Thursday, April 4, 2013

Topul celor mai scumpe maşini ale vedetelor



O maşină frumoasă şi scumpă atrage atenţia. O maşină frumoasă şi scumpă condusă de o vedetă stârneşte însă invidie. Astăzi vă prezentăm norocoasele vedete care conduc cele mai scumpe maşini din lume.

Kim Kardashian - Ferrari 458 Italia
Kim se poate mândri cu o maşină pentru care atrage invidia a milione de bărbaţi şi femei deopotrivă – un  Ferrari 458 Italia în valoare de 187.000 de dolari.

Paris Hilton - Bentley GT Continental

Nu este surprinzător că Paris are una dintre cele mai scumpe maşini ale celebrităţilor, având în vedere gusturile extravagante ale starletei. Aceasta deţine un Bentley GT Continental personalizat, roz, cu bordul încrustat cu diamante, în valoare de 285.000 de dolari.
Diddy – Maybach

Cu toate că numele său s-a schimbat de-a lungul anilor, apetitul lui Diddy pentru maşini scumpe a rămas acelaşi. Artistul deţine un Maybach în valoare de 360.000 de dolari.

David Beckham - Rolls-Royce Phantom Drophead
David Beckham şi-a personalizat un model de Rolls-Royce Phantom pentru a fi în cel mai mic detaliu pe gustul său. Un astfel de model de maşină costă 407.000 de dolari.
Jay Leno Mercedes - SLR McLaren
Cunoscută cu ceva timp în urmă ca cea mai rapidă maşină din lume, Mercedes-ul SLR McLaren deţinut de Jay Leno valorează 450.000 de dolari. Colecţia sa de autovehicule mai include şi un model Stanley Steamer din 1906 şi un Dodge Challenger din 1970.
Nicolas Cage Ferrari Enzo
Nicholas Cage nu este un fan al motocicletelor, aşa cum toţi şi-ar închipui, ci al maşinilor sport. Actorul deţine un Ferrari Enzo cu un motor V12 din aluminiu, în valoare de 670.000 de dolari.
Jerry Seinfeld, Porsche 959
Poate mulţi nu ştiu, însă actorul Jerry Seinfeld este un colecţionar de maşini Porsche. Alături de modelul 959, în valoare de 700.000 de dolari, vedeta mai deţine şi exemplare mai vechi, printre care şi un un model din anul 1955.
Kanye West, Lamborghini Aventador
Aşa cum era de aşteptat, Kanye are o maşină ce o depăşeşte pe cea a iubitei sale, Kim Kardashian. Cântăreţul are un autovehicul Lamborghini în valoare de 750.000 de dolari.
Simon Cowell, Bugatti Veyron
Simon se poate mândri cu un Bugatti Veyron în valoare de un milion de dolari care poate depăşi viteza de 400 de km/h.


Mai dispare un brand. Octavian Radu renunta la Debenhams, iar Apple lanseaza televizorul controlat dintr-un inel


In fiecare dimineata citim toate site-urile romanesti si straine si strangem stirile de top de la Bloomberg la Ziarul Financiar, pentru cel mai bun update. Urmareste Incont.ro pe site sau pe Facebook. Transmitem informatiile care fac toti banii.


Chioscurile de cartier capituleaza pe rand in lupta cu retelele straine
"De cand s-a deschis magazinul Shop&Go aici si Mega Image la piata Gemeni ne-au scazut vanzarile cu peste 60-70%. Chiar ne gandim sa inchidem.“ Afirmatiile lui Mihai, administratorul unei mici alimentare, sunt valabile si in cazul altor afaceri mici de familie din comert. Parterul blocurilor si stradutele inguste din centrul Capitalei au devenit tinta multinationalelor din comert, care vor o bucata cat mai mare din vanzarile „de la coltul strazii“, o piata estimata de ZF la 7-8 mld. euro anual. In ultimii trei ani peste 45.000 de afaceri mici din comert au capitulat in fata crizei, in timp ce retelele din retailul modern au trecut de 1.000 de locatii dupa investitii de un miliard de euro, scrie ZF.
Octavian Radu renunta la Debenhams si isi incheie socotelile cu moda 
Omul de afaceri Octavian Radu, care detinea in perioada de boom peste zece francize ale unor branduri internationale de moda, isi incheie socotelile cu domeniul dupa ce renunta la Debenhams si inchide ultimele doua magazine. „Da, ne-am retras definitiv (din afacerea Debenhams - n.red.). Pot sa dau trei cauze (pentru retragere - n.red.). Prima ar fi criza care a dus la reducerea puterii de cumparare. Apoi mallurile si-au dublat suprafetele in perioada 2008-2012 si nu in ultimul rand branduri extrem de competitive precum Zara si H&M s-au dezvoltat extrem de agresiv in ultimii doi ani“, spune Octavian Radu. Debenhams este potrivit datelor ZF ultimul brand pe care il mai detinea, dupa ce toate celelalte au inchis magazinele si au iesit din piata.

