Se implinesc 26 de ani de la catastrofa care a distrus milioane de vieti. Cum arata acum Cernobilul, locul in care nimeni nu se intoarce
In mai putin de o saptamana, se implinesc 26 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobil. Orasul Pripiat pune, in continuare in pericol viata celor care au curajul sa ajunga acolo, din cauza nivelului ridicat de radiatii.
Catalogat drept cel mai grav din istorie, accidentul nuclear de la Cernobil a distrus vietile a milioane de oameni. La acest lucru a contribuit si lipsa de reactie a autoritatilor care au ascuns timp de mai multe zile cumplitul dezastru.
In ceea ce priveste victimele, parerile sunt impartite. In timp ce ONU nu recunoaste decat 31 de decese si 4.000 de persoane afectate de radiatii, autoritatile ucrainiene sustin ca peste 5 milioane de oameni au suferit de pe urma catastrofei.
Centrala Atomoelectrica Cernobil se afla la 18 kilometri de orasul Cernobil si la mica apropiere de orasul ucrainianPripiat. Pe 26 aprilie 1986, ora 1:23:58 AM, reactorul numarul 4 de la Cernobil sare in aer. Motivul: o combinatie fatala intre un test nereusit si o echipa de specialisti fara experienta. Autoritatile vremii au tinut totul secret si abia la 36 de ore de la accident a inceput evacuarea populatiei.
Pentru ca inca mai prezinta un pericol pentru viata oamenilor, dar si pentru mediu, autoritatile de la Kiev, impreuna cu cele europene, vor incepe, fix pe 26 aprilie, asamblarea unui nou sarcofag la centrala Cernobil, menit sa reduca amenintarea radioactivitatii. Noul sarcofag va avea o inaltime de 108 metri, va cantari 20.000 de tone si va costa 1,5 miliarde de euro.