Anual, milioane de oameni sunt muşcaţi de câini. Doar în SUA, conform statisticilor American Humane Association, se înregistrează anual 5 milioane de muşcături ale „celui mai bun prieten al omului”.
În Bucureşti, peste 1.100 de persoane au fost muşcate de câini în primele patru luni ale anului 2013, conform datelor oferite Mediafax de către Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor.
Victoria Stilwell, un specialist în antrenarea câinilor, afirmă că majoritatea atacurilor câinilor sunt „«furtuni perfecte» ale eşecului uman ce ar fi putut fi prevenite”. Cum putem deosebi un câine jucăuş de unul care se pregăteşte să atace? Stilwell, CEO-ul companiei Victoria Stilwell Positively Dog Training şi totodată gazda emisiunii „It’s Me or the Dog” de pe Animal Planet, oferă câteva sfaturi cu ajutorul cărora să „citim” comportamentul animalelor pentru a preveni un atac asupra unei persoane sau asupra altui câine.
Stilwell afirmă că oamenii sunt, de obicei, atacaţi pe o proprietate privată de un câine pe care îl cunosc. „De multe ori se întâmplă atunci când o rudă a adus câinele cu ea sau când suntem în casa unui prieten, aceste momente făcându-ne să ne lăsăm garda jos”, spune Stilwell.
Cele mai evidente semne de avertizare sunt lătratul, mârâitul, poziţia plată a urechilor câinelui sau ridicarea lor bruscă. Unii câini salivează când sunt stresaţi, iar alţii tremură.
Problema este că multe comportamente ce par prietenoase pot fi înşelătoare. „Doar pentru că dă din coadă nu înseamnă neapărat că un câine este bucuros”, spune Stilwell. „Câinii dau din coadă şi atunci când sunt supăraţi sau suprastimulaţi”, avertizează specialista. De asemenea, dacă un câine pe care nu îl cunoaşteţi se întoarce pe spate, cu burta în sus, acest lucru nu înseamnă neapărat că vrea să fie mângâiat. Acest gest ar putea însemna că vrea să vă îndepărtaţi.
De multe ori, câinii atacă din cauza fricii, spune Stilwell. Printre semnele exterioare ale fricii câinilor se numără căscatul, întoarcerea capului în direcţia opusă atunci când cineva se aproapie, tensionarea corpului sau privirea fixă.
Unii câini vor ridica uşor una dintre labele din faţă, spune Stilwell, semn că au sentimentul că urmează să aibă loc un eveniment negativ.
Un alt semn subtil este atunci când câinele îşi ridică uşor buza pentru a-şi arăta dinţii. De asemenea, limbile plate sunt relaxate, iar cele curbate pe laturi indică prezenţa tensiunii.
„Dacă un câine este pe un copil, iar dumneavoastră îl trageţi, face ca rana copilului să fie mai adâncă”, avertizează Stilwell. Dacă vă găsiţi în această situaţie neplăcută, Stilwell recomandă să „luaţi o haină sau un tricou şi puneţi-l peste capul căţelului”. Atunci când câinii nu pot să vadă, ei se panichează şi deschid fălcile.
Stilwell mai spune că atunci când îşi plimbă câinele pe stradă are mereu la ea ceva de mâncare. „Dacă văd un câine că se apropie de al meu şi nu-mi place cum arată, iau câteva crănţănele şi le arunc departe. În nouă cazuri din 10 câinii se duc la mâncare”, concluzionează specialista.