Prima cladire de birouri care va capta caldura Pamantului se ridica pe un fost teren de-al lui Becali
Portland Trust, unul dintre cei mai importanti dezvoltatori de birouri din Romania, se apropie de momentul montarii instalatiei care va capta caldura din interiorul Pamantului in noul complex de birouri pe care il are in constructie langa Pasajul Pipera. Portland Trust, companie fondata de omul de afaceri britanic Robert Neale, a inceput constructia proiectului de birouri Floreasca Park in iunie 2012 pe un teren de 2 ha achizitionat in urma cu doi ani de la George Becali.  „Initial nu aveam prevazut acest sistem, care ne creste costurile cu circa 2 mil. euro. In plus, ne concentram foarte mult pe ventilatie si lumina naturala. Concurenta in zona este acerba, insa ne adresam unor chiriasi diferiti. Noi avem un grad de eficienta a spatiului pe etaj de 5%, comparativ cu Sky Tower care are un grad de eficienta scazut pe etaj, de circa 18%.“, a declarat pentru Capital Florin Furdui, country manager Portland Trust. Cel mai important chirias al proiectului va fi compania Oracle, care a inchiriat 20.000 mp de birouri. Potrivit lui Furdui, intersectia Barbu Vacarescu-Pipera va fi urmatorul „City District“ al Bucurestiului.
Om de afaceri roman: Daca nu aveai bani negri, nu aveai de ce sa ii ții in bancile din Cipru
Dintre stranii care vor pierde cei mai multi bani prin impozitarea depozitelor de peste 100.000 euro de la bancile din Cipru, romanii ar ocupa locul al treilea, dupa rusi si britanici. Se pare insa ca nici un mare om de afaceri din Top 300 nu a fost afectat, dupa cum au declarat pana acum. “Am ales sa am deschid o firma in Cipru pentru optimizare fiscala. Asta a presupus automat și deschiderea unui cont la o banca din Cipru, pentru a plati serviciile financiare de acolo. Dar strict pentru asta este acel cont. Lunar transfer din Romania in contul respectiv circa 1.200 euro, așa ca nu aveam cum sa fiu afectat de masurile luate de autoritațile din Cipru”, a declarat pentru Capital Radu Timiș, patronul CrisTim.  “Daca ai bani negri, ii ții in Cipru. Daca nu ai bani negri, nu ai de ce sa ii ții in Cipru. Nici macar din punct de vedere al dobanzilor, pentru ca sunt mai bune in Romania. Ar putea fi afectati romanii care au vandut recent un business inregistrat in Cipru si, pana sa se fi hotarat in ce sa ii reinvesteasca, sa ii fi prins cu banii in conturile din Cipru”, a mai spus Timis, scrie Capital.
In satele romanesti fara apa si canalizare, parcurile apar ca ciupercile. Cum s-au risipit 900 mil. euro, in 4 ani. 
In Romania asfaltul este dorinta, reteaua de apa potabila un vis, iar canalizarea, fructul oprit. Nevoi si conditii elementare in orice stat civilizat raman un lux pentru romanii de rand. Emisiunea ''Romania, te iubesc'' si Stirile ProTV va dezvaluie cat de haotic s-a investit in mediul rural. Episodul "Parcurile, de la tara!". Romania, pentru multi dintre straini, e o tara rurala . Aproape 40% din populatie traieste la sat, iar pentru acesti oameni autoritatile aplica doar in teorie strategii care sa aduca un nivel de trai sporit. Curtea de Conturi anunta ca in ultimii 4 ani, consiliile judetene si primariile au risipit 900 de milioane de euro, bani de la stat. Banii dispar cu dedicatie, parcurile apar  mai mult in bataie de joc. In comuna ieseana Bals primarul a investit 200.000 de euro ca sa le arate gospodarilor ce inseamna cu adevarat un parc de nivel european: lac cu gaste, panouri solare, un parc de distractii. Iar decorul idilic e completat de ratele satului, singurele care se bucura de investitie.  Pe larg despre risipa uriasa de bani mascata de modernizari facute mai mult pe hartie, in aceasta duminica la ''Romania, te iubesc''.
Statul ar putea obtine intre 68 si 90 milioane de euro prin vanzarea a 15% din actiunile Transgaz. Oferta va fi lansata azi
Oferta prin care statul vrea sa vanda 15% din actiunile Transgaz va fi lansata la un pret minim de 171 lei/titlu si un maxim de 230 lei/titlu. Statul ar putea incasa intre aproximativ 68 milioane euro si 90 milioane euro pentru pachetul respectiv, scrieMediafax. Oferta va dura 9 zile lucratoare, urmand sa inceapa joi, 4 aprilie, si sa se incheie pe 16 aprilie. Pretul minim din oferta secundara de vanzare este cu 19,9% sub cotatia bursiera de marti, de 213,5 lei/actiune, in timp ce pretul maxim este cu 7,7% peste cea mai recenta valoare de la BVB. Titlurile companiei au fost oprite miercuri de la tranzactionare, in asteptarea deciziei Guvernului cu privire la intervalul de pret la care se va derula oferta.
