Saturday, June 22, 2013

Superstiţii de Rusalii


De Rusalii, este comemorată coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Isus din Nazaret. Vechile credinţe populare spun că trebuie să respectăm o serie de obiceiuri în această perioadă pentru a ne merge bine.

Superstiţii în Sâmbăta Rusaliilor
Se spune că, dacă plouă în sâmbăta Rusaliilor, va fi un an mănos. Tot în această zi, se buciumă pentru a se aduna ploile de vară. Sărbătoarea se ţine până la amiază, apoi se lucrează dar nu se toarce, nu se mătură, nu se dă gunoiul afară. În această zi se ung uşile şi ferestrele cu usturoi şi leuştean ca apărare de duhuri, se dau de pomană pentru morţi plăcinte, păsat de porumb, lapte, ceapă, usturoi verde, cireşe apă, în vase noi, împodobite cu flori, se împodobesc uşile şi casele cu crengi de tei, care vor fi bune de leac. Tot în Sâmbăta Rusaliilor, se duc crenguţe cu frunze de tei la biserică.
Din Duminica Rusaliilor se poate dormi afară
Se spune că, dacă în ziua de Rusalii este timp frumos, va fi vara frumoasă. Se spune de asemenea că acela care lucrează ”este luat de Rusalii”, înnebuneşte. De Rusalii, femeile poartă pelin şi beau vin cu pelin pentru a fi voinice, sănătoase, se dau de pomană pentru cei vii străchini, la biserică se îngenunchiază pe iarbă şi frunze de tei care apoi se folosesc la îndepărtarea relelor. Potrivit calendarului popular, începând din această zi, se poate dormi afară.
Cel care se supără în ”joia mânioasă” va fi supărat tot anul
Săptămâna de după Rusalii, respectiv intervalul 24-30 iunie se ţine, potrivit tradiţiilor, pentru protecţia sănătăţii şi a recoltelor.
În a doua zi de Rusalii se sărbătoresc Sânzienele, iar marţi după Rusalii nu se lucrează, ca protecţie faţă de trăznete, lovituri. Joia ”mânioasă, necurată, a iepelor” sau ”buciumul Rusaliilor” se ţine ca protecţie a treburilor gospodăriei şi culturilor de grindină iar a oamenilor, de boli. Se spune că acela care se supără în această zi va fi supărat tot anul şi-i va merge în gospodărie pe dos.
Vinerea se ţine de la amiază pentru protejarea de tunete, grindină, vifore, iar sâmbăta de după Rusalii, numită şi ”Sâmpetru de vară” sau sărbătoare lupilor” se ţine ca apărare de grindină şi de lupi. Tot acum, se dau de pomană colaci, lumânări şi mere. Ultima zi din săptămâna de după Rusalii, ”stoborul Sâmpetrului” sau ”duminica tuturor sfinţilor” se ţine pentru apărare de rele, pentru apărarea recoltelor şi a turmelor.

Cercetătorii au descoperit tipul de femeie cu care bărbaţii sunt predispuşi să înşele şi cauza infidelităţii


Bărbaţii care caută o relaţie de scurtă durată preferă femeile cu trăsături faciale mai „feminine”, dezvăluie un studiu publicat astăzi.

Cercetarea se concentrează asupra factorilor evolutivi ce joacă un rol în alegerea partenerilor. Trăsăturile feminine, precum un maxilar mai mic sau obraji mai plini, prezintă o legătură directă cu nivelul de atracţie al unei femei (aşa cum este el perceput de către bărbaţi). Gradul de atracţie este perceput ca un indicator direct al sănătăţii, tinereţii, fidelităţii şi a altor trăsături, explică cercetătorii.
De asemenea, trăsăturile feminine sunt asociate unui nivel mai ridicat al hormonului feminin estrogen, ce are o legătură directă cu succesul reproductiv.
Studiile asupra factorilor ce influenţează alegerea partenerilor au fost efectuate mai ales asupra femeilor, aceste cercetări obţinând un rezultat similar: femeile preferă un bărbat mai masculin pentru relaţii de scurtă durată, dar unul mai puţin masculin pentru o relaţie de lungă durată, fiind posibil ca cel din urmă să reprezinte o variantă mai de încredere în ceea ce priveşte creşterea copiilor.
Acum, cercetătorii au efectuat un nou studiu asupra a câtorva sute de bărbaţi heterosexuali sănătoşi. Oamenii de ştiinţă au realizat imagini compozite ce înfăţişau feţele unor femei şi au întrebat bărbaţii care sunt femeile cu care şi-ar dori să aibă o relaţie de scurtă durată şi care sunt cele cu care şi-ar dori să aibă o relaţie de lungă durată.
Cercetătorii realizaseră două versiuni ale fiecărei feţe – una mai feminină şi alta cu mai multe trăsături masculine. Feţele erau fie de origine europeană, fie de origine japoneză.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că, atunci când era vorba despre o relaţie de scurtă durată, bărbaţii alegeau mai ales femeile cu trăsături feminine. Acest lucru era mai ales adevărat în cazul bărbaţilor care se găseau într-o relaţie solidă, de lungă durată.
„Atunci când un bărbat are deja o parteneră, costul asociat riscului de a fi descoperit de parteneră poate duce la ridicarea standardelor în ceea ce priveşte alegerea unei partenere pentru o relaţie de scurtă durată. În schimb, bărbaţii care nu au o relaţie stabilă îşi pot creşte şansele de reuşită pe termen scurt prin relaxarea standardelor”, scriu cercetătorii.
În schimb, cercetătorii au descoperit că atunci când este vorba de relaţii de lungă durată, „bărbaţii preferă femeile mai puţin atrăgătoare, cu mai puţine trăsături feminine”.
Alte cercetări mai vechi au arătat că este mai probabil ca femeile atrăgătoare să fie infidele, mai ales în cazul în care partenerul lor este urât.
Cercetătorii spun că acest lucru explică de ce bărbaţii preferă femeile mai puţin atrăgătoare pentru relaţiile de lungă durată: „Dacă partenera îl înşală, atunci bărbatul riscă să crească un copil care nu este al lui”.
Studiul realizat de Anthony Little de la Universitatea Stirling şi Benedict Jones de la Universitatea Glasgow a fost publicat în British Journal of Psychology.

On-line Free Proxy

On-Line Free Proxy click

Cafeneaua care taxeaza timpul


În orașul Wiesbaden din Germania s-a deschis recent cafeneaua Slow Time, în care clienții sunt taxați în funcție de timpul pe care îl petrec acolo, nu pentru ce consumă. Cafeaua și biscuiții sunt din partea casei, iar consumatorii își pot aduce propria mâncare.

Daria Volkova, o femeie de 24 de ani care a emigrat din Rusia în Germania în 2008, a fost cea care a deschis Slow Time după modelul cafenelelor din Moscova în care localnicii și turiștii se pot aciua fără să aibă grija băuturilor scumpe, ci doar pe cea a timpului petrecut acolo. Clienții sunt taxați cu 2 euro când intră în localul din Wiesbaden, după care plătesc câte 0,005 euro pe minut, adică 3 euro pe oră. Cafeaua, ceaiul și apa sunt gratuite, la fel și biscuiții, însă clienții își pot aduce mâncare și băutură din afară sau pot comanda o pizza. Pentru a-și omorî timpul care costă bani, aceștia pot juca jocuri sociale precum Carcassone, Scrabble sau Activity sau pot citi cărți puse la dispoziție în interiorul cafenelei.
Imigranta rusă, care a deschis Slow Time în aprilie anul acesta, spune că scopul ei principal este să câștige îndeajuns încât să se întrețină pe ea și pe fiica ei de șase ani. Cafeneaua are o suprafață de 75 de metri pătrați și poate găzdui 250 de persoane, proprietara ei având nevoie de cel puțin 11 clienți pentru a face un mic profit. Deși nu a reușit să-și amortizeze încă investiția, Volkova speră să atragă mai mulți oameni pe viitor cu cafeaua ei pe care o prezintă ca fiind unică. Rusoaica a lipit două postere mari pe ferestrele localului în care le explică conceptul clienților, aceștia primind o brățară cu ora exactă a sosirii lor.

Cum îţi afectează creierul lipsa dinţilor


O nouă cercetare sugerează că pierderea dinţilor este, de fapt, o cauză a pierderii memoriei.

