Sunday, August 18, 2013
De ce sunt bogaţii mai predispuşi să mintă şi să înşele?
Bogaţii sunt mult mai dispuşi să încalce legea, să fure bomboane de la copii, să mintă într-o negociere sau să aibă un comportament non-etic la serviciu pentru a-şi atinge scopul, comparativ cu persoanele care au venituri reduse, susţine un studiu efectuat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din California.
Într-o primă etapă a cercetării, specialiştii au rugat 129 de studenţi să se imagineze fie bogaţi, fie săraci. Apoi, oamenii de ştiinţă au intrat cu un borcan plin cu bomboane în sala unde erau aceste persoane şi au spus că dulciurile sunt pentru nişte copii dintr-o altă sală şi că, dacă vor, studenţi pot lua şi ei câte una. Rezultatele au arătat că cei care se imaginau bogaţi au fost mult mai dispuşi să ia mai multe bomboane decât cei care se imaginau trăind dintr-un venit mic.
În cea de-a doua etapă a studiului, participanţii au fost puşi să joace un joc pe calculator, la care cei care obţineau peste 12 puncte primeau câte 50 de dolari. Cei care au câştigat peste 250.000 de dolari erau mult mai dispuşi să îi mintă pe cercetători, comparativ cu restul participanţilor.
De asemenea, în cadrul cercetării, oamenii de ştiinţă au observat modul în care se comportă mai mulţi conducători auto într-o intersecţie. Astfel, s-a constat că şoferii care conduceau maşini scumpe erau mult mai puţin dispuşi să oprească la treceri de pietoni sau să acorde prioritate, decât cei cu maşini mai ieftine.
Un alt test a fost realizat pe 108 adulţi care trebuiau să îşi asume rolul de angajatori. La fel ca în testele precedente, participanţii au fost împărţiţi în două grupuri: unul format din indivizi care trebuiau să se imagineze ca având venituri mari şi un altul căruia i s-a spus că deţine venituri mici. În urma testului s-a observat că cei cu venituri mari sunt mult mai puţini dispuşi să menţioneze faptul că postul pe care îl au vacant este unul temporar, comparativ cu cei care aveau un venit mic.
Această cercetare vine să susţină studii anterioare care au arătat că persoanele înstărite au o tendinţă mai marcată de a se nu gândi la ceea ce simt ceilalţi şi de a nu se ţine de cuvânt, comparativ cu cele cu venituri limitate.
Cu alte cuvinte, modul în care o persoană se comportă depinde, mai curând, de situaţia materială în care se află decât de calităţile sale intrinsece. Studiile de acest gen indică felul în care statutul social influenţează modul în care vedem lumea.
Totuşi, în cazul de faţă, o întrebare-cheie rămâne fără răspuns: este mai probabil ca oamenii bogaţi să fie nesimţiţi, sau ca nesimţiţii să se îmbogăţească?
Puricii dinozaurilor erau adevărate bestii
În Jurasic, chiar şi purici erau uriaşi, comparativ cu micii lor urmaşi moderni. Oamenii de ştiinţă de la Institutul Nanjing pentru Geologie şi Paleontologie au descoperit că puricii din cea de-a doua perioadă a Erei Mezozoice puteau atinge o lungime de 2,5 centimetri.
Noi fosile descoperite în China indică faptul că cei mai vechi purici datează de acum 125-165 de milioane de ani. Oamenii de ştiinţă spun că un purice din Jurasic era echivalentul a 8, sau chiar mai mulţi, purici moderni.
În timpul observaţiilor s-a constat că femelele erau de două ori mai mari decât masculii, caracteristică păstrată până în ziua de azi şi întâlnită şi la puricii actuali.
Dar cercetătorii au declarat că nu doar dimensiunea fosilelor este impresionantă, ci şi aparatul lor bucal, de forma unui cioc, capabil să extragă sângele din pielea dinozaurilor, chiar şi din a celor carea aveau pene.
Michael Engel, de la Muzeul de Istorie Naturală din cadrul Universităţii Kansas, SUA, a declarat că aparatul bucal al puricilor din Jurasic “era ca un fierăstrău, o armă cu care erau dotaţi pentru a scăpa de pericole”.
Diferenţa majoră între puricii din Jurasic şi cei contemporani se observă la nivelul aparatului locomotor. Puricii străvechi erau foarte mari, dar membrele lor nu erau prea dezvoltate. Doar evoluţia de-a lungul timpului le-a permis acestor insecte să sară.
Fosilele au fost găsite în regiunea Daohugou din nordul Chinei, unde cenuşa vulcanică le-a permis să se păstreze într-o stare atât de bună, încât la unele exemplare se observă antenele şi alte detalii de acest gen.
Experientele din pragul mortii
Experimente recente ofera o posibila explicatie a starilor relatate de cei care au fost declarati morti din punct de vedere clinc, dar in final au supravietuit. Multi au vorbit despre senzatii ciudate in minutele in care se aflau “in pragul mortii”.
Viziuni mistice, o lumina orbitoare la capatul unui tunel, reintalnirea cu cei dragi decedati sau plutirea deasupra propriului corp.
Acestea sunt doar cateva din experientele povestite de cei care au supravietuit la limita unui stop cardiac si au revenit la viata, desi fusesera declarati morti.
Oamenii de stiinta au acum o explicatie pentru aceste viziuni. Nu este vorba de ceva paranormal sau religios, ci de un flux electric puternic, care se descarca in creier in clipa dinaintea mortii.
Cercetari efectuate pe cobai carora le-a fost oprita inima au demonstrat ca acestia au o activitate cerebrala similara animalelor perfect constiente. In schimb, semnalul electric din creier era de 8 ori mai puternic.
Prin urmare, aceste trairi la limita au o explicate fiziologica, nu religioasa, sustin savantii.
Pana acum, multi credeau ca un creier aflat pe moarte nu este capabil de asemenea activitati complexe, prin urmare singura explicatie a fenomenului trebuia sa fie de natura mistica, scrie Daily Mail.
Acum cercetatorii precizeaza ca, in clipa dinaintea mortii, activitatea creierului atinge un nivel superior, putand duce la halucinatii sau senzatii bizare. In scurt timp insa, daca pacientul nu poate fi resuscitat, creierul se va opri definitv.
Starile “dinaintea mortii” apar de obicei dupa 30 de secunde de la stopul cardiac, arata experimentele efectuate pe cobai, precizeaza George Mashour, unul din cercetatorii de la Universitatea din Michgan.
Rezultatele cercetarii au fost publicate in revista Proceedings of the National Academy of Sciences.
Activitatea cerebrala dinaintea mortii este declansata de scaderea nivelului de oxigen si de glucoza.
Este prima cercetare stiintifica asupra fenomenului relatat de pacientii care au trait aceste tulburatoare experiente.
Exista multi oameni de stiinta care nu accepta insa aceste concluzii cinice.
Chris Chambers, cercetator la Universitatea Cardiff, spune ca nu putem compara activitatea cerebrala a oamenilor cu cea a unor soareci, pentru ca nu stim in ce masura acestia din urma sunt constienti.
In plus, chiar daca aceste animale sunt constiente la fel ca oamenii, nimeni nu poate trage concluzia, doar din cercetarea activitatii cerebrale, ca aceasta reflecta de fapt starea de constienta. El crede ca singurul studiu valabil ar fi unul facut pe oameni.
Subscribe to:
Posts (Atom)