INTERVIU cu Ken Morse, consilierul presedintelui Obama: "Azi e la moda sa incurajezi tinerii sa renunte la tot si sa-si deschida propria afacere. Nu e un sfat bun"
Guvernul Romaniei ar trebui sa stimuleze mediul de afaceri si sa convinga diaspora sa revina acasa. Ar putea incepe sa faca acest lucru cumparand de la start-up-urile autohtone si platindu-si datoriile la timp, a declarat Kenneth Morse, consilier al presedintelui american Barack Obama pe probleme de inovatie si antreprenoriat, intr-un interviu acordat Incont.ro. Morse a adaugat ca afacerile de succes sunt infiintate de oameni cu experienta si credibilitate pe piata, care sunt in stare sa atraga clienti si sa-si vanda produsele, si nu de tineri aflati la inceput de drum in cariera.
Oamenii de business: Spargeti "zidul" din fiscalitate! Finantele: pregatim un mediu fiscal usor de aplicat 
Ministerul de Finante este in dialog cu oamenii de afaceri pentru a rescrie Codul Fiscal, in timp ce comunitatea de business vrea predictibilitate si stabilitate fiscala prin eliminarea "zidului" dintre decidentii politici si consultantii financiari. Acesta a fost “firul rosu” al Conferintei “Fiscal 2013”, organizata de Wall-Street.ro.Dan Manolescu, secretar de stat in Ministerul de Finante:  "Am aratat o dorinta de deschidere pe care mediul de afaceri o asteapta de mult timp, pentru ca suntem toti de aceeasi parte a baricadei. Ne dorim un mediu fiscal usor de aplicat si predicitibil. Daca aceste obiective sunt realizate, va avea atat statul de castigat cat si mediul de afaceri". "Sper sa mentinem in Codul Fiscal tot ceea ce tine de legislatie. Ne-am propus ca pana in luna iulie sa avem o forma finala in urma discutiilor cu toate partile implicate", a mai spus acesta.
Apple va lansa un televizor care va fi controlat dintr-un inel 
iTV-ul va avea un ecran de 60 de inci si va costa 2.500 de dolari, spune Brian White, de la Topeka Capital Markets, citat de The Telegraph. Noul gadget de la Apple va veni insotit de o tableta de marimea iPad-ului, astfel incat utilizatorii vor putea sa isi transfere pe ea programele de pe iTV si sa le urmareasca oriunde in casa. Dar cea mai interesanta caracteristica a noului televizor este data de felul in care acesta va fi controlat, printr-un inel, denumit iRing. Potrivit lui White, care spune ca detine aceste informatii pe baza unor intalniri cu mai multe companii furnizoare ale Apple, din China si Taiwan, imaginea de pe ecran va putea fi schimbata prin simpla indicare a sa cu mana. Apple refuza sa comenteze despre produse inaintea lansarilor, dar Steve Jobs spunea la un moment dat ca vrea sa revolutioneze industria TV, la fel cum a facut-o si cu mp3-urile si smartphone-urile.
Industria detergentilor, pusa in pericol de inovatiile din domeniu 
Industria detergentilor se confrunta cu o problema la care nu s-ar fi asteptat acum cativa ani, scrie Wall Street Journal. Daca pana acum producatorii se bazau pe faptul ca oamenii puneau in masinile de spalat o cantitate mai mare de detergent decat era necesar, acest lucru a inceput sa se schimbe odata cu introducerea pe piata a detergentilor concentrati. Dar schimbarea majora a avut loc atunci cand Tide a lansat capsulele de detergent care contineau exact cantitatea de care era nevoie pentru un ciclu de spalare. Astfel, vanzarile la detergent din America au scazut cu 2,1% numai in ultimul an. Per total, industria a inregistrat pierderi de un miliard de dolari in ultimii trei ani, de cand au fost lansate noile capsule, starnind adevarate dezbateri asupra modului in care inovatia omoara economia.
Donatii de un milion de euro in doar doua saptamani pentru lansarea unui cotidian online fara reclame
Un cotidian in format online, care ar urma sa fie lansat in septembrie, in Olanda, si care nu va include publicitate, a primit din donatii o suma de peste un milion de euro, in doar doua saptamani de la debutul unei campanii pentru strangere de fonduri, informeaza AFP.  Rob Wijnberg (31 ani), fost redactor-sef al publicatiei olandeze NRC Next, a lansat pe 18 martie o campanie de strangere de fonduri pentru "o noua initiativa jurnalistica", cotidianul De Correspondent. Ziarul va fi unul "de calitate", care va pune accentul pe anchete si subiecte importante, dar si pe forme alternative de jurnalism.  Pentru a deveni "membru" al proiectului este suficient ca o persoana sa isi faca un abonament la viitorul cotidian: 60 de euro pe an.  Pana in prezent sunt 17.250 de membri. "Niciodata pana in prezent si niciunde in lume nu au existat atat de multe persoane care au devenit membre ale unei noi platforme jurnalistice, aflata in constructie", se spune pe site-ul De Correspondent.



