Thursday, June 20, 2013

TETRIS


6 efecte catastrofale ale soarelui asupra pielii tale


Chiar dacă nu vrei să renunți la bronzul natural, este important să cunoști efectele soarelui asupra pielii tale, care se cumulează constant la fiecare expunere neprotejată la radiațiile UVA și UVB.

1. Grăbirea apariției ridurilor
Cel mai evident efect al soarelui asupra pielii este îmbătrânirea ei prematură. Expunerea la soare timp de ani de zile reduce grosimea straturilor superficiale ale pielii. În același timp, pielea este mai puțin hidratată deoarece reține mai greu umezeala. Soarele greăbește apariția ridurilor fine, mai ales în jurul ochilor și al gurii, care îți trădează vârsta sau te fac chiar să pari mai bătrână.
2. Decolorarea pielii
Bronzul are un efect al pielii arse de soare. Pentru a se apăra împotriva radiațiilor dăunătoare, pielea produce mai multă melanină, iar capacitatea de apărare scade în timp. În afară de petele maronii care pot apărea datorită expunerii prelungite la soare, pot apărea și pete deschise la culoare pe piele. Cu un diametru de 2 până la 5 mm, aceste puncte decolorate pe piele apar în general pe brațe și pe picioare, sub genunchi.
3. Schimbarea texturii pielii
Modificarea aspectului pielii este ușor de observat de oricine, dar și textura ei suferă modificări după expunerea excesivă la radiațiile solare. Pe termen mediu și lung, soarele contribuie la pierderea elasticității pielii și chiar la apariția unor zone de piele mai groasă. Acestea apar în locurile expuse cel mai mult la soare, de la mâini la ceafă.
4. Apariția petelor solare
În lipsa protecției adecvate împotriva radiațiilor UVA și UVB, pielea poate prezenta și pete roșiatice. Aceste leziuni precanceroase cunoscute drept keratoza solară apar doar în zonele expuse la soare și pot cauza mâncărimi sau usturimi în special pentru persoanele cu tenul deschis la culoare. Aceste pete, care apar cel mai des în grupuri, cresc riscul de apariție al cancerului de piele cu 10-15%.
5. Evidențierea vaselor sanguine
Pereții vaselor sanguine se subțiază în timp odată cu expunerea la radiațiile ultraviolete. Pot deveni mai vizibile, dar cel mai neplăcut efect al acestei probleme este apariția mai rapidă a vânătăilor. Traume ușoare, care nu ar provoca vânătăi în zonele mai puține expuse la soare, pot afecta aspectul pielii în special pe mâini și brațe, dar și în alte zone dacă preferi bronzul natural complet.
6. Riscul crescut de cancer
Toate cele 3 tipuri de cancer de piele, melanomul malign, carcinomul bazocelular și carcinomul spinocelular, au un risc mai crescut de apariție atunci când pielea este expusă prelungit la soare fără protecția necesară. Melanomul are riscul cel mai ridicat de metastază, dar toate cancerele de piele sunt periculoase și expunerea la radiațiile ultraviolete fără protecția SPF adecvată crește riscul dezvoltării lor.

Remedii naturale pentru durerile de cap


Usoare sau extrem de sacaitoare, durerile de cap sunt comune in timpul sarcinii, mai ales in primul trimestru. Cauza exacta a durerilor de cap nu este cunoscuta, insa ele par sa fie legate de schimbarile hormonale din timpul sarcinii, si aceasta pentru ca ele tind sa dispara in trimestrul doi, cand nivelul de hormoni tinde sa se stabilizeze.

Lipsa somnului din timpul noptii, deshidratarea, stresul, oboseala, congestia sinusurilor sau oboseala ochilor pot fi alte cauze ale acestor dureri. Iata care pot fi solutiile pentru o astfel de neplacere, fara sa pui in pericol sanatatea bebelusului:
Dormi suficient
Nevoia de odihna a unei gravide creste. Incearca sa te relaxezi inainte de culcare si sa dormi pe saturate cam 9-10 ore. Uneori un somn bun te scapa de migrena.
Pune comprese
Daca tensiunea este cauza durerii, atunci compresele reci alternate cu cele calde te vor ajuta. O alta solutie este cataplasma cu felii crude de cartof. Taie felii groase de un deget, aplica-le pe frunte si leaga-le cu o esarfa. Schimba-le cand se incalzesc!
Cere un masaj
Fa-ti un masaj capilar sau roaga pe cineva sa iti faca. Intensificarea circulatiei scalpului poate reduce tensiunea si ameliora durerea. Uneori este de folos si un masaj in timpul dusului.
Mananca
Uneori si foamea provoaca dureri de cap sau lipsa unor vitamine si minerale. Ai grija sa nu sari peste mese si consuma alimente bogate in calciu, vitamina C, B12 si D, vitamine si minerale care contribuie la diminuarea migrenelor. In schimb, evita excesul de grasimi, chiar si branza, ciocolata sau carne grasa.
Bea apa plata cu lamaie
Aceasta licoare nu este doar o fita, ci aduce multe beneficii organismului, inclusiv e in stare sa domoleasca o durerile de cap sacaitoare. Bea un pahar cu apa la temperatura camerei sau chiar calduta in care ai stors zeama de la jumatate de lamaie.
Ia numai analgezicul permis!
Nu trebuie sa iei orice pastila pentru durerea de cap, multe iti vor pune sarcina in pericol, asa ca mai bine intreaba medicul ce ai putea lua in astfel de situatii. Paracetamolul este unul dintre medicamentele pe care ti le poti permite cu masura.
Atentie! Daca durerile de cap sunt insotite de varsaturi sau febra si sunt insuportabile, este bine sa te adresezi medicului cat mai repede!

