Sunday, May 5, 2013

Ce inseamna Adidas, IKEA sau Volkswagen? De unde vin numele celor mai cunoscute branduri din lume


Ne cumparam haine sport de la Adidas, bem cafea de la Starbucks, ne racorim cu Coca-Cola sau Pepsi, conducem Volkswagen sau KIA si ne mobilam casa de la IKEA. In urma cu cativa ani nici nu stiam multe din aceste nume.

V-ati intrebat vreodata ce inseamna aceste cuvinte sau abrevieri? Stiti care este istoria din spatele lor?


Adidas – provine de la porecla fondatorului companiei Adolf Adi Dassler. Fratele lui, Rudolf Rudi Dassler si-a infiintat propria firma de pantofi, numita Ruda, care ulterior a devenit Puma.
Adobe – vine de la numele raului Adobe Creek, apa care trecea prin spatele casei unuia dintre co-fondatorii companiei, John Warnock.
 
Bridgestone – provine de la numele fondatorului, Shojiro Ishbashi, care se traduce in engleza „bridge of stone” (podul de piatra).
 
Canon – deriva din Kwanan, care a fost primul aparat de fotografiat lansat de Laboratorul de Instrumente Optice.
 
Coca-Cola – denumire obtinuta din alaturarea numelor a doua ingrediente - frunzele de coca (planta din care se obtine si cocaina) si nucile de kola, folosite pentru aroma.
 
eBay – denumit initial Echo Bay Technology Group, site-ul de licitatii nu a putut folosi adresa de internet EchoBay.com, pentru ca domeniul era deja detinut de o companie miniera din Nevada. Astfel, s-a ajuns la prescurtarea eBay.
 
IBM – dupa ce a plecat din pozitia de functionar public, fondatorul companiei, Tom Watson, si-a denumit afacerea International Business Machines (IBM), pentru a le face in ciuda fostilor colegi.
 
IKEA – este compus din initialele fondatorului companiei Ingvar Kamprad, alaturi de cele ale satului in care s-a nascut – Elmtaryd Agunnaryd.
 
KIA – este traducerea caracterelor chinezesti care inseamna “Rasarit din Asia”.
 
Nikon – prescrutarea de la Nippon Kogaku, care se traduce prin “Optica japoneza”.
 
Nintendo – provine din numele japonez Nintendou. “Nin” se traduce prin “de incredere”, iar “ten-dou” prin “Paradis”.
 
Nissan – denumirea prescuratata de la Nippon Sangyo, care se traduce prin “industrie japoneza”.
 
Nokia – la inceput fabrica de cherestea, ulterior a fabricat produse din cauciuc, in orasul finlandez Nokia.
 
Pepsi –vine de la denumirea unei enzime secretate de stomac - pepsina.
 
Reebok – forma stilizata a cuvantului “rhebok”, ce denumeste o specie de antilopa africana.
 
SAAB – prescrutarea de la numele original al companiei – Svenska Aeroplan Aktiebolaget (Compania aeriana suedeza).
 
Sharp – denumirea provine de la primul produs al companiei – creionul cu varf ascutit (ascutit se traduce in engleza prin “sharp”)
 
Sony – provine din cuvantul latin “sonus” care inseamna “sunet”. Denumirea a fost aleasa pentru ca poate fi pronuntata cu usurinta in majoritatea limbilor.
 
Starbucks – este numele unui personaj din romanul lui Herman Melville, Moby Dick.
 
Verizon – este o combinatie intre cuvantul latin “veritas” (adevar) si “horizon” (orizont).
 
Virgin Records – numele i-a fost sugerat fondatorului companiei Richard Branson de catre un prieten care i-a spus ca “sunt complet virgini in aceasta industrie”.
 
Vodafone – reprezinta o combinatie a cuvintelor Voce, Date si Telefoane.
 
Volkswagen – cuvantul inseamna in germana “masina poporului”.

Happy Easter to Everyone


Ce s-a intamplat cu actorii care l-au jucat pe Iisus


Povestea lui Iisus fascineaza omenirea de peste 2000 de ani, dar rolul lui Iisus s-a transformat intr-un adevarat miraj pentru actorii de la Hollywood. La fel ca in povestea din Biblie, actorii care l-au jucat pe Iisus au trecut prin momente cumplite la filmari. De la Robert Powell, care este cel mai popular actor care l-a portretizat pe Iisus, Christian Bale si pana la tanarul Diogo Morgado din mini seria fenomen The Bible, toti actorii au ramas marcati de acest rol


Pentru multi, Robert Powell este Iisus din Nazaret, insa in 2013 un alt actor a avut curajul sa intre in pielea lui Iisus. Diogo Morgado a fascinat milioane de oameni de la debutul seriei The Bible, produsa de postul History. Cu un succes nebun, The Bible este printre cele mai urmarite programe in SUA si a reusit audiente record, strangand peste 10 milioane de spectatori in fata televizioarelor, la fiecare episod.


Actorul portughez, in varsta de 32 de ani, le-a povestit celor de la Yahoo cat de grele au fost filmarile, scena rastignirii si cum l-a marcat acest rol.