Cum arată Pământul văzut de la 160 de milioane de kilometri depărtare


Chiar dacă aceasta nu este una dintre cele mai frumoase imagini, trebuie să ştiţi că ea este de departe, o expunere unică. Mai exact imaginea surprinde trei chestiuni importante: Pământul, cometa PanSTARRS şi o ejecţie coronară de masă.


„Priveliştea” a fost surprinsă de STEREO-B, satelitul Soarelui care, de mai bine de 6 ani, adună informaţii referitoare la steaua din sistemul nostru solar. 
De parcă nu era destul de interesant să vezi Pământul de la o distanţă de 160 de milioane de kilometri (sau 1.1 AU), imaginea realizată de STEREO-B ne oferă posibilitatea de a vedea şi semne de activitate solară de la doar 45 de milioane de kilometri (0.3 AU) distanţă. 

Instrumentul care a realizat imaginea poartă numele de Heliospheric Imager (HI) şi observă zona din imediata apropiere a Soarelui (foto stânga) cu scopul de a lumina vântului solar şi ejecţiile coronare de masă (CME) atunci când izbucnesc în sistemul solar. STEREO-B se afla în partea Soarelui care nu era vizibilă de pe Pământ , la un unghi de 150-160 de grade faţă de axa Pământ - Soare. 
Fragmente de vânt solar şi de ejecţii coronare de masă pot fi observate în clipul video de mai jos. 
În imagine, dar şi în clip, PanSTARRS şi coada sa sunt strălucitoare şi apar în centrul imaginii, în timp ce ejecţia coronară de masă se vede în partea stângă, iar Pământul este vizibil în dreapta cometei. Mai mult, punctele albe din depărtare sunt stele. 
În ceea ce priveşte linia neagră verticală, din centrul imaginii, este creată artificial de instrumentul HI.


Dansul dintre o cometă şi aurora boreală: un nou timelapse spectaculos


Un nou şi spectaculos timelapse surprinde cometa Pan STARRS într-un peisaj mirific, alături de aurora boreală, în Tromsø, Norvegia.


Imaginile au fost surprinse de fotograful Babak Tafreshi, cel care a decis să realizeze şi timelapse-ul pentru ca noi să putem revedea evenimentele într-un mod cât mai apropiat de realitate. 
Mai jos puteţi vedea cometa PanSTARRS, cu tot cu coada ei de praf şi gaz, deasupra lanţului muntos. La doar câteva minute după acest eveniment se observă cum aurora boreală îşi face treptat apariţia pe cerul îngheţat. 
Toate aceste cadre unice au fost realizate pe 20 martie 2013. 



Cel mai înspăimântător vehicul din istoria omenirii: Mantis, monstrul de două tone!


Compania Micromagic Systems, condusă de Matt Denton, lucrează de patru ani la proiectarea şi construirea unui robot suficient de mare pentru a putea găzdui un pasager uman. Mantis, „monstrul” ce a rezultat în urma acestui efort, este descris drept „cel mai mare robot hexapod operaţional din lume ce este capabil să opereze pe orice tip de teren”.


Robotul cântăreşte 1.900 de kilograme, se înalţă la 2,8 metri deasupra solului şi este alimentat cu un motor turbo diesel Perkins 2,2. Mantis este totodată dotat cu numeroşi senzori care îl ajută să se deplaseze. Un PC cu sistem de operare Linux ce rulează aplicaţia HexEngine, software proiectat pentru a controla roboţii hexapozi, este folosit pentru a gestiona cele 18 servomotoare hidraulice ce se găsesc în „picioarele” robotului, iar un alt PC permite pasagerului să controleze robotul.
„Mantis este cu siguranţă cel mai mare hexapod pe care l-am construit până acum”, a comentat Matt Denton, fondatorul companiei Micromagic şi totodată proiectantul-şef al robotului. Compania sa este specializată în roboţi animatronici pentru industria cinematografică şi de televiziune, producând printre altele o ţestoasă robotică ce a apărut în filmele Harry Potter. Mantis, în schimb, a fost construit ca rezultat al pasiunii lui Denton, urmând să fie închiriat acum pentru diferite evenimente.
Iată robotul Mantis în acţiune:



Iată mai multe imagini cu invenţia lui Matt Denton:











Cum ar fi sunat Big-Bang-ul? Un om de ştiinţă a recreat „sunetul de la începutul lumii”


Cu ajutorul celor mai noi date transmise de telescopul spaţial Planck, un specialist a reconstituit sunetul asociat primelor momente din existenţa Universului, acum peste 13 miliarde de ani.


