Bunicile fumătoare ar putea fi responsabile pentru astmul de care suferă nepoţii lor, anunţă oamenii de ştiinţă.
Cercetătorii John S. Torday şi Virender K. Rehan au realizat un studiu în care şobolanii expuşi la nicotină au avut avut urmaşi care sufereau de astm. La rândul lor, aceştia au născut şi ei pui cu astm, chiar dacă aceştia din urmă nu au fost expuşi la nicotină. Rezultatele cercetării sugerează că nicotina poate lăsa urme ereditare epigenetice asupra genomului, ceea ce înseamană că urmaşii fumătorilor pot suferi de probleme respiratorii chiar dacă ei nu sunt expuşi la nicotină.
Pe baza acestor descoperiri, oamenii de ştiinţă au concluzionat că a şobolani din a doua generaţie, care sufereau de astm, au fost „victime” ale modificării epigenetice (un factor de mediu care determină o schimbare genetică). Nicotina afecta atât celulele pulmonare cât şi pe cele reproducătoare, în moduri care cauzau dezvoltarea anormală a plămânilor şi apariţia astmului.
„Aceste studii oferă noi informaţii care validează şi explică mecanismele implicate în transmiterea bolilor umane epigenetice. Transmiterea astmului la a doua generaţie şi prevenirea sa printr-o intervenţie moleculară specific-orietntată demonstrează fără echivoc transmiterea unui efect mediat-epigenetic la urmaşi”, a declarat dr. Torday.
La nivel mondial, 250.000.000 de femei fumează zilnic. În Statele Unite, 12% dintre femei fumează chiar şi în timpul sarcinii, lucru care duce la naşterea a 400.000 de copii expuşi la fumat, anual.
„Astmul este cea mai comună boală cronică întâlnită în copilărie. Această boală are un impact semnificativ asupra vieţilor copiilor. Deşi există mulţi factori care contribuie la apariţia astmului, fumatul în timpul sarcinii este unul dintre cei mai cunoscuţi şi care poate fi evitat. Eliminarea fumatului din timpul sarcinii ar reduce semnificativ atât riscul copilului de a suferi de astm, cât şi cel al viitoarelor generaţii”, a explicat dr. Rehan.
No comments:
Post a Comment