În toate societăţile umane există numeroase mituri, iar una dintre temele referitoare la care superstiţiile se dovedesc a fi aproape neţărmuite este prezicerea sexului unui copil nenăscut.
Unul dintre miturile populare este că atunci când abdomenul femeii însărcinate este umflat în partea de sus, bebeluşul va fi un băiat, iar când este umflat în partea de jos, viitorul copil va fi o fetiţă.
Jena Pincott, un jurnalist specializat în ştiinţă, afirmă că acest mit este eronat şi că lumea se uită în locul greşit. Sânii unei femei, şi nu abdomenul său, dezvăluie sexul viitorului copil.
În noua sa carte, intitulată "Do Chocolate Lovers Have Sweeter Babies?", Pincott susţine că mamele care poartă în pântece o fetiţă vor dezvolta sâni mai mari decât mamele de băieţi.
Pincott afirmă în cartea sa că sânii unei femei ce urmează să nască o fetiţă cresc cu aproximativ 8 centimetri, pe când cei ai unei mame de băiat se dezvoltă doar 6,3 cm. Jurnalista afirmă că diferenţa se datorează cantităţii de testosteron create de fetusul de sex masculin, acest hormon inhibând dezvoltarea sânilor viitoare mămici.
Sperma tatălui decide sexul urmaşului său: pe când femeia oferă întotdeauna un cromozom X viitorului copil afllat în ovul, sperma care fertilizează ovulul oferă fie un al doilea cromozom X pentru o fată (XX), fie un cromozom Y pentru un băiat (XY). La nivel mondial, sunt concepuţi 107 băieţi pentru fiecare 100 fete.
Cea mai eficientă metodă de a vedea sexul viitorului copil este prin amniocenteză, care are o rată a preciziei de 100%, dar care prezintă un risc secundar de pierdere a sarcinii. Folosirea ultrasunetelor este mai sigură, dar este mai inexactă la stabilirea sexului fătului dacă este realizată cu mai puţin de 18 săptămâni înainte de sarcină.
Un studiu publicat în 2011 în Journal of the American Medical Association a dezvăluit că testele care analizau sângele mamei pentru ADN fetal după şapte săptămâni pot dezvălui sexul unui băiat în mod corect în 95% din cazuri şi sexul unei fetiţe în mod corect în 98% din cazuri.
Testele de urină, însă, sunt inexact, având aceeaşi rată de succes în prezirea sexului viitorului bebeluş ca aruncatul unei monede în sus, susţin experţii medicali.
No comments:
Post a Comment