Sunday, July 1, 2012

O nouă descoperire indică data în care calendarul Maya ajunge la final!


Până de curând, un singur document maiaş anunţa solstiţiul de iarnă din acest an (adică 21 decembrie 2012) ca fiind data în care se încheie calendarul maiaş. Acum, cercetătorii au descoperit un nou text Maya ce confirmă această dată ca fiind ultima din calendarul maiaş. Specialiştii susţin că hieroglifele găsite în cadrul săpăturilor arheologice din Guatemala reprezintă una dintre cele mai importante descoperiri ale ultimelor decenii.



Cercetătorii spun, însă, că maiaşii nu considerau că această dată reprezintă sfârşitul lumii, aşa cum cred astăzi unele persoane. „Acest text vorbeşte mai degrabă despre situaţia politică de la acea vreme, nu este o profeţie. Noile dovezi descoperite sugerează că data 13 bak'tun era, într-adevăr, un moment important ce urma să fie sărbătorit de către maiaşi. Totuşi, aceştia nu fac niciun fel de profeţie apocaliptică referitoare la această dată”, a declarat Marcello Canuto, directorul Tulane University Middle America Research Institute şi unul din coordonatorii săpăturilor arheologice efectuate în situl La Corona din Guatemala.
Credincioşii New Age consideră că data de 21 decembrie 2012 are o însemnate importantă, mulţi considerând că urmează să aibă loc un eveniment spiritual global sau chiar unul apocaliptic. Până acum exista o singură dovadă arheologică ce menţiona această dată, monumentul descoperit în Tortuguero, Mexic, ce data din 669 e.n.
Acum, data este confirmată de descoperirea unui bloc marcat cu hieroglife în cadrul ruinelor maiaşe din La Corono, Guatemala. Inscripţiile descoperite fac referire la cel mai important conducător maiaş de la acea vreme, Yuknoom Yich'aak K'ahk'. Regele, cunoscut şi sub numele de Laba Jaguarului, încerca să-şi întărească loialitatea supuşilor după ce pierduse o bătălie importantă. În acest scop, regele şi-a arogat numele de „conducătorul celor 13 k'atun” – k'atun fiind o unitate de timp a calendarului maiaş, un k'atun fiind egal cu 7.200 de zile (aproape 20 de ani). Regele era liderul maiaşilor cu ocazia încheierii celui de-al 13-lea k'atun, în 692 e.n. De aceea, pentru a privi spre viitor, regele a făcut aluzie la un alt ciclu de timp important - bak'tun. Un bak'tun reprezintă 144.000 de zile, iar finalul celui de-al 13-lea bak'tun va avea loc pe 21 decembrie 2012.
„Ce ne arată acest text este că atunci când maiaşii atingeau momente de criză, calendarul era folosit pentru a promova continuitatea şi stabilitatea, nu pentru a prezice apocalipsa”, susţine Canuto. „La data acestei inscripţii regiunea Maya era cuprinsă de turbulenţe politice, astfel că regele a fost nevoit să facă aluzii la un ciclu al timpului mult mai important, iar acest ciclu se întâmplă să se încheie în 2012”, a explicat David Stuart, unul dintre primii arheologi care au explorat acest sit.
Situl în care a fost descoperită inscripţia, La Corona, a început să fie studiat de arheologii moderni abia în ultimii 15 ani. Descoperirea făcută de specialişti este considerată extrem de importantă, anunţul acesteia fiind făcut în Palatul Naţional din Guatemala.

Cel mai vechi animal a trăit cu 30 de milioane de ani mai devreme decât se credea


Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Alberta au descoperit dovezi ce demonstrează că primele animale au trăit acum 585 de milioane de ani, adică cu 30 de milioane de ani mai devreme decât se considera până acum.