Informaţia transmisă de telescopul Planck al Agenţiai Spaţiale Europene i-a ajutat deja pe savanţi să-şi revizuiască estimările privind vârsta Universului, care a fost recalculată ca fiind de 13,82 de miliarde de ani, cu 80 de milioane de ani mai mult decât se crezuse anterior.
În plus, John Cramer, profesor la Universitatea din Washington, a folosit cele mai recente date furnizate de Planck pentru crea o versiune „high fidelity” a sunetului „scos” de Big Bang. O primă versiune fusese creată în urmă cu 10 ani, folosind date obţinute de o sondă numită  Wilkinson Microwave Anisotropy Probe (WMAP), a NASA.
Acum, înregistrările mai precise realizate de telescopul Planck i-au permis prof. Cramer să actualizeze datele pentru a realiza o reconstituire mai exactă.

Specilalistul a explicat că noul spectru de frecvenţă în care au fost realizate înregistrările cuprinde şi frecvenţe mult mai înalte decât cele înregistrate de sonda WMAP, astfel încât oferă o redare mai fidelă a „sunetului Big Bang-ului.”
Fizicianul a utilizat date rezultate din analiza radiaţiei de microunde cosmice de fond (cosmic microwave background - CMB), radiaţia existentă la aproximativ 400.000 ani după începutul Universului; analiza transformă variaţiile de temperatură ale CMB în componente ale frecvenţei unghiulare sau „multipoli”.
Prof. Cramer a subliniat că frecvenţele reale ale radiaţiei produse de Big Bang ar fi fost mult prea joase pentru a putea fi percepute de urechea umană, aşa că le-a mărit mult pentru a realiza această simulare, care corespunde primilor 760.000 ai Universului.


2000 de găuri negre „flămânde” ar putea înconjura galaxia noastră


Încă de la formarea sa, în urmă cu miliarde de ani, galaxia noastră ar fi putut fi însoţită de găuri negre, iar în prezent, pînă la 2000 de astfel de formaţiuni s-ar putea găsi în jurul Căii Lactee, arată o simulare realizată de o echipă de specialişti americani.


Oamenii de ştiinţă de la Universitatea California - Santa Cruz au realizat simularea computerizată pe baza teoriei că fiecare galaxie se formează cu o gaură neagră în centru.
Pe măsură ce aceste proto-galaxii se ciocnesc şi fuzionează, găurile lor negre centrale fuzionează şi ele, formând, în cele din urmă, o gaură neagră supermasivă cu masa de milioane de ori mai mare decât a Soarelui.
Totuşi, aceste coliziuni între găurile negre creează unde gravitaţionale care pot împinge o gaură neagră tânără în afara galaxiei sale gazdă.
Ţinând seama de acest fenomen, cercetătorii au calculat cu ajutorul simulării computerizate că şi galaxia noastră ar putea fi înconjurată de asemenea găuri negre aflate în mişcare. Câte anume? Simularea dă o cifră cuprinsă între 70 şi 2.000, depinzând de condiţiile specifice în care au avut loc coliziunile.
Rezultatele au fost publicate în jurnalul arXiv.
Aproape toţi specialiştii sunt de acord că majoritatea galaxiilor au în centru găuri negre supermasive.
Cea a Căii Lactee ar fi localizată, se crede, într-o regiune numită Sagittarius A*, o sursă astronomică de unde radio foarte compactă şi intensă din centrul galaxiei.
O gaură neagră este o zonă a continuumului spaţiu-timp de unde nimic - nici măcar lumina - nu poate ieşi, datorită gravitaţiei extrem de intense. Numele de gaură „neagră” se datorează faptului că aceste formaţiuni absorb toată lumina care ajunge până la o anumită distanţă în jurul lor (numită „punctul fără întoarcere”) şi nu reflectă nimic, întocmai ca un „corp negru perfect” (o noţiune din termodinamică).
O gaură neagră este invizibilă pentru senzori, dar existenţa ei poate fi presupusă uneori observând interacţiunile ei gravitaţionale cu obiectele spaţiale din jur.

Cum se menţin astronauţii în formă la bordul ISS?


Astronautul canadian, Chris Hadfield, comandantul ISS care ne explică cum se petrec lucrurile aparent banale în spaţiu, răspunde la o nouă întrebare: cum fac astronauţii exerciţii fizice în condiţii de gravitaţie zero?