Impulsurile senzoriale create de mişcarea maxilarului şi a dinţilor ajung într-o anumită parte din creier, responsabilă cu formarea şi restabilirea amintirilor, spun oamenii de ştiinţă. Cei care nu mai au dinţii lor naturali, produc mai puţine semnale care să ajungă în hipocamp.
Numărul dinţilor pe care îi are un individ este asociat „într-un mod unic şi semnificativ” cu performanţele pe care le obţine acesta la testele ce vizează memoria episodică, sarcini în care trebuie să îşi amintească evenimente din trecut şi să îşi activeze memoria semantică.
,Cercetarea a fost realizată de universităţi din Norvegia şi Suedia, având la bază un eşantion 273 de indivizi, cu vârste cuprinse între 55 şi 80 de ani. În medie, participanţii aveau între 22 şi 10 dinţi naturali, comparativ cu 32 de dinţi cât au oamenii în mod normal. Mai bine de 70% din dinţii lipsă erau molari.
În studiu participanţii au fost supuşi la o serie de teste în urma cărora s-a constatat că oamenii care aveau mare parte din dinţii lor naturali se descurcau cu aproximativ 4% mai bine la testele de memorie, comparativ cu persoanele care nu mai aveau dinţii naturali. Rezultatele au rămas neschimbate şi după ce s-au luat în considerare şi alţi factori.
„Numărul dinţilor naturali a fost asociat pozitiv cu performanţele memoriei episodice, a capacităţii de a ne aminti şi de a recunoaşte”, au notat autorii studiului de la universităţile Umea şi Stockholm şi de la Institute of Clinical Dentistry din Tromsx, Norvegia.
„Numărul natural al dinţilor ar putea fi responsabil pentru 20% din variaţiile capacităţii de reamintire, 15% din variaţiile recunoaşterii episodice şi 14 procente din variaţiile înregistrate la nivelul memoriei semantice”, au adăugat specialiştii.
Cercetătorii au sugerat că numărul redus de semnale senzoriale produse de dinţi ar putea fi vinovat pentru problemele de memorie. Deşi implanturile dentare artificiale pot reda o parte din aceste semnale senzoriale, el tot nu au capacitatea de le reproduce la un nivel normal.
O altă interpretare are ca punct de plecare capacitatea de a mesteca. Mestecatul măreşte fluxul sanguin din creier şi are capacitatea de a intensifica activitatea din numeroase zone din creier.
Autorii studiului nu declarat că este posibil ca activitatea cerebrală să se schimbe şi din cauză că oamenii care nu mai au toţi dinţii naturali nu mai evită să mai mestece anumite alimente, diminuându-şi aportul de vitamine, proteine şi calorii.

Un antreprenor face 3 miliarde de dolari pe an, fara preturi si case de marcat


Lantul de cafenele Panera Cares numara aproximativ 1.600 de unitati pe tot cuprinsul Statelor Unite si are incasari anuale de trei miliarde de dolari. Dar se deosebeste de restul localurilor din aceeasi categorie prin faptul ca nu are case de marcat sau preturi in meniu.

Cum nu exista case de marcat, clientii Panera Cares sunt invitati sa contribuie cu bani la cutiile de donatii de pe tejghea. Acestea sunt insotite de niste pancarte pe care scrie “Ia ce ai nevoie, lasa cat crezi ca e corect”.
 
Casierii de la Panera preiau comenzile si apoi le dau clientilor un fel de chitante in care scrie cat ar costa in mod normal preparatele, dar acestia nu sunt constransi in niciun fel sa lase o anumita suma de bani.
 
Panera a deschis prima cafenea de acest fel intr-un cartier din St. Louis, in mai 2010. In prezent, cinci localuri functioneaza dupa acest principiu si este de asteptat ca in 2013 peste un milion de clienti sa le treaca pragul.
 
Potrivit sefei departamentului de Initiative cu impact social, Kate Antonacci, scopul este sa asigure o cale prin care milioanele de americani care au venituri mici sa isi poata permita cate o masa pe care sa plateasca putin sau nimic.
 
“Aceste cafenele dovedesc ca oamenii pot manca intr-un loc cald si imbietor aceeasi mancare ce le este servita tuturor. Nu se compromite in niciun fel experienta, este vorba doar de o schimbare a felului in care au acces la o astfel de mancare”, spune Antonacci.

Castigi bani din SMS-uri


Avantajele sunt foarte interesante si ancorate in realitate :

1. Primesti 3 centi pentru fiecare sms primit ! (sms publicitar) 

2. Recomanzi altor oameni si vei primi 1 cent pentru fiecare sms primit de referintele tale !

3. Primesti cate 1 cent pentru fiecare sms primit de recomandarile celor inscrisi de tine. Pe 5 nivele de referinta !


Alte beneficii :

primesti 2 euro pentru simplul fapt ca te inscrii si iti completezi datele, astfel incat sa poti primi sms-uri.

primesti 10 centi pentru fiecare om care se inscrie din referinta ta.

Pentru a te inscrie click

Mai multe detalii aici