Aplauzele sunt contagioase


Caitatea unui act artistic nu este neaparat motivul pentru ropotele de aplause smulse publicului, sugereaza un studiu recent. Se pare ca, de fapt, aplauzele sunt contagioase si ca durata unei ovatii este influentata de comportamentul celorlalti membrii ai unei multimi sau ai unui grup.
Studiul este realizat de cercetători suedezi de la Universitatea Uppsala şi publicat în revista Journal of the Royal Society Interface. Acesta susţine că este nevoie ca doar câţiva oameni să înceapă să aplaude pentru ca aplauzele să se răspândească, precum un virus, în cadrul unui grup sau al unei mulţimi şi că este de ajuns ca unul – doi oameni să se oprească din aplaudat, pentru că acţiunea să înceteze şi în cazul celorlalţi. „Poţi obţine ropote de aplauze diferite ca lungime chiar dacă actul artistic are aceeaşi calitate. Totul vine din dinamica mulţimii”, spune autorul principal al studiului, Richard Mann.
Practic, aplauzele pornesc ca o reacţie în lanţ, de la primii doi oameni care încep acţiunea, apoi lucrurile se răspândesc în mulţime. Sunetul aplauzelor este cel care îi incită şi pe ceilalţi şi îi face să se alăture. „Este o presiune socială să începi să aplauzi, iar, odată ce ai început, este o altă presiune socială să nu te opreşti până când altcineva nu are iniţiativa de a se opri”, explică Mann. Oamenii de ştiinţă au calificat aplaudatul drept o „contagiune socială” care relevă cum se nasc sau mor anumite acţiuni. Un studiu similar se poate face, spun ei, pe modul în care tendinţele apar şi dispar din modă sau pe cum apar şi dispar ideile şi mişcările pe internet. „În social media, echivalentul ar fi că eşti mai degrabă pornit să te alături unei tendinţe dacă vezi oameni din întreaga lume alăturându-i-se decât dacă auzi prieteni apropiaţi vorbind despre asta”, mai spune cercetătorul.

Moartea Telegramei


Ultimul serviciu telegrafic din lume se va închide la 14 iulie în India, vânturat de răspândirea telefoanelor mobile, scrie Wired.co.uk. Compania de stat Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL), din domeniul telecomunicațiilor, va retrage schimbul de telegrame în condițiile în care are pierderi de 23 de milioane de dolari pe an.

Doar circa 5.000 de telegrame mai sunt trimise astăzi în India, o scădere uriașă de la cele 60 de milioane trimise în 1985 din cele 45.000 de centre ale BSNL. Astăzi mai există doar 75 de centre telegrafice. La 175 de ani de când Samuel Morse a trimis prima telegramă și la 163 de ani de la prima telegramă trimisă din India (de către medicul și inventatorul britanic William O’Shaughnessy), modelul telegrafic este răpus de SMS-uri și smartphone-uri.
Cel puțin asta crede BNSL. Doar 26% din populția Indiei au însă telefon mobil, un procent mic la nivel mondial, așa că nu e clar dacă numai mobilele au dus la moartea telegramei.

Oamenii de ştiinţă au creat un virus care poate reda vederea


Oamenii de ştiinţă au creat un nou virus adeno-asociat care poate extinde terapia genică cu scopul de a ajuta la refacerea vederii în cazul pacienţilor care au boli ce duc la orbire, precum retinita pigmentară şi degenerarea maculară.

În ultimii 5 ani, mai multe echipe de oameni de ştiinţă au trata cu succes oameni care sufereau de o boală rară a ochilor ereditară. Ei au injectat un virus cu o genă normală în retina unui ochi care avea o genă defectă. În ciuda procesului invaziv, virusul cu gena normală nu a fost capabil să ajungă la toate celulele din retină care necesitau tratare.
„Procedura chirurgicală, care presupune injectarea retinei cu un virus, este destul de periculoasă. Însă, medicii nu au încotro deoarece niciunul dintre virusurile care transportă gena nu poate ajunge singur în spatele ochiului pentru a ţinti fotoreceptorii (celulele sensibile la lumină care au nevoie de terapie genică)”, a explicat prof. David Schaffer, de la Universitatea California.
Profesorul Schaffer a generat în jur de 100 de milioane de variante de virusuri adeno-asociate (fiecare transportând proteine diferite). Dintre acestea, colegii săi au ales 5 care s-au dovedit a fi eficiente pentru a străbate retina.
Ulterior, a fost aleasă cea mai bună variantă, numită 7m8, pentru a transporta gene, în scopul de a vindeca două tipuri de orbire ereditară pentru care se pot realiza modele pe şoareci ( X-linked retinoschisis, care afectează doar bărbaţii şi amauroza congenitală Leber). În ambele cazuri, atunci când a fost injectat în umoare vitroasă, virusul a livrate gena corectoare spre toate zonele din retină şi a refăcut celulele retinei, aducându-le aproape la normal.
„Pe baza 14 ani de cercetare, am reuşi să creăm un virus pe care doar îl injectăm în umoare vitroasă din ochi, iar el livrează gene spre o populaţie de celule delicate, greu de atins. Este o procedură de 15 minute în urma căruia este probabil ca pacientul să plece direct acasă”, a declarat Schaffer.
Acum, oamenii de ştiinţă speră ca în viitorul apropiat să poată realiza un studiu clinic pentru a testa metoda de tratare pe oameni.

0.1 l / 100 km