Aşa cum veţi putea vedea în filmarea de mai jos, se pare că astronauţii se antrenează aşa cum facem şi noi pe Pământ: aleargă pe banda de alergare, ridică greutăţi, fac genoflexiuni etc. 
Diferenţa este că atunci când fac aceste exerciţii ei trebuie să îşi lege un ham care să nu le permită să plutească. 
În spaţiu, oamenii pot pierde săptămânal până la 5% din masa musculară. Din acest motiv, astronauţii sunt nevoiţi să se antreneze zilnic câte 2 ore pentru a-şi menţine masa musculară şi osoasă. 

De ce ne plictisim?


Recent, oamenii de ştiinţă de la Universitatea York, din Canada, au definit plictiseala drept „o stare în care oamenii deşi doresc să se angajeze în activităţi satisfăcătoare, nu reuşesc asta”.


Deşi plictiseala este văzută des drept un disconfort temporar care poate fi atenuat printr-o schimbare simplă de circumstanţe, în realitate ea poate fi şi un factor cronic de stres, cu efecte semnificative asupra sănătăţii şi a bunăstării. 
Plictiseala la locul de muncă, de exemplu, ar putea duce la realizarea unor accidente sau erori majore, mai ales în rândul şoferilor, a personalului medical şi a altor angajaţi a căror vigilenţă este esenţială. 
Rezultatele studiului realizat de canadieni sugerează că ne plictisim atunci când ne este dificil să fim atenţi la informaţiile interne, precum sentimente şi gânduri sau la stimulii exteriori necesari pentru a lua parte la activităţile satisfăcătoare. 
În cartea sa „Boredom: A Lively History”, Peter Toohey împarte plictiseala în două categorii: plictiseala obişnuită şi cea existenţială. 
Despre plictiseala obişnuită este „bună” şi productivă. Ea le permite oamenilor să viseze, să îşi imagineze şi să se protejeze de situaţiile neplăcute. Mai mult decât atât, de curând, cercetătoarea Teresa Belton a explicat că plictiseala obişnuită este benefică pentru copii fiindcă îi determină să fie creativi inventând sau imaginându-şi lucru, scriind sau desenând. Cercetătoarea a ajuns la această concluzie după ce a intervievat mai mulţi artişti şi i-a dat seama că plictiseala din copilărie i-a ajutat să devină ingenioşi. 
Revenind la clasificarea lui Toohey, trebuie să ne îndreptăm atenţia asupra plictiselii existenţiale pe care autorul o vede drept „un concept care este construit dintr-o uniune între depresie, plictiseala cronică, sentimentul că eşti inutil, dezgust, indiferenţă şi apatie”. 

Europa în prada uraganelor: sfârşitul secolului va aduce schimbări dramatice ale vremii


În vestul Europei, super-furtunile de tipul uraganului Sandy - cel mai distrugător şi care a făcut cele mai multe victime în cursul anului 2012 - vor deveni evenimente anuale. Cauza? Schimbările climatice.


Uraganele se formează de obicei în Atlanticul tropical de vest şi se îndreaptă spre nord-vest, lovind coasta răsăriteană a Stalelor Unite. Doar ocazional ajung şi în Europa, împinse de curenţii jet (fluxuri de aer care se formează la altitudini mari în atmosferă.)
Un grup de cercetători de la Institutul Regal de Meteorologie din Olanda a simulat un model climatic detaliat pentru anii 2094-2098, luând în calcul o cantitate moderată de emisii de gaze cu efect de seră, care ar contribui la schimbările climatice.
Ei au constatat că viitoarele uragane s-ar forma mai la est în Atlanticul tropical, deoarece zona s-ar încălzi îndeajuns pentru a furniza suficientă căldură şi umiditate care să alimenteze uraganele. Ca urmare, arată modelul computerizat, aceste urgane, în loc să lovească SUA, ar lovi Europa de Vest.
Furtunile ar mai slăbi în intensitate odată ce ar ieşi din zona tropicală, dar s-a intensifica din nou atunci când ar intra în zonele reci şi cu vânturi puternice, devenind „furtuni hibride” precum Sandy (foto), o formă intermediară între furtunile de iarnă şi uragane.
În Golful Biscaya, de pe coasta de vest a Spaniei şi Franţei, modelul prezice, de pildă, că numărul mediu de urgane care au loc anual va creşte de la 1 la 6. 

Ce legătură este între somn şi riscul de a face diabet?


Un nou studiu publicat în cursul acestei săptămâni arată că o scădere a nivelului de melatonină, hormonul asociat somnului, este asociat unui risc sporit de a suferi de diabet.


