Monday, July 9, 2012

Licuricii masculi sunt galanţi cu partenerele lor


Cercetătorii din cadrul Universităţii Tuft din Boston au descoperit că licuricii masculi, despre care se ştia, până în prezent, că atrag femelele cu ajutorul luminii emise, mai recurg la încă un truc imbatabil în actul seducerii. După o serie de cercetări detaliate asupra comportamentului nupţial al acestor insecte, entomologii americani au descoperit cu surprindere că fiecare licurici mascul are pregătit pentru viitoarea sa parteneră un dar, care constă în celule spermatice alături de o porţie de... hrană.



Cercetătorii au prezentat rezultatele studiilor în cadrul unui congres de biologie evoluţionistă din Ottawa.
Lucrând împreună cu entomologul Sara Lewis, care studiază licuricii de peste 20 ani, dr. Adam South s-a folosit în primă instanţă de LED-uri care imită flashurile de lumină emise de licuricii masculi.
Cei doi cercetători au arătat unui grup de femele de licurici luminile intermintente artificiale, emise cu frecvenţa şi intensitatea celor produse de masculi. În acelaşi timp, cercetătorii au expus un alt grup de femele unor sevenţe de lumină atipice, care nu erau deloc caracteristice luminii emise în mod natural de masculi.
În natură, femelele sunt foarte selective în privinţa masculilor care le curtează, răspunzând doar avensurilor masculilor de care se simt cu adevărat atrase.
Dar, în cadrul experimentelor, după câteva minute de emisii bioluminiscente, masculii şi femelele au fost plasaţi împreună în camere miniaturale. Cercetătorii au filmat cum au decurs întâlnirile sub spectrul infraroşu, pentru a observa astfel ce se întâmplă pe timp de noapte. Imaginile obţinute au arătat că femelele sunt mult mai atrase de masculii care le oferă cele mai consistente daruri nupţiale. Odată ce masculii şi femelele au format perechi, calitatea flashurilor bioluminiscente nu a afectat rezultatul împerecherii.
Rezultatele cercetărilor au ridicat noi întrebări, deoarece odată ce spermatoforii masculilor sunt transferaţi pe cale internă, nu este clar modul în care femela apreciază mărimea darului pentru a se decide ulterior dacă se împerechează sau nu cu masculul respectiv.
Dr. South, care a prezentat descoperirile, susţine că este surprins să afle că flashurile atractive ajută masculii doar în prima etapă a ritualului de curtare.
"Iniţial, flashurile sunt importante, dar, odată ce masculii au avut contact fizic cu femelele, acestea sunt interesate doar de alternativa darului oferit de aceştia."
Echipa a studiat licuricii pentru a identifica şi a înţelege mai bine comportamentul deseori bizar la care recurg multe specii de animale pentru a se împerechea.

De ce canicula ne face nervoşi şi violenţi?


Vremea foarte caldă - mai ales când e şi umedă - este asociată cu o intensificare a proastei dispoziţii, precum şi cu o creştere a violenţei şi agresivităţii, un fenomen cunoscut de multă vreme cercetătorilor. Un om de ştiinţă american oferă explicaţii şi recomandări pentru depăşirea acestor perioade dificile.



Nancy Molitor, profesor asociat în cadrul Northwestern University, SUA, spune că multe persoane resimt o stare de tensiune nervoasă atunci când vremea este caniculară, iar fenomenul se explică printr-un cumul de factori: tulburările de somndeshidratarea şi perturbarea activităţii zilnice(de pildă, faptul de a sta în casă toată ziua, pentru a evita căldură arzătoare) contribuie la proasta dispoziţie, iar lipsa de control asupra situaţiei îi face pe unii oameni să devină şi mai iritaţi.
Această stare de spirit labilă ne poate împinge, uneori, să facem lucruri pe care le vom regreta ulterior, avertizează prof. Molitor. Ea recomandă să evităm luarea unor decizii foarte importantepentru viaţa noastră în asemenea perioade marcate de dezechilibru emoţional.
De asemenea, e bine să ţinem seama de faptul că toţi oamenii cu care avem de-a face în acea perioadă sunt afectaţi, la rândul lor, de vreme şi să încercăm să evităm conflictele care pot lua rapid proporţii, din cauza nervozităţii tuturor.
Deşi toţi oamenii sunt afectaţi, în măsură mai mare sau mai mică, de vremea foarte caldă şi umedă, o mică proporţie (1-2%) resimt consecinţele într-un mod foarte intens, devenind extrem de anxioşi, deprimaţi şi având chiar idei sinucigaşe. Aceste persoane suferă de o formă de tulburare afectivă sezonieră (SAD); medicii americani sa-u confruntat anul acesta cu un număr de cazuri de SAD estivală mai mare ca de obicei, ca urmare a vremii calde şi umede.
Pentru păstrarea sănătăţii în asemenea etape dificile, specialiştii recomandă celor care se luptă cu canicula câteva măsuri de bun-simţ:
  • să se hidrateze corespunzător, fiind încă şi mai atenţi în cazul în care iau anumite medicamente, precum diureticele folosite pentru tratamentul hipertensiunii şi care determină sporirea eliminării de apă din corp
  • dacă sunt sănătoşi şi vor să facă exerciţii fizice, să facă acest lucru dimineaţa sau seara, nu în miezul zilei.
  • să se concentreze pe acele aspecte ale vieţii lor pe care le pot controla
  • să-şi asculte organismul, încercând să determine în ce fel îi afectează condiţiile meteo şi să ia, la nevoie, măsuri pentru corectarea din timp a problemelor.