Descoperirea a fost făcută de geologii Ernesto Pecoits şi Natalie Aubet în Uruguay. Ei au găsit urmele fosilizate lăsate în argilă de un animal târâtor care a trăit acum 585 de ani. Echipa de cercetători a ajuns la concluzia că urmele au fost create de un animal primitiv aparţinând grupului numit Bilateralia; un astfel de animal se deosebea de restul formelor simple de viaţă, non-animale, prin simetria sa (partea superioară a creaturii fiind diferită de cea inferioară) şi prin urmele lăsate în cursul deplasării.
Oamenii de ştiinţă au concluzionat că musculatura îi permitea animalului să se mişte printre sedimentele de pe fundul oceanului. De asemenea, tiparele de mişcare indică o adaptare evolutivă pentru a căuta hrana alcătuită din materiale organice. Deşi animalul nu a fost găsit, specialiştii au analizat urmele timp de 2 ani pentru a fi siguri de rezultate.
Geocronologul Larry Heaman a fost unul dintre specialiştii care s-au întors în Uruguay pentru a colecta mai multe urme lăsate de animal pe gresii. Expertul a explicat că, din cauza faptului că vârsta acestor roci sedimentare (gresiile) este dificil de determinat, specialiştii s-au axat pe investigarea particulelor de rocă granitică găsită în probele de gresie.
Conform unor cercetări întreprinse în Rusia, înainte de această descoperire, cel mai vechi animal data de acum 555 de ani. Acum, cercetătorii spun că noua descoperire naşte multe semne de întrebare cu privire la timpul şi modul în care au evoluat animalele şi la condiţiile de mediu în care s-a produs acest fenomen.

Cel mai vechi fragment dintr-un vas a fost descoperit în China


Arheologii americani au descoperit că fragmentele dintr-un vas de lut provenit din peştera Xianrendong, provincia Jiangxi, au vechimea de circa 20.000 ani, ceea ce înseamnă că artefactele respective sunt cea mai veche dovadă a existenţei olăritului.



Descoperirea îi obligă pe specialişti să reconsidere vechimea olăritului: acesta pare să fi apărut cu cel puţin 8 milenii mai devreme decât se crezuse.
Se pare că vasul a avut destinaţii multiple, de la oală de gătit la recipient pentru pregătirea băuturilor alcolice. În plus, în decursul ultimilor 10 ani, arheologii au mai descoperit dovezi conform cărora meşteşugul olăritului este mai vechi chiar decât agricultura. O dovadă în plus asupra vechimii olăritului este faptul că în urmă cu 20.000 ani, Terra parcurgea una dintre cele mai reci perioade din istoria sa.
Conform profesorului Ofer Bar-Yosef din cadrul Universităţii Harvard, oalele de lut le permiteau oamenilor să beneficieze de mai multe elemente nutritive din mâncare, după ce o găteau.
"Comunităţile de vânători-culegători erau mereu forţate să obţină îndeajuns de multă mâncare. Dacă apărea vreo invenţie folositoare, aceasta se răspândea repede. Şi se pare că, în sudul Chinei, olăritul s-a răspândit în cadrul comunităţilor de vânători-culegători care trăiau pe suprafeţe mari."
Profesorul Bar-Yosef crede că vasul a fost folosit pentru a găti alimentele în apă, prin fierbere sau înăbuşire.
"Oamenii se adunau frecvent în grupuri mari şi era nevoie de activităţi sociale antrenante care să diminueze tensiunile inerente. Poate vasele de lut erau folosite la obţinerea şi consumul ulterior al băuturilor alcoolice. Se credea, până în prezent, că începutul olăritului era asociat cu agricultura şi modul de viaţă sedentar. Cu toate acestea, am descoperit că olăritul este mai vechi cu 8.000 ani decât se estimase anterior", declară şi profesorul Gideon Shelach din cadrul Universităţii Ebraice din Ierusalim.

Cercetătorii au inventat dispozitivul prin care putem tasta doar cu ajutorul creierului


Cercetătorii din cadrul Universităţii din Maastricht, Olanda, au inventat un dispozitiv care va revoluţiona comunicarea: el permite persoanelor paralizate - incapabile să-şi mişte orice parte a corpului - să tasteze pe calculator cuvinte şi fraze doar cu ajutorul minţii.



