Seara, înainte de culcare, părinţii şi copiii stau împreună pentru a realiza un ritual bine-cunoscut. Copiii aleg mereu aceleaşi cărţi şi îi roagă pe părinţi să le citească din ele. Deşi pentru mămicile şi tăticii din toată lumea acest proces poate părea extrem de plictisitor, noi studii sugerează că ascultarea aceloraşi poveşti în repetate rânduri îi ajută pe copii să înveţe cuvinte noi.
Constările sugerează că părinţii nu sunt nevoiţi să cheltuiască o avere pe colecţii de cărţi pentru cei mici, ci că mai degrabă ei ar trebui să achiziţioneze câteva cărţi pe care copiii să le îndrăgească şi pe care să dorească a le reasculta.
Cercetătoarea Jessica Horst, de la Universitatea din Sussex a realizat un experiment pe copii în vârstă de 3 ani pentru a verifica cât de repede îşi pot aminti aceştia 6 cuvinte noi. Pentru a observa asta, cercetătoarea a vizitat fiecare copil de 3 ori într-o săptămână.
În studiu au fost implicate două grupuri de copii. Unul alcătuit din subiecţi care au auzit de 3 ori aceeaşi poveste şi un altul format din copii care au ascultat 3 poveşti diferite. Toate poveştile implicate în studiu aveau acelaşi număr de cuvinte noi care apăreau la fel de des, indiferent de text.
Când cercetătorii i-au revăzut pe copii peste o săptămână, ei au descoperit că cei care ascultaseră aceeaşi poveste de mai multe ori învăţaseră, în medie 3,6 cuvinte, comparativ cu doar 2,6 cât reţinuseră ceilalţi participanţi la studiu. De asemenea, cei din grupul unde o singură poveste fusese citită de mai multe ori învăţaseră într-un ritm mai rapid decât cei care ascultaseră mai multe poveşti în decursul unei săptămâni.
No comments:
Post a Comment