Thursday, August 8, 2013

De ce este bine să înoţi în mare?


Nu că am avea nevoie de un motiv în plus pentru a evada la mare în weekend, dar din ce în ce mai multe studii sugerează că înotul în apa mării ne aduce o serie de beneficii pentru sănătate.
Studiile din ultimul timp arată că înotul în mare îmbunătăţeşte sistemul imunitar, diminuează problemele de sănătate de la nivelul pielii, reduce intensitatea durerii şi ameliorează alergiile. Mai mult, există şi cercetări care indică faptul că acest obicei poate avea efect benefic şi asupra vieţii sexuale, îmbunătăţind-o semnificativ.
„Oamenii spun că se simt grozav după ce înoată în mare sau într-un râu, iar acest lucru s-ar putea să se datoreze apei reci care activează senzorii din corp care percep temperatura scăzută (celule poziţionate la doar 0,18mm sub piele). La rândul lor, aceşti senzori cresc ritmul cardiac şi ne fac să simţim că suntem vii”, a explicat Michael Tipton, profesor de fiziologie umană de la Universitatea Portsmouth.
„De asemenea, aceşti senzori care percep temperatura scăzută declanşează o creştere bruscă de adrenalină, care ne atrage atenţia de la dureri şi care ne determină să ne simţim bine. Înotul este un analgezic natural”, a mai declarat acesta.
Pe lângă faptul că îi distrage pe oameni de la dureri, în timp, expunerea repetată la apa rece poate îmbunătăţi modul în care corpul uman face faţă altor probleme fiziologice.
Tipton, unul dintre autorii acestor studii ce au analizat efectele benefice ale înotului asupra sănătăţii, a concluzionat în 2010 că atunci când experimentăm stresul produs de intrarea în apa rece a mării, ritmul cardiac şi respiraţia cresc. Însă aceste creşteri pot fi reduse semnificativ prin imersiuni regulate (la interval de 3-5 minute) în apa rece.
Mai mult, un alt studiu realizat anterior de oamenii de ştiinţă din Cehia a subliniat că oamenii care intră în apă rece de trei ori pe săptămână experimentează o creştere semnificativă a numărului de globule albe din sânge, celule importante care luptă împotriva infecţiilor. Ca urmare a acestei constatări, oamenii de ştiinţă au concluzionat că apa rece activează ca un factor uşor de stres care activează şi antrenează sistemul imunitar.
Rezultatele unui alt studiu similar au sugerat că scufundarea în apă rece ar putea îmbunătăţi viaţa sexuală a indivizilor, crescând nivelul de testosteron sau estrogen.
Totuşi, studiile au subliniat că baia în apă sărată este benefică în mod special. Publicate în International Journal of Dermatology, rezultatele unei cercetări au subliniat că apa de mare bogată în magneziu promovează reţinerea umidităţii de la nivelul pielii.
Un alt studiu, publicat în Skin Research and Technology, a concluzionat că apa de mare este bună pentru unele tulburări ale pielii precum psoriazisul, grăbind totodată procesul de vindecare.
În acelaşi timp, specialiştii de la British Association of Dermatologists au descoperit că eczemele apărute la copii se micşorează sau se vindecă atunci când micuţii înoată periodic în apa mării.
În plus, alte analize ştiinţifice au indicat că este posibil ca baia în mare să aibă efect de reducere a simptomelor provocate de febra mare, tocmai pentru că apa spală căile respiratorii.
Cercetătorul Maureen Jenkins susţine că oamenii care trăiesc aproape de mare şi care fac regulat baie în ea au sisteme respiratorii mai sănătoase decât restul oamenilor. El a explicat că pe lângă faptul că apa mării înlătura factorii ce ne irită căile respiratorii, ea are şi un efect antiseptic care promovează vindecarea rănilor.

