Sexul copiilor poate fi „hotărât” de materialul genetic al tatălui, spun cercetătorii. Mai mult, cu cât tatăl are mai mulţi fraţi de sex masculin, cu atât cresc şansele ca el să aibă fii şi nu fiice.
Martin Sheen, de exemplu, a mai avut 7 fraţi, toţi băieţi, iar urmaşii lui, sunt de sex masculin, trei la număr.
Se pare că aici, ca în multe alte cazuri, nu este vorba de o coincidenţă. Specialiştii susţin că există o genă pe care o poartă unii taţi şi care determină sexul copilului.
Corry Gellatly, cercetător în cadrul Universităţii Newcastle, a analizat 927 de arbori genealogici care, în total, cuprindeau jumătate de milion de persoane şi ale căror rădăcini se întindeau până în vremea lui Shakespeare.
În urma procesării datelor, cercetătorii au identificat o legătură între bărbaţii care au mai mulţi fraţi şi probabilitatea ca aceştia să devină taţi de băieţi. În mod similar, bărbaţii care au mai multe surori au mai multe şanse de a concepe fete.
Sexul bebeluşului este determinat de cromozomii veniţi de la părinţi. Mai exact, pentru conceperea fătului, femeia participă întotdeauna cu un cromozom X. Bărbatul în schimb, poate contribui fie tot cu un cromozom X (caz în care doi cromozomi X vor da naştere unei fete), fie cu unul Y (caz în care fătul va fi format dintr-un cromozom X şi unul Y, deci va fi băiat).
Dr. Gellatly este de părere ca numărul de cromozomi X sau Y din spermatozoizii bărbaţilor să fie influenţat de o diferenţă genetică. Deşi gena este activă doar şa bărbaţi, ea poate fi purtată şi de femei.
Specialistul a explicat că efectul acestui fenomen este acela de a echilibra proporţia de bărbaţi şi femei.
„Dacă, de exemplu, în rândul populaţiei există prea mulţi bărbaţi, femeile îşi vor găsi mai uşor un partener şi prin urmare bărbaţii care au mai multe fiice îşi vor putea transmite mai departe genele, determinând naşterea mai multor fete în generaţiile viitoare”, a explicat cercetătorul.
Aşa s-ar explica de ce în anii de după război s-a înregistrat o creştere a numărul de nou-născuţi de sex masculin.
No comments:
Post a Comment