Omul de ştiinţă care a postulat existenţa bosonului Higgs, profesorul Peter Higgs, solicită oamenilor să nu mai folosească sintagma „particula lui Dumnezeu” pentru a se referi la boson.
Cercetătorul în vârstă de 83 de ani ce trăieşte în Edinburgh insistă că aluzia nu este amuzantă şi că este, de fapt, înşelătoare.
Profesorul Higgs a elaborat teoria particulei subatomice ce astăzi poartă numele de „bosonul Higgs” pentru a explica de ce lucrurile au masă. Cercetătorul vrea ca oamenii să înceteze să se mai refere la acest boson drept „particula lui Dumnezeu”, pentru că nu crede că bosonul ce joacă un rol cheie în existenţa universului este rezultatul muncii vreunui creator atotputernic.
Peter Higgs afirmă că porecla a pornit de la o glumă, „şi nu era o glumă prea bună”.
Fraza a fost creată pentru o carte de popularizare a ştiinţei publicată în 1993 de Leon Lederman, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică, şi de Dick Teresi, un scriitor specializat în ştiinţă.
Lederman a explicat în cartea „God particle” originea supranumelui: „Acest boson este atât de important pentru fizică astăzi, atât de crucial pentru înţelegerea structurii materiei, şi totodată atât de greu de găsit, încât i-am dat numele de «particula lui Dumnezeu» (God particle). De ce «particula lui Dumnezeu»? Pentru că editura nu ne-a lăsat să-i spunem «particula naibii» (Goddamn particle), deşi cred că era un nume mai potrivit, pentru că exprima cât de greu se lăsa găsită şi câte cheltuieli provoca”.
Profesorul Higgs a explicat pentru BBC Scoţia de ce este nemulţumit de această sintagmă: „În primul rând, sunt ateu. În al doilea rând, ştiu că numele era o glumă, dar nu era o glumă prea bună. Nu cred că ar fi trebuit să-i dea numele acesta, pentru că este înşelător”.
Profesorul Higgs a devenit o celebritate globală după ce experimentele de la CERN au confirmat existenţa unei particule ce se aseamănă foarte mult cu bosonul Higgs, despre care cercetătorul a prezis că există în 1964.