Cercetarea publicată în Journal of the American Medical Association a comparat 370 de femei cu diabet cu alte 370 de femei de aceeaşi rasă şi vârstă ce nu sufereau de această afecţiune.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele care sufereau de diabet produceau o cantitate scăzută de melatonină noaptea în comparaţie cu femeile ce nu erau afectate de această boală.
Melatonina este produsă de creier în timpul somnului, atunci când nivelul acestui hormon în sânge este mai ridicat, pentru a ajuta la reglarea ritmului circadian (cunoscut şi sub numele de „ceasul biologic al corpului”).
„Această cercetare arată pentru prima dată existenţa unei legături între nivelul nocturn al secreţiei de melatonină şi riscul de a dezvolta diabet de tip doi”, a comentat Ciaran McMullan, cercetător în cadrul Renal Division and Kidney Clinical Research Institute, parte a Brigham and Women's Hospitaldin Boston.
Studiul a arătat că participanţii care produceau o cantitate redusă de melatonină în timpul nopţii erau de două ori mai predispuşi să dezvolte diabet în comparaţie cu persoanele care produceau o cantitate mare de hormon de somn.
Secreţia de melatonină varia foarte mult între participanţi, unii dintre aceştia producând de cinci ori mai multă melatonină decât cei cu cel mai scăzut nivel.


Arma incredibilă cu care naziştii doreau să câştige al Doilea Război Mondial ar fi „prăjit” oraşele din spaţiu!


O idee care astăzi pare desprinsă din filmele science fiction şi din filmele cu James Bond a fost luată în considerare de nazişti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Germanii conduşi de Hitler doreau să construiască o armă spaţială gigantică, cu o întindere mai mare de un kilometru, care ar fi urmat să folosească soarele ca sursă de alimentare.


Naziştii plănuiau să folosească o oglindă gigantică pentru a concentra razele soarelui asupra unui oraş, într-un mod similar lupelor folosite de copii pentru a aprinde focul cu ajutorul razelor soarelui.
Planul ingenios este detaliat într-un articol uitat de timp, publicat în 1945 în revista americană Life. „Experţii din armata SUA au descoperit că oamenii de ştiinţă germani au plănuit serios să construiască o «armă solară»”, se arată în publicaţia de acum mai bine de jumătate de secol.
Gigantica oglindă orbitală ar fi concentrat razele soarelui asupra unui punct de pe suprafaţa terestră. „Armata germană intenţiona să folosească această oglindă pentru a distruge un oraş inamic sau pentru a fierbe o parte a oceanului”, scriau jurnaliştii Life.

Ideea i-a aparţinut unuia dintre părinţii fondatori ai ştiinţei rachetelor şi astronauticii, Hermann Oberth, în 1923. Hermann Oberth s-a născut în 1894 în Sibiu, urmând cursurile liceale la Sighişoara.
Oberth a descris „oglinda spaţială” drept „arma extremă”. „Oglinda mea spaţială se aseamănă cu oglinzile folosite de elevi pentru a oglindi soarele pe tavanul salei de clasă. O sclipire neaşteptată pe chipul profesorului poate provoca reacţii neaşteptate”, povestea Oberth.
Costul acestei oglinzi a fost estimat în acea perioadă la trei milioane de mărci, iar timpul necesar construirii sale a fost estimat la 15 ani. Iniţial, scopul acestei oglinzi era de a oferi oamenilor de pe Terra acces la razele soarelui oriunde pe Terra, oricând ar fi fost nevoie de ele. Ulterior, Oberth a realizat că această invenţie ar fi o armă excelentă.
În 1945, după victoria Aliaţilor în faţa naziştilor, trupele victorioase au început să studieze planurile de război capturate. Astfel a ieşit la iveală faptul că naziştii aflaseră de ideea lui Oberth şi începuseră să studieze posibilitatea ca cel de-al Treilea Reich să construiască o oglindă gigantică pentru a o amplasa pe orbită, la 36.000 de kilometri distanţă de sol.
În articolul din revista Life se arată că naziştii plănuiau să lanseze pe orbita oglinda în bucăţi pre-asamblate. De asemenea, planurile includeau o staţie spaţială care ar fi găzduit un echipaj, grădini hidroponice care ar fi generat oxigen şi generatoare solare care ar fi produs energie electrică. De asemenea, staţia spaţială ar fi fost dotată cu zone în care ar fi putut fi găzduite rachetele de realimentare.

Odată ajunsă pe orbită, racheta principală ar fi desfăşurat şase cabluri care ar fi reprezentat scheletul pe care ar fi fost construită oglinda.

Naziştii nu au fost singurii care au luat în considerare această idee. În 1999, mai mulţi oficiali ruşi au discutat despre posibilitatea folosirii unei oglinzi spaţiale pentru a reflecta lumina soarelui spre Terra în timpul iernii.

Fragilitatea bărbaţilor va duce la dispariţia lor


În lupta dintre sexe, bărbaţii sunt sortiţi pieirii, susţine un om de ştiinţă care avertizează că, mai devreme sau mai târziu, bărbaţii vor dispărea de pe Pământ.