Secrete ale oamenilor extrem de norocosi


Norocul, asa cum este inteles in zilele noastre, este considerat un fapt intamplator al universului. Cei superstitiosi cauta trifoiul cu patru foi sau piciorul de iepure (simboluri ale norocului), cei religiosi se roaga. Dar in alt mod, cum ai putea atrage norocul?
Poate este greu de crezut, insa stiinta a analizat acest aspect. Psihologul Richard Wiseman a petrecut peste un deceniu, investigand si comparand activitatile oamenilor norocosi cu ale celor ghinionisti.
Pentru a realiza acest lucru, a dat anunt la ziar, in care a solicitat ajutorul a sute de voluntari, ce au simtit de-alungul vietii ca sunt norocosi, respectiv, ghinionisti. Apoi, a realizat cu acestia o serie de experimente pentru a determina si a vedea daca exista aspecte diferentiatoare intre cele doua grupuri.
Cercetatorul a observat ca oamenii norocosi au o viziune speciala si un mod de a actiona, care le mareste numarul sanselor de coincidente fericite. Wiseman a concretizat acest mod de a pune problema, intalnit la oamenii norocosi, in trei principii, astfel:
1. Maximizeaza numarul de oportunitati. Oamenii norocosi stiu sa creeze si sa actioneze pe baza oportunitatilor. Ei fac acest lucru in moduri diverse precum: networking (crearea de relatii sociale), adoptarea unei atitudini relaxate, deschiderea catre experiente noi.
2. Asculta de intuitiile pe care le consideri norocoase. Oamenii norocosi iau decizii eficiente, datorita faptului ca isi asculta intuitia si propriile sentimente. In plus ei iau masuri pentru a-si stimula in mod activ abilitatile lor intituitive, ca de exemplu, faptul ca mediteaza sau isi elibereaza mintea de alte ganduri.
3. Asteapta-te sa vina norocul peste tine! Oamenii norocosi au siguranta ca viitorul va fi pentru ei plin de noroc. Acest tip de asteptari ii ajuta sa faca fata atunci cand au parte de vreun esec si, totodata, isi formeaza relatiile cu ceilalti intr-un mod pozitiv.
Sa nu te consideri nicicum o persoana ghinionista. Gandeste pozitiv si ai incredere tot timpul in deciziile tale! Asadar, norocul vine daca “il chemi”.

Care sunt beneficiile muzicii pentru copii?


Cu toții știm sau am auzit ori pur și simplu credem în faptul că muzica este bună pentru copii, chiar și atunci când aceștia sunt în burtica mămicilor, iar astăzi ne-am gândit să vă aducem în prim plan ultimul studiu care demonstrează acest lucru. Cercetătorii de la McMaster University au concluzionat în urma mai multor studii că părinții care le pun muzică celor mici înainte ca aceștia să împlinească 1 an îi fac pe copii să zâmbească mai mult, iar atunci când vor crește vor comunica mai ușor. Rezultatele au fost publicate recent în Developmental Science and Annals of the New York Academy of Sciences.
Laurel Trainor, director la McMaster Institute for Music and the Mind, împreună cu David Gerry, profesor de muzică, au făcut un studiu foarte interesant.
Un grup de copii și părinți a fost implicat într-un curs interactiv prin care erau îndemnați să învețe cântecele mici, să țină ritmul unei melodii și să asocieze cântecele cu diverse acțiuni. Părinții chiar au lucrat cot la cot cu cei mici să învețe să folosească instrumentele de percuție și să cânte anumite cântece.
De cealaltă parte, un alt grup este pus să cânte la mai multe instrumente de jucărie în timp ce se aude pe fundal muzica din seria Baby Einstein.
Rezultatul studiului? Copiii implicați în clasele interactive au început să comunice mai repede decât ceilalți, le place să arate spre obiectele pe care și le doresc, zâmbesc mai mult și se arată mai puțin supărați când lucrurile nu le sunt cunoscute sau când cei din jurul lor nu se comportă așa cum se așteaptă ei.
Toată lumea iubește muzica, indiferent de stilul pe care-l adoptă, iar ce e minunat este că dansul, jocurile, activitățile de zi cu zi pot fi corelate extrem de ușor cu melodiile de pe fundal.
Voi ascultați muzică împreună cu ai voștri?

Căşti care îţi citesc undele creierului