"Pentru scena rastignirii, am trecut prin momente foarte grele. Am stat ore intregi pe cruce. Am filmat acea scena in 3 zile. A fost chinuitor. Dar va pot spune ca la un moment dat, in timp ce ma aflam pe cruce, ma uitam in jurul meu, la toti oamenii care lucrau, si pentru o secunda, mi-am vazut toata viata in fata ochilor. E un sentiment foarte puternic cand intelegi ce rol joci si ce personaj important reprezinti. Daca scopul unui actor este sa spuna povesti, atunci nici una nu este mai mareata decat cea a lui Iisus Hristos. Felul in care atinge inimile intregii omeniri este un privilegiu pentru un actor. Inca ma simt bulversat, nu am putut sa depasesc acea scena, inca ma bantuie".


Scena rastignirii a fost un chin nu doar pentru telespectatori, ci si pentru cei implicati in realizarea ei. Filmarile au avut loc in Maroc.

"Am avut scorpioni si serpi pe platouri si era un imblanzitor de serpi care se ocupa sa adune serpii de pe platou. In ziua in care am filmat scena rastignirii, erau 48 de serpi pe platou, eram ingroziti. A fost coplesitor si epuizant pentru toti ce implicati, insa ne-am mobilizat pentru a oferi un moment unic telespectatorilor" a spus Roma Downey, co-producator al miniseriei.

Diogo Morgado, actorul care-l joaca pe Iisus in mini seria "The Bible"


Diogo Morgado a fost invitat si la Oprah in emisiune, unde a vorbit mai mult despre scenele care il bantuie si acum. Actorul a povestit cu lacrimi in ochi cat de impresionat a fost de ce a facut Iisus pentru omenire. "Cand esti acolo pe cruce, esti coplesti de emotii si intelegi ce sacrificiu a facut Iisus pentru noi: este vorba de dragostea sa neconditionata pentru oameni".

Insa, Morgado a deveni un adevarat sex-simbol, iar fanele i-au gasit repede o porecla: Hot Jesus. "Nu pot decat sa ma bucur, insa sunt actor si nu vreau decat sa imparteasesc povesti frumose, cred ca asta e cel mai important" a spus actorul despre imaginea sa.

Dar,  pentru multi fani, actorul care a impresionat cel mai mult in acest rol ramane Robert Powell, in Iisus din Nazareth. Si la 35 de ani de la premiera, "Jesus of Nazareth"  este considerat o capodopera si poate cel mai bun film despre viata lui Iisus. Robert Powell a declarat in nenumarate randuri, dupa turnarea filmului, ca experienta interpretarii celui mai important personaj din istoria crestinatatii a fost una solicitanta si chiar traumatizanta. Un detaliu semnificativ pentru modul atent in care Zeffirelli a reconstituit biografia lui Iisus se regaseste in felul in care echipa de machiaj a insistat pe o asemanare izbitoare intre Robert Powell si reprezentarile iconografice cele mai difuze ale lui Iisus. Dupa rolul interpretat in productia lui Franco Zeffirelli, Iisus din Nazaret, actorul britanic Robert Powell a ajuns sa creada ca este, cu adevarat, un trimis al lui Dumnezeu, desi se considera un ateu inainte de a incepe filmarile.

Mini-seria "Jesus of Nazareth"  de 6 ore si jumatate a devenit o bijuterie a cinematografiei: "Cred ca farmecul acestui film consta in faptul ca nu ne adresam unui public limitat, am incercat sa oferim o imagine pentru toate culturile si publicurile. Am ramas impresionat de cele 10.000 de scrisori in care fanii imi scriau <<Esti asa cum ne-am imaginat ca ar fi fost El>> ". Dar nu toti au fost multumiti de el. Dennis Potter, scenarist de piese de teatru, l-a descris pe Powell ca fiind "constipat". "Acesta este cuvantul pe care nu am sa-l uit si il voi lua cu mine in mormant. Pentru asta, n-am sa-l uit niciodata pe Potter" a fost reactia lui Powell,

La inceput, Powell, care avea 33 de ani cand l-a jucat pe Iisus, a vrut sa ii dea o latura umana personajului sau, dar a ajuns la concluzia: cu cat il face mai uman, cu atat ii fura din divinitate. Powell a fost cu totul fascinat de rolul sau, pe care a vrut sa-l joace in asa fel incat fiecare individ sa fie atins intr-un fel sau altul de el. Acesta a ramas impresionat total de o scena care-l bantuie si acum, cea in care se afla pe cruce. "Eram doar eu si echipa de filmare, alaturi de ceilalti actori, erau toti emotionati si plangeau, iar eu imi auzeam vocea ca un ecou printre acei munti. Cred ca acea scena este cel mai bine scrisa din istorie".

Dupa Iisus din Nazaret, Robert Powell a continuat sa fie activ, inclusiv pe micile ecrane, insa n-a reusit niciodata sa se desprinda de imaginea care i-a marcat pentru totdeauna cariera. Si dupa 35 de ani actorul britanic continua sa fie asociat cu rolul din pelicula lui Zeffirelli, iar fanii nu vor uita niciodata interpretarea sa magnifica.





.