Friday, March 9, 2012

Efect surprinzător: un medicament pentru inimă poate combate rasismul?

Un grup de cercetători din Marea Britanie a descoperit că propranololul, un medicament administrat în mod obişnuit cardiacilor, are efecte neaşteptate asupra convingerilor rasiste ale pacienţilor.
Pentru a evalua impactul "etic" al medicamentului, două grupuri formate din 18 oameni de rasă albă au fost supuse unor teste. O parte dintre participanţi au primit medicamente ce conţineau propranolol, în timp ce alţii au luat pastile placebo. După aceea, fiecare voluntar a primit un test care implica probleme etice rasiale.
O problemă a testului cerea participanţilor să încadreze şi să descrie o serie de fotografii cu oameni albi sau de culoare, printr-o gamă de cuvinte pozitive sau negative de tipul "fericit" sau "trist".
Într-o altă etapă a testului, voluntarii trebuiau să spună cât de confortabil s-au simţit în prejma anumitor grupuri de oameni, care includeau persoane de culoare şi musulmani.
În urma analizării rezultatelor, s-a constatat că participanţii care au fost trataţi cu propranolol păreau să aibă, la nivel subconştient, mai puţine prejudecăţi rasiale, comparativ cu cei care au luat placebo-ul.
O parte dintre cercetători sunt de părere că descoperirea făcuta poate fi explicată pe baza faptului că rasismul are la bază frica. Propranololul este folosit şi pentru tratarea anxietăţii şi a panicii şi are ca efect scăderea frecvenţei bătăilor inimii, iar aceasta ar putea, eventual, explica efectul lui de calmare a temerilor asociate cu convingerile rasiste.
Însă coautorul studiului, Julian Savulescu, avertizează că nu e cazul ca propranololul să fie considerat un medicament ce vindecă oamenii de rasism, recomandând prudenţă şi amintind că există laturi negative ale utilizării unor medicamente pentru rezolvarea unor probleme morale.