Omenirea este în faţa unei invenţii remarcabile, care nu doar că va ajuta mult persoanele incapabile să-şi mişte membrele, dar are potenţialul de a influenţa vieţile tuturor. Conform cercetătorilor Betina Sorger, Joel Reithler, Brigitte Dahmen şi Rainer Goebel din cadrul Facultăţii de Psihologie şi al Departamentul de Neuroştiinţă ale Universităţii din Maastricht, acesta este primul sistem care literalmente poate transforma gândurile în cuvinte în timp real, permiţând astfel comunicarea duală într-o singură sesiune de scanare a creierului.
Echipa de cercetători s-a inspirat din lucrările lui Adrian Owen (un om de ştiinţă care a realizat cercetări de pionierat asupra comunicării cu persoane aflate într-o stare vegetativă) şi afirmă că noul sistem de comunicare necesită un efort minim pentru a fi reglat, devenind aşadar operaţional în timp record.
Sistemul de scanare si transpunere a gândurilor foloseşte imaginile furnizate prin intermediul rezonanţei magnetice funcţionale (fMRI) pentru a analiza răspunsul hemodinamic al creierului (mişcările sângelui la nivel cerebral).
Aceste răspunsuri sunt cauzate de imaginile mentale care sunt asociate fiecărei litere a alfabetului, prin intermediul algoritmilor de analiză pe computer. Odată ce computerul este pus în funcţiune, pacientul poate tasta literele, una după alta, doar prin intermediul minţii. Fiecare literă din alfabet corespunde unuia dintre cele 27 semnale diferenţiate ce pot fi înregistrate prin fMRI.
Conform lucrărilor publicate pe 28 iunie, anul curent, în paginile jurnalului Current Biology, acest sistem a fost deja testat cu succes în rândul unor pacienţi incapabili să se mişte. Evident, nu este la fel de rapid precum tastarea cu degetele, dar este un pas uriaş în dezvoltarea interfeţei creier-maşină. Noul dispozitiv are potenţialul de a schimba modalitatea prin care vom interacţiona cu tehnologia în viitorul apropiat.

Top 10 mistere ale ştiinţei... şi rezolvările lor


Un sondaj realizat în Marea Britanie de un post de televiziune dedicat ştiinţei a identificat cele mai mari 10 mistere ştiinţifice pentru care oamenii îşi doresc explicaţii.



Peste 2.000 de persoane au răspuns sondajului comandat de postul TV Eden cu ocazia lansării programelor „Science Month”. Cercetarea sociologică a arătat că întrebarea ştiinţifică pe care majoritatea britanicilor o doresc rezolvată este „Suntem singuri în Univers sau există extratereştri?”.
Pe locul doi s-a clasat întrebarea „va fi găsit un leac pentru cancer vreodată?”, iar cel de-al treilea loc a fost ocupat de întrebarea „există Dumnezeu?”.
Jurnaliştii de la Daily Mail au încercat să ofere un răspuns pentru cele mai populare 10 întrebări ştiinţifice. Iată răspunsurile:
1. Suntem singuri în univers?
Oamenii de ştiinţă afirmă că universul conţine, cel mai probabil, multe sisteme planetare în care există condiţiile necesare apariţiei vieţii inteligente. Totuşi, este foarte posibil ca omenirea să nu dezvolte niciodată mijloacele tehnologice necesare pentru a contacta civilizaţii aflate la distanţe de milioane de ani-lumină.
2.  Va fi găsit vreodată un leac pentru cancer?
Rata supravieţuirii pentru diferite forme de cancer se îmbunătăţeşte de la an la an, iar cercetătorii lucrează la noi tratamente încurajatoare. Deşi este improbabil să apară un leac „magic” în viitorul apropiat, pacienţii vor trăi pentru perioade tot mai lungi.
3. Există Dumnezeu?
Nu există nicio dovadă ştiinţifică empirică şi măsurabilă care să ateste existenţa lui Dumnezeu.
4. Cât de mare este spaţiul?
Unii astronomi cred că nu există vreo limită a Universului. Alţii afirmă că, începând cu Big Bangul, universul a tot crescut în dimensiuni, având astăzi un diametru de 150 de miliarde ani-lumină.
5. Când şi cum a apărut viaţa pe Pământ?
Există numeroase teorii, de la bacterii care au format relaţii simbiotice până la curenţi de convecţie ce au trecut prin crusta Pământului.
6. Este posibilă călătoria în timp?
Materia spaţiu-timp conţine scurtături denumite „găuri de vierme” care fac posibile, din punct de vedere teoretic, călătoriile în timp. Totuşi, „găurile de vierme” sunt instabile, iar pentru a deschide o astfel de scurtătură ar fi nevoie de „gravitaţie repulsivă”, o idee încă neconfirmată.
7. Vom coloniza vreodată spaţiul?
Poate. Unii experţi spun că ar trebui să tratăm serios ideile celor care pledează pentru întemeierea unor colonii în alte locuri din Sistemul Solar, ca o măsură de siguranţă pentru cazul în care Terra devine nelocuibilă. NASA a organizat deja conferinţe pe tema terraformării – transformarea altor corpuri cereşti pentru a crea condiţii similare celor de pe Terra. Citeşte şi Marte, prima „staţie” în drumul spre viitor
8. Ce va înlocui petrolul şi când?
Există deja surse alternative de energie, însă este nevoie ca acestea să devină mai eficiente şi mai puţin costisitoare pentru a înlocui petrolul. Şi nanotehnologia ar putea fi o soluţie, susţin experţii.
9. Cum se va sfârşi universul?
Teoriile pe care oamenii de ştiinţă le postulează includ varianta în care universul încetează să se mai extindă, urmând colapsul acestuia. O altă variantă este aceea că se va extinde până temperatura va atinge zero absolut, iar energia neagră „învinge” gravitaţia. Citeşte şi Sfârşitul Universului: cum se va termina totul?
10. Cât de mult poate fi prelungită durata de viaţă a oamenilor?
Experimentele efectuate pe şoareci au convins oamenii de ştiinţă că oamenii vor putea, cât de curând, să depăşească fără probleme vârsta de 100 de ani. Citeşte şi Care este secretul vieţii de 100 de ani?