Mai mult, cercetătoarea australiancă este de părere că acest proces de extincţie a bărbaţilor se află deja într-o fază incipientă. Prof. Jenny Graves, specialist în genetică evoluţionistă, susţine că este posibil ca extincţia speciei masculine să se producă în următoarele cinci milioane de ani şi că fenomenul a început să se manifeste de pe acum în unele grupuri izolate. 
Graves afirmă că predicţia sa se bazează pe fragilitatea moştenită a cromozomului masculin Y. Ea explică cum numărul de gene de la nivelul cromozomului masculin scade rapid. 
Cromozomul Y a apărut acum 200 - 300 de milioane de ani şi la începuturile sale avea 1.700 de gene. Acum, însă i-au mai rămas doar 45 de gene şi mare parte dintre ele sunt „gunoaie”. Pe de altă parte, cromozomul X încă mai conţine în jur de 1.000 de gene. 
Mai mult, femeile au doi cromozomi X, lucru ce le permite acestora să se repare prin crearea unor schimburi între cei doi cromozomi. În schimb, bărbaţii au doar un cromozom X şi unul Y . Cromozomul Y se degradează din cauza faptului că, pentru el, repararea greşelilor este mult mai greu de realizat. 
„La bărbaţi, cromozomul X este singur, în schimb la femei el este în pereche şi poate să se repare realizând schimburi. Dacă cromozomul Y este avariat intră într-o distrugere avariată. Ai crede că sexul este atât de important încât nu ar suport mari schimbări. Dar el suferă schimbări la orice nivel, iar cromozomul Y se autodistruge, oarecum”, a declarat cercetătoarea
Cromozomul Y se întâlneşte mereu la bărbaţi şi este activ la nivelul testiculelor participând la crearea spermatozoizilor, potrivit lui Herald Sun. Ea explică că este vorba despre „un loc foarte periculos” deoarece acolo se produce multă diviziune celulară, lucru care există mereu şansa producerii unei mutaţii sau a unei pierderi de gene. 
Într-o conferinţă publică, Graces a declarat că degradarea cromozomului Y este „o veste proastă pentru toţi bărbaţii de aici”. 
La începuturile sale cromozomul Y a avut la fel de multe gene precum cel X, dar de-a lungul a milioane de ani, el s-a degradat atât de mult încât în omul modern el a ajuns să ai aibă mai puţin de 1% din genele iniţiale. În plus, mai înfricoşător pare faptul că mare parte din genele rămase în cromozomul Y sunt „gunoaie”. 
Totuşi, Graves subliniază faptul că extincţia bărbatului ca dura aproximativ 5 milioane de ani. Dacă specia umană supravieţuieşte în acest interval de timp, noi gene care determină sexul ar putea evolua producând naşterea unui nou hominid
Pe de altă parte, alţi specialiştii, care contrazic această teorie, susţin că nu ar trebui să ne temem. Anul trecut, de exemplu, oamenii de ştiinţă de la MIT au comparat cromozomul Y bărbaţilor cu cel al masculilor de  maimuţe rhesus, care au avut acelaşi strămoş ca oamenii şi cimpanzeii. Astfel, ai au constatat că de acum 25 de milioane de ani, când oamenii şi macacii rhesus au ales căi evolutive diferire, bărbaţii au pierdut doar o genă din cromozomul Y. 

Cum se vede New Yorkul de pe cea mai înaltă clădire din emisfera vestică: One World Trade Center!


V-aţi întrebat vreodată cum se vede New York-ul de pe vârful celui mai înalt zgârie-nori din „Big Apple” şi totodată cea mai scumpă clădire de birouri realizată vreodată? Dacă da, acum aveţi şansa de a avea un răspuns la această întrebare.


One World Trade Center va fi cea mai înaltă clădire din emisfera vestică odată ce lucrările la această construcţie vor fi finalizate, urmând să se înalţe la 541 de metri deasupra New Yorkului.
Chiar dacă mai sunt doi ani până când publicul newyorkez va avea acces la etajul în care a fost amenajat locul de observaţie, constructorii acestui zgârie-nori au invitat reprezentanţii mass-media pentru a fi martori la panorama uluitoare ce poate fi admirată de la 381 de metri înălţime.
Punctul de observaţie se găseşte la cel de-al 100-lea etaj al clădirii şi poartă numele de One World Observatory. De aici, orice vizitator în zgârie-norul din New York are posibilitatea de admira oraşul american în 360 de grade.
One World Trade Center va costa 3,9 miliarde de dolari, devenind cea mai scumpă clădire de birouri din lume. Cea mai înaltă clădire din lume, Burj Khalifa din Dubai, a fost construită pentru echivalentul a 1,5 miliarde de dolari.
Iată imaginile surprinse de la etajul 100 al celei mai înalte clădiri din emisfera vestică:








Iată prezentarea noului loc de observaţie din One World Trade Center: