Tuesday, March 27, 2012

Mies van der Rohe la 126 de ani de la nastere. Google aduce omagiu celebrului arhitect german

Mies van der Rohe a fost un arhitect german, si este considerat unul dintre pionierii arhitecturii noi. Mies van der Rohe a ales utilizarea materialelor moderne, care domină astăzi lumea: oţel, sticlă, beton armat, metale, aliaje dure.  El s-a născut în 27 martie 1886,în Aachen, Germania, şi a murit la vârsta de 83 de ani, pe 17 august 1969.  

Desenul de marti de la Google reda o clădire proiectata de Mies van der Rohe , care potrivit presei internaţionale, este Crown Hall (Sala Coroanei) de la Illinois Instituteof Technology din Chicago, ce găzduieşte Colegiul de Arhitectură.
Crown Hall, construită între anii 1950 şi 1956, este considerată una dintre capodoperele lui Mies van der Rohe. Clădirea, realizată din sticlă, cu cadre de oţel, este un exemplu semnificativ al mişcării arhitecturale moderniste din secolul al XX-lea.


Mies van der Rohe şi-a definit stilul drept "arhitectură esenţializată", însă alţii au definit-o mult mai simplu: "arhitectură piele şi oase", "mai puţin este mai mult" şi "Dumnezeu este în detalii". 
Mies van de Rohe a debutat în arhitectură în Berlin, lucrând la început ca arhitect în studioul lui Bruno Paul şi apoi, la fel ca şi Le Corbusier şi Walter Gropius, în cel al lui Peter Behrens. În primul război mondial Mies van der Rohe a fost trimis pe front în România, întrerupându-şi lucrul ca arhitect. 
În mijlocul anilor 1920, a început să proiecteze mobilă, concepând şi creând piese pentru interioare particulare. În 1927, a cunoscut-o pe Lilly Reich, o absolventă a scolii Bauhaus, cu care a colaborat la proiectarea primei sale versiuni a scaunului cu şezut şi spătar în consolă şi cadru tubular din oţel. 
Acest scaun avea un cadru curbat care îmbina proprietăţile estetice şi structurale ale oţelului. Experimentele lor au culminat cu virtuosul scaun Brno proiectat între 1929 şi 1930, care avea un cadru din oţel plat cromat. 
Doi ani mai târziu, Mies şi Lilly Reich au proiectat ceea ce probabil avea să devina cea mai cunoscută creaţie a lui. Gandit pentru Pavilionul German de la Expoziţia Internaţională din Barcelona, scaunul Pavilion intenţiona să fie un tron modern; o pernă groasă tapiţată cu piele luxoasă şi fixată pe un cadru curbat din metal în forma literei X inspirată de mobilierul clasic. Perfect proporţionat şi finisat, acest scaun simplu emană un aer de eleganţă şi autoritate.
Considerat a fi unul dintre pionierii arhitecturii moderne, Mies van der Rohe nu a urmat niciodată cursuri în domeniul arhitecturii. El a învăţat meseria cu câţiva arhitecţi şi şi-a dezvoltat rapid un stil propriu. Creaţia sa este marcată de claritate şi simplitate. Clădirile din epoca maturităţii creaţiei sale artistice utilizează materiale moderne, precum oţelul industrial şi sticla.
La câţiva ani după ce Adolf Hitler a ajuns la conducerea Germaniei, Mies a emigrat în Statele Unite ale Americii. În SUA, el a condus departamentul de arhitectură de la Armour Institute of Technology, care mai târziu a devenit Illinois Institute of Technology, Chicago.
Pavilionul Barcelona proiectat de Ludwig Mies van der Rohe
A fost pavilionul german la expozitia internationala din Barcelona, in anul 1929. Pavilionul reprezinta o lucrare de foarte mare importanta in istoria arhitecturii moderne, avand un design de o simplitate si frumusete absolute.
Construit din sticla, tavertin si cateva tipuri de marmura, pavilionul a gazduit receptia oficiala, prezidata de regele Alphonso XIII al Spaniei impreuna cu autoritatile germane, urmand a fi demolat dupa incheierea expozitiei, in anul 1930.
Datorita reputatiei dobandite, in 1980, seful departamentului de planificare urbana din Barcelona, Oriol Bohigas, a pus in aplicare planul de reconstruire a pavilionului. Arhitectii Ignasi de Solà-Morales, Cristian Cirici si Fernando Ramos, au fost desemnati sa cerceteze, sa proiecteze si sa supravegheze reconstructia finalizata in anul 1986. 
In timpul procesului, au fost folosite aceleasi materiale, de aceeasi provenienta ca cele din 1929. 
Originalitatea arhitectului Mies van der Rohe, in folosirea materialelor, nu consta in noutatea acestora, ci in idealul de modernitate pe care il exprima, prin rigurozitatea geometriei, precizia pieselor si claritatea compozitiei. (sursa: roarhitect.ro).
Ludwig Mies van der Rohe: ” Nu mă ridic împotriva formei, ci numai împotriva formei ca scop. Fac acest lucru în urma unui şir de experienţe şi a unei înţelegeri dobândite pe această cale. întotdeauna forma ca scop ajunge la formalism. Căci această aspiraţie nu se îndreaptă asupra interiorului, ci asupra exteriorului. Dar numai un interior viu are un exterior viu. “
Printre clădirile ridicate după proiectele lui Mies van der Rohe se numără:
Pavilionul german din Barcelona
Vila Tugendhat, Brno, Cehia
Seagram Building, NY, SUA
860-880 Lake Shore Drive, Chicago, Illinois, creat de Mies van der Rohe între 1949 şi 1951
Printre clădirile ridicate după proiectele lui Mies van der Rohe se numără:
Pavilionul german din Barcelona
Vila Tugendhat, Brno, Cehia
Seagram Building, NY, SUA
860-880 Lake Shore Drive, Chicago, Illinois, creat de Mies van der Rohe între 1949 şi 1951