Tuesday, February 5, 2013

Descoperire neaşteptată: microbii trăiesc în atmosferă şi pot avea efect asupra fenomenelor meteo


În fiecare an, sute de milioane de tone de praf, apă şi poluanţi ajung în atmosferă unde sunt plimbaţi de curenţii de aer. Acum, un nou studiu confirmă că unii microbi reuşesc să supravieţuiască călătoriei până în atmosferă, umplând aerul situat între 8 şi 15 kilometri depărtare de Pământ, cu miliarde de bacterii şi alte organisme. Mai mult, este posibil ca aceste organisme zburătoare să reuşească să se şi hrănească în timpul călătoriei lor prin nori, formând un ecosistem activ deasupra Pământului.


Rezultatele sugerează că această vastă comunitate de organisme „aflate la înălţime” se află în continuă schimbare. Unii dintre microbi par a fi vizitatori tranzitorii, în timp ce alţii par a fi „rezidenţi”. 
Bacteriile au fost descoperite în probele prelevate în timpul experimentului NASA, Genesis and Rapid Intensification Processes, care examina modul de formare şi dezvoltare a uraganelor. 

Cercetătorii de la Georgia Tech au analizat probele folosind tehnici de secvenţiere genetică şi au descoperit 17 tipuri de bacterii. În total, aproape 20 de procente dintre particulele mici din atmosfera superioară sunt alcătuite din celule bacteriene vii. 
Specialiştii susţin că organismele din atmosferă par a fi identice cu cele de pe suprafaţa Pământului, dar specifică faptul că printre nori, bacteriile depăşesc numeric ciupercile. 
Unele dintre bacterii folosesc compuşi de carbon care există în atmosferă, lucru care, pe de-o parte, sugerează că ele ar putea fi capabile să supravieţuiască pentru perioade lungi de timp. Pe de altă parte, accesată caracteristică indică faptul că bacteriile ar putea influenţa vremea. 
Norii sunt aglomerări de lichid sau de picături îngheţate care se condensează asupra unui nucleu, de obicei compus din praf sau sare. Acum, în urma acestei constatări, specialiştii spun că nucleul ar putea fi creat şi din bacterii, având în vedere că unele tipuri de bacterii promovează formarea de picături de gheaţă. 


De ce ne simţim bine când suntem mângâiaţi?


Oamenii de ştiinţă au descoperit de ce masajele sau mângâiereile ne fac să ne simţim atât de bine. În studiul realizat pe şoareci, oamenii de ştiinţă au reuşit să identifice nervii care răspund la masajele plăcute.


Nervii, localizaţi sub piele, poartă numele de C-tactili iar specialiştii susţin că datorită lor îmbrăţişările şi masajele ne fac să ne simţim atât de bine. 
Experţii au găsit nervii în cauză după ce au injectat embrioni de şoareci cu o genă care făcea ca neuronii să se aprindă atunci când erau activaţi. Astfel s-a constatat că neuronii deveneau activi atunci când şoarecele era mângâiat pe călcâi, dar nu şi atunci când era ciupit cu o pensetă. 
După ce au descoperit ce anume activa această senzaţie, oamenii de ştiinţă au modificat genetic alţi şoareci astfel încât neuronii lor să răspundă la un stimul chimic care mimează senzaţia dată de mângâiere. 
Pentru a afla dacă şoarecilor le place senzaţia, ei au creat o cuşcă cu trei încăperi: una în centru, prin care şoarecii puteau trece şi două pe părţi.  Fiecare dintre cele două camere opuse aveau miros diferit şi erau vopsite în culori distincte, astfel încât şoarecii să nu le confunde.
Iniţial, oamenii de ştiinţă au notat care este camera preferată a fiecărui şoarece. Apoi, din două în două zile, şoarecii erau injectaţi cu stimul chimic şi fiind puşi în încăperea pe care nu o preferau. În celelalte zile, ei primeau o injecţie placebo, urmând ca apoi să fie plasaţi în încăperea preferată. 
După un timp, şoarecii nu au mai primit nicio injecţie şi au fost puşi în încăperea din mijloc astfel încât să poată alege unde vor să de duc şi în felul aceste specialiştii să poată concluziona dacă şoarecii s-au bucurat sau nu de senzaţia de mângâiere. Aşa cum era de aşteptata, şoarecii şi-au petrecut cea mai mare parte din timp în camera unde stăteau, de regulă, după ce erau injectaţi cu stimulul chimic. 
Acum, oamenii de ştiinţă susţin că dacă vor reuşi să dezvolte un astfel de stimul chimic pentru oameni, atunci ei vor îmbunătăţi efectele masajului de recuperare. 

Samsung Galaxy S4 - First Look