NASA a dat publicităţii cea mai spectaculoasă panoramă surprinsă pe planeta Marte


Între 21 decembrie 2011 şi 8 mai 2012, roverul marţian Opportunity a realizat 817 fotografii ce surprind peisajul unic al Planetei Roşii.



Acum, specialiştii NASA au compus o imagine panoramică ce cuprinde toate aceste fotografii, oferind publicului acces la cea mai cuprinzătoare şi totodată cea mai spectaculoasă imagine surprinsă pe planeta Marte.
În imagine se observă panourile solare ale roverului şi urmele lăsate de acesta în craterul Endeavour, ce are un diametru de 22 de kilometri.
„Imaginea oferă un context geologic bogat, ce permite o mai bună înţelegere a cercetărilor geologice şi chimice întreprinse de oamenii de ştiinţă în acest sit cu ocazia celei de-a cincea ierni marţiene a roverului Opportunity. De asemenea, în această panoramă poate fi admirat în detaliu cel mai mare crater de impact pe care l-am descoperit până acum cu ajutorul roverului”, a declarat Jim Bell de la Universitatea Arizona State.
Imaginea-gigant, ce are o rezoluţie de 23096 x 7981 pixeli, poate fi descărcată de pe site-ul NASA.

Ce-ar fi dacă am putea slăbi cu ajutorul unui vaccin?


Într-un studiu realizat, deocamdată, pe şoareci, specialiştii companiei Braasch Biotech au testat eficienţa vaccinării cu două substanţe numite somatostatine, care au avut ca efect scăderea în greutate a animalelor de experienţă obeze.



Cercetătorii au testat două astfel de substanţe, JH17 şi JH18, două somatostatine modificate.
Somatostatina naturală este un hormon care, în organism, inhibă acţiunea hormonului de creştere (GH) şi a factorului de creştere insulinic (IGF-1), compuşi ce au ca efect intensificarea metabolismului şi scăderea în greutate.
Vaccinarea cu somatostatinele modificate determină organismul să producă anticorpi împotriva somatostatinei naturale, neutralizîndu-i astfel efectele, fără a interfera cu GH şi IGF-1.
Oamenii de ştiinţă au testat vaccinurile pe două grupuri de şoareci deveniţi obezi în urma hrănirii cu o dietă foarte bogată în grăsimi, timp de 8 săptămîni înainte de începerea studiului şi pe parcursul celor 6 săptămâni de testare.
Testele au durat 6 săptămâni, iar vaccinurile au fost administrate de două ori: o dată la începutul studiului şi încă o dată în cea de-a 22-a zi a perioadei de testare.
Unul dintre grupurile de şoareci a primit injecţii cu somatostatinele modificate, iar grupul de control - injecţii cu soluţii saline.
La 4 zile după prima vaccinare, şoarecii trataţi cu somatostatine modificate au prezentat o scădere în greutate de 10%; efectul nu a fost prezent şi la grupul de control.
La sfârşitul perioadei de testare, rezultatele au arătat că ambele vaccinuri au determinat formarea de anticorpi împotriva somatostatinei şi o scădere semnificativă în greutate, cu 10%, fără a afecta nivelurile de hormon de creştere şi factor de creştere din organism.
Deşi mai sunt necesare numeroase studii pentru a descoperi implicaţiile pe termen lung ale injecatării cu aceste substanţe, oamenii de ştiinţă consideră că rezultatele pun bazele unei noi abordări, deschizând posibilitatea de a combate, în viitor, obezitatea cu ajutorul unor vaccinuri, în locul tratamentelor îndelungate cu medicamente sau al operaţiilor chirugicale.

Cercetătorii au descoperit un prim indiciu în cazul bolii misterioase din Cambodgia


Specialiştii care investighează misterioasa boală ce a ucis cel puţin 64 de copii în Cambodgia au făcut un prim pas spre elucidarea enigmei.



Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat vineri descoperirea unei afecţiuni neidentificate care ucide copiii infectaţi în doar 24 de ore. Boala, ce provoacă probleme respiratorii şi neurologice care progresează într-un ritm alert, a fost înregistrată doar în cazul copiilor cu vârste mai mici de 7 ani.
Acum, doctorii au identificat cel puţin una dintre afecţiunile care stau la baza deceselor copiiilor din Cambodgia. Institutul Pasteur a testat 24 dintre pacienţii afectaţi de misterioasa boală, descoperind că 15 dintre aceştia erau afectaţi de EV71 (Enterovirus Type 71), o tulpină a febrei aftoase care provoacă afecţiuni neurologice grave în rândul copiilor. Sistemul imunitar al adulţilor este mai dezvoltat, ceea ce le permite acestora să poată contracara acest virus, însă sistemele imunitare ale copiilor sunt vulnerabile în faţa EV71.
Identificarea EV71 nu lămureşte pe deplin misterul afecţiunii care a ucis zeci de copii în Cambodgia, nefiind încă identificată cauza care provoacă apariţia problemelor respiratorii identificate la victime.
„Acum trebuie să aflăm ce provoacă complicaţiile pulmonare letale şi să identificăm dacă nu cumva este vorba şi despre un factor toxic”, a comentat Dr. Beat Richner, care lucrează la spitalul Kantha Bopha, unde au fost tratate majoritatea victimelor. „Toţi copiii care au murit din cauza acestei afecţiuni au suferit de encefalită, iar în ultimele ore ale vieţii au dezvoltat o pneumonie severă, care le-a distrus alveolele din plămâni, aceasta fiind cauza deceselor”, a explicat Richner.
„Sperăm să concluzionăm această investigaţie în următoarele zile”, a declarat ministrul sănătăţii din Cambodgia, Mam BunHeng.