La urma fermierul imi zice: Ei vezi cum sta treaba ? Asa-i si cu femeile baiete !

Daca ai neuroni