Enigmaticele „cercuri vrăjite” din Namibia îi descumpănesc pe cercetători


În deşertul din Namibia, sudul Africii, există nilşte formaţiuni stranii, care îşi fac apariţia pe neaşteptate şi despre care localnicii spun că ar fi create de paşii zeilor. Deşi au fost investigate cu mijloace ştiinţifice, până acum nimeni nu a reuşit să le dezlege misterul.



Cercurile vrăjite apar pe suprafeţe înverzite, sub forma unor zone cu diametrul de minimum de 2 metri şi maximum 12 m, unde nu mai creşte iarba.
Biologul Walter Tschinkel de la Universitatea din Florida a văzut pentru prima dată cercurile în 2005, atunci când a vizitat Rezervaţia Naturală NamibRand. La o primă vedere, a considerat că fenomenul este cauzat de termitele care eliberau gaze şi otrăveau vegetaţia. Dar, atunci când el şi soţia sa s-au întors în 2007 pentru a analiza cercurile, au descoperit că sub ele nu exista nici urmă de termită.
În aceste condiţii, Tschinkel a apelat la imaginile prelevate prin satelit. Comparând imaginile realizate timp de 4 ani, biologul a confirmat că cercurile sunt "vii", sau dinamice, căci ele dispar şi reapar periodic. Extrapolând, Tschinkel a calculat că cel mai mic cerc are un ciclu de viaţă de 24 de ani, în timp ce formele mai mari pot persista până la 75 de ani.

Pentru a confirma aceste rezultate, Tschinkel a analizat informaţiile oferite de cei de la Rezervaţia Naturală NamibRand . În ultimii 10 ani, oficialităţile au vândut "cercuri vrăjite" către ecoturişti contra sumei de 50 de dolari bucata. Cumpărătorii nu devin proprietarii pământului, ci mai curând îl "adoptă", aşa cum se întâmplă cu stelele. Fiecare cerc este marcat cu data la care a fost cumpărat, iar cumpărătorii primesc datele prin GPS pentru a afla localizarea acestuia şi a-l urmări prin Google Earth. Biologul a vizitat toate cercurile cumpărate şi le-a măsurat de la an la an. Astfel, şi-a dat seama că media de viaţă a cercurilor este de 6 decenii.
În viitor, Tschinkel speră să se întoarcă la Rezervaţia Naturală NamibRand pentru a continua studiile. Informaţiile pe care le-a adunat până acum relevă că aceste cercuri s-ar forma după un sezon ploios. De asemenea, cercetătorul admite că s-ar putea să nu afle niciodată misterul care se ascunde în spatele acestor cercuri, dar susţine că va face tot ce îi stă în putinţă pentru a le analiza cât mai amănunţit.

Dai 5 straturi de vopsea şi obţii o baterie


Un procedeu revoluţionar de fabricare a bateriilor a fost inventat de un grup de ingineri de la Universitatea Rice, SUA: diferitele materiale din care este alcătuită o baterie sunt dispuse sub formă de straturi „zugrăvite” cu ajutorul unui pistol de vopsit, pe o suprafaţă solidă.



Dispozitive electronice mai subţiri şi aparate electrocasnice cu surse de curent incorporate sunt utilizări pe care inventatorii le întrevăd pentru creaţia lor, pe care o consideră capabilă să revoluţioneze tehnologia.
Bateria litiu-ion astfel realizată ar putea înlocui bateriile obişnuite, reducând astfel volumul şi costurile de depozitare şi transport ale dispozitivelor alimentate cu baterii.
Inventatorii au reuşit să realizeze compoziţii specifice pentru cele cinci straturi din care este compusă bateria: două aşa-numite colectoare de curent, un catod, un anod şi un strat de mijloc, numit separator.
Tehnologia a fost testată acoperind câteva plăci de faianţă cu cele cinci straturi de substanţe; straturile au fost îmbibate cu soluţie de electrolit şi fiecare placă a fost apoi sigilată într-un înveliş etanş. 9 astfel de plăci au fost legate în serie, formând un circuit care avea ataşată o celulă solară, cu rolul de a reîncărca bateriile.
Bateriile astfel obţinute au fost capabile să furnizeze un curent elecric constant de 2,4 volţi.

Inventatorii urmează să obţină un brevet pentru creaţia lor şi cred că ea va putea, în câţiva ani, să fie aplicată cu uşurinţă la scară industrială, de vreme ce vopsirea prin stropire (cu pistolul de vopsit) este deja un proces larg utilizat în industrie.

Mecanismul prin care un aliment miraculos îmbunătăţeşte memoria a fost descifrat de cercetători


O echipă de cercetători canadieni de la Universitatea din Alberta a identificat mecanismul-cheie ce stă la baza beneficiilor importante pe care consumul de peşte le aduce creierului şi memoriei.



Oamenii de ştiinţă au atribuit acizilor graşi Omega-3 efectele benefice pe care o dietă bogată în peşte le aduce creierului uman. Totuşi, deşi cercetătorii au putut observa efectele pozitive asociate acestor acizi graşi, ei nu au putut să descrie efectele fiziologice precise ale acestor substanţe.
Acum, specialiştii de la Universitatea din Alberta afirmă că au descoperit modul prin care acizii graşi Omega-3 îmbunătăţesc memoria umană, studiul fiind publicat în jurnalul ştiinţific Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism.
Echipa condusă de dr. Yves Suave a descoperit că animalele de laborator ce urmau o dietă bogată în Omega-3 prezentau în hippocampus (zona din creier asociată memoriei) un nivel al DHA-ului (o formă a acizilor graşi Omega-3) cu 30% mai mare decât animalele de laborator care aveau parte de o dietă normală.
„Am dorit să aflăm modul în care consumul de peşte îmbunătăţeşte memoria. Ce am descoperit este faptul că celulele memoriei din hippocampus puteau comunica mai bine între ele şi transmiteau mesajele cu o mai mare eficacitate atunci când nivelul DHA-ului din acea regiune eram mai mare. Acest lucru ar putea explica de ce memoria funcţionează mai bine atunci când dieta este bogată în DHA”, a explicat specialistul.
Dr. Sauve afirmă că suplimentarea dietei cu DHA, fie prin consumul de peşte sau prin folosirea unor suplimente, ar putea preveni reducerea cantităţii de DHA din creier, protejând astfel memoria pe măsură ce îmbătrânim.

O piatră care sângerează? Nu, un animal bizar


În ciuda aparenţelor, imaginea nu reprezintă o creatură extraterestră disecata sau o roşie mutantă, ci un exemplar de Pyura chilensis, o creatură bizară care trăieşte pe coasta pacifică a Americii de Sud. Şi dacă până acum nu aţi auzit de ea, poate v-ar interesa să ştiţi că ea este comercializată şi consumată, alături de salată sau orez,de localnicii din Chile.



Creatura este complet imobilă, ca o piatră, şi se hrăneşte prin absorbţia apei din care filtrează microorganismele. Ea aparţine subîncrengăturii Tunicata, denumită astfel datorită faptului că are corpul acoperit cu un înveliş ("tunică") ce conţine o substanţă numită tunicină, formată din molecule care ajută animalul să se ataşeze de suprafeţe solide .
Sângele tunicatelor este transparent şi, în mod ciudat, poate acumula cantităţi mari de vanadiu, un element chimic rar. Concentraţia de vanadiu din animal poate fi chiar şi de 10 milioane de ori mai mare decât cea din apele unde acesta trăieşte.
Mai mult, animalul se naşte mascul, pentru ca la maturitate să devină hermafrodit; se reproduce prin eliberarea spermatozoizilor şi a ovulelor în apa din jur, unde are loc fecundarea.
Cu toate acestea, o serie de trei studii realizate de Patricio H. Manríquez de la Universidad Austral de Chile şi Juan Carlos Castilla de la Pontificia Universidad Católica de Chile pe 30 de exemplare dePyura chilensis, au scos la iveală faptul că, atunci când sunt alături de alţi indivizi, animalele preferă să adopte fecundarea încrucişată, procesul fiind mult mai eficient